EKONOMİ - 13 Mart 2026 Cuma 11:49

TURKA araç muayenesinde süreyi yarı yarıya düşürecek mobil istasyonları artıracak

A
A
A
TURKA araç muayenesinde süreyi yarı yarıya düşürecek mobil istasyonları artıracak

15 Ağustos 2027’den itibaren araç muayene hizmetini devralacak olan TURKA’nın yol haritası açıklandı. İhaleyi kazanan girişimin ortağı ABD’li Opus’un CEO’su Lothar Geilen, hizmete 249 sabit istasyonla başlayacaklarını belirtti. Teknolojiyi daha yoğun kullanarak muayene sürelerini kısaltmayı planladıklarını kaydeden Geilen, özellikle kamyon gibi uzun süren muayenelerde süreyi yarı yarıya azaltacağını söyledi. Şirket, ayrıca mobil istasyon sayısını da şartnamede belirtilen 75 adetin 3 katından fazla artırmayı planlıyor.



Türkiye’de araç muayene hizmetlerinde yeni bir dönem başlıyor. 15 Ağustos 2027 itibarıyla hizmeti devralacak TURKA, artırılmış kapasite, modern ekipman ve teknoloji odaklı süreç tasarımıyla kapsamlı bir dönüşüm hedefliyor.


İhaleyi 1,72 milyar dolarlık bedelle kazanan MOI Ortak Girişim Grubu’nun ABD’li ortağı Opus’un CEO’su Lothar Geilen, Türkiye ziyaretinde planlanan yeni yapıyı kamuoyuyla paylaştı. Geilen, Türkiye’de kurulacak yapının ölçek ve teknoloji açısından güçlü bir altyapıya dayanacağını ifade etti. "Türkiye’deki araç muayene programı aslında dünyadaki en büyük programlardan biri. Her yıl yaklaşık 13,5 milyon muayene yapılıyor ve muayene tekrarları ile 16 milyona ulaşıyor. Dünyada en yüksek araç muayenesi yapılan ülkeler arasına Türkiye de giriyor. Bu ölçeğe uygun, sürdürülebilir ve güçlü bir sistem kurmak istiyoruz" diyen Geilen, hizmete en az 249 sabit istasyonla başlamayı planladıklarını açıkladı. Bu istasyonlarda toplam 772 muayene hattının yer alacağını belirten Geilen şartnamede 75 adet olmasına rağmen 100 adet mobil istasyonun devreye alınacağını ve Ulaştırma Bakanlığı’nın görüşleri doğrultusunda, ihtiyaca paralel olarak bu sayının 250 mobil istasyona kadar ulaşabileceğini söyledi. Böylece toplam hat sayısının minimum 850’ye ulaşmasının hedeflendiğini vurgulayarak, mobil istasyon modelinin hizmetin ülke genelinde daha erişilebilir hale gelmesine katkı sağlayacağını dile getirdi.


2025 yılı içinde gerçekleşen en büyük satın alma işlemi


2025 yılı içinde gerçekleşen en büyük satın alma işlemi olarak kayda geçen süreci finansal olarak da değerlendiren Geilen, "Yeni nesil muayene istasyonu altyapısı kurulması kapsamında yapılacak toplam yatırımın büyüklüğü ve ulusal/global finansman piyasalarından sağlanacak finansman paketinin geri ödemeleri neticesinde yatırımın geri dönüşünün yaklaşık 13-14 yıl olmasını tahmin ediyoruz" dedi.


Yeni döneme kademeli yatırım planı


Ağustos 2027’ye kadar gerçekleştirilecek yatırımlara ilişkin bilgi veren Geilen, istasyon yatırımları, ekipman temini ve muayene uzmanlarının eğitimi gibi başlıklarda kapsamlı bir çalışma yürütüleceğini belirtti. Bu yatırımların kademeli biçimde devreye alınacağını kaydetti.


Bekleme süreleri yarıya yarıya azalacak


Yeni dönemde muayene sürelerinin kısaltılmasının öncelikli başlıklar arasında yer aldığına değinen Geilen, teknoloji ve otomasyon yatırımları sayesinde araç başına düşen muayene süresinde en az yüzde 10’luk bir azalma hedeflediklerini belirtti. Geilen, "Bekleme sürelerinin farkındayız. Teknolojiyi daha yoğun kullanarak muayene sürelerini kısaltmayı planlıyoruz. Özellikle kamyon gibi uzun süren muayenelerde süreyi 45 dakikalardan 20 dakikalara çekmek istiyoruz. Otomasyon ve yeni teknolojiler devreye girdikçe bu süreler daha da iyileşecek" ifadelerini kullandı.


"Elektrikli araçlara yönelik yeni teknolojiler getireceğiz"


Elektrikli araçların muayenesiyle ilgili olarak Geilen, "Bataryalı elektrikli araçlar geleneksel motorlu araçlar gibi muayene edilmek zorunda. Bu araçlarda da frenler, şanzıman, farlar var, egzoz gazı yok. Ancak kontrol edilmesi gereken bir batarya var. Bu nedenle bataryalı elektrikli araçların muayenesine yönelik yeni teknolojileri önümüzdeki dönemde Türkiye’ye getirmeyi dört gözle bekliyoruz" dedi.


İstihdam korunacak


İnsan kaynağının dönüşüm sürecinde önemli bir yer tuttuğunu belirten Geilen, TURKA’nın mevcut istihdamı koruyarak, çalışanların eğitimine ve teknik yeterliliklerinin artırılmasına yönelik programların devreye alınacağını söyledi.


Lothar Geilen, TURKA ile planlanan yeni sistemde, kapasite artışı, mobil istasyon modeli ve teknoloji yatırımlarıyla araç muayene hizmetlerinde daha hızlı ve erişilebilir bir yapı oluşturmayı hedeflediklerini, 15 Ağustos 2027’den itibaren araç muayene hizmetlerinde kapsamlı bir yenilenme sürecinin başlayacağını sözlerine ekledi.



TURKA araç muayenesinde süreyi yarı yarıya düşürecek mobil istasyonları artıracak

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Bursa Yenişehir Sanayi üssüne dönüşüyor Yenişehir Belediye Başkanı Ercan Özel, Subaşı Mahallesi’nde yapımı hızla devam eden YESAN ve YGS projelerini yerinde inceledi. Yenişehir Belediye Başkanı Ercan Özel, ilçenin sanayi ve üretim kapasitesini artıracak olan Yenişehir Sanayi Sitesi (YESAN) ve Yenişehir Gıda Sanayi (YGS) alanlarını ziyaret etti. Yenişehir Ticaret ve Sanayi Odası (YTSO) koordinasyonunda yürütülen çalışmaları yerinde inceleyen Başkan Özel’e, İlçe Başkanı Mehmet İleri ve teşkilat üyeleri de eşlik etti. Yaklaşık 320 dönümlük dev bir alanda yükselen projede gelinen son nokta hakkında bilgi veren YTSO Başkanı Orhan Torun, hafriyat ve altyapı hazırlıklarının büyük oranda tamamlandığını, artık prefabrik yapıların kolonlarının dikilmeye başlandığını söyledi. Torun, sanayicinin talebi doğrultusunda projede revizyona gidildiğini belirterek, "Özellikle iklimlendirme ve kalıp firmalarımızın ihtiyacı olan tavan yüksekliğini, Bakanlık görüşmeleri neticesinde 9,5 metreye çıkardık. Burada 650 metrekareden 2600 metrekareye kadar farklı ölçeklerde 76 bağımsız fabrika bölümü yer alacak. Sosyal donatı alanları kapsamında ise lokantadan kafeye kadar 18 küçük işletmeye de yer verilecek" dedi. Projenin ekonomik modeline dikkat çeken Orhan Torun, sanayiciler için maliyetleri minimize ettiklerini vurguladı: "Hedefimiz, Yenişehir’deki bir daire fiyatına (yaklaşık 6,5-7 milyon TL) 650 metrekarelik tam teşekküllü bir fabrika binası teslim etmek. Bugün Bursa’da bu fiyata sadece arsasını bile alamazsınız. Biz sanayicimize anahtar teslim, sanayi ruhsatlı ve altyapısı hazır bir çözüm sunuyoruz." Ziyaret sonrası değerlendirmelerde bulunan Yenişehir Belediye Başkanı Ercan Özel, ilçenin ekonomisini el birliğiyle değiştirdiklerini söyledi. Belediye olarak projeye her türlü desteği verdiklerini ifade eden Başkan Özel, "Yenişehir’imiz adeta altın dönemini yaşıyor. Organize Sanayi Bölgemizde planlamalarda sona yaklaşıyoruz. Devletimizin Gıda İhtisas OSB ve Endüstri Bölgesi projeleri somut adımlarla ilerlerken; kara, hava ve demiryolu yatırımlarıyla ulaşım altyapımız güçleniyor. YESAN ve YGS projeleri de bu zincirin en önemli halkalarından biri. Önümüzdeki 10 yıl içinde nüfusumuzun 25-30 bin kişi artacağını öngörüyoruz. Bu büyümeyi tüm kurumlarımızla iş birliği içinde, doğru planlayarak yöneteceğiz" açıklamasında bulundu.
Samsun Samsun’da her gün 15 bin kişilik iftar sofrası kuruluyor Samsun Büyükşehir Belediyesi, Ramazan ayında kurduğu iftar sofralarıyla her gün binlerce vatandaşı aynı sofrada buluşturuyor. Cumhuriyet Meydanı ve kentin farklı noktalarında kurulan iftar alanlarında yaklaşık 15 bin kişi birlikte oruç açarken, zengin menülerle hazırlanan sofralar Ramazan’ın birlik ve paylaşma ruhunu yansıtıyor. Samsun Büyükşehir Belediyesi tarafından kurulan iftar sofraları vatandaşlardan yoğun ilgi görüyor. Çorbadan ana yemeğe, pilavdan tatlıya kadar özenle hazırlanan menüler, belediyeye ait gıda işleme merkezlerinde hazırlanıyor. Ustalar tarafından hazırlanan yemekler her gün farklı menülerle vatandaşlara ücretsiz olarak ikram ediliyor. İftar saatinin yaklaşmasıyla birlikte çadırlarda hareketlilik yaşanırken, binlerce kişi aynı anda oruç açmanın mutluluğunu paylaşıyor. Cumhuriyet Meydanı ve 153 Restoranlar başta olmak üzere çeşitli noktalarda kurulan iftar sofralarının yanı sıra iftar saatine yolda yakalanan vatandaşlara da iftariyelik dağıtılıyor. Büyükşehir Belediyesi ekipleri, kentin farklı noktalarında vatandaşlara iftar saatinde ikramlarda bulunarak Ramazan’ın paylaşma kültürünü yaşatıyor. "Hemşehrilerimizle aynı sofrayı paylaşmak bizim için çok kıymetli" Ramazan ayının manevi havasının tüm şehirde hissedildiğini vurgulayan Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Halit Doğan, "Ramazan ayı paylaşma ve dayanışma duygularını güçlendiren çok özel bir zaman dilimi. İftar sofraları ise bu manevi atmosferi hep birlikte yaşamak için önemli bir buluşma noktası. Biz de Büyükşehir Belediyesi olarak Ramazan’ın bereketini paylaşarak, hemşehrilerimizle gönül sofralarında buluşmanın mutluluğunu yaşıyoruz. Bizim için hemşehrilerimizin yanında olmak, aynı sofrayı paylaşabilmek gerçekten çok kıymetli. O sofralarda yansıyan birliktelik ve dayanışma görüntüsü de bizim için ayrıca çok değerli. Bu yıl hem Ramazan Sokağımızda bu manevi yaşıyoruz hem de gönül sofralarında buluşmayı sürdürüyoruz" dedi.
Konya KOSKİ’den iş güvenliğinde dijital dönüşüm Konya Büyükşehir Belediyesi KOSKİ Genel Müdürlüğü, iş sağlığı ve güvenliği alanında Türkiye’de ilk kez uygulanacak akıllı saat ve bileklik sistemini hayata geçirdi. Yeni uygulama ile yalnız çalışan, engelli ve kronik hastalığı olan personelin sağlık verileri ve konum bilgileri anlık olarak takip edilerek muhtemel acil durumlara hızlı müdahale edilmesi hedefleniyor. Konya Büyükşehir Belediyesi KOSKİ Genel Müdürlüğü, çalışanların güvenliğini artırmak ve iş sağlığı ile güvenliği alanında teknolojiyi daha etkin kullanmak amacıyla önemli bir dijital dönüşüm uygulamasını daha hayata geçirdi. Türkiye’de ilk kez uygulanacak sistem çerçevesinde can güvenliği için kurum personeli akıllı saat ve akıllı bilekliklerle takip edilecek. Yeni sistem özellikle yalnız çalışan, engelli ve kronik hastalığı bulunan personelin güvenliğini artırmayı amaçlıyor. Akıllı saat ve bileklikler sayesinde çalışanların kalp atış hızı, EKG verileri, kandaki oksijen seviyesi, düşme algılama, hareketsizlik tespiti ve acil durum çağrısı gibi hayati sağlık verileri anlık olarak izlenebilecek. Muhtemel risk durumlarında sistem otomatik uyarı vererek hızlı müdahale imkanı sağlayacak. Uygulama; depolar, sıvı tankları ve kuyular gibi kapalı alanların yanı sıra su depoları gibi yüksek alanlarda, gaz, sıcaklık ve basınç riski bulunan tesislerde ve yüksek gerilim bulunan çalışma sahalarında görev yapan personeli kapsıyor. Bu alanlarda çalışan personel akıllı bileklikler aracılığıyla uzaktan takip edilerek güvenlikleri sürekli kontrol altında tutulacak. Akıllı saatlerde bulunan konum izleme teknolojisi sayesinde personelin bulunduğu yer anlık olarak tespit edilebilecek. Muhtemel sağlık risklerinde sistemin otomatik uyarı vermesi sayesinde ilk müdahalenin hızlı bir şekilde yapılması sağlanacak.