SAĞLIK - 16 Nisan 2025 Çarşamba 14:16

Uzmanlardan ’Sırrı Süreyya Önder’ değerlendirmesi

A
A
A

TBMM Başkanvekili ve DEM Parti İstanbul Milletvekili Sırrı Süreyya Önder’in geçirdiği kalp rahatsızlığı sonrası hayati tehlikesi devam ederken uzmanlar uyardı. Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Dilay Karabulut, "Aort yırtığı oluştuğu takdirde çok ciddi, mortalitesi yüksek olan bir hastalık, hastanın acilen ameliyata alınması gerekir. Sırrı Bey hem kalp krizi geçirmiş hem diseksiyon birlikte olmuş, bu kadar komplike biraz daha nadir görüyoruz. Durumu önümüzdeki günlerdeki süreç belirleyecek, bu hastaların toparlanması biraz daha uzun sürebilmekte. Bu tarz hastaların tansiyonu kontrol altında olmalı, hipertansiyon en önemli risk faktörlerinden bir tanesi, hastaların takip sürelerini geçirmemeleri gerekmekte" dedi.

TBMM Başkanvekili ve DEM Parti İstanbul Milletvekili Sırrı Süreyya Önder, dün akşam saatlerinde kalp rahatsızlığı sebebiyle hastaneye kaldırılırken geçirdiği ameliyat sonrası tedavisi devam ediyor. Doktorları Önder’in durumunun ciddiyetini koruduğunu aktarırken Bakırköy Dr. Sadi Konuk Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kardiyoloji Bölümü İdari Sorumlusu Doç. Dr. Dilay Karabulut da kalp sağlığının korunmasında kontrolün önemine dikkat çekti, Önder’in durumuna ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

"Çok ciddi, mortalitesi yüksek olan bir hastalıktır"

Aort damarına ilişkin bilgi veren Doç. Dr. Dilay Karabulut, "Aort damarı kalbimizden çıkan tüm vücudu besleyen en büyük damardır. 3 tabakadan oluşur, iç kısmındaki bir tabakada yırtık oluştuğu takdirde bu yırtıktan kan akımı, bu aort tabakalarının arasına, duvarın içerisine girer, kendisine burada bir yol bulur. Kendisinden ayrılan damarların beslenmesini bozar, bu kardiyolojide çok ciddi, mortalitesi (ölüm oranı) yüksek olan bir hastalıktır. Hastanın acilen cerrahi ameliyata alınması gerekir, o yırtığın greft stentle düzeltilmesi gerekir. Semptomlar çok gürültülüdür, hasta çok ciddi bir sırt, göğüs ağrısı olur, keskin, bıçak şeklinde bir ağrıdan bahseder. Bazen bu diseksiyon hattı koroner damarlara doğru yayılabilir. Bu durumda aynı zamanda hastaya bir de kalp krizi ve onun ağrısı da eklenir. Bunu öncelikle acil serviste iyi bir şekilde tanımamız gerekiyor. Hipertansiyon en önemli risk faktörlerinden bir tanesidir, özellikle kontrolsüz hipertansiyon diyebiliriz. Erkeklerde daha fazla, sık görülür. Bağ dokusu hastalıklarında aort genişlemeye çok daha müsaittir. Zaten bir süre genişler, genişler ve ondan sonrasında yırtılır, aile öyküsü önemli" dedi.

"Önümüzdeki günlerdeki süreç belirleyecek"

Sırrı Süreyya Önder’in durumunu değerlendiren Doç. Dr. Karabulut, "Takip ettiğim kadarıyla hem kalp krizi geçirmiş Sırrı Bey hem diseksiyon birlikte olmuş, çok daha komplike bir şey yaşamış maalesef. Aort diseksiyon vakaları sık görülebilir ancak bu kadar komplike hem diseksiyon hattının bu kadar uzun olduğu hem sağ koroner artere kadar ilerleyen yani kalp krizinin eşlik ettiği diseksiyonları biraz daha nadir görüyoruz. Ameliyat zaten mortalitesi yüksek bir ameliyat ve sadece diseksiyonu tamir etmiyorsunuz, burada sağ koroner artere de by pass grefti ekledikleri için dolayısıyla ameliyatın süresi uzuyor, zaten kendisi uzun süren bir ameliyat. Bunun dışında hasta arrest (kalp durması) bir şekilde ameliyata alınmış ve ECMO dediğimiz cihaza bağlanmış yani dolaşım ve solunum desteğinin yapıldığı, dolayısıyla ameliyat o yüzden 12 saat kadar sürmüş olabilir. Durumu önümüzdeki günlerdeki süreç belirleyecek, hayati riski anladığım kadarıyla devam ediyor ama umudumuzu kesmiyoruz. Kendi başına dolaşımının yeniden sağlanabilmesini gözlemlemek gerekiyor çünkü sağ ventrikülün kasılmadığını doktorlarından öğrendik. Dolayısıyla bu hastaların toparlanması biraz daha uzun sürebilmekte" ifadelerini kullandı.

"Takip sürelerini geçirmemeli"

Aort genişlemesinin tespitine yönelik bilgi veren Doç. Dr. Karabulut, şöyle konuştu: "Aort genişlemesini genellikle kardiyologlar olarak zaten ekokardiyografi dediğimiz kalbin ultrason cihazıyla çoğunlukla tespit ediyoruz. Bu hastaları bu şekilde takip ediyoruz hem erkekler hem kadınlar için belli bir sınır değerleri var. Eğer ameliyat sınırına gelmemişse medikal tedavi, ilaç tedavisi altında düzenli aralıklarla takip ediyoruz. Bunun yanında hastalara mutlaka diyoruz; tansiyonunuz kontrol altında olmalı, yüksek tansiyon çünkü bunun en önemli nedenlerinden bir tanesi. Hipertansiyonu olan bir sürü hastamız var, mutlaka kontrol altında tutacaksınız diyoruz. İkincisi takip çok önemli, bu hastaları hem ekokardiyografi hem tomografi ile takip ediyoruz dolayısıyla bu takip sürelerini geçirmemeleri gerekmekte"

Hasibe Karadağ - Emre Baba

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Ordu Ordu’da alkollü sürücü park halindeki hafif ticari araca çarptı: 2 yaralı Ordu’nun Ünye ilçesinde alkollü sürücünün neden olduğu kazada 2 kişi yaralandı. Kaza, Fevzi Çakmak Mahallesi Devlet Sahil Yolu Caddesi üzerinde meydana geldi. Edinilen bilgiye göre, Fatsa istikametinden Ünye şehir merkezi yönüne seyir halinde olan Mustafa U. (62) yönetimindeki 52 FM 985 plakalı otomobil, sürücüsünün direksiyon hakimiyetini kaybetmesi sonucu yol kenarında park halinde bulunan ve içerisinde Muharrem K.’nın (24) oturduğu 59 ACC 363 plakalı hafif ticari araca çarptı. Çarpışmanın şiddetiyle savrularak takla atan otomobilde sürücü Mustafa U. (62) aracın içinde sıkıştı. Çevredekilerin 112 Acil Çağrı Merkezi’ne haber vermesi üzerine olay yerine sağlık, polis ve itfaiye ekipleri sevk edildi. İtfaiye ekiplerinin çalışmasıyla araçtan çıkarılan Mustafa U. ile hafif ticari araçta bulunan Muharrem K. (24), sağlık ekiplerinin ilk müdahalesinin ardından Ünye Devlet Hastanesi’ne kaldırılarak tedavi altına alındı. Kaza nedeniyle ulaşım bir süre tali yollardan sağlanırken, Ünye İlçe Emniyet Müdürlüğü Trafik Tescil Denetleme Büro Amirliğine bağlı ekipler bölgede güvenlik önlemi aldı. Kazaya karışan otomobilin çekici yardımıyla yoldan kaldırılmasının ardından trafik akışı yeniden normale döndü. Kazada yaralanan araç sürücülerinin sağlık durumlarının iyi olduğu öğrenilirken, otomobil sürücüsü Mustafa U.’nun 0.94 promil alkollü olduğu öğrenildi. Polis kazayla ilgili inceleme başlattı.
Nevşehir Nevşehir’de bir araçtan uzun namlulu silah mermileri çıktı Nevşehir’de polis ekiplerince bir araçta yapılan aramada çok sayıda uzun namlulu silaha ait mermi ile bıçak ele geçirildi. Olay, gece saatlerinde 2000 Evler Mahallesi TOKİ İş Merkezi civarında meydana geldi. Edinilen bilgilere göre, telefonda tartıştıkları şahıslarla buluşmaya giden iki genç, karşılarında kalabalık bir grup görünce geldikleri araçla olay yerinden kaçtı. Bunun üzerine kalabalık grup, kaçan araca saldırarak zarar verdi. Çevredeki vatandaşların ihbarı üzerine olay yerine polis ekipleri sevk edildi. Şüphelileri yakalamak için geniş çaplı çalışma başlatan ekipler, gençlerin kaçtığı 50 NE 368 plakalı otomobili, 2000 Evler Mahallesi 38. Sokak üzerinde bir apartmanın yanında terk edilmiş halde buldu. Nevşehir Cumhuriyet Başsavcılığı talimatıyla araçta yapılan aramada çok sayıda uzun namlulu silaha ait mermi ile bıçak ele geçirildi. Araç sahibi, otomobilin oğlu ve arkadaşları tarafından gezmek amacıyla alındığını belirterek, araçta bulunan mermilerin geçmiş tarihlerde iş yerine gelen bir müşteriden kaldığını, bir süre dükkânda muhafaza ettikten sonra araca koyduğunu ifade etti. Araçta bulunan bıçaklardan ise haberi olmadığını söyledi. Araçta yapılan adli aramanın ardından araçta bulunan mermi ve bıçaklara el konulurken, şahıslar ifadeleri alınmak üzere polis merkezine götürüldü. Olayla ilgili soruşturma başlatıldı.
İzmir Husumetli olduğu akrabasının boğazını kesip kahvehanenin önüne attı İzmir’in Urla ilçesinde, alacak-verecek meselesi yüzünden husumetli olduğu akrabasının boğazını keserek öldüren zanlı, cansız bedeni otomobille getirip kahvehanenin önüne attı. Zanlının cesedi bıraktıktan sonra çevredekilere, "Polise haber verin, ibreti alem için yaptım" dediği iddia edildi. Olay, Urla ilçe merkezinde bulunan Mermerli Çeşme mevkiinde meydana geldi. İddiaya göre, R.Ş. ile akrabası Gökhan Şimşek (35) arasında alacak verecek meselesi yüzünden husumet bulunuyordu. R.Ş., henüz bilinmeyen bir yerde Şimşek’i otomobil içerisinde boğazını keserek öldürdü. Daha sonra içi kan gölüne dönen otomobille Mermerli Çeşme mevkiine gelen cinayet zanlısı R.Ş., araçtan indirdiği cansız bedeni bir kahvehanenin önüne attı. "İbreti alem için yaptım" Olayı gören çevredeki vatandaşlar büyük bir şok yaşarken, zanlının kalabalığa dönerek, "Polise haber verin, ibreti alem için yaptım" dediği öne sürüldü. Vatandaşların durumu 112 Acil Çağrı Merkezi’ne bildirmesi üzerine bölgeye çok sayıda polis ve sağlık ekibi sevk edildi. Adrese gelen sağlık ekiplerince yapılan kontrollerde Gökhan Şimşek’in hayatını kaybettiği belirlendi. Polis ekipleri olay yerinde geniş güvenlik önlemleri alırken, Şimşek’in cenazesi, savcı ve olay yeri inceleme ekiplerinin çalışmasının ardından kesin ölüm nedeninin belirlenmesi amacıyla İzmir Adli Tıp Kurumu morguna kaldırıldı. Cinayet şüphelisi R.Ş. ise polis ekipleri tarafından gözaltına alındı. Olayla ilgili soruşturma başlatıldı.