SAĞLIK - 29 Ocak 2026 Perşembe 11:04

Zayıflama iğneleri masum değil: Tiroit kanserine neden olabiliyor

A
A
A

 Son zamanlarda büyük ilgi gören zayıflama iğneleri, her ne kadar etkili olsa da doktor kontrolü dışındaki kullanımı tiroit kanseri, pankreas iltihabı, safra kesesinde taş oluşumu gibi ciddi yan etkilere neden olabiliyor. Genel Cerrahi Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Metin Yüksel Kerimoğlu, özellikle internette satılan sahte zayıflama iğnelerine karşı vatandaşı uyarıyor.

Kullanımı tartışma konusu olan zayıflama iğneleri, zayıflama tedavisinde başarı sağladığı gibi bilinçsiz kullanımda birçok sağlık sorununu beraberinde getiriyor. İstanbul Beykent Üniversite Hastanesi'nden Genel Cerrahi Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Metin Yüksel Kerimoğlu, zayıflama iğnesi tedavisiyle ilgili bilgi verirken vatandaşlara da önemli uyarılarda bulundu.

"Tokluk hormonunu taklit ediyor"

Dr. Öğr. Üyesi Metin Yüksel Kerimoğlu, "Zayıflama iğneleri şu anda çok revaçta, halk arasında sıklıkla kullanılıyor. Bu iğneler farklı maddelerden oluşuyor ama genel çalışma prensipleri şu şekilde:
Tokluk hormonunu taklit ederek işlev gösteren maddeler içeriyor. Bu şekilde hastalarda tokluk sağlayıp az yemek yemelerini ve böylece kilo vermelerini sağlıyor. Zayıflama çayları gibi masumane şeyler değil, ciddi yan etkileri olabiliyor. Muhakkak doktor kontrolünde kullanılması gerekli. Hastaların kendi başlarına, kendi tercihleriyle kullanabilecekleri ürünler değil" dedi.

"Zayıflama iğneleri bırakıldıktan sonra kilo alma ihtimali var"

Zayıflama iğnelerine, diyet, spor ve düzenli yaşamın yetersiz kaldığı durumlarda başvurulduğunu belirten Kerimoğlu, "Kullanım sonrasında tekrar kilo alım da söz konusu olabiliyor. Neticede bunlar bir ilaç, kullanıldıkları süre boyunca etkili ama bırakıldıktan sonra tekrar kilo alınma ihtimali var. Bu yüzden muhakkak hastaların yaşam tarzlarını değiştirerek devam ettirmeleri en önemli şey" diye konuştu.

Zayıflama iğneleri masum değil: Tiroit kanserine neden olabiliyor

Obez hastalarda zayıflama iğnesi yetersiz kalıyor

Ailesinde tiroit kanseri ya da kalp rahatsızlığı olan hastalarda bu ilaçların kullanımının kısıtlı olduğunu söyleyen Dr. Öğr. Üyesi Metin Yüksel Kerimoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Bu ilaçlar aşırı obez hastalarda pek fayda sağlayamayabiliyor, yetersiz kalabiliyor. Bu hastalarda mide küçültme ameliyatı daha uygun olabiliyor. Daha düşük kilodaki hastalar için etkili olabiliyor ama etkisi sınırlı süreyle kısıtlı ve kalıcı bir etki değil. Muhakkak iğne kullanımı sona erdikten sonra hastaların yaşam tarzlarını değiştirmiş olmaları gerekiyor."

Uzun dönemde ciddi hasarlara neden oluyor

Doktor tavsiyesi dışındaki kullanımının yan etkilerine değinen Kerimoğlu, "Kontrolsüz kullanımında ciddi mide ağrılarına, bulantılara, kusmalara, kalp hastalığı olan bazı hastalarda tansiyon yükselmesine sebep olabiliyor. Daha uzun dönemde tiroit kanseri, pankreas iltihaplanması, safra kesesinde taş oluşumu gibi yan etkileri var. O yüzden bu etkilerden kaçınmak için mutlaka bir doktor kontrolünde, dozu ayarlanarak kullanılması gereken ilaçlar" dedi.
El altından ya da internetten temin edilen zayıflama iğneleriyle ilgili uyarıda bulunan Dr. Kerimoğlu, bu iğnelerin sahte olabileceğini belirterek doktor reçetesi dışında kullanılmaması gerektiğini hatırlattı.

Zayıflama iğneleri kalıcı çözüm değil

"Zayıflama iğneleri sihirli bir değnek değil. Tek dokunuşla tüm her şeyi çözüyor da değil" diyen Dr. Öğr. Üyesi Metin Yüksel Kerimoğlu, "İş eninde sonunda hastanın yaşam tarzına geliyor. İğne kullanımından sonra zayıflamayı etkileyen yaşam tarzı, beslenme düzeni, uyku düzeni gibi birçok faktör var. İğneler kalıcı bir sonuç sağlamıyor. Ömür boyu zayıflama iğneleri kullanılamayacağına göre hastanın önce bunu bilmesi gerekir" diyerek sözlerini noktaladı.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Manisa Ziyanlar Mahallesi şehitlerini unutmadı Manisa’nın Sarıgöl ilçesine bağlı Ziyanlar Mahallesi, 1. Dünya Savaşı, Çanakkale Savaşı ve Kurtuluş Savaşı’nda şehit düşen mahalle büyüklerini unutmadı. Mahallede yıllar önce yaptırılan anıt, hem geçmişin hatırasını yaşatıyor hem de yeni nesillere tarih bilinci aşılıyor. SPOT: Çanakkale Zaferi ve Şehitleri Anma Günü’nde anıt başında toplanan mahalle sakinleri, şehitlerini dualarla andı. Ziyanlar Mahallesi’nde, dönemin muhtarı Ahmet Horasan tarafından yaptırılan ve mahalleden savaşlara katılarak şehit olanların isimlerinin yer aldığı anıt, aradan geçen yıllara rağmen önemini koruyor. Mahalle halkı, bu anıt sayesinde atalarının hatırasını yaşatmayı sürdürüyor. Çanakkale Zaferi ve Şehitleri Anma Günü dolayısıyla anıt önünde düzenlenen programda mahalle sakinleri bir araya geldi. Program kapsamında saygı duruşunda bulunulurken, şehitler için dualar edildi. Ziyanlar Mahallesi Muhtarı Kamil Horasan, şehitlerin hatırasını yaşatmanın önemli bir sorumluluk olduğunu belirterek, "Şehitlerimizi saygıyla anıyoruz. Bizden önceki muhtarımız Ahmet Horasan tarafından mahallemizden 1. Dünya Savaşı, Çanakkale Savaşı ve Kurtuluş Savaşı’nda şehit olanlar için bir anıt yaptırıldı. Biz de bu anıtın bakımını yaparak şehitlerimizin isimlerini gelecek kuşaklara aktarmaya devam ediyoruz. Şehitlerimizin ruhları şad olsun." dedi.
İstanbul Trendyol Süper Lig: RAMS Başakşehir: 0 - Antalyaspor: 0 (İlk yarı) Trendyol Süper Lig’in 27. haftasında RAMS Başakşehir, Antalyaspor’u konuk ediyor. Mücadelenin ilk yarısı golsüz eşitlikle sonuçlandı. Maçtan dakikalar (İlk yarı) 11. dakikada Kazımcan Karataş’ın pasında topla buluşan Harit’in ceza sahası içi sol çaprazdan yaptığı vuruşta kaleci Julian meşin yuvarlağı kurtardı. Dönen topu önünde bulan Kazımcan Karataş, altıpasın solundan vuruşunu yaptı ve kaleci Julian tekrar gole izin vermedi. 21. dakikada sağ kanattan Erdoğan Yeşilyurt’un yerden içeri çevirdiği topa arka direkte van de Streek’in uzak köşeye yaptığı vuruşta meşin yuvarlak yandan auta gitti. Stat: Başakşehir Fatih Terim Hakemler: Reşat Onur Coşkunses, Mehmet Emin Tuğral, Mert Bulut RAMS Başakşehir: Muhammed Şengezer, Ömer Ali Şahiner, Duarte, Jerome Opoku, Kazımcan Karataş, Kemen, Umut Güneş, Yusuf Sarı, Harit, Shomurodov, Selke Yedekler: Doğan Alemdar, Berat Özdemir, Onur Ergün, Onur Bulut, Nuno da Costa, Crespo, Hamza Güreler, Kaluzinski, Brnic, Bertuğ Yıldırım Teknik Direktör: Nuri Şahin Antalyaspor: Julian Cuesta, Erdoğan Yeşilyurt, Bahadır Öztürk, Veysel Sarı, Dzhikiya, Paal, Soner Dikmen, Safuri, Ceesay, Ballet, Van de Streek (Saric dk. 45+1) Yedekler: Abdullah Yiğiter, Samet Karakoç, Bünyamin Balcı, Abdülkadir Ömür, Bachir Gueye, Storm, Doğukan Sinik, Boli, Kerem Kayaarası Teknik Direktör: Sami Uğurlu Sarı kart: Selke (RAMS Başakşehir)
İzmir İzmir’deki silahlı kuyumcu soygunu kamerada İzmir’in Aliağa ilçesinde motosikletle gelen pompalı tüfekli 2 şüphelinin bir kuyumcudan altın çaldığı anların güvenlik kamerası görüntüleri ortaya çıktı. Silahlı şüpheliler çevreye ateş açarak kayıplara karıştı. Olay, saat 16.30 sıralarında Aliağa ilçesi Şakran Mahallesi Namık Kemal Caddesi üzerinde meydana geldi. Kasklı 2 şüpheli motosikletle kuyumcu dükkanına yaklaştı. Şüphelilerden biri içeri girerek altın alacağını söyledi. Kısa süre sonra diğer şüpheli elindeki pompalı tüfekle dükkana girdi. Silahı gören iş yeri sahibi paniğe kapılarak hızla dışarı kaçtı. Ortaya çıkan güvenlik kamerası görüntülerinde soygunun detayları yer aldı. Kayıtlarda şüphelilerden birinin içeri girip kuyumcuya yöneldiği görüldü. Durumu fark edip dışarı kaçan kuyumcunun peşine düşen soyguncunun ardından diğer şüpheli de dükkana girdi. Şüpheliler camekanlı raflara yönelerek çekmeceleri açtı. Çekmecelerden ve raflardan bir miktar altın alan şahıslar hızla dükkandan çıktı. Esnafa ateş açtılar Olayı fark edip dükkana yönelen çevredeki esnafı durdurmak isteyen soyguncular, yanlarındaki pompalı tüfekle etrafa ateş açtı. Şüpheliler daha sonra geldikleri motosiklete binerek firar etti. Vatandaşların ihbarı üzerine adrese jandarma ekipleri sevk edildi. Ekipler, kaçan 2 şahsı yakalamak için çalışma başlattı.