GÜNDEM - 22 Haziran 2025 Pazar 08:56

Zeytinburnu Belediyesi’nin düzenlediği 26’ncı Merkezefendi Geleneksel Tıp Festivali renkli görüntülere sahne oldu

A
A
A
Zeytinburnu Belediyesi’nin düzenlediği 26’ncı Merkezefendi Geleneksel Tıp Festivali renkli görüntülere sahne oldu

Zeytinburnu Belediyesi tarafından bu yıl 26’ncısı düzenlenen Merkezefendi Geleneksel Tıp Festivali kapsamında gerçekleştirilen yemek yarışması, renkli görüntülere sahne oldu.


Zeytinburnu Belediyesi tarafından, Merkezefendi Kıraathanesi yanında kurulan stantlarda bu yıl 26’ncısı düzenlenen Geleneksel Tıp Festivali kapsamında, bitkisel temalı yemeklerin yarıştığı lezzet şöleniyle Zeytinburnu halkına unutulmaz bir akşam yaşatıldı. Saat 21.00’de başlayan yarışmada, toplam 160 yarışmacının geleneksel tariflerle hazırladığı yemekler, alanında uzman jüri üyeleri tarafından lezzet, sunum ve özgünlük kriterlerine göre değerlendirildi. Vatandaşların ilgiyle takip ettiği yarışmada, kültürel mirasın sofralara yansıması dikkat çekti. Yarışma sonunda birinci olan yarışmacıya tam altın ödülü takdim edilirken, ikinci ve üçüncü olan katılımcılar da çeşitli hediyelerle ödüllendirildi. Festival alanında kurulan stantlarda ise ziyaretçilere şifalı bitkiler ve yöresel ürünler tanıtıldı.



"Anadolu’nun zengin mutfağına dikkat çekebildiysek ne mutlu bize"


Zeytinburnu Belediye Başkanı Ömer Arısoy da etkinliğe katılarak yarışmacıları tebrik etti. Programda açıklamalarda bulunan Başkan Arısoy, "26. Merkez Efendi Geleneksel Tıp Festivalimizin yemek yarışması bölümündeyiz. Bu akşam 160 yarışmacı burada yarışıyor. Jüri değerlendirme yapıyor. Ama bu yarışmanın maksadı Anadolu’nun zengin mutfağını sergilemek, buna dikkat çekmek, hanımların hünerli ellerine dikkat çekmek. Ben katılan bütün yarışmacılara teşekkür ediyorum. Bir nebze de olsa Anadolu’nun zengin mutfağına dikkat çekebildiysek ne mutlu bize" şeklinde konuştu.


Programa katılan Müzeyyen Irmak isimli vatandaş, "Ben Zeytinburnu Beştelsiz Mahallesi’nden katılıyorum ama aslen Mardinliyim. Bu yemeğin ismi Hariri, yöresel yemektir, ata yemeğidir. İçerisinde un var, bulgur, bir de şehriye var. Bu üçüncü katılışım" dedi.


Yarışmaya katılan İhsan İkikardeş, "Bu yarışmaya torunumun isteği ile katıldım. Bizim kaymaçinayı yöresel yemek yarışmasında tanıt dedi. Ben de olur dedim. Bu yapmış olduğunuz tatlıda yeni doğum yapmış ineğin sütünü alıyoruz, yumurtayla karıştırıp yöresel bir tatlı yapıyoruz" şeklinde konuştu.


Yarışmacı Zeynep Bayram ise "Patlıcan tatlısını denemek istedim, Osmanlı’ya ait. Denemek istedim, risk almak istedim. Önceden içini soydum, sonra kaynar suya koydum, sonra şerbetini ekledim. İçini hazırladım. Kazanmak işitiyorum" dedi.



Zeytinburnu Belediyesi’nin düzenlediği 26’ncı Merkezefendi Geleneksel Tıp Festivali renkli görüntülere sahne oldu

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Ankara 14 ilde göçmen kaçakçılığına yönelik operasyonlarda 156 şüpheli göçmen kaçakçısı yakalandı, 112’si tutuklandı İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, 14 ilde son 2 haftada jandarma tarafından göçmen kaçakçılığına yönelik düzenlenen operasyonlar ile 156 şüpheli göçmen kaçakçısının yakalandığını ve 112’sinin tutuklandığını açıkladı. İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya’nın paylaştığı bilgilere göre, Jandarma Genel Komutanlığı Göçmen Kaçakçılığı ve İnsan Ticareti ile Mücadele Daire Başkanlığı koordinesinde; Edirne, Muğla, Aydın, Balıkesir, İzmir, Çanakkale, Tekirdağ, Antalya, Mersin, Van, Şanlıurfa, Erzurum, Hatay ve Gaziantep olmak üzere 14 ilde göçmen kaçakçılığına yönelik operasyonlar düzenlendi. Son 2 haftada Jandarma İnsansız Hava Araçları (JİHA) ile havadan, İl Jandarma Komutanlıklarınca karadan yapılan çalışmalar sonucu düzenlenen operasyonlarda 156 şüpheli göçmen kaçakçılığı organizatörü yakalandı. Şüphelilerden 112’si tutuklanırken 44’ü hakkında ise adli kontrol hükümleri uygulandı. Ayrıca yapılan operasyonlar sonucu 120 adet araç ile 13 adet bot ele geçirildi. Bakan Yerlikaya yaptığı paylaşımda göç yönetimine dikkati çekerek, "Göç yönetiminin güvenlik boyutunu; insan ticareti, düzensiz göç ve göçmen kaçakçılığı ile mücadele alanlarında hukuk devleti ilkeleri ve insan haklarına riayet temelinde yürütülen etkin çalışmalar oluşturmaktadır. Bu kapsamda sınır güvenliği, üstün teknolojilerden ve gelişmiş izleme-denetim sistemlerinden yararlanılarak güçlendirilmekte; yasa dışı göç yollarını teşvik eden ve organize eden yapılara karşı hem sahada hem de hukuki zeminde güçlü ve caydırıcı mekanizmalar işletilmektedir" ifadelerine yer verdi.
Karabük Kar yağışını duyan soluğu burada aldı Kar yağışını fırsat bilen vatandaşlar, Karabük’ün yüksek kesimlerine akın ederek ateş yakıp fotoğraf çektirirken karın keyfini doyasıya çıkardı. Karabük’ün yüksek kesimlerinde kar yağışı gecenin ilerleyen saatlerinde de etkisini sürdürdü. Meteoroloji Genel Müdürlüğünün uyarısının ardından özellikle yüksek rakımlı bölgelerde başlayan kar yağışı, Safranbolu-Bartın kara yolunu beyaza bürüdü. Karayolları ekipleri, daha önce yaptıkları hazırlıklar kapsamında bölgede kar küreme ve tuzlama çalışmalarını aralıksız sürdürüyor. Kar yağışını fırsat bilen vatandaşlar, bin 30 rakımlı Ahmetusta Geçidi’ne akın etti. Bölgeye gelenler ateş yakarak ısınırken, bol bol fotoğraf çektirip karın keyfini çıkardı. İl Emniyet Müdürlüğü Trafik Şube ekipleri de bölgede denetim yaptı. Ekipler, kış lastiği bulunmayan sürücüleri olası olumsuzluklara karşı uyararak, bölgeyi terk etmeleri gerektiğini bildirdi. Sürücülere kar yağışı ve buzlanmaya karşı uyarılarda bulunuldu. Ahmetusta mevkiinde kar yağışının fazla olduğunu öğrendikten sonra eşi ve arkadaşları ile bölgeye geldiklerini ifade eden Selver Yıldırım, araçta kış lastiği bulunmasına rağmen gelmekte zorlandıklarını belirtti. Yıldırım, kar yağışı sonradan bölgedeki atmosferi güzel bulduğunu aktararak çok eğlendiklerini söyledi. Zonguldak’ın Çaycuma ilçesine bağlı Perşembe beldesinden kar için Safranbolu’ya Doğan marka otomobille gelen Alperen Demirkul, "Çok mutluyuz. Aracımızla gelirken biraz zorlandık ama burası beklentimizi karşıladı. Bütün gençler burada. Ekipler de çalışmalarını sürdürüyor" diye konuştu.