GENEL - 22 Aralık 2011 Perşembe 16:29

ŞİFA ÜNİVERSİTESİ`NDEN TÜRKİYE`DE BİR İLK

A
A
A
ŞİFA ÜNİVERSİTESİ`NDEN TÜRKİYE`DE BİR İLK

İzmir Şifa Üniversitesi, tıp fakültesindeki eğitimlerde kullanılmak üzere yurtdışından plastinasyon kadavra getirtti.
Şifa Üniversitesi, Almanya’dan getirttiği plastinasyon kadavra ile tıp eğitiminde Türkiye’de bir ilki gerçekleştirdi. Tıp Fakültesi Dekanı ve Anatomi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mustafa Sarsılmaz, plastinasyon kadavranın Türkiye’de insandan elde edilen kadavra sıkıntısına uzun kullanım ömrü sayesinde çare olacağını söyledi. Ölü insan bedeninden elde edilen kısa ömürlü kadavraların yerini alacak olan plastinasyon kadavranın tanıtımını mucidi Alman Prof. Dr. Gunther von Hagens ile birlikte
gerçekleştiren Prof. Dr. Sarsılmaz, plastinasyonun canlı bir bedenin ölümden sonra yaşamsal koşullardaki anatomik görüntüsünü korumak suretiyle çok uzun süre saklanması için uygulanan benzersiz bir metot olduğunu söyledi. Türkiye’de kadavra bulmanın zor olduğunu ifade eden Sarsılmaz, "Bu metotla anatomik örnekler yağ ve sudan arındırılarak polimer bir maddeyle kaplanır. Hazırlanan bu örnekler günümüzdeki koruma usullerinden farklı olarak kokusuz ve zehirsiz olma özelliklerine sahiptir. Aynı zamanda
yüksek ısıya dirençlidir. Bu modellere dokunurken eldiven takmaya gerek duyulmaması plastinasyonu ön plana çıkaran bir özelliğidir" dedi.
Kadavranın özellikle tıp, diş hekimliği, fizyoterapi gibi bölüm öğrencileri olmak üzere tüm sağlık bölümü öğrencilerinin faydalanabileceğini anlatan Sarsılmaz, bu yöntemin ilk kez Heidelberg Üniversitesi’nden Prof. Dr. Gunther von Hagens tarafından 1978 yılında uygulandığını sözlerine ekledi.
Prof. Dr. Hagens ise Almanya’da hali hazırda 11 bin kişinin plastinasyon kadavra olmak için gönüllü olduğunu ve bugüne kadar yaklaşık bin plastinasyon kadavra yaptığını söyledi.
İnsan vücudu parçalarından oluşan malzemelerin üniversiteye maliyetinin 60 bin euro civarında olduğu ifade edildi.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir