EKONOMİ - 23 Ağustos 2017 Çarşamba 13:17

Kuru incir rekolte tahmini açıklandı

A
A
A
Kuru incir rekolte tahmini açıklandı

İzmir Ticaret Borsası (İTB) tarafından yapılan açıklamada, 2017-2018 sezonu Ege Bölgesi kuru incir rekoltesi arazi çalışmaları sonucuna göre yeni sezonda 78 bin 200 ton rekolte tahmin edildi.

İzmir Ticaret Borsası (İTB) tarafından yapılan açıklamada, 2017-2018 sezonu Ege Bölgesi kuru incir rekoltesi arazi çalışmaları sonucuna göre yeni sezonda 78 bin 200 ton rekolte tahmin edildi. Yeni sezon rekoltesinin geçen yıl yapılan tahmine göre yüzde 8.6 daha yüksek olması bekleniyor.



Kuru incir rekolte çalışmaları; İzmir Ticaret Borsası koordinatörlüğünde, Ege İhracatçı Birlikleri ve Aydın Ticaret Borsası ortaklığında Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, İzmir ve Aydın Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlükleri ve Erbeyli İncir Araştırma Enstitüsü ve Aydın Ticaret Odası katkılarıyla gerçekleştirildi. İzmir Ticaret Borsası’nda İTB Yönetim Kurulu Üyesi Özhan Şen tarafından açıklamada, “14-23 Ağustos tarihleri arasında yapılan 2017-2018 sezonu Ege Bölgesi kuru incir rekoltesi arazi çalışmaları sonucuna göre hava şartlarının normal seyri halinde, yeni sezonda 78 bin 200 ton rekolte tahmin edilmiştir. Buna göre yeni sezon rekoltesinin geçen yıl yapmış olduğumuz tahmine göre yüzde 8.6 daha yüksek olmasını tahmin ediyoruz” denildi.



Meyvelerin daha küçük olması bekleniyor


Bu yıl ürün gelişiminin bölgelere göre değişmekle birlikte geçen yıla göre yaklaşık 7-10 gün arasında geç olduğunu kaydeden Şen, “Genel olarak ovalarda yağmur alan üretim alanlarında meyvelerde çatlamanın ve üreticiler arasında ‘akma’ olarak adlandırılan iç çürüklüğünün yüksek olduğu, yağmur almayan bölgelerde ve yüksek alanlarda hastalığın son yıllara kıyasla daha az olduğu tespit edildi. Ancak meyve tutumunun geçen yıllara nazaran biraz fazla olmasından dolayı meyve iriliğinin de bölgelere göre değişmekle birlikte kısmen daha küçük olmasını bekliyoruz” dedi.



“Ürün gelişi iyi takip edilmeli”


Özellikle bu yıl yaş incir tüketiminde ve son yılarda dondurulmuş incir tüketimi ihracatında artış olduğunu gözlemlediklerini ifade eden Şen, şunları söyledi: “Bu tespitler ışığında ürün gelişiminin gecikmesi ve son dönemde üretim bölgelerinde yaşanan yağışlar nedeniyle ürün kalitesinin olumsuz etkilenebileceğini düşünüyorum. Bu nedenle ihracatçılarımızın beklentileri oranında kaliteli incir tedarikinde sonun yaşanabileceği için ihracat satışlarında da dikkatli olunması ve piyasaya ürün gelişinin iyi takip edilmesi gerektiğini belirtmek istiyorum.”



60 bin ton kuru incir ihracatı


Türkiye’nin dünya kuru incir üretiminin yüzde 58’ini gerçekleştirdiğini hatırlatan Şen, “2016-2017 sezonunda 19 Ağustos tarihi itibariyle ülkemizden ihraç edilen toplam kuru incir miktarı 223 milyon dolar karşılığında 60 bin tona ulaşmıştır. Bu ihracatın yarısı Avrupa Birliği ülkelerine gerçekleştirilmiş durumda. Politik alanda AB ile yaşanan sorunların önümüzdeki günlerde ihracatımıza yansımamasını umut ediyorum. Aksi takdirde en önemli pazarımızda yaşanacak sorunlar, sektörün olumsuz etkilenmesine neden olacaktır” ifadelerini kullandı.



İlk ürün töreni yapıldı


Toplantının ardından 2017-2018 sezonu çekirdeksiz üzüm ve kuru incirde ilk ürün töreni düzenlendi. Törene; İzmir Valisi Erol Ayyıldız, İzmir İl Emniyet Müdürü Hüseyin Aşkın, AK Parti İzmir Milletvekili Necip Kalkan, CHP İzmir Milletvekili Musa Çam, İTB Yönetim Kurulu Başkanı Işınsu Kestelli ve İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (İESOB) Yönetim Kurulu Başkanı Zekeriya Mutlu ve üreticiler katıldı.



“Kalite ve verimliliğe odaklanmalıyız”


Bu sene iyi bir yıl olacağını dile getiren İTB Yönetim Kurulu Başkanı Işınsu Kestelli, “Dünya kuru üzüm üretiminin yaklaşık dörtte birini ülkemiz gerçekleştiriyor. 2016-2017 sezonu için borsamızın rekolte tahmini 313 bin tondu. Temmuz sonu itibariyle müstahsil tescili 334 bin ton oldu. Yüzde 81’i Avrupa Birliği ülkelerine olmak üzere 400 milyon dolar değerinde 257 bin ton kuru üzüm ihracatı yaptık. Kuru üzümde küresel piyasalardaki gücümüz yüksek. Ancak İran, Çin, Hindistan ve Özbekistan gibi ülkelerde kuru üzüm üretiminin her geçen yıl arttığını ve bu ülkelerin bizim ihraç pazarlarımız üzerinde önemli bir baskı oluşturduğunu görüyoruz. Bu nedenle sürdürülebilir ihracat artışı için kalite ve verimliliğe odaklanmamız şart” ifadelerini kullandı.



“Üretim ve ihracatta dünya lideriyiz”


Yeni sezonun başlayacağı bugünlerde Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından yapılan rekolte tahmin çalışmasının açıklanmasını merakla beklediklerini kaydeden Kestelli, şöyle devam etti: “Kuru incir dünya piyasalarında çok etkili olduğumuz bir ürün. Üretim ve ihracatta dünya lideriyiz. Genel olarak iyi bir sezonu tamamlamak üzere olduğumuzu söyleyebiliriz. Kuru incirde 2016-2017 sezonu rekoltesini 72 bin ton olarak tahmin etmiştik. Bu üründe 12 Ağustos tarihi itibariyle 222 milyon dolar karşılığında 60 bin ton ihracat gerçekleşti. Geçen yılın aynı dönemine göre ihracat miktarı yüzde 7 gerilemesine rağmen, ortalama ihraç fiyatındaki artış nedeniyle ihracat değeri hemen hemen aynı kaldı. Kuru incir rekolte heyetimiz yeni sezon çalışmalarını bugün açıkladı. Buna göre 2017-2018 sezonu kuru incir rekoltesinin geçen yıla göre yüzde 8.6 artarak 78 bin 200 ton olacağını tahmin ediyoruz.”



“Neyin eleştirisi yapılmak isteniyor”


“Kuru üzümde bir süredir hayret ve üzüntüyle izlediğimiz gelişmeler hakkında tavrımızı net olarak ortaya koymak isterim” diyen Kestelli, “İzmir Ticaret Borsası, tam 93 yıldır her mesai günü açık olan işlem salonunda oluşan fiyatları ilan ederek sektörü bilgilendiriyor. 50 yıldan fazla bir süredir ilgili kurumların işbirliği ile rekolte tahmin çalışması yapıyoruz. Açıkladığımız tahminler ortada, gerçekleşen rakamlar ortada, bu çalışmanın başarısı ortada. Neyin eleştirisi yapılmak isteniyor hala anlamış değiliz. Örneğin geçtiğimiz yıl 313 bin ton rekolte tahmin ettik. Temmuz ayı itibari ile gerçekleşen rekolte ise 334 bin ton. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı bu yılki rekolte çalışmasını kendisinin yapacağını açıkladı. Sonucu herkes gibi biz de merakla bekliyoruz” açıklamasında bulundu.



“Kimsenin ülkemizi bir coğrafi işaret çöplüğüne çevirmeye hakkı yok”


2003 yılında konu ile ilgili 15 kurum ile işbirliği yaparak “Ege Sultani Üzümü” ibaresi ile coğrafi işaret tescili aldıklarını ifade eden Kestelli, “Çabamız, ülkemizin geleneksel ürünü olmuş, özellikle Avrupa’da önemli pazar payı olan üzümün markalaşması içindi. Elde edilen pozitif sonuçlar ortada. Borsamız tarihi geçmişinden gelen salon işlemleri, fiyat tespit ve ilanı, üzüm rekolte tahmini, üzümde fiziksel saha analizleri ve Ege Sultani Üzümü Coğrafi İşareti gibi çalışmalar ile üzüm ile ilgili tüm kesimlere tarafsız olarak hizmet vermektedir. Hal böyleyken son dönemde bu hizmetlerimizin haksız eleştirilere maruz kaldığını gözlemliyoruz. Borsamızın yıllar önce patentini aldığı ve tüm Ege’yi kapsayan Ege Sultani Üzümü Coğrafi İşareti herkes için hizmet verirken, daha dar bir bölgeyi işaret eden Manisa Sultani Üzümü Coğrafi İşaretine başvurulduğunu üzüntüyle izliyoruz. Coğrafi işaret konusunda önemli olan nokta, bu işaretleri kullanıp ürünün fiyatını ve ihraç değerini arttırabilmektir. Coğrafi işaret ile esas olan, belli bir niteliği ve ünü olan ve diğer özellikleriyle bir coğrafi alanla özdeşleşmiş bir ürünü tanıtmaktır. Alanı daraltıp, bölüp kendi içinde rekabet eder hale getirmek yerine mevcut işaretlerin kullanımını artırmak herkes için daha etkin sonuçlar verecektir. Bölgemizin önemli ürünü olan çekirdeksiz kuru üzümde yapılacakları el birliği ile yapmakta ve sinerji oluşturmakta her zaman fayda vardır. Bu vesileyle Manisalı dostlarımızı bu yanlıştan dönmeye ve hepimizin ortak değeri olan Ege Sultani Üzümü markasına omuz vermeye davet ediyorum. Ülkemizi bir coğrafi işaret çöplüğüne çevirmeye, kafa karıştırıp üzümümüzün değerini düşürmeye kimsenin hakkı yoktur. Ege, hepimizin ortak markası, ortak değeridir. Manisa da Ege’dir, İzmir de, Aydın da, Balıkesir de... Gerçek ülke sevgisi, bu ortak değere saygı göstermeyi ve destek vermeyi gerektirir” diye konuştu.



İlk ürün satışı açık artırma ile yapıldı


Törende, üreticilerin yetiştirdiği ürünlerin sembolik olarak ilk satışı da açık artırma usulü ile yapıldı. Buna göre; Manisa Alaşehir’den gelen üretici Halil Bozdağ’ın kuru üzümünün kilosunu 180 TL’den Ege İhracatçı Birlikleri aldı. Aydın’dan gelen üretici Kenan Yazırlı’nın kuru incirinin kilosunu da 180 TL’den İzmir Ticaret Borsası aldı.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İstanbul Mete Vardar: “Bu hakemin oğlu olsam eve geldiğinde yüzüne tükürürüm” Beşiktaş Asbaşkanı Mete Vardar, Başakşehir maçı sonrası yaptığı açıklamada hakem yönetiminin karşılaşmanın önüne geçtiğini vurgulayarak, “Bu hakemin oğlu olsam eve geldiğinde yüzüne tükürürüm” dedi. Trendyol Süper Lig’in 12. haftasında Beşiktaş, deplasmanda karşılaştığı Başakşehir ile 0-0 berabere kaldı. Siyah-beyazlılarda Asbaşkan Mete Vardar, Başakşehir maçının ardından basın mensuplarına açıklamalarda bulundu. Hakem yönetiminden memnun olmadığını dile getiren Vardar, “Çok üzgünüz. Çok utanıyorum. Ülke futbolunda elli yıldır bulunmaktan utanıyorum. ‘Bizim ne işimiz var burada’ diyorum. Taraftarlarımızın elini sıktım, elleri buz gibiydi. Bu çocuklardan utanmıyor musunuz? Ahlaktan yoksun hakem. Şampiyon olanın da mutlu olacağı bir sistemde olmadığımızı düşünüyorum. Düzeni kurmuşlar. İstedikleri takımı galip yapıyorlar. Bu durumdan kim memnun? Hakem kararıyla galip gelen takımın yöneticisi olmak istemem. Bu ahlaksızlıktır. İnsan utanır. Yayıncı kuruluş pozisyonları net bir şekilde göstermiyor. İnsanları birbirine kırdırıyorlar. İlk sorumlu hakemler. Her şey değişiyor, adamlar değişmiyor. Galip geldikleri maçtan sona bile manipülasyon yapıyorlar. Mutsuz bir toplum oluşturdular. Bu hakemin oğlu olsam eve geldiğinde yüzüne tükürürüm. Artık yeter. En büyük travmayı hakemler oluşturuyor. Beşiktaş, mağlup oldukça büyür” diye konuştu.
İstanbul Bronckhorst: “Böyle puan kayıpları olmaması gerekir” Beşiktaş Teknik Direktörü Giovanni van Bronkhorst, son haftalarda Süper Lig’de üzücü puan kayıpları yaşadıklarını söyleyerek, “Böyle puan kayıpları olmaması gerekir. Bundan dolayı da zirveden uzağız. Puanlar almamız lazım” dedi. Beşiktaş, Trendyol Süper Lig’in 12. haftasında deplasmanda Başakşehir ile golsüz berabere kaldı. Beşiktaş Teknik Direktörü Giovanni van Bronkhorst, mücadelenin ardından düzenlenen basın toplantısında açıklamalarda bulundu. “Fırsatlar konusunda gelişmemiz lazım” Maçın belli anlarında koşularla etkili olduklarından bahseden Hollandalı çalıştırıcı, “Rafa Silva - Semih değişikliğini bu sebeple yaptık. Rafa biraz daha topa gelen bir oyuncu. Rakibin arkasına koşularla fırsatlar oluşturmaya çalıştık. Değişiklik sonrası oyun kontrolü bizdeydi. Sonralara doğru rakip sahaya yerleştik. Sonra Mustafa’yı oyuna aldık. O da bir fırsat yakaladı ama rakip bu fırsatı iyi savundu. Fırsatlar konusunda gelişmemiz lazım. 9 puan kaybettik. Bu çok fazla. Avrupa’da iyi şeyler yaptık ama ligde yapamadık. Bu gelişmeyi Göztepe maçıyla başlatmamız lazım” ifadelerini kullandı. “Transfer döneminde ihtiyaç olan bölgelerde güçlendirme yapacağız” Ciro Immobile ve Milot Rashica’nın sakatlıkları sonrası opsiyonlarının azaldığına dikkat çeken 49 yaşındaki teknik adam, “Ama kadro konusunda yapılandırma bitmedi. Elimizden gelen maksimumu yaptık. Transfer döneminde ihtiyaç olan bölgelerde güçlendirme yapacağız. Süreç gerektiren bir durum var. Her transfer dönemi bir fırsat. Elimizdeki kadro bu. Milot’un olmadığı durumlarda kenar oynayan olmuyor. Muçi’den faydalanıyoruz ama o da orta saha. Hücumcu bekler kullanıyoruz. Bugün iki kanat oyuncuyla daha fazla tehlike oluşturduk. Milli aradan sonra Immobile dönmüş olacak. Milot yüzde yüz hazır olacak. Bizim de alternatiflerimiz çoğalacak” şeklinde konuştu. “Geçişlerde yanlış kararlar aldık” Giovanni van Bronckhorst, sezon başına kıyasla aynı oyun kalitesini ortaya koyamadıklarını hatırlatarak, “Takımların da bize karşı nasıl oynadığını görüyorsunuz. Bugün rakibin birebir baskıyla oynadığını gördünüz. Topun bizde olduğu anlarda domine ettik ama istediğimiz gibi fırsatlara dönüştüremedik. Bazen geçişlerde yanlış kararlar aldık. Üzücü bir bölümü geride bırakıyoruz ama sezon uzun. Bir sonraki bölümde gelişmiş olacağız. Galibiyetler alan kimliğe dönmek istiyoruz” diye konuştu. “Böyle puan kayıpları olmaması gerekir” Ligde istediklerini yapamadıklarını ve değişmeleri gerektiğini aktaran başarılı teknik adam, “Bizim için üzücü. Böyle puan kayıpları olmaması gerekir. Bundan dolayı da zirveden uzağız. Puanlar almamız lazım. Nisan ve mayıs aylarında şampiyonluk potasında olmak için gelişmemiz lazım. Yeterince akıcı gitmeyen bölüm oldu. Avrupa’da istediklerimizi yaptık ama ligde olmadı” dedi. “Lige havlu attık diyemem” Zirveden uzak kaldıklarını ancak ligin uzun bir maraton olduğunu dile getiren Van Bronckhorst, “Lige havlu attık diyemem. Milli takım arasında iki hafta dinleneceğiz. Göztepe maçıyla yüzde yüzümüzle başlayacağız. Ligin sonunda olacak şeyleri şu an konuşmak istemiyorum. Benim için en önemli maç Göztepe maçı. 13 oyuncumuz mili takımlara gidecek sonra Göztepe maçı için hazırlanmaya birkaç günümüz olacak” değerlendirmesinde bulundu.