SAĞLIK - 30 Ocak 2018 Salı 10:08

İleri yaştaki evliliklerde kısırlık riski artıyor

A
A
A
İleri yaştaki evliliklerde kısırlık riski artıyor

Üroloji ve Androloji Uzmanı Dr.

Üroloji ve Androloji Uzmanı Dr. Evren Işık, ileri yaşlarda yapılan evliliklerde kısırlık riskinin arttığını belirtti. Çevresel faktörlerin ve ilerleyen yaşın etkisiyle erkeklerde sperm kalitesinin ve sayısının azaldığını söyleyen Işık, kadınların yumurta rezervlerinin ve kalitelerinin de azalmasıyla birlikte ileri yaşta evlenen çiftlerin kısırlık sorunlarıyla karşılaşma riskinin arttığını ifade etti.


Geç evliliklerde kısırlık riskini artıran diğer bir faktörün de tedavisi yapılmayan hastalıklar olduğunu belirten İzmir Özel Can Hastanesi’nde görevli Üroloji ve Androloji uzmanı Dr. Evren Işık, “Erkeklerde tedavi edilmeyen varikosel hastalığı sperm sayısı ve kalitesi üzerinde geri dönüşü olmayan zararlara yol açabilir. Aynı şekilde sigara kullanan erkeklerde de sperm kalitesi zaman içerisinde düşer. Genç yaşta yapılan evliliklerde sağlık sorunları ve çevresel faktörlerin oluşturduğu olumsuzlukların etki süresi daha kısa olduğu için kısırlık oluşma ihtimali düşük olurken sperm sayısını ve kalitesini etkileyen unsurlara maruz kalma süresi uzadıkça infertilite riski de artar. Bu gerçek hakkında toplumumuzda farkındalık artmaya başlamıştır. Son dönemde evlenmeden önce sperm kalitesini ve sayısını kontrol ettirmek için Androloji uzmanlarına başvuran evlilik adayı erkek sayısı artmıştır” dedi.



"Evlilik öncesi androloji uzmanlarına danışma oranları arttı"


Çocuk sahibi olamama kaygısı nedeniyle evlilik öncesinde sperm kalitelerini öğrenmek isteyenler kadar cinsel performans kaygısı duyanlar da androloji uzmanlarına başvuruyor. “Erken ya da geç dönemde yapılan evlilikler öncesi androloji uzmanlarına başvurulması evlilik dönemi cinsel sorunlarını azaltmak adına da önemli bir adımdır. Hem erkeğin hem de kadının cinsel tatminini azaltan erken boşalma sorunu dünya genelinde en sık görülen erkek cinsel işlev bozukluğudur. Aynı şekilde sertleşme problemi de özellikle ilerleyen yaşa bağlı olarak çiftlerin cinsel hayatını olumsuz yönde etkilemektedir. Bu sorunlar dışında penisin ince, kısa ya da eğri olması gibi nedenlerle de hastalarımız bize başvurabilmektedir” diyen Işık, aktif cinsel hayatı bulunan erkeklere önerilerde bulundu.



"Cinsel sorunlar çözümsüz değildir"


Başarılı ve mutlu ilişkiler için cinsel hayatın önemli olduğuna dikkat çeken Işık şöyle konuştu:


“Cinsel birliktelik sırasında çiftlerin karşılıklı tatmin yaşaması aralarındaki bağı kuvvetlendirir. Bu nedenle cinsel performans ile ilgili sorun yaşayan çiftlerin androloji uzmanlarına başvurması gerekir. Aynı şekilde sigara tüketiminin bırakılması, kilo kontrolünün sağlanması ve çiftler arasındaki cinsel çekimin sürekliliği de mutlu bir aile hayatının olmazsa olmazlarıdır. Cinsel sorunlar yaşayan ve aynı zamanda çocuk sahibi olamama durumu ile karşılaşan çiftlerin aile bağları sarsılabilir. Tüm bu sorunların farklı tedavi yöntemlerinin bulunduğu ve ihmal edilmeden çözüm aranması gerektiği unutulmamalıdır.”

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Kırıkkale Savunma sanayide üretim sürüyor, istihdam artıyor: Bin 200 kişi bu tesisten geçimini sağlıyor Sinerji Yüksek Teknoloji Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Duman, şirket bünyesinde çalışan sayısının bin 200 kişiye ulaştığını söyledi. Duman, Kırıkkale’de üretim ve teknoloji alanında yürütülen çalışmaların şehrin istihdamına ve ekonomik gelişimine katkı sağladığını ifade etti. Sinerji Yüksek Teknoloji A.Ş. tarafından Ramazan ayı dolayısıyla düzenlenen iftar programında Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Duman, yerel ve ulusal basın temsilcileriyle bir araya geldi. Ramazan ayının birlik ve dayanışma ruhuna dikkat çeken Duman, davete katılan basın mensuplarına teşekkür ederek Ramazan’ın toplumsal dayanışmayı güçlendiren önemli bir dönem olduğunu söyledi. Türkiye’nin savunma sanayisinde son yıllarda önemli gelişmeler yaşandığını ifade eden Duman, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ortaya koyduğu yerli ve milli üretim vizyonunun savunma sanayisinin gelişimine önemli katkı sağladığını belirtti. Duman, bu süreçte kamu ve özel sektörün birlikte önemli projelere imza attığını dile getirdi. Yaklaşık 12 yıldır faaliyetlerini sürdüren Sinerji Yüksek Teknoloji’nin üretim ve teknoloji alanındaki çalışmalarını sürdürdüğünü belirten Duman, savunma sanayisinin Türkiye için stratejik bir alan olduğuna dikkat çekti. Makine ve Kimya Endüstrisi’nin (MKE) savunma sanayisinde önemli bir kurum olduğunu vurgulayan Duman, yerli üretim altyapısının güçlenmesinde MKE’nin önemli rol üstlendiğini ifade etti. Duman ayrıca, kamu ve özel sektör iş birliğinin Türkiye’nin üretim kapasitesini artırdığını söyledi. Sinerji Yüksek Teknoloji’nin Kırıkkale’de önemli bir istihdam kaynağı olduğunu belirten Duman, şirket bünyesinde binin üzerinde personelin görev yaptığını, grup şirketleriyle birlikte bu sayının yaklaşık bin 200 kişiye ulaştığını kaydetti. Şirket olarak sosyal sorumluluk çalışmalarına da önem verdiklerini ifade eden Duman, Ramazan ayında ihtiyaç sahiplerine yönelik yardım faaliyetleri yürüttüklerini kaydetti. Bu çalışmaların daha sistemli yürütülmesi amacıyla Sinerji Derneği’nin kurulduğunu ve ilerleyen süreçte vakfa dönüştürülmesinin planlandığını söyledi. Duman, amaçlarının Kırıkkale’de üretim yapmak, istihdam oluşturmak ve şehrin ekonomik gelişimine katkı sağlamak olduğunu ifade etti.
Samsun Thorsten Fink: "İkinci maç var, futbolda her şey mümkün" 1 yenildikleri Rayo Vallecano maçının ardından bir maç daha oynayacaklarını ve futbolda her şeyin mümkün olduğunu söyledi. UEFA Konferans Ligi son 16 turunda sahasında İspanyol temsilcisi Rayo Vallecano’ya 3-1 yenildi. Maçın ardından düzenlenen basın toplantısında Samsunspor Teknik Direktörü Thorsten Fink mücadeleyi değerlendirdi. Yenildikleri için üzgün olduklarını dile getiren Fink, "Zor bir maç oldu ve kaybettik. Hatalarımızı beklediler, hatalar yaptık ve kaybettik. Rakip çok olgun bir takım. Topa daha çok sahip olan taraf bizdik. Gol beklentisi de benzerdi. İstatistiklere baktığımızda biz daha iyiydik. Onlar ise daha iyi takımdı, ezber oyun becerisi bizden daha iyiydi. İkinci maç var. Futbolda her şey mümkün. Eğer erken gol bulabilirsek, onlara zarar verebiliriz. Çok eksik ve sakat oyuncumuz var. Önümüzdeki haftalar için onların geri dönmesi önemli. Kanatta bugün Carlo Holse ile oynamak zorunda kaldık. Normalde merkez oyuncusu. Diğer kanat oyuncuları ise sakatlıklarından dolayı sonradan oyuna girmek zorunda kaldı" dedi. Rakibin gol yollarını iyi kapattığını dile getiren Fink, ayrıca şunları söyledi: "İyi bir takıma karşı oynadık. Çok fazla şans yakalayamadık. Gol beklentisi 0,55 oranında tutuk ancak ona rağmen çok güçlü bir rakibe karşı oynadık. Boşlukları çok iyi kapattılar. Belki Konferans Ligi’nin bile kazanabilirler. Bu tip güçlü ekiplere karşı bu sonuçlar normal."