EKONOMİ - 27 Haziran 2019 Perşembe 21:10

İZTO’da ABD Ticaret Müsteşarlığının yeni ofisine açılış

A
A
A
İZTO’da ABD Ticaret Müsteşarlığının yeni ofisine açılış

İzmir Ticaret Odası (İZTO) bünyesinde, İzmir’de faaliyet gösteren ABD Ticaret Müsteşarlığının yeni ofisinin açılışı yapılırken, ofisin açılışının ardından yoğun bir katılımla ABD Bağımsızlık Günü nedeniyle resepsiyon verildi.

İzmir Ticaret Odası (İZTO) bünyesinde, İzmir’de faaliyet gösteren ABD Ticaret Müsteşarlığının yeni ofisinin açılışı yapılırken, ofisin açılışının ardından yoğun bir katılımla ABD Bağımsızlık Günü nedeniyle resepsiyon verildi. İZTO Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Özgener, “İzmir’e daha fazla sektörel heyetler getirin; birlikte yürüteceğimiz ortak projeler üretelim” dedi.


İzmir’de faaliyet gösteren ABD Ticaret Müsteşarlığı İZTO bünyesinde açılışı yapılan yeni ofisinde hizmet vermeye başladı. Ayrıca ABD Konsolosluk Temsilciliğinin faaliyetleri de yaz sonuna doğru başlayacak. ABD Ticaret Müsteşarlığının yeni ofisinin açılışının ardından yoğun bir katılımla ABD Bağımsızlık Günü nedeniyle İZTO Teres 1885’te resepsiyon da verildi. Açılış ve resepsiyona; ABD Ankara Büyükelçiliği Maslahatgüzarı Jeffrey M. Hovenier, ABD Büyükelçiliği Ticaret Ateşesi William Czajkawski, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, İZTO Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Özgener ve İZTO Meclis Başkanı Selami Özpoyraz da katıldı.



ABD Ticaret Müsteşarlığı


ABD Ticaret Müsteşarlığı, Ankara, İstanbul ve İzmir’deki ofisleri aracılığıyla şirketler arası görüşmeler, tanıtım, pazar araştırması ve ABD’de yatırım yapmayı arzu eden Türk firmalarına yardım sağlanması gibi hizmetler sunuyor. ABD Ticaret Müsteşarlığında görev yapan Amerikalı ve Türk ticaret uzmanları, Amerikan mal ve hizmetlerine yönelik pazar talebinin güçlü olduğu önemli sektörleri tespit ediyor. Uzmanlar ayrıca, ABD’li şirketlerin Türkiye’de fırsatların yüksek olduğu sektörlere girmelerine ve Türk ithalatçıların da ABD’nin en iyi tedarikçileriyle bağlantı kurmalarına yardımcı olmak amacıyla ticari heyet ziyaretleri düzenliyor. ABD Ticaret Müsteşarlığı yeni ofisinde hemen hizmet vermeye başladı.



ABD Konsolosluk Temsilciliği


Görev alanı Aydın, Denizli, İzmir, Manisa, Muğla ve Uşak illerini kapsayan ABD Konsolosluk Temsilciliği ise, Türkiye’nin batı ve güneybatısını ziyaret eden ve bu bölgelerde yaşayan Amerikan vatandaşlarına hizmet sunuyor. Konsolosluk Temsilcisi, ABD pasaportları ve yurt dışında geçekleşen doğumlara ilişkin konsolosluk raporları için yapılan başvuruların kabul edilmesi ve noter işlemleri konularında yetki sahibi; ayrıca Türkiye’de bulunan ABD vatandaşlarına hastalık, tutuklanma, ortadan kaybolma ya da ölüm gibi durumlarda yardım sağlayabiliyor. Temsilcilik, vize hizmeti vermezken; göçmen olmayan ABD vizesi hizmetleri İstanbul ve Ankara’da sunuluyor, ABD göçmen vizesi hizmetleri ise sadece Ankara’da veriliyor. ABD Konsolosluk Temsilciliğinin faaliyetlerinin yaz sonuna doğru başlayacağı belirtildi.



“İzmir önemli bir rol oynuyor”


Resepsiyonda konuşma yapan ABD Ankara Büyükelçiliği Maslahatgüzarı Jeffrey M. Hovenier, “Türkiye ve ABD ilişkileri son derece özel bir ilişki. İzmir de son dere önemli rol oynuyor. Esas itibariyle ABD, ilk ticareti heyetini 1811’de İzmir’de başlattı. Diplomatik ilişkiler ise bundan 20 sene sonra başlamıştı ve 1927’de resmi bir hal almıştı. Ondan bu yana da her yıl sizlerle Bağımsızlık Günü’nü kutlamaktan çok mutluyuz” dedi.



İşbirliği vurgusu


İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer de İngilizce yaptığı konuşmasında, “Bugün yeni başlangıca işaret ediyor. ABD Ticaret Müsteşarlığının yeni ofisini açıyoruz. Fahri Konsolosluğun da ofisi açılacak. İzmir ve ABD’deki şehirler arasındaki bağları güçlendirmek için daha fazla çaba sarf edeceğiz. Amerika Ticaret Müsteşarlığı ve Fahri Konsolosluğu ABD’ye açılan ilk kapılar olacak. Onların bu binada bulunmalarından büyük memnuniyet duyuyorum. Bu akşam vesilesiyle Bağımsızlık Günü’nü de tebrik etmeden geçemeyeceğim. Bu sadece Amerika tarihi açısından değil dünya açısından, demokrasi ve sivil haklar açısından da son derece önemli. Bu işbirliği kapsamında özellikle turizm ve akıllı kentlerin geliştirilmesi konusunda deneyim ve bilgiye sahip olan ABD’li dostlarımız ve ABD kentleriyle işbirliği içinde olmayı arzu ediyoruz” ifadelerini kullandı.



“Çok yoğun ticari ve siyasi ilişkilerimiz var”


İZTO Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Özgener de, “Bugün ABD Bağımsızlık Günü’nü kutluyor olmamızın yanı sıra, aynı zamanda 1993’ten bu yana Odamız binasında faaliyet gösteren ABD Ticaret Müsteşarlığının yeni binamızdaki ofisinin açılışını yapıyoruz. Türkiye olarak Amerika Birleşik Devletleri ile hem küresel ölçekte hem de ikili düzeyde çok yoğun ticari ve siyasi ilişkilerimiz var. Biz de Oda olarak ABD Büyükelçiliği ve Ticaret Müsteşarlığı ile çok yakın ilişki içindeyiz. Çok verimli toplantılar, etkinlikler düzenledik. Karşılıklı ticaretimizi geliştirmek için birlikte çalıştık. Şu anda burada bulunan pek çok değerli insan, bu işbirliğini geliştirmek için büyük çabalar harcadı. Bugün öğle saatlerinde, ülkemizde ve İzmir’de faaliyet gösteren önemli ABD menşeili firmaların temsilcileriyle ABD Ticaret Müsteşarımız ve AmCham Turkey Odamızda bir araya geldiler. Amaç aynı; iki ülke arasındaki ilişkileri bir üst seviyeye çıkarabilmek” diye konuştu.



“Birlikte yürüteceğimiz ortak projeler üretelim”


Coşkulu ve güzel ortamın, mevcut, iyi ticari ilişkileri daha da geliştirebileceklerinin en büyük işaret olduğunu vurgulayan Özgner şöyle konuştu: “İzmir’in güvenli yatırım ve işbirliği ortamı, yeni ortaklıklar için ihtiyaç duyduğumuz zemini bizlere sunuyor. Amerikalı dostlarıma şunu demek istiyorum; gelin, bunları birlikte değerlendirelim. İzmir’e daha fazla sektörel heyetler getirin; birlikte yürüteceğimiz ortak projeler üretelim. Kentimizin sahip olduğu coğrafi ve demografik avantajlarından faydalanarak fuarlar düzenleyelim. Biz, bu kentteki daimi partneriniz olarak ihtiyaç duyduğunuz her türlü desteği vermeye hazırız. Ben, bir kez daha bu güzel akşamda bizlerle olduğunuz için hepinize ayrı ayrı teşekkür ediyor, tüm Amerikalı dostlarımızın Bağımsızlık Günü’nü kutluyorum.”

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Ankara 14 ilde göçmen kaçakçılığına yönelik operasyonlarda 156 şüpheli göçmen kaçakçısı yakalandı, 112’si tutuklandı İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, 14 ilde son 2 haftada jandarma tarafından göçmen kaçakçılığına yönelik düzenlenen operasyonlar ile 156 şüpheli göçmen kaçakçısının yakalandığını ve 112’sinin tutuklandığını açıkladı. İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya’nın paylaştığı bilgilere göre, Jandarma Genel Komutanlığı Göçmen Kaçakçılığı ve İnsan Ticareti ile Mücadele Daire Başkanlığı koordinesinde; Edirne, Muğla, Aydın, Balıkesir, İzmir, Çanakkale, Tekirdağ, Antalya, Mersin, Van, Şanlıurfa, Erzurum, Hatay ve Gaziantep olmak üzere 14 ilde göçmen kaçakçılığına yönelik operasyonlar düzenlendi. Son 2 haftada Jandarma İnsansız Hava Araçları (JİHA) ile havadan, İl Jandarma Komutanlıklarınca karadan yapılan çalışmalar sonucu düzenlenen operasyonlarda 156 şüpheli göçmen kaçakçılığı organizatörü yakalandı. Şüphelilerden 112’si tutuklanırken 44’ü hakkında ise adli kontrol hükümleri uygulandı. Ayrıca yapılan operasyonlar sonucu 120 adet araç ile 13 adet bot ele geçirildi. Bakan Yerlikaya yaptığı paylaşımda göç yönetimine dikkati çekerek, "Göç yönetiminin güvenlik boyutunu; insan ticareti, düzensiz göç ve göçmen kaçakçılığı ile mücadele alanlarında hukuk devleti ilkeleri ve insan haklarına riayet temelinde yürütülen etkin çalışmalar oluşturmaktadır. Bu kapsamda sınır güvenliği, üstün teknolojilerden ve gelişmiş izleme-denetim sistemlerinden yararlanılarak güçlendirilmekte; yasa dışı göç yollarını teşvik eden ve organize eden yapılara karşı hem sahada hem de hukuki zeminde güçlü ve caydırıcı mekanizmalar işletilmektedir" ifadelerine yer verdi.
Karabük Kar yağışını duyan soluğu burada aldı Kar yağışını fırsat bilen vatandaşlar, Karabük’ün yüksek kesimlerine akın ederek ateş yakıp fotoğraf çektirirken karın keyfini doyasıya çıkardı. Karabük’ün yüksek kesimlerinde kar yağışı gecenin ilerleyen saatlerinde de etkisini sürdürdü. Meteoroloji Genel Müdürlüğünün uyarısının ardından özellikle yüksek rakımlı bölgelerde başlayan kar yağışı, Safranbolu-Bartın kara yolunu beyaza bürüdü. Karayolları ekipleri, daha önce yaptıkları hazırlıklar kapsamında bölgede kar küreme ve tuzlama çalışmalarını aralıksız sürdürüyor. Kar yağışını fırsat bilen vatandaşlar, bin 30 rakımlı Ahmetusta Geçidi’ne akın etti. Bölgeye gelenler ateş yakarak ısınırken, bol bol fotoğraf çektirip karın keyfini çıkardı. İl Emniyet Müdürlüğü Trafik Şube ekipleri de bölgede denetim yaptı. Ekipler, kış lastiği bulunmayan sürücüleri olası olumsuzluklara karşı uyararak, bölgeyi terk etmeleri gerektiğini bildirdi. Sürücülere kar yağışı ve buzlanmaya karşı uyarılarda bulunuldu. Ahmetusta mevkiinde kar yağışının fazla olduğunu öğrendikten sonra eşi ve arkadaşları ile bölgeye geldiklerini ifade eden Selver Yıldırım, araçta kış lastiği bulunmasına rağmen gelmekte zorlandıklarını belirtti. Yıldırım, kar yağışı sonradan bölgedeki atmosferi güzel bulduğunu aktararak çok eğlendiklerini söyledi. Zonguldak’ın Çaycuma ilçesine bağlı Perşembe beldesinden kar için Safranbolu’ya Doğan marka otomobille gelen Alperen Demirkul, "Çok mutluyuz. Aracımızla gelirken biraz zorlandık ama burası beklentimizi karşıladı. Bütün gençler burada. Ekipler de çalışmalarını sürdürüyor" diye konuştu.