EĞİTİM - 06 Nisan 2021 Salı 09:27

Ebeveynlerin eğitim paniğine uzmanlardan önemli tavsiyeler

A
A
A
Ebeveynlerin eğitim paniğine uzmanlardan önemli tavsiyeler

Psikolog Aynur Düzgünel, Covid-19 salgınına karşı alınan tedbirler kapsamında eğitimin "yüz yüze" ve "uzaktan" iki parçalı hale gelmesinin velileri "virüs kapar mı?", "İnternetten derslerini iyi öğrenebilir mi?" ikilemine soktuğunu söyledi.

Psikolog Aynur Düzgünel, Covid-19 salgınına karşı alınan tedbirler kapsamında eğitimin "yüz yüze" ve "uzaktan" iki parçalı hale gelmesinin velileri "virüs kapar mı?", "İnternetten derslerini iyi öğrenebilir mi?" ikilemine soktuğunu söyledi. Bu dönemi çocukların eğitim hayatında boş geçen, kayıp yıl olarak nitelendirip panik yapmanın doğru olmayacağını belirten Düzgünel, "Çocuğum derslerinden geri kalacak yerine ’çocuğuma derslerinde nasıl yardımcı olabilirim?’ daha sağlıklı bir düşünce tarzıdır. Ebeveynlere düşen, kaygı oluşturan düşüncelerle baş etmek ve sorun odaklı değil, çözüm odaklı olmaktır" dedi.


Kent Alsancak Tıp Merkezinde görevli Psikolog Aynur Düzgünel, pandeminin hayatı her açıdan ve her alanda etkilediğini, eğitimin de bundan payını aldığını vurguladı.


Pandeminin seyrine göre eğitimin verilme şeklinde değişiklikler yapıldığını belirten Düzgünel şunları söyledi:


"Çocukları okula giden velilerin bazıları ’Çocuğuma virüs bulaşır mı?, Kendini yeterince koruyup kollayabilir mi?’ kaygısında. Bazıları ise ’Çocuğum uzaktan eğitim aldığında derslerinden geri kalır mı?’, ’Uzaktan eğitim ders konularını iyi anlaması için yeterli olur mu?’ şeklindeki endişelerinden dolayı huzursuz. Ebeveynler çözüm odaklı olmalı. ‘Eyvah çocuğumun eğitim hayatı mahvoldu’ şeklinde düşünmek ve olumsuz bir bakış açısı geliştirmek, çocuğu da olumsuz etkileyecek, motivasyonunu düşürecektir. Oysa ebeveynlere düşen, çocuğunu eğitim almaya, derslerine odaklanmaya motive etmek ve ortamı en iyi eğitim alabileceği şekilde düzenlemektir. ’Çocuğum derslerinden geri kalacak’ yerine ’Çocuğuma derslerinde nasıl yardımcı olabilirim? Başarılı olması için neler yapabilirim?’ daha sağlıklı bir düşünce tarzıdır."



Düzgünel’den tavsiyeler


Öte yandan Psikolog Düzgünel, ebeveynlere durumu kabullenmeleri önerisinde bulundu. Anne babalardan olumsuz bakış açılarını değiştirmelerini isteyen Düzgünel, uzaktan ve yüz yüze eğitimin artılarını görmelerini tavsiye etti. Düzgünel, önerilerini “Çocuğunuzun kaygıları ile ilgili onunla konuşun, evinizde okul düzeni sağlayın, kendisinden her gün dersleri ile ilgili geribildirim isteyin, çocuğunuzun gününü birlikte planlayın, ders aralarında çocuğunuza hareket olanağı sağlayın, boş zamanlarınızı birlikte değerlendirin, onun sosyalleşmesine olanak sağlayın” başlıkları altında sıraladı.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Ankara Keçiören Belediye Başkanı Özarslan: "Eğer mahallemizde uyuşturucu tacirlerine göz yumuyorsanız hepimizin evine ateş düşsün" Keçiören Belediye Başkanı Mesut Özarslan, muhtarlarla bir araya geldiği toplantıda, “Eğer mahallemizde uyuşturucu tacirlerini görüp de polisimize ve bizlere haber vermiyorsanız o mahallemizin caddesinde, sokağında, pazarında bunlara göz yumuyorsak sizin de bizim de hepimizin evine ateş düşsün” dedi. Keçiören Belediye Başkanı Mesut Özarslan, ’Afet Sonrası Muhtarlarla Toplantı’ buluşmasında ilçedeki muhtarlarla Estergon Kalesi’nde bir araya geldi. Etkinliğin açılışında konuşan Keçiören Muhtarlık Dernek Başkanı Muhammet Kılıç, Özarslan’dan böcek ilaçlaması konusunda ve muhtarlara ödenen ödeneğin artırılmasına yönelik taleplerini iletti. Ardından konuşan Keçiören Belediye Başkanı Özarslan, seçim süreci kapsamında tüm muhtarları dinlediklerini dile getirerek Keçiören’de altyapıda, ulaşımda ve kültürel bölgelerde eksikliklerin bulunduğunu fark ettiklerini söyledi. "Şehrimizin en önemli problemi uyuşturucu" Muhtarların ödeneklerinin yükseltilmesini istemesine ilişkin de konuşan Özarslan, “750 lira gibi komik bir rakamla size yardım edeceğiz dediler. Ben sizin üşüdüğünüzü gördüm. Gelen halkınıza da mahcup olduğunuzu gördüm. Hatta beraber eleştirdik. Bu noktada benim sizlere sözüm var. En nihayetinde beraber karar vereceğiz. Ne şatafat içerisinde ve lüks, ne de sizin konumlarınızı aşağıya çekecek bir noktada olsun istiyoruz” ifadelerini kullandı. Özarslan, konuşmasını şöyle bitirdi: “Burada sizlere söz veriyorum. Açık ve net söyleyeyim, biz çaldırmayacağız o paraları tasarrufa alacağız. O paraların birçoğuyla ne yapacaktık? Fakirin, fukaranın, yaşlının, emeklinin, kimsesizin, engellinin yanında duracağız dedik. Benim size söyleyeceğim ve karşılıklı vebal bırakacağım üç noktamız var. Birincisi. Eğer bir mahallede bir kişi yatağa aç giriyorsa, üşüyorsa, baktığı yaşlının altına bez alamıyorsa, engellilerin ihtiyaçlarını karşılayamıyorsak, o ailenin evladı servis ücretini ödeyemediği için okula gidemiyorsa, eğer siz bana bildirirseniz de ben yardım etmezsem yüce Mevlam benden sorsun. Eğer siz tespit edemiyorsanız da sizden sorsun. İki, şehrimizin en önemli problemi uyuşturucu. Eğer bir mahallemizde uyuşturucu tacirlerini görüp de polisimize ve bizlere haber vermiyorsanız o mahallemizin caddesinde, sokağında, pazarında bunlara göz yumuyor isek siz de biz de hepimizin evine ateş düşsün. Üç, muhtarlarımız o mahallenin ihtiyacı olan insanları bize getirip de buna iş lazım, buna burs lazım, önceliğini kendi ailesine vermesini istemiyorum. Bu noktada da samimiyim."