GENEL - 24 Haziran 2023 Cumartesi 14:52

Bakan Yumaklı’dan "denetim" açıklaması

A
A
A
Bakan Yumaklı’dan "denetim" açıklaması

Lahmacun, börek, pide gibi ürünlerden artık numune alınmayacağı ve bu ürünlerde hiçbir analiz yapılmayacağı şeklindeki iddiaların gerçeği yansıtmadığını belirten Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, "Vatandaşlarımız müsterih olsun" dedi.

Lahmacun, börek, pide gibi ürünlerden artık numune alınmayacağı ve bu ürünlerde hiçbir analiz yapılmayacağı şeklindeki iddiaların gerçeği yansıtmadığını belirten Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, "Vatandaşlarımız müsterih olsun" dedi.


İzmir’de bulunan Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, özelikle sosyal medyada dolaşan lahmacun, börek, pide gibi ürünlerden artık numune alınmayacağı ve bu ürünlerde hiçbir analiz yapılmayacağı şeklindeki iddialara yanıt verdi. Bakan Yumaklı, "Öyle bir şey olması mümkün değil. Son noktada bugüne kadar nasıl yapılıyorsa, ne denetimi yapılıyorsa yine aynısı yapılacak. Vatandaşlarımız müsterih olsun" diye konuştu.



"Tahammülümüz ve hoşgörümüz olamaz"


Kamuoyunda hassasiyet oluşturan gıda denetimleriyle ilgili açıklama yapan Bakan Yumaklı, "Her yıl yaklaşık 2 milyona yakın gıda denetimleri oluyor. Bütün ekiplerimiz sahada her unsuru, mutlaka kendilerine gelen ihbarları, kendilerinin denetim planlarında olanları sahada gerçekleştiriyorlar. Bu konuyla alakalı bir iç talimatın kamuoyu tarafından yanlış anlaşılması var. Bunu haklı görüyorum açıkçası. Bizim bu konuda daha dikkatli olmamız gerekir. Bu tamamen bir iç uygulamanın, iç talimatın yayınlanmasıydı. Arkadaşlarımıza da talimatı verdik. İç talimatları yenileyecekler. Kamuoyunun da bu hassasiyetini böylece gidermiş olacağız. Bugüne kadar nasıl yapılıyorsa, ne denetimi yapılıyorsa yine aynısı yapılacak. Genele şamil olması mümkün değil ama elbette orada bir yanlış anlama oluşmuş. Denetimin içeriğinde ve niteliğinde bir değişim olmasının imkanı yok, söz konusu bile değil. Türkiye’nin bütün gıda güvenliği, gıda güvencesi üzerinde olan bir bakanlığın bir ürünle anılarak o ürün üzerinden tanımlanmasını düşünemiyorum. O açıdan vereceğim örneği özellikle istirham edeceğim. Sadece bu bir örnek olarak söyleyeyim; lahmacun örneği çok geldi. ’Artık lahmacunun içerisinde her şey olacak mı?’ deniyor. Kesinlikle söz konusu değil. Eğer siz bir lahmacun yiyecekseniz onun içerisinde olması gereken neyse onun malzemesini benim arkadaşlarım aynı şekilde kontrol edecekler ve denetleyecekler. Bu zamana kadar ne yapıldıysa, ne olması gerekiyorsa, neye izin verilmesi gerekiyorsa aynı şekilde devam edecek. Bunun dışında bir ürünün içerisindeki malzemelerin ‘Artık istediğiniz gibi bunu yapabilirsiniz’ şeklinde izin verilmesi veya buna izin verecek bir talimatın yayınlanması söz konusu bile değil. Türkiye’nin gıda güvenliği kendisine emanet edilmiş bir bakanlığın bu şekilde elbette gündem olması çok hoş değil. Kafalarda hiçbir şekilde istifam olmasın. Vatandaşlarımız müsterih olsun. Biz her zaman buradayız. Bu tür kötü kullanımlara hiçbir şekilde izin vermeyeceğiz. Zerre kadar da tahammülümüz ve bununla ilgili herhangi bir hoşgörümüz olamaz" açıklamasında bulundu.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Ankara Dışişleri Sözcüsü Keçeli’den Miami’deki "Gazze" toplantısına ilişkin açıklama Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Öncü Keçeli, Miami’de Türkiye, ABD, Katar ve Mısır’dan yetkililerin katılımıyla gerçekleştirilen Gazze konulu toplantıya ilişkin, "Gazze’nin Gazzeliler tarafından yönetilmesini temin edecek düzenlemeler ele alınmış; barış anlaşmasında öngörülen Barış Kurulu ile Uluslararası İstikrar Gücü’ne ilişkin atılacak adımlar değerlendirilmiştir" dedi. Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Öncü Keçeli, Türkiye, ABD, Katar ve Mısır’dan yetkililerin katılımıyla Miami’de gerçekleştirilen Gazze konulu toplantıya ilişkin açıklama yaptı. Keçeli, toplantıda Türkiye’yi Dışişleri Bakanı Hakan Fidan’ın temsil ettiğini belirterek, "Türkiye, ABD, Katar ve Mısır temsilcileri, 19 Aralık 2025 tarihinde Miami’de bir araya gelmiştir. Gazze’deki gelişmelerin ele alındığı toplantıda ülkemizi Sayın Bakanımız temsil etmiştir. Toplantıda, Gazze barış planının birinci aşamasının hayata geçirilmesine ilişkin hususlar değerlendirilmiş ve ikinci aşamaya geçiş süreci konusunda fikir alışverişinde bulunulmuştur. Görüşmelerde, birinci aşamada sağlanan ateşkesin ihlallere rağmen devam ettiği belirtilmiş, rehinelerin serbest bırakılmasının tamamlandığı ve çatışmaların büyük ölçüde durdurulduğu kaydedilmiştir. İkinci aşamaya ilişkin olarak ise Gazze’nin Gazzeliler tarafından yönetilmesini temin edecek düzenlemeler ele alınmış; barış anlaşmasında öngörülen Barış Kurulu ile Uluslararası İstikrar Gücü’ne ilişkin atılacak adımlar değerlendirilmiştir" ifadelerini kullandı. Bakan Fidan’ın Miami’de bulunan yetkililerle görüş alışverişinde bulunduğunu aktaran Keçeli, "Ayrıca Sayın Bakanımız, söz konusu toplantı vesilesiyle, Rusya ve Ukrayna arasındaki savaşın durdurulmasına yönelik yürütülen temaslar çerçevesinde Miami’de bulunan yetkililerle görüş alışverişinde bulunmuştur" açıklamasında bulundu.