YEREL HABERLER - 03 Mart 2012 Cumartesi 17:41

PETKİM`İN 2011 YILI FALİYET SONUÇLARI AÇIKLANDI

A
A
A
PETKİM`İN 2011 YILI FALİYET SONUÇLARI AÇIKLANDI

Türk petrokimya sektörünün en büyük yerli üreticisi Petkim’in 2011 yılı faaliyet sonuçları açıklandı. 2011 yılında, yaşanan küresel ekonomik sorunlar ve artan belirsizliğe rağmen, yatırımlarını ara vermeden sürdürdüklerini söyleyen Petkim Genel Müdürü Hayati Öztürk; “Petkim, kapasite artışı, planlı bakım ve üretimde verimlilik artışına yönelik toplam 90 Milyon Dolar yatırım harcaması gerçekleştirildi. Petkim’in 47 yıllık tarihinde en yüksek seviyesine ulaştı.” dedi.
Petkim şirketinin net satışları 2011 yılında ürün fiyatları ve satış miktarlarındaki artışın etkisiyle önceki yıla göre %34 artarak 3.891 milyon TL gerçekleşti. İhracatı ise 2010 yılındaki 531 Milyon Dolar seviyesinden, yüzde 57 artışla 834 Milyon Dolara çıkarak, 47 yıllık tarihinde en yüksek seviyesine ulaştı. İhracatın toplam ciro içindeki payı ise %36 olarak gerçekleşti. 2011 yılında artan ürün ticareti ile ithalattan satışlar 248 bin ton ve 444 milyon TL’ye ulaştı.
Petkim Genel Müdürü Hayati Öztürk, geçen yıl Euro Bölgesi’nde yaşanan finansal sıkıntıların yanı sıra, Ortadoğu ve Kuzey Afrika ülkelerinde ortaya çıkan siyasi gelişmelere bağlı olarak petrol fiyatlarında çok önemli yükselişler yaşandığını belirterek; bu durumun petrokimya sektörünün temel hammaddesi olan Nafta başta olmak üzere diğer girdi maliyetlerini önemli oranda artırdığını vurguladı. Bu durumun gelişmiş ve gelişmekte olan ülke ekonomilerine olumsuz yansıdığına, Petkim’in de tarihinin en yüksek maliyetleri ile üretimini sürdürmek zorunda kaldığına dikkat çekti.
TÜRK EKONOMİSİNİN İHRAACAT REKORUNA BİZDE EŞLİK ETTİK
İç piyasadaki sıkışıklığı, ihracata ağırlık vererek ve yeni ihraç pazarlarına ulaşarak aştıklarını sözlerine ekleyen Genel Müdür Öztürk, “Uygulanan başarılı ekonomi politikalarıyla küresel krizden asgari oranda etkilenen Türk ekonomisi, 2011 yılında 134.6 Milyar Dolar ile tarihinin en yüksek ihracat rakamına ulaştı. Bu rekor sevincine, biz de kendi ihracat rekorumuzla ortak oluyoruz. 2011 yılında 825 Milyon Dolarlık ihracatla, şirket tarihinin en yüksek ihracat rakamına ulaştık.” dedi.
2012 YILINDA YATIRIMLARA 177 MİLYON DOLAR AYRILACAK
Petkim, kapasite ve verimlilik artışı yatırımlarına 2012 yılında toplam 177 milyon Dolar yatırım yapmayı planlıyor. Buna göre 25 MW gücündeki Rüzgar Enerji Santrali yatırımının temeli bu yıl içinde atılacak ve bir yıl içinde devreye alınacak. 100 bin ton/yıl kapasiteli, 2015 yılında devreye alınması planlanan Bütadien Ekstraksyon (BDX) ve 30 bin ton kapasiteli, 2014 yılında devreye alınması planlanan Çapraz Bağlanabilir Polietilen (XLPE) fabrikalarının yatırımlarına ise bu yıl içinde başlanacak.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Aydın Efeler’den engelli annesini duygulandıran ziyaret Efeler Belediyesi’nin üyesi olduğu Ege ve Marmara Çevreci Belediyeler Birliği Olağan Meclis Toplantısı’na katılan Efeler Belediye Başkanı Anıl Yetişkin’in şehir dışında olması sebebiyle, Başkan Yetişkin adına Anneler Günü ziyaretlerine devam eden Efeler Belediye Başkan Yardımcısı Yalçın Ulusal, engelli evlat sahibi anneleri de unutmadı. Anneler Günü’nün içinde bulunduğu 10-16 Mayıs Engelliler Haftası kapsamında Engelli Mustafa Erol ve annesi Hatice Erol’u ziyaret eden Yalçın Ulusal’a ziyaretinde; Efeler Belediye Meclis Üyesi Zeliha Gündoğdu ve Efeler Belediyesi Gündüz Bakımevleri Sorumlusu Gülçin Öztürk de eşlik etti. Sabır ve bin bir emekle evladını yetiştiren anne Hatice Erol’un Anneler Günü’nü kutlayan Efeler Belediye Başkan Yardımcısı Ulusal, “Efeler Belediye Başkanımız Sayın Anıl Yetişkin’in sevgi ve selamlarını getirdim sizlere. Kendisi şehir dışında olması sebebiyle aramızda olamadı. İçinde bulunduğumuz bu hafta Engelliler Haftası olması sebebiyle ayrıca anlam taşıyor. Engelli bireylerin toplumun her alanında tam ve eşit katılımını sağlamak, yerel yönetimler olarak en temel görevlerimizden biri. Bugün burada Mustafa ve Hatice Hanım’ı ziyaret ederek, onların yaşadığı güçlükleri bir nebze olsun paylaşmak istedik. Engelli bireylerimizin ve ailelerinin hayatlarını kolaylaştırmak için Efeler Belediyesi olarak var gücümüzle çalışmaya devam edeceğiz” dedi.