SAĞLIK - 31 Mayıs 2026 Pazar 10:36

Antienflamatuvar diyet hastalıklara karşı kalkan

A
A
A
Antienflamatuvar diyet hastalıklara karşı kalkan

Diyetisyen Hande Selin Ok, birçok kronik hastalığın temelinde vücudun kendini korumak için geliştirdiği doğal bir savunma mekanizması olan inflamasyonun (iltihap) yer aldığını söyledi. Antienflamatuvar diyetin iltihaplanmayı azaltmaya yarayacağını belirten Ok, "Bu diyet; doğal, işlenmemiş ve besin değeri yüksek gıdaların tüketimine dayanır. İnflamasyona karşı işlenmiş etler, rafine şeker, beyaz un ürünleri, kızartmalar, trans yağlar ve paketli gıdalardan uzak durmak gerekir." dedi.


Acıbadem Kent Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Hande Selin Ok, inflamasyonun kısa vadede koruyucu bir mekanizma olduğunu ancak uzun süre devam ettiğinde bağışıklık sisteminin dengesini bozarak ciddi sağlık sorunlarına yol açabileceğini söyledi. Ot, iltihaplanmayı azaltmayı hedefleyen antienflamatuvar diyetin önemine dikkat çekti. Bu diyette amacın, hücresel düzeyde sağlığı destekleyerek vücuttaki CRP ve IL-6 gibi iltihap belirteçlerini düşürmek olduğunu kaydeden Ok şöyle konuştu:



"Akdeniz tipi beslenmeye benzer"


"Kronik inflamasyonun kalp-damar hastalıkları, diyabet, obezite, bazı kanser türleri ve otoimmün hastalıklarla yakından ilişkili olduğunu biliniyor. Doğru beslenme alışkanlıklarıyla bu risklerin azaltılabilir. Bu beslenme modeli katı kurallardan oluşmuyor. Genellikle Akdeniz diyetine benzer şekilde uygulanıyor ve bilimsel çalışmalar da bu yaklaşımı destekliyor. Antienflamatuvar diyetin; kronik iltihabın azaltılması, kalp sağlığının korunması, kolesterol ve tansiyonun dengelenmesi, eklem ağrılarında azalma ve diyabet riskinin düşürülmesi gibi birçok olumlu etkisi vardır. Ayrıca enerji seviyesini artırır, sindirim sistemini düzenler ve yaşam kalitesini yükseltir."



Sürdürülebilir hayat tarzı


Antienflamatuvar diyetin kısa süreli bir program değil, sürdürülebilir bir yaşam tarzı olduğunun altını çizen Ok, "Küçük ama doğru değişikliklerle uzun vadede büyük farklar oluşturmak mümkündür. Sağlıklı bir yaşam için tabağınızda ne olduğuna dikkat etmek en güçlü adımlardan biridir." diyerek bu diyette tercih edilmesi gereken besinler hakkında bilgi verdi. Ok, önerilerini şöyle sıraladı:


"Antiinflamatuar besinler arasında yeşil yapraklı sebzeler, brokoli, domates, sarımsak ve soğan; yaban mersini, çilek ve kiraz gibi meyveler; omega-3 açısından zengin somon, uskumru ve sardalya gibi balıklar; zeytinyağı ve avokado gibi sağlıklı yağlar ile ceviz, badem gibi kuruyemişler yer alıyor. Ayrıca zerdeçal, zencefil ve tarçın gibi baharatların da iltihap azaltıcı etkileri bulunuyor. Tam tahıllar, baklagiller, yeşil çay, bitter çikolata ve fermente gıdalar da bu beslenme modelinde önemli yer tutuyor. Elbetteki diyette çeşitlilik ve denge esas."



Bu gıdalardan uzak durun


Öte yandan işlenmiş etler, rafine şeker, beyaz un ürünleri, kızartmalar, trans yağlar ve paketli gıdaların inflamasyonu artırabileceğine dikkat çeken Ok, şekerli içecekler ve fast food tüketiminin de sınırlandırılması gerektiğini söyledi. Bazı bireylerde süt ürünlerinin de iltihabı tetikleyebileceğini belirten Ok, beslenmenin kişiye özel planlanması gerektiğini sözlerine ekledi.


Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Antalya SDÜ Öğretim Üyesi Üyesi Prof. Dr. İsmail Kır trafik kazasında hayatını kaybetti Isparta-Antalya karayolu üzerinde 4 aracın karıştığı, 4 kişinin hayatını kaybettiği, 3’ü ağır 11 kişinin yaralandığı zincirleme kazada Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ) Fen-Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. İsmail Kır hayatını kaybetti. Dün akşam saatlerinde Burdur’un Bucak ilçesi Elsazı köyü mevkisindeki Isparta-Antalya karayolu üzerinde meydana gelen kazada İbrahim Enes O. (25) idaresindeki 32 ABS 038 plakalı otomobil, Şerafettin Şükrullah B. (34) yönetimindeki 06 EHD 360 plakalı araç, İsmail Kır’ın (57) kullandığı 32 GE 132 plakalı araç ve Furkan Kürşat Yıldız’ın (30) idaresindeki 07 FIK 54 plakalı aracın karıştığı zincirleme trafik kazası meydana geldi. 4 aracın karıştığı zincirleme kazada 32 GE 132 plakalı aracın sürücüsü İsmail Kır ile 07 FIK 54 plakalı aracın sürücüsü Furkan Kürşat Yıldız ve aynı araçta bulunan İnci Yıldız (55) ile Ramazan Yıldız (60) olay yerinde hayatını kaybetti. Kazada hayatını kaybeden Prof. Dr. İsmail Kır’ın Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ) Fen-Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi olduğu öğrenildi. Kır’ın Kurban Bayramı nedeniyle geldiği memleketi Antalya’nın Serik ilçesine geldiği ve akraba ziyaretinin ardından Isparta’ya dönüş yolunda kazanın meydana geldiği öğrenildi. Kır’ın cenazesi bugün Isparta’da toprağa verilecek.
Kocaeli Dernek başkanları vizyon projeleri yerinde inceledi Kocaeli’deki hemşehri dernek başkanları, büyükşehir tarafından hayata geçirilen vizyon projelerini yerinde inceledi. Gonca Engelsiz Yaşam Merkezi başta olmak üzere Başiskele Kavşağı Koridor Projesi ve İzmit Saygınlar Kulübü’nü gezen dernek başkanları, özellikle engelsiz yaşam alanına tam not verdi. Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, kentte hayata geçirdiği vizyon projelerini hemşehri dernek başkanlarına gezdirdi. Bu kapsamda hemşehri dernek başkanları sırasıyla Gonca Engelsiz Yaşam Merkezi, Başiskele Kavşağı Koridor Projesi ve İzmit Saygınlar Kulübü’nü gezip, yapılan çalışmaları yerinde görme fırsatı buldu. Dernek başkanları özellikle "Engelsiz Şehir" vizyonu doğrultusunda özel gereksinimli bireylerin eğitim ve sosyal hayata katılımını güçlendiren Gonca Engelsiz Yaşam Merkezi’ne hayran kaldı. Gonca’nın eğitim sistemine tam not Gezi programında hemşehri dernek başkanlarına Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Sivil Toplum Kuruluşları ile İlişkiler Dairesi Başkanı Sabahattin Yamak eşlik etti. Gezide ilk olarak özel çocukların ve yetişkin engelli bireylerin eğitim gördüğü Gonca Engelsiz Yaşam Merkezi ziyaret edildi. Merkezin idarecileri, Gonca’nın eğitim sistemi hakkında dernek başkanlarına bilgi verdi. Dernek başkanları, eğitim sistemine tanık oldukları öğrencilerle bir araya gelerek onlarla sohbet etti. Büyükşehire hizmet teşekkürü Hemşehri dernek başkanları ardından büyükşehirin 2 milyar TL maliyet tutarıyla hayata geçireceği Başiskele Kavşağı Koridor Projesi’ni gezdi. Teknik personel burada hemşehri dernek başkanlarına projenin geldiği aşama hakkında bilgi verdi. Dernek başkanları son olarak İzmit Saygınlar Kulübü’nü ziyaret ederek, burada bulunan 65 yaş üstü vatandaşlarla sohbet etti. Büyükşehir tarafından kente kazandırılan hizmetleri bizzat yerinde gören ve inceleyen hemşehri dernek başkanları Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’ne teşekkür etti.
Ankara Trabzon’dan Ankara’ya uzanan yolculukra 3 gün bagajda mahsur kalan yavru kedi kurtarıldı Trabzon’dan yola çıkan bir otobüsün bagajında 3 gün boyunca aç ve susuz seyahat eden 3 aylık yavru kedi, Çorum’daki bir dinlenme tesisinde fark edilerek ölümden döndü. Trabzon-Ankara seferini yapan otobüs, mola vermek üzere Çorum Sungurlu’daki dinlenme tesisine yanaştı. Bagaj kapaklarını açan otobüs şoförü Kamuran Kabakçıoğlu, bagajın derinliklerinden gelen cılız bir kedi sesi fark etti. Eşyaların arasına gizlenmiş, henüz 2-3 aylık olduğu tahmin edilen bitkin haldeki yavru kediyi gören şoför, minik kediyi hemen güvenli bir yere çıkardı. Tesis müdüründen ilk müdahale Günlerdir aç ve susuz olduğu anlaşılan minik kediye ilk yardım eli dinlenme tesisinin müdürü Hasan Hüseyin Akkaş’tan geldi. Akkaş, bitkin haldeki yavruyu hemen sahiplenerek karnını doyurdu ve ona güvenli bir yuva sağladı. Minik kediyi sahiplendi O sırada tesiste bulunan ve duruma şahit olan Oğuz Kaan Karagöz isimli hayvansever genç, minik kedinin durumuna kayıtsız kalamadı. Kedinin henüz çok küçük olduğunu ve bu travmanın ardından dışarıda tek başına hayatta kalamayacağını belirten Karagöz, minik maceracıyı tamamen sahiplenmek istediğini söyledi. Ankara’da mutlu son Tesis müdürü Akkaş’ın da onaylamasıyla yavru kedi, kendisini Ankara’daki kalıcı yuvasına götürecek olan yeni sahibi Oğuz Kaan Karagöz’e teslim edildi. Trabzon’un zorlu yollarında, karanlık bir otobüs bagajında başlayan ve 3 gün süren yaşam mücadelesi; duyarlı şoför, şefkatli tesis müdürü ve genç bir hayvanseverin zincirleme iyiliği sayesinde Ankara’da sıcak bir yuvada, mutlu sonla noktalandı. Minik kedinin sağlık durumunun ise iyi olduğu öğrenildi.
Kocaeli Kocaeli’de 40 ülkeden bin sporcu para yüzme şampiyonasında buluşacak Kocaeli, Türk Dünyası Gençlik Kampı’nın ardından 40 ülkeden bin sporcunun katılacağı 2026 Avrupa Para Yüzme Şampiyonası’na ev sahipliği yapacak. 7-12 Eylül tarihleri arasında Gebze Olimpik Yüzme Havuzu’nda düzenlenecek şampiyonada 166 madalya yarışı gerçekleştirilecek. 16 Mayıs’ta şölene katılan Recep Tayyip Erdoğan, Kocaeli’nin gençler için önemli bir cazibe merkezi haline geldiğini ifade etmiş, Kocaeli’nin gençlik açısından önemli merkez olduğunu vurgulayarak Türk Dünyası Gençlik Kampı’nın haziran ayı sonunda Kocaeli’de gerçekleştirileceğini açıklamıştı. Bu kapsamda Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nin Aytepe Diriliş Kampı’nda düzenlenecek Türk Dünyası Gençlik Kampı öne çıkıyor. Nüfusu 300 milyonu aşan Türk dünyası ülkeleri arasında yakınlaşmayı artırması hedeflenen buluşmanın, dünyada ilk olma özelliği taşıdığı belirtiliyor. Programın, katılım durumuna göre Recep Tayyip Erdoğan’ın da iştirakiyle gerçekleştirilmesi planlanıyor. Kocaeli’de uluslararası organizasyonlar bununla da sınırlı kalmayacak. 40 ülkeden bin sporcunun katılmasının beklendiği 2026 Avrupa Para Yüzme Şampiyonası, 7-12 Eylül tarihleri arasında Gebze Olimpik Yüzme Havuzu’nda düzenlenecek. Şampiyona kapsamında 166 madalya mücadelesi yapılacak. Birbirinden ünlü sporcular Türkiye’yi altın madalya sahibi Sümeyye Boyacı ve Sevillay Öztürk gibi dünya çapında madalyalı sporcuların da yer aldığı milli isimler temsil edecek. Şampiyona ayrıca kıta Avrupası’nın en iyi para yüzücülerini ve yeni yeteneklerini bir araya getirecek. Bu branşın gelecekteki yıldız adaylarından 19 yaşındaki Norveçli Jo Kebriel, altın madalyalı İtalyan Giulia Ghiretti, altın madalyaları bulunan Faye Rogers, Alman Josia Topf gibi birbirinden ünlü para yüzücüler, turnuvada boy gösterecek. Kocaeli’yi ezberlemeye başladılar 2026 Avrupa Para Yüzme Şampiyonası’na hazırlanan ünlü yüzücüler şimdiden Kocaeli ismini ezberlemeye başladı. Şampiyonanın resmi hesabından yayınlanan videoda milli yüzücümüz Sümeyye Boyacı, Avrupalı meslektaşlarından Kocaeli ismini telaffuz etmelerini isterken, herkesi şampiyonaya davet etti. "Kocaeli’ye hazırlanıyoruz" mesajının verildiği paylaşımda, sporcuların heyecanlı halleri dikkat çekti. Bu da turnuvanın son derece keyifli geçeceğini gösteriyor. Büyükakın: "Bu daha başlama vuruşu" Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın "Gençliğin başkenti Kocaeli" ilanının omuzlarına yeni bir yüklediğini belirtti. Türk Dünyası Gençlik Kampı’nın Kocaeli’ye uluslararası bir boyut kazandıracağını ifade eden Başkan Büyükakın, "Bu daha başlangıç vuruşuydu. Buradaki enerji tüm Türkiye’ye yayılacak ve buradan yakılan ateş tüm Türkiye’yi saracak" sözleri ile 2026 Avrupa Para Yüzme Şampiyonası başta olmak üzere önümüzdeki süreçte Kocaeli’deki yeni dev organizasyonların müjdesini verdi.
Elazığ Başkan Açık, "Gençleri tütün ve yeni nesil nikotin ürünlerinin oluşturduğu bağımlılıktan döngüsünden korumak zorundayız" Sağlığı Geliştirme ve Sigara ile Mücadele Derneği Başkanı Prof. Dr. Yasemin Açık, "Gençleri tütün ve yeni nesil nikotin ürünlerinin oluşturduğu bağımlılıktan döngüsünden korumak zorundayız" dedi. Sağlığı Geliştirme ve Sigara ile Mücadele Derneği Başkanı Prof. Dr. Yasemin Açık, 31 Mayıs Dünya Tütünsüz Günü dolayısıyla yaptığı açıklamada, tütün ve nikotin ürünlerinin aroma, dikkat çekici ambalaj ve dijital pazarlama yöntemleriyle özellikle gençlere daha kabul edilebilir gösterildiğine dikkat çekti. 3-7 Haziran tarihlerinde Elazığ’da Uluslararası Katılımlı Ulusal Tütün Kontrolü Kongresi’ni düzenleyeceklerini hatırlatan Prof. Dr. Açık, "Gençleri tütün ve yeni nesil nikotin ürünlerinin oluşturduğu bağımlılıktan döngüsünden korumak zorundayız. Kongremizde bu konuyu da veriler, bilimsel kanıtlar ve politika önerileriyle ele alacağız" diye konuştu. Prof. Dr. Yasemin Açık, yeni nesil nikotin ürünlerinin özellikle gençler açısından risk oluşturduğunu belirterek, "Bugün gençlerin karşısına yalnızca klasik sigara çıkmıyor. Elektronik sigara, aromalar, dikkat çekici ambalajlar ve sosyal medya içerikleriyle bu ürünler çoğu zaman daha hafif, masum ya da kabul edilebilir gösteriliyor. Oysa tehlike değişmiyor. Bu süreçte gençleri suçlayan değil, onları doğru bilgiyle güçlendiren bir yaklaşım geliştirmeli; bu ürünlerin nasıl pazarlandığını, bağımlılığın nasıl oluştuğunu ve dijital mecralarda nasıl normalleştirildiğini açıkça anlatmalıyız. Çocukların ve gençlerin tütün ve nikotin ürünleriyle hiç tanışmaması, tütün kontrolünün yeni dönemindeki en önemli hedeflerden biri olmalı" şeklinde konuştu. Elazığ’da düzenlenecek Uluslararası Katılımlı Ulusal Tütün Kontrolü Kongresi’nin, tütünle mücadelede gelinen aşamayı değerlendirmek için önemli bir buluşma olacağını aktaran Prof. Dr. Açık, "Her yıl yaklaşık 8 milyon insanın hayatını kaybetmesine neden olan tütün ve nikotin ürünlerindeki çeşitlenme, agresif pazarlama stratejileri, çocuklar ve gençler arasında artan kullanım ve uygulamada yaşanan zafiyetler, güçlü bir bilimsel platformun yeniden oluşturulmasını zorunlu kılıyor. Biz de bu süreci kamu, akademi, sağlık camiası ve sivil toplumla birlikte değerlendireceğiz" ifadelerini kullandı.