EKONOMİ - 25 Nisan 2023 Salı 10:15

Başkan Demircan’dan yetkili sendikaya maaş tepkisi

A
A
A
Başkan Demircan’dan yetkili sendikaya maaş tepkisi

Demokratik Sağlık Sen Genel Başkanı Togan Demircan, memurlar ile temsil ettikleri sendika yöneticilerinin arasında büyük bir maaş farkı olduğunu, yetkili sendika yöneticilerinin kendilerinden en az 10 kat düşük maaş alan memurların haklarını savunamadıklarını belirtti.

Demokratik Sağlık Sen Genel Başkanı Togan Demircan, memurlar ile temsil ettikleri sendika yöneticilerinin arasında büyük bir maaş farkı olduğunu, yetkili sendika yöneticilerinin kendilerinden en az 10 kat düşük maaş alan memurların haklarını savunamadıklarını belirtti.


Demokratik Sağlık Sen Genel Başkanı Togan Demircan, memurların enflasyon farkını alamamasından dolayı zor günler yaşadıklarına dikkat çekerek, iki yılda bir yapılan toplu sözleşme görüşmelerinde insanca yaşanabilecek oranlarda zam yapılmasını talep edeceklerini söyledi. Başka Demircan, memurları temsil eden sendika yöneticilerine de tepki göstererek, "Temsil ettiği kitlenin on katı, on beş katı maaş almak nedir. Sendika temsilciliğini meslek edinmiş bir zihniyetle karşı karşıyayız" dedi.



"Memur, borcu borçla kapatmaya çalışmaktadır"


Memurların ekonomik anlamda zor günler yaşadıklarını söyleyen Demircan, "En son yayınlanan açlık ve yoksulluk sınırı oranlarını baz aldığımızda memurun yoksulluk sınırının çok altında, açlık sınırının üzerinde aylık aldığı ortadadır. Memurun büyük çoğunluğu kredi ve kredi kartı borç batağındadır. Kredi çekerek borcu borçla kapatmaya çalışmaktadır. Ek iş yapmakta, zorunlu giderleri dışında örneğin bayramlarda memleketlerine dahi gidemez durumdadırlar. Yetkili sendikadan ümitlerini kesmiş, seçim öncesi “acaba bir iyileştirme olur mu” kodlanmışlardır. Bugün İstanbul da, İzmir de, Ankara gibi büyük kentlerde tek maaşlı bir memur bekâr dahi olsa geçinemez. Ev, otomobil alamaz, emekliye ayrılamaz. İki yıldır altını çizerek anlatıyoruz, memur devletin itibarıdır. Devlet memurunun itibarını iade edin" dedi.



"Toplu sözleşmedeki ayıbınızı kamufle ediyorsunuz"


Enflasyon farkını bir zam gibi algılayan yetkili sendikaya tepki gösteren Demircan, "Enflasyon farkı adı üzerinde enflasyonun beklenin üzerinde çıkması nedeniyle ortaya çıkan farktır. Bu fark için memur neden altı ay beklemek zorunda kalıyor, her ay enflasyon farkı neden ödenmiyor. Tabi enflasyon farkı her ay ödenirse, toplu sözleşme nedeniyle imza altına aldığınız net oran ortaya çıkacak, üç veya beş puan. Siz toplu olarak ödenen enflasyon farkı ile toplu sözleşmedeki ayıbınızı kamufle ediyorsunuz. On bin lira ile yüz bin liranın ne alım gücü bir, ne de alkışlarken avuçlarınızın patladığı yüzde 30’luk oran bir. Bu nedenle alkışlamadan önce kendi maaşlarınızı değil maalesef temsil ettiğiniz memur maaş oranlarını hatırlayarak alkışlayın. Kendi maaşınızla kaç kilo et, kaç kilo peynir, kaç kilo ekmek veya kaç gram altın alabildiğinizi diğer taraftan ise kasabın, şarküterinin, sarrafın yolunu unutmuş memuru düşünün. Zor değil biraz empati yapın" sözlerine yer verdi.



"Kamu çalışanlarının haklı beklentilerini dile getirmeye devam edeceğiz"


Sendika olarak memurların haklarını gözeten taleplerini sürdüreceklerinin altını çizen Togan Demircan, "Temsil ettiği kitlenin on katı, on beş katı maaş almak nedir. Sendika temsilciliğini meslek edinmiş bir zihniyetle karşı karşıyayız. Sendika başkanlarının kabine üyesi gibi açıklamalar yaptığı bir dönemden geçiyoruz. Memurun beklentilerine kör, sağır, dilsiz olan sendika başkanları görevleri olmayan konularda açıklamalar yaparken bülbüle dönüyorlar. Herkes işini yapsın, siz memurun mali ve özlük haklarının korunup geliştirilmesi için varsınız. Unutmayın, bu işin vebali var. Biz Demokratik Sağlık Sen olarak kamu çalışanlarının haklı beklentilerini dile getirmeye devam edeceğiz. Memurların içirişinde bulundukları durumu pembe tablolar ile süslemeyeceğiz, gerçekleri ortaya koyacağız. Seçim öncesi veya afetleri veya salgın hastalıkları fırsat bilmeden, iki yılda bir yapılan toplu sözleşme görüşmelerinde insanca yaşanabilecek oranlarda zam yapılmasını talep edeceğiz" açıklamasında bulundu.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Bursa Meclis üyesini sıkıştırıp, aracı yumrukladı… O anlar kamerada Bursa’da Osmangazi Belediyesi Meclis Üyesi Özlem Bodur, trafikte yol verme tartışması sonrası saldırıya uğradı. İddiaya göre yol vermediği gerekçesiyle öfkelenen şüpheli sürücü, Bodur’u takip ederek aracına saldırdı. O anlar kameraya yansırken, şüpheli çıkarıldığı mahkemece tutuklandı. Edinilen bilgiye göre, Hamitler Mahallesi Recep Tayyip Erdoğan Bulvarı üzerinde seyir halinde olan Özlem Bodur, yol verme meselesi nedeniyle tanımadığı bir sürücünün tepkisiyle karşılaştı. İddiaya göre şüpheli sürücü, bu nedenle trafikte Bodur’u sıkıştırarak sinkaflı el hareketlerinde bulundu. Sıkıştırma nedeniyle durmak zorunda kalan Bodur, bu sırada araçtan inen şahıs A.G.’nin saldırısına uğradı. Şüpheli önce aracın aynasını kırdı, ardından araca yumruk atıp olay yerinden uzaklaştı. O anlar kameraya yansırken, şüphelinin "Seninle görüşeceğiz, seni öldürürüm" şeklinde tehditlerde bulunduğu iddia edildi. Olay sonrası polis merkezine başvuran Osmangazi Belediyesi Meclis Üyesi Özlem Bodur, maddi zarar oluşmadığını ancak hakaret ve tehditlere maruz kaldığını belirterek şikâyetçi oldu. Yapılan araştırmada söz konusu aracın sahibinin A.G. olduğu tespit edildi. Şüpheli A.G.’nin ifadesinde suçlamaların bir kısmını kabul ettiği öğrenildi. Cumhuriyet savcısının talimatı doğrultusunda adliyeye sevk edilen şüpheli A.G., çıkarıldığı mahkemece tutuklanarak cezaevine gönderildi. Öte yandan, olayın ardından AK Parti ve MHP’li milletvekillerinden ve Meclis üyelerinden Özlem Bodur’a destek mesajları geldi. Milletvekilleri, trafikte şiddetin kabul edilemez olduğunu vurgulayarak sürecin yakından takip edileceğini ifade etti.
Aydın Bir kişinin öldüğü kaçak define olayında 1 tutuklama Aydın’ın Efeler ilçesinde iddiaya göre define aramak için kaçak kazı yaparken girdiği tünelde mahsur kalan şahıs ekiplerin saatler süren arama çalışmasının ardından ölü olarak bulunurken, tünelin dışında bekleyen diğer şahıs ise jandarmadaki işlemlerinin ardından sevk edildiği adli makamlarca tutuklanarak cezaevine gönderildi. Olay, sabaha karşı Kalfaköy Mahallesi’nde meydana geldi. Edinilen bilgiye göre, define aramak için kaçak kazı yaptıkları iddia edilen şahıslardan biri açtıkları tünele girdi. Dışarıda kalan T.Y. (44) içerideki Sezer Ayhan (32) isimli arkadaşından uzun süre haber alamayınca durumu 112 Acil Çağrı Merkezi’ne bildirdi. İhbar üzerine bölgeye jandarma, AFAD, UMKE, Jandarma Arama Kurtarma Ekibi (JAK) yönlendirildi. Kısa sürede bölgeye gelen ekipler tünel içerisindeki Ayhan’a ulaşmak için çalışma başlattı. Yaklaşık 20 metre uzunluğundaki tünelin uzun ve dar olması ekiplerin çalışmalarını güçleştirirken, saatler süren kurtarma çalışmalarının ardından Ayhan ölü olarak bulundu. İzmir İl Afet Müdürlüğü’nden getirilen temiz hava besleme sistemi ile mahsur kaldığı tünelden ölü olarak çıkarılan Ayhan’ın cansız bedeni hastane morguna kaldırılırken, kesin ölüm nedeni yapılacak olan otopsinin ardından belli olacak. Tutuklandı Tünel dışında kalan T.Y. isimli şahıs jandarma ekipleri tarafından gözaltına alındı. Jandarmadaki işlemlerinin ardından adliyeye sevk edilen T.Y. çıkartıldığı adli makamlarca tutuklanarak cezaevine gönderildi.
İstanbul Emre Belözoğlu: "Minimum 7-8 oyuncuyla beraber değişmesi gereken bir takımımız var" Kasımpaşa Teknik Direktörü Emre Belözoğlu, minimum 7-8 transfer yapılması gerektiğini söyledi. Trendyol Süper Lig’in 17. haftasında Kasımpaşa deplasmanda oynadığı Galatasaray’a 3-0’lık skorla yenildi. Mücadelenin ardından düzenlenen basın toplantısında konuşan Kasımpaşa Teknik Direktörü Emre Belözoğlu, "Galatasaray’a karşı yapabileceğimiz net bir şekilde detaylandırdığımız yerler vardı. Oyunu tutmak adına bence elinden geldiğince uygulamaya çalışan bir oyuncu grubum var. Oyunu 1-0 tuttuk. Galatasaray geçiş yaparken, topu kaptırdığınızda geçişe geçişte güçlü bir takım. Set hücumunda güçlü bir takım. İki tarafı da çok iyi oynayabilen bir takım. Bunun hazırlığını yapmıştık. 1-0 giderken 65-70’te hamle yaptık. Hamlenin karşılığında da biraz daha cüretkar oynamaya çalıştık. Böyle olunca da biraz daha onların daha rahat alan bulmasını vesile oldu. Hücum anlamında isteklerimizi yapamadık. Defans anlamında belli alanlarda Galatasaray’ı sıkıştırdık. Oyuncularımın isteğini, arzusunu görebiliyorum. Devreyle beraber değişmemiz gerekiyor. Kasımpaşa ilk defa sahasında maç kazanmadan devreyi bitirdi. O yüzden takımımızda değişim kaçınılmaz gibi duruyor. Hemen yarından itibaren 3 gün antrenman yapacağız. 2 Ocak’ta kampa gideceğiz. Minimum 7-8 oyuncuyla beraber değişmesi gereken bir takımımız var. İnşallah bunu yaparız" diye konuştu. Gelmeden önce kadroyla ilgili ekibiyle değerlendirme yaptığını ifade eden Belözoğlu, "Buna rağmen en iyisini yapmak için buradayız. Kadroyu güçlendireceğimizi düşündüğümüz bir devre arası var. Bence Kasımpaşa’nın bunu yapması gerekiyor. Kerem (Demirbay) iyi bir oyuncu. İsmi geçen oyunculardan biri de o. Topu tutmada, yönlendirmede o benim istediğim oyunu ortaya çıkabilecek bu tarz oyunculara ihtiyaç var gibi görünüyor. Ceyhun Bey’le görüştük, başkanlarımızla görüştük. Takımın güçlenmesi adına bir şeyler yapabileceğimizi düşünüyorum. 17 maçın minimum 8-9 galibiyet çıkarabilecek bir takım inşa edeceğiz. Şikayet edecek durumda değilim. Şikayet etmemeliyim bu kadroya geldiysem. Bugün planlarımızın bazıları tuttu, bazıları tutmadı. Karşımıza güçlü bir takım vardı" şeklinde konuştu. "Elimde peynir, domates varken, kimse benden sucuklu ya da sosisli pizza beklememeli" Elindeki kadroyla iyi işler çıkarmaya çalıştığını vurgulayan Emre Belözoğlu, "Elindeki malzemeyle en iyi lezzeti çıkarabilecek oyunu yapmak durumundayım. Elimde peynir, domates varken, ben sadece peynirli domatesli en güzel pizzayı yapmalıyım. Kimse benden sucuklu ya da sosisli pizza beklememeli. Bu işin gerçeği budur. Teknik adamlar bir şeyleri konuşurken biraz daha gerçekçi yaklaşmalılar. Ben burada elimdeki mevcutla bile en iyi neyi yapabilirim, bunun derdindeyim. Ofansif anlamda kesinlikle değişmemiz gereken, gelişmemiz gereken yerler var" ifadelerini kullandı. Her çalıştırdığı takımın kendisine tecrübe olduğunu aktaran Belözoğlu, "Elimizdeki güce göre en lezzetlisini yapmak zorundasınız. Ankaragücü’yle yaşadığımız süreç tamamen bence hakemlerin organize ettiği bir süreçti. Antalyaspor, geçen sene bence yine ligin en sıkıntılı kadrolarından bir tanesiydi ama bence iyi iş çıkardık. Lige çok iyi başladık. 4 maçta 9 puan aldık. Camia mutsuz, 4 maçın 4’ünü de kazanmamız gerekiyor diyorlardı. Ben o yüzden bıraktım. Çünkü bazen ülkede gerçeklerle karşılaşmak istemeyen bir grupla karşı karşıya kalabiliyorsunuz. Gerçekçi bakacağız. Bunları tecrübe olarak görüyoruz. Teknik adamlık kariyerimde iyi de gitse kötü de gitse hedeflerimden vazgeçmeden yoluma devam edeceğim. Bu bir tecrübe. Hep böyle bakarım" diyerek sözlerini tamamladı.