SAĞLIK - 09 Nisan 2024 Salı 10:52

Bayramda her ikrama ‘evet’ demeyin

A
A
A
Bayramda her ikrama ‘evet’ demeyin

İzmir Ekonomi Üniversitesi Medical Point Hastanesi Fonksiyonel Tıp Ünitesi bölümü Beslenme ve Diyet Uzmanı Sıla Yeşilyaprak, Ramazan Bayramı’nda tatlı tüketimi konusunda önemli uyarılarda bulundu. Yeşilyaprak, “Ayıp olacak düşüncesiyle misafirlikte ikram edilen her şeyi yememeli ve hayır demeyi bilmeliyiz. Yediğimiz porsiyonları da en az 20 dakikada tüketmek kan şekerinin birden yükselmesine engel olacaktır” dedi.



İEÜ Medical Point Hastanesi Fonksiyonel Tıp Ünitesi bölümü Beslenme ve Diyet Uzmanı Sıla Yeşilyaprak, Ramazan Bayramı’ndaki tüketim alışkanlıkları hakkında önemli uyarılarda bulundu. 30 günlük orucun ardından bir anda 3 öğün yemek alışkanlığına dönülmemesi gerektiğine vurgu yapan Yeşilyaprak, “Ramazan sonrasında hemen 3 öğün yeme alışkanlığına dönmek doğru değil. Ramazan ayında günde ortalama 13 saat oruç tutuldu. Bu uzun bir süre ve vücudumuz buna alıştı. O yüzden bu süreç sonrası sindirim enzimlerimizin dinlenmesi için vücudumuza vakit tanımalıyız. Bu sebeple 3 öğün yemek sistemi yerine en az 15 dakika süren iki öğünlük beslenme düzenini benimseyebiliriz” dedi.



‘Tatlıdan hemen sonra su içmeyin’


Bayramda tatlı tüketimine de vurgu yapan Yeşilyaprak, misafirlikte her ikramın tüketilmemesi gerektiğini altını çizerek, “Bayram ziyaretlerinde ‘Hayır’ demeyi bilmeliyiz. İkram edilen tüm tatlıları, tuzluları tamamıyla bitirmek zorunda değiliz. Ayıp olur düşüncesiyle hareket etmek doğru olmaz. Yenilen her tatlı kan şekerini yükseltecektir. Eğer kalorisi yüksek, şerbetli tatlı yenilecekse bunların mutlaka en az 20 dakika içinde tüketilmesini öneriyoruz. Bunun sebebi de kan şekerinin dengelenmesini sağlamak. Bu tarz besinleri hızlı tüketmek kan şekerinin bir anda yükselmesine sebep olacaktır. Tatlı yedikten hemen sonra su içilmesini de önermiyoruz. Yükselen kan şekeri su içerseniz daha fazla yükselecektir ve bu durum da şeker hastalığına olan yatkınlığınızı artıracaktır” diye konuştu.



Bayramda kahvaltı öğünün önemine de değinen İEÜ Medical Point Hastanesi Fonksiyonel Tıp Ünitesi bölümü Beslenme ve Diyet Uzmanı Sıla Yeşilyaprak, “Bayramda yapılan en büyük yanlışlardan biri de ‘Gün içinde başta tatlı olmak üzere birçok şey tüketeceğim’ düşüncesiyle kahvaltı yapmamak. Bu çok büyük bir hata. Kahvaltıyı atlayıp bolca tatlı tüketirsek kan şekeri dalgalanmalarına sebep olabilir. Bu da daha fazla tatlı yemek eğilimi de artacaktır” ifadelerini kullandı.



Bayramda her ikrama ‘evet’ demeyin

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Diyarbakır Ata tohumu çiftçinin yüzünü güldürüyor Diyarbakır’ın Çüngüş ilçesinde ata tohumu eken çiftçinin yüzü gülüyor. Çüngüş ilçesi Yukarışehler köyünde çiftçilik yapan Hasan Çelik, bu yıl ektiği ata tohumlarının boyunun 2 metreye yaklaştığını söyledi. Yaklaşık 15 dönümlük arazisine ata tohumu buğday eken Hasan Çelik, gübre ve ilaç kullanmamasına rağmen beklentisinin üzerinde bir büyüme gördüğünü söyledi. Bu yıl yağışların da iyi olmasından kaynaklı ekinlerinin güzel boy verdiğini ifade eden Çelik, “Tarlalarımıza bu yıl ata tohumu buğday ektik. Geçen yıl bulduğumuz ata tohumunu çoğaltmayı hedefliyoruz. Bölgemizde ilk defa geçen yıl ekim yaptık. Yaptığımız ekimden beklentimizin üzerinde verim aldık. Bu bizleri daha çok ekim yapmaya sevk etti. Bu yıl 15 dönümlük arazime ata tohumu buğday ektim. 2023 Kasım ayında tohumu toprakla buluşturduk. Buradan elde edeceğimiz tohumları arttıracağız. Böylelikle ata tohumu buğdaya yöneleceğiz. Ekim yaptıktan sonra gübre ve ilaçlama yapmamamıza rağmen buğdayımız yaklaşık 2 metreye ulaştı. Bu durum görenleri şaşırtıyor. Biz de emeklerimizin karşılığını alacağımız için mutluyuz. Temmuz ayında başaklar olgunlaştıktan sonra buğdayımızı biçeceğiz. Bereketli bir yıl olacağına inanıyoruz” dedi. Ata tohumu buğdayın özelliğinin ekildikten sonra hiçbir şekilde kimyasal madde kullanılmadan organik yetiştiği belirtildi. Çüngüş bölgesinde ilk ata tohumunu eken çitçi Hasan Çelik, ürününü gören tüm çiftçilerin bu tohumdan istediğini sözlerine ekledi.
Bursa Demirtaş’a yeni kaldırım ve bisiklet yolları Osmangazi Belediyesi, Demirtaş Sakarya Mahallesi’nde başlattığı bordür, tretuvar ve bisiklet yolu çalışmaları ile bölgeye estetik bir görünüm kazandırırken, aynı zamanda mahalle sakinlerinin ulaşımını kolaylaştırdı. Osmangazi Belediyesi, yayaların ve sürücülerin yolları daha rahat ve güvenli bir şekilde kullanabilmesi amacıyla kaldırım, bordür, tretuvar ve bisiklet yolu çalışmalarını sürdürüyor. Gerçekleştirilen çalışmalarla Osmangazi’nin yolları hem güzelleşiyor hem de yaya ve sürücüler için daha güvenli hale getiriliyor. Demirtaş’ın imarlı yeni bölgesi olan Sakarya Mahallesi’nde yeni açılan Hastane Caddesi üzerinde çalışmalar yürüten Fen İşleri Müdürlüğü ekipleri, toplam 2 bin 500 metre uzunluğunda bordür, 3 bin metrekare tretuvar ve 2 bin 750 metre uzunluğunda bisiklet yolu çalışması gerçekleştirdi. Hayata geçirilen bisiklet yolu ve kaldırım düzenlemesi çalışmaları, kent estetiğine katkı sağlaması, çevre dostu olması, sportif faaliyet yapılan alanları arttırması ve ulaşımı konforlu hale getirmesiyle vatandaşlardan tam not alıyor. Osmangazi Belediye Başkanı Erkan Aydın, önceliklerinin Osmangazililere konforlu bir ulaşım sunmak olduğunu dile getirerek, “Demirtaş Sakarya Mahallesi’nde yeni açılan ve sıcak asfaltı tamamlanan Hastane Caddesi’nde geniş ve modern kaldırımlar inşa ediyoruz. İlçemizi modern yol ve kaldırımlara kavuşturarak, vatandaşlarımızın konforunu arttırmayı hedefliyoruz. Aynı zamanda hem insan sağlığını hem de çevre sağlığını düşünerek buna en uygun ulaşım aracı olan bisikletin yaygınlaşmasına sağlamak adına ilçemize yeni bisiklet yolları kazandırıyoruz” dedi.