- 23 Ocak 2023 Pazartesi 15:54

’Cumhuriyet Kazanımları’ panelleri başladı

A
A
A
’Cumhuriyet Kazanımları’ panelleri başladı

Türk Kültür ve Sanat Derneğinin düzenlediği “Cumhuriyet Kazanımları” konulu panellerin ilkinde, akademisyenler tarafından cumhuriyetin kurulma aşaması ve sonrasında yaşananlar ele alındı.

Türk Kültür ve Sanat Derneğinin düzenlediği “Cumhuriyet Kazanımları” konulu panellerin ilkinde, akademisyenler tarafından cumhuriyetin kurulma aşaması ve sonrasında yaşananlar ele alındı.


Türk Kültür ve Sanat Derneği, cumhuriyetin 100. yılı nedeniyle “Cumhuriyet Kazanımları” konulu iki panel gerçekleştirecek. Panellerin ilki, İzmir Mali Müşavirler Odasında düzenlendi. “Osmanlı’dan Cumhuriyet’e İntikal Eden Miras”, “Cumhuriyet Dönemi’nde Dış İlişkiler” ve “Cumhuriyet Dönemi’nde Eğitim ve Kültür” konularının tüm yönleri ile ele alındığı panelin moderatörlüğünü tarih bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Nejdet Bilgi yaptı. Panele konuşmacı olarak çeşitli üniversitelerden tarih bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Ömer Turan, tarih bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Mevlüt Çelebi ve tarih bölümü başkanı Prof. Dr. Hakkı Uyar katıldı.



"Çok zor bir mücadele verdik"


Prof. Dr. Ömer Turan, cumhuriyetin başlangıç noktasından itibaren ülkemizin bağımsız bir devlet olarak dünya tarihinde yerini alma sürecini ana hatları ile aktardığı konuşmasında, “Cumhuriyetin temeli, Lozan Antlaşması’nın imzalanmasıdır. 1. Dünya Savaşı’ndan mağlup olarak çıkıp 30 Ekim’de Mondros’un imzalanmasının ardından işgaller başladı. Üzerinden 2 hafta geçmeden İstanbul işgal edildi. Mustafa Kemal Atatürk’ün 19 Mayıs’ta Samsun’a çıkması ve bu süreçte Anadolu’da kurulan çeşitli teşkilatları birleştirmesi ile başlayan Milli Mücadele ile mutlu sona ulaşıldı. Lozan Antlaşması’na galip bir ülke olarak katıldık. İtilaf Devletleri ise 1. Dünya Savaşı’nı bitiren anlaşmaların sonuncusunu imzalamak üzere katıldı. Çok zor bir mücadele verdik. Bu büyük mücadele ve zafer sonucunda kurduğumuz Türkiye Cumhuriyeti inşallah hep yaşasın” diye konuştu.



"Lozan, kurtuluşun ve kuruluşun belgesidir"


Prof. Dr. Mevlüt Çelebi, “Cumhuriyet Dönemi’nde Dış İlişkiler” konulu konuşmasında, “Lozan, kurtuluşun ve kuruluşun belgesidir. İstiklal Savaşı bağlamında kurtuluşun, cumhuriyet bağlamında kuruluşun belgesidir. Bize ait olan hiçbir şeyi Lozan’da kaybetmedik. Sadece kapitülasyonların kaldırılması bile bu anlaşmanın ne kadar anlamlı ve önemli olduğunu gösterir. 1923 Türkiye’sinde dost görünen tek millet Sovyetlerdir. Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunda koruma ve kollama çok etkili olmuştur. Atatürk saldırmazlık anlaşmalarının imzalanması konusunda yoğun bir çaba içinde olmuştur. O bir barış adamıdır. Bölgesel paktların imzalanmasına önderlik etmiştir. Balkan ve Sadabat paktları onun önderliğinde imzalanmıştır. Bu büyük bir başarıdır. Uluslararası ilişkilerde daima diplomasiyi tercih etmiştir. 1936’da Montrö’nün imzalanması ile Boğazlar konusunda da zafer elde edilmiştir. ‘Yurtta barış, dünyada barış’, Atatürk’ün temel felsefesidir. Atatürk yapamayacağı hiçbir şeyin sözünü vermemiştir, hiçbir gücün önünde eğilmemiştir” dedi.



"Cumhuriyet Dönemi’nde ortak bir ulusal kimlik inşa edildi"


Prof. Dr. Hakkı Uyar, “Osmanlı Dönemi’nde Eğitim ve Kültür” başlıklı konuşmasında, “Osmanlı bir tarım toplumudur. Eğitim seviyesi oldukça düşüktür. 1923’te ülkedeki lise sayısı 23, lise öğrencisi sayısı sadece bin 241’dir. 1927 nüfus sayımına göre ülkenin yüzde 32’si tarımla uğraşmaktadır. Yüzde 61’i mesleksizdir, okuma-yazma oranı yüzde 10’un altındadır. Kadınlar açısından durum daha da kötüdür. 63 ilin 61’inde kadınların okuma-yazma oranı yüzde 10’un altındadır. Sadece İzmir’de yüzde 11, İstanbul’da yüzde 36’dır. Atatürk, tam bir devrimcidir. Eğitim ve kültür anlamında Cumhuriyet Dönemi’nde çok önemli kazanımlar elde edilmiştir. Ümmet kimliğinden millet kavramına geçilmiş, ortak bir ulusal kimlik inşa edilmiştir. Türk Tarih Kurumu, Türk Dil Kurumu kurulmuş, Harf Devrimi yapılmış, millet mektepleri açılmıştır. Sadece köylere 26 bin öğretmen gönderilmiştir. 1923’te nüfusumuzun okullaşma oranı yüzde 2,96 iken, günümüzde 25 milyon öğrencimiz bulunmaktadır. Bu muazzam bir başarıdır” ifadelerini kullandı.



"Atatürk az milleti çok, aç milleti tok kılmıştır“


Panel moderatörü Doç. Dr. Nejdet Bilgi ise “Nüfusumuz 10 milyondan 85 milyona ulaştı. Bu nüfusu beslemeye, eğitim ve kültürle donatmaya çalışıyoruz. Askeri zaferler sonucunda cumhuriyet kuruldu. Ancak önemli olan onu uygarlık savaşıyla, iktisadi zaferlerle taçlandırmaktır. Atatürk İzmir’de yapılan İktisat Kongresi’nde, ‘Siyasi ve askeri zaferler ne kadar büyük olursa olsun, ekonomik zaferlerle taçlandırılmazlarsa kazanılacak başarılar yaşayamaz ve sürekli olamaz” demiştir. Atatürk az milleti çok, aç milleti tok kılmıştır“ sözleriyle paneli tamamladı.



Panel sonunda konukların soruları cevaplandırıldı. Türk Kültür ve Sanat Derneği Genel Başkanı Ayla Yücetürk ve Kurucu Başkan Sevgi Özküzne tarafından konuşmacıların teşekkür belgeleri takdim edildi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Sinop Sinop’ta içme suyunda "sıfır kayıp" hedefi Sinop’ta, 2026 yılı yaz aylarında içme suyu sorunu yaşanmaması amacıyla "Suda Sıfır Kayıp Seferberliği" değerlendirme ve koordinasyon toplantısı gerçekleştirildi. Vali Mustafa Özarslan başkanlığında gerçekleştirilen toplantıda, DSİ 7. Bölge Müdürlüğü, belediyeler ve ilgili kurumların koordinasyon içinde yürüttüğü çalışmalar ele alındı. Toplantıda, yaz aylarında artan su tüketimine karşı bireysel su tasarrufunun artırılması ve su israfının önlenmesi gerektiği vurgulandı. Ayrıca, Sinop İçme Suyu Arıtma Tesisi’nde veya şebekede yaşanabilecek olası sorunlara karşı alternatif kaynak oluşturulması amacıyla Kabalı Deresi’nde sondaj çalışması yapılması konusu değerlendirildi. İçme suyunun paydaş kurumlar ve yerleşim yerleri arasında adil şekilde dağıtılması gerektiğinin altı çizilen toplantıda, şebekelerde oluşan kayıp ve kaçakların ileri teknoloji yöntemlerle tespit edilmesi için üniversite iş birliği yapılması kararlaştırıldı. Sinop Merkez, Gerze ve Erfelek belediyeleri ile birlik üyesi 33 köyde kaçak su kullanımının önlenmesine yönelik denetimlerin özellikle Haziran, Temmuz, Ağustos ve Eylül aylarında artırılması planlandı. İçme suyunun tarımsal sulamada kullanılmasının engellenmesine yönelik tedbirler de gündeme geldi. Toplantıda ayrıca, 15 Haziran 2026 tarihine kadar su depoları, isale hatları ve altyapı unsurlarının bakım ve kontrollerinin tamamlanması hedefi değerlendirildi. DSİ 7. Bölge Müdürlüğü tarafından kurulumu süren SCADA ve otomasyon sisteminin en kısa sürede devreye alınması ve sistemi kullanacak personelin yetkinliğinin artırılması yönünde çalışmalar yapılacağı belirtildi. Yetkililer, içme suyu arz güvenliğinin kesintisiz sürdürülmesi amacıyla ilave tedbirlerin de hayata geçirileceğini ifade etti.
Sakarya Türkiye’nin spor üssü Sakarya’da kuruluyor: 300 sporcu aynı anda kamp yapabilecek Sakarya’nın Karasu ilçesinde 44 dönüm alan üzerine yaklaşık 3 milyar liralık yatırımla yapılması planlanan Güreş Eğitim Kamp Merkezi Projesi’nde aynı anda 300 sporcu kamp yapabilecek. Karasu’da 44 bin metrekarelik alan üzerine inşa edilecek Güreş Eğitim Kamp Merkezi; modern antrenman salonları, kamp ve konaklama alanları, kondisyon merkezleri, tenis ve padel sahaları, rehabilitasyon üniteleri ile eğitim salonlarından oluşacak. Plaj, olimpik havuz ve birçok sosyal donatıyı da bünyesinde barındıracak tesisin, dünya standartlarında spor altyapısı sunması hedefleniyor. Tamamlandığında yalnızca Türkiye’nin değil, dünyanın en büyük güreş eğitim ve kamp merkezlerinden biri olması planlanan tesisin; spor turizmi, istihdam, ekonomik hareketlilik ve gençlerin sportif gelişimine önemli katkı sağlaması bekleniyor. Merkezin ayrıca uluslararası kamp programları ile büyük organizasyonlara ev sahipliği yapması hedefleniyor. AK Parti Sakarya Milletvekili Ali İnci, Güreş Federasyonu Başkanı Taha Akgül’ün projeyi gündeme getirmesinin ardından hızlı şekilde harekete geçtiklerini belirterek, Karasu’nun konumu ve altyapısıyla böyle büyük bir yatırım için uygun bir bölge olduğunu söyledi. İnci, projeye desteklerinden dolayı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Gençlik ve Spor Bakanı Osman Aşkın Bak ve Güreş Federasyonu Başkanı Taha Akgül’e teşekkür etti. Projeyi inceleyen Taha Akgül ise tesisin 5 yıldızlı bir spor kompleksi niteliğinde olacağını ifade ederek, "Konaklama, havuz, deniz, kumsal ve en önemlisi muhteşem bir kamp merkezi Karasu’da hayata geçirilecek. Bu tesislerde yeni olimpiyat ve dünya şampiyonları yetişecek" dedi.
Sinop Sinop’ta yoğun bakımın "uzman elleri" sertifikalarını aldı Sinop Atatürk Devlet Hastanesi bünyesinde gerçekleştirilen ’Yoğun Bakım Hemşireliği Sertifika Programı’ düzenlenen törenle sona erdi. Sinop Atatürk Devlet Hastanesi’nde 30 Mart - 12 Mayıs 2026 tarihleri arasında gerçekleştirilen Yoğun Bakım Hemşireliği Sertifika Programı başarıyla tamamlandı. Sağlık personellerinin mesleki bilgi ve becerilerini en üst seviyeye çıkarmayı hedefleyen programda, yoğun bakım hemşireliğine yönelik güncel klinik yaklaşımlar ve uygulamalı eğitimler verildi. Alanında uzman doktorların ve eğitmenlerin katkılarıyla yürütülen program süresince kursiyerler; hasta güvenliği, kritik hasta bakımı, yoğun bakım süreç yönetimi ve multidisipliner çalışma disiplini konularında kapsamlı bir eğitim sürecinden geçti. Teorik bilgilerin yanı sıra klinik uygulama aşamasında da yetkinlik kazanan hemşireler, modern yoğun bakım standartlarını yerinde deneyimleme fırsatı buldu. Eğitim programının başarıyla sonuçlanmasının ardından hastane yönetiminin katılımıyla bir tören düzenlendi. Kursu başarıyla bitiren sağlık personellerine sertifikaları; Başhekim Vekili Uzm. Dr. Mehmet Bağlıoğlu, başhekim yardımcıları ve idari ekip tarafından takdim edildi. Törende kısa bir konuşma yapan Uzm. Dr. Mehmet Bağlıoğlu, yoğun bakım ünitelerinin hastanelerin en kritik noktaları olduğunu vurgulayarak, bu alanda uzmanlaşan personelin hizmet kalitesini daha da ileriye taşıyacağını ifade etti. Program, toplu hatıra fotoğrafı çekimiyle sona erdi.