ASAYİŞ - 16 Nisan 2026 Perşembe 09:49

İzmirli avukat dolandırıcılık kurbanı oldu

A
A
A

Bir dolandırıcılık şebekesi, İzmirli avukatın internet sitesindeki profil fotoğrafını ele geçirip oluşturdukları sahte hesap üzerinden vatandaşları dolandırmaya çalıştı. Durumu fark eden avukat, şüpheliler hakkında suç duyurusunda bulundu.

Bir grup dolandırıcı, İzmir’de görev yapan Avukat Sancaktar Devlet Özkul’un web sitesindeki profil fotoğrafını kopyalayarak vatandaşları mağdur etmek için harekete geçti. Şüpheliler, asıl avukatın ismini çağrıştırması amacıyla "Koray Sancaktar" adını kullanarak sahte bir WhatsApp profili oluşturdu. Ardından vatandaşlara haklarında dava bulunduğunu ve bu durumu çözmek için iletişime geçmeleri gerektiğini belirten mesajlar gönderen dolandırıcılar, ürettikleri sahte belgelerle de mağdurları ikna etmeye çalıştı. Ancak bu tuzağa düşmeyen bazı vatandaşlar, internet üzerinden detaylı bir araştırma yaptı. Yapılan araştırmalar sonucunda fotoğrafın asıl sahibi olan avukata ait hukuk bürosunun iletişim bilgilerine ulaşan vatandaşlar büroyu aradı. Gün boyu telefonları susmayan Avukat Sancaktar Devlet Özkul, art arda gelen aramalar üzerine mesleki kimliğinin kullanılarak bir dolandırıcılık faaliyeti yürütüldüğünü fark etti. Özkul, kendisini arayan vatandaşlara maddi talepte bulunan şüpheli şahıslara itibar etmemeleri uyarısında bulunarak savcılığa yönlendirdi.

"Hukuki sürecin takipçisi olmalarını tavsiye ediyoruz"

Web sitesindeki profil fotoğrafının kopyalanarak dolandırıcılar tarafından kullanıldığını ve vatandaşlardan haksız kazanç talep edildiğini belirten Avukat Sancaktar Devlet Özkul, "Fotoğrafım klonlanarak çeşitli hatlarda WhatsApp profili yapılıyor ve vatandaşlara, ’Biz ceza avukatıyız, uzlaştırmacıyız. Hakkınızda bir dosya var, para yollarsanız kapatacağız’ denilerek ulaşılıyor. Benim ismimi çağrıştırsın diye kasıtlı olarak farklı isimler kullanılarak vatandaş mağdur edilmeye çalışılıyor. İnsanlar web sitemize girip bize ulaştığında, hiçbir avukatın, hakimin, savcının veya polisin para isteme hakkı olmadığını anlatıyoruz. Bize ulaşanlara ilk olarak herhangi bir ödeme yapıp yapmadıklarını soruyor, eğer para vermedilerse rahatlayarak emniyete haber vermelerini söylüyoruz ancak para verilmişse durumun üzücü olduğunu ve dolandırıldıklarını belirterek hukuki sürecin takipçisi olmalarını tavsiye ediyoruz" ifadelerini kullandı.

İzmirli avukat dolandırıcılık kurbanı oldu

"Olayın bizzat mağduru da biz oluyoruz"

Bu dolandırıcılık faaliyetlerinin doğrudan mağduru olduğunu ve mesleki itibarının zedelenmeye çalışıldığını vurgulayan Avukat Özkul, "Konuyla ilgili İzmir Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulunduk. Gelişen teknoloji çağında bilişimin hızına yetişmek zor olsa da devletimizle birlikte bu suçların önüne geçmeye ve şüpheli şahısların yakalanmasına katkı sağlamaya çalışıyoruz. Dolandırıcılık nedeniyle farklı şehirlerden birçok kişi tarafından aranıyoruz. Bu durum bıkkınlık derecesine gelse de her aramada vatandaşlarımıza yardımcı olmayı ve mağduriyetlerine engel olmayı bir vatandaşlık görevi biliyoruz. Nitekim ismimizin ve profil fotoğrafımızın yanlış yerlerde kullanılıp başka bir şekilde lanse edilmesi nedeniyle olayın bizzat mağduru da biz oluyoruz" şeklinde konuştu.

"Mesaj gönderenlere asla itibar etmeyin"

Vatandaşların bu tür dolandırıcılık girişimlerine karşı son derece bilinçli ve uyanık olması gerektiğinin altını çizen Avukat Özkul, "’Davanız var’ denilerek sizden para isteyenlere kesinlikle ödeme yapmayın ve durumu teyit etmek için UYAP Vatandaş portalını kullanın. Tapu, nüfus veya adli mercilerle ilgili bir işlemden ötürü aranıyorsanız doğrudan ilgili kurumlara başvurun. Hiçbir devlet görevlisinin veya avukatın bu yöntemle para istemesi mümkün değildir; zira avukatlar yalnızca tarafı oldukları davanın kişileriyle iletişim kurarlar. Kendilerini avukat, arabulucu veya uzlaştırmacı olarak tanıtıp sizden maddi kazanç elde etmek amacıyla mesaj gönderenlere ve iletişime geçenlere asla itibar etmeyin" diyerek sözlerini tamamladı.

Abdurrahman Derici - Sinan Yeniçeri

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Ankara Dezenformasyonla Mücadele Merkezi’nden lisedeki saldırıda ‘delillerin karartıldığı’ iddiasına yalanlama Dezenformasyonla Mücadele Merkezi, Kahramanmaraş’ta bir lisede düzenlenen saldırının ardından ‘delillerin karartıldığı’ iddialarını yalanlayarak, tüm delil toplama faaliyetlerinin uzman ekiplerce titizlikle gerçekleştirildiğini bildirdi. Dezenformasyonla Mücadele Merkezi, resmi sosyal medya hesabından Kahramanmaraş’ta bir lisedeki silahlı saldırıya dair iddialara ilişkin açıklama yaptı. Açıklamada, bazı sosyal medya platformlarında yaşanan acı olayın ardından ‘olay yeri incelemesi bitmeden temizlik çalışmalarının başladığı ve delillerin karartıldığı’ yönündeki iddiaların tamamen asılsız olduğu bildirildi. Açıklamada, Cumhuriyet Savcılığı koordinesinde yürütülen olay yeri inceleme ve tüm delil toplama faaliyetlerinin uzman ekiplerce titizlikle gerçekleştirildiği de belirtildi. "Olay yeri incelemesi bitmeden temizlik çalışmalarının başladığı ve delillerin karartıldığı’ iddiaları asılsızdır" Açıklamada şu ifadelere yer verildi: "Bazı sosyal medya platformlarında yer alan Kahramanmaraş’ta yaşanan acı olayın ardından ‘olay yeri incelemesi bitmeden temizlik çalışmalarının başladığı ve delillerin karartıldığı’ yönündeki iddialar tamamen asılsızdır. Cumhuriyet Savcılığı koordinesinde yürütülen olay yeri inceleme ve tüm delil toplama faaliyetleri, uzman ekiplerce titizlikle icra edilerek eksiksiz bir şekilde tamamlanmıştır. Gerçekleştirilen temizlik çalışmaları, incelemelerin nihayete ermesinin ardından ilgili kurumlardan alınan resmi onay ve izin doğrultusunda başlatılmıştır. Adli süreci sekteye uğratmayı, kamuoyunu yanıltmayı ve kurumlarımızı itibarsızlaştırmayı hedefleyen bu tür asılsız iddia ve paylaşımlara itibar edilmemesi; yalnızca resmi makamlarca yapılan açıklamaların dikkate alınması büyük önem arz etmektedir."