SAĞLIK - 04 Nisan 2025 Cuma 09:35

Kronik stres, kanser hastalarında metastaz riskini artırıyor

A
A
A
Kronik stres, kanser hastalarında metastaz riskini artırıyor

Medikal Onkolog Doç. Dr. Ahmet Özveren, kanser ve kronik stres ilişkisi üzerine ABD’de gerçekleştirilen ve sonuçları açıklanan bilimsel bir araştırma hakkında bilgi verdi. Cancer Cell Dergisi’nde yayınlanan ‘kronik stresin kanser hastalarında metastaz riskinin artması ve sağ kalım oranının düşmesi ile ilişkili olabileceğine’ dair sonuçlarından bahseden Doç. Dr. Özveren, "Kronik stres nedeniyle kanser oluşuyor mu sorusuna yanıt bulunmuş değil. Sık araştırılsa da bilim, hala bu soruyu araştırıyor. Ancak Cancer Cell Dergisi’nde yayınlanan yeni araştırmada, kronik stresin tümörün gelişimini etkilediğine dair bilgi sağlıyor. Bu kanser hastalarının stres yönetiminin tedavi kadar önemli olduğunu gösteriyor" dedi.


Acıbadem Kent Onkoloji Merkezi Medikal Onkoloji Uzmanı Doç. Dr. Ahmet Özveren, 1-7 Nisan Kanser Haftasında kanser ve kronik stres ilişkisi ile ilgili önemli bir araştırmanın sonuçlarını hasta ve yakınlarına yol gösterici özelliği nedeniyle değerlendirdi. Özveren, söz konusu çalışmanın ABD’deki Washington Üniversitesi Hücre Biyolojisi ve Fizyolojisi Bölümü’nde görevli Dr. Xue-Yan He ve arkadaşları tarafından yapıldığını ve 2024 yılında Cancer Cell Dergisinde makale olarak yayınlandığını kaydetti. Doç. Dr. Özveren, fareler üzerinde çalışmalar yapan Dr. He ve arkadaşlarının kronik stresin hem birincil hem de metastatik tümörlerin büyümesini nasıl etkilediğini, stresin tümörün mikroçevresini nasıl değiştirdiğini anlamaya odaklandığını belirtti.



Kronik stresin sonuçları


Kronik stresin, çevresel ve/veya psikososyal faktörler tarafından başlatılan fizyolojik bir süreç olduğunu belirten Medikal Onkolog Özveren, çalışmanın sonuçları hakkında şu bilgileri verdi: "Kanser hastaları, tanı aldıktan sonra yoğun stres yaşayabiliyorlar. Çünkü hastalıklarının seyri nasıl gidecek, iyileşme şansları var mı gibi sorulara yanıt aradıkları için endişe duyuyorlar. Ayrıca cerrahi, ışın ya da kemoterapi gibi uzun süren tedavi yolculukları oluyor ve bu süreçler de onları yoruyor. Hem tedavi süreçleri hem de tam iyileşemeyeceklerini düşünmeleri nedeniyle stres oranları artıyor. Hastaların yaşadıkları bu duyguların tedavi başarısını etkilediği bilinen bir durum. Ayrıca gözlem, hastalarla görüşme gibi yöntemlerle yapılan epidemiyolojik çalışmalar; yoğun stres yaşayan kanser hastalarında metastaz riskinin artması ve sağ kalım oranını düşürmesi gibi güçlü bir bağlantı olduğunu gösteriyordu. Ancak sonuçları bilinse de ‘nasıl’ sorusuna dair bilimsel araştırmalar devam ediyor. ABD’de fareler üzerinde yapılan yeni araştırmada hem sonuçlar hem de nasıl sorusuna dair yeni bilgiler elde edildi. Kronik stresin kanser tümörünü nasıl etkilediği ortaya kondu. Araştırmada; kronik stres nötrofillerin normal sirkadiyen ritmini değiştirerek ve glukokortikoid salınımı yoluyla tümör oluşumu ve yayılımı için uygun bir mikroçevre oluşturduğu bildirilmiştir. Bu yolla da tümörün metastaz yapması adeta teşvik edilmiş oluyor. Stres sırasında aktive olan adrenerjik sistem ve hormonları (adrenalin başta olmak üzere) tümörün hayatta kalmasını, büyümesini ve metastaz yapmasını destekliyor. Öyle ki kronik stresi kanser hücrelerinin akciğer metastazını 2 ila 4 kat artırdığı görülüyor. Yine aynı araştırmada stres seviyesini düşürmenin bu potansiyeli azalttığı gösterildi. Bu araştırma kanser hastaları için stres yönetimi tedavi kadar önemli olduğunu ortaya çıkarıyor. O nedenle kanser hastalarının psikolojik olarak stresten uzak durması tedavi başarısı için de vazgeçilmez noktalardan biri"


Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Zonguldak Zonguldak’tan Guinnes rekoruna büyük destek; 5 bin kişi aynı anda horon tepecek Türkiye Halk Oyunları Federasyonu (THOF) Zonguldak İl Temsilciliği, 28 Haziran 2026 tarihinde İstanbul’da gerçekleştirilecek ve Guinness Dünya Rekorları’na girmeyi hedefleyen dev halk oyunları organizasyonu için hazırlıkların başladığını duyurdu. Hedef, 5 bin kişinin katılımıyla tek saf düzeninde aynı anda horon teperek dünya rekoru kırmak. THOF Zonguldak İl Temsilcisi Orhan Yazıcı, İstanbul Maltepe Etkinlik Alanı’nda yapılacak tarihi rekor denemesine ilişkin resmi duyuruyu paylaşarak başvuru ve kayıt sürecinin başladığını belirtti. Yazıcı, Zonguldak ve ilçelerindeki tüm halk oyunları topluluklarını, kulüpleri, dansçıları ve vatandaşları bu organizasyonun bir parçası olmaya davet etti. "Türk halk oyunlarının gücünü dünyaya göstereceğiz" Organizasyonun sadece bir rekor denemesi değil, kültürel bir gövde gösterisi olduğunu vurgulayan THOF Zonguldak İl Temsilcisi Orhan Yazıcı, "Türk halk oyunlarının gücünü, birlik ruhunu ve kültürel zenginliğini tüm dünyaya gösterecek olan ’Guinness Rekor Denemesi’ için hazırlık sürecimiz hız kazanmış bulunmaktadır. Bu büyük organizasyon yalnızca sahaya çıkıp oyun oynamaktan ibaret değildir. Aynı zamanda disiplinin, koordinasyonun, sorumluluk bilincinin ve halk oyunlarına olan aidiyet duygusunun en üst seviyede hissedileceği tarihi bir süreç olacaktır. Zonguldak ilimiz ve tüm ilçelerimizde faaliyet gösteren kulüplerimizin bu sürece aynı hassasiyet ve ciddiyetle yaklaşması büyük önem taşımaktadır" dedi. "Ortaya konulacak emek kültürel tarihe yazılacak" Kulüplerin il temsilciliği ile koordineli çalışması gerektiğini ifade eden Yazıcı, açıklamasını şu sözlerle sürdürdü: "Süreç içerisinde yapılacak tüm planlama, bilgi paylaşımı ve organizasyon çalışmalarının düzenli bir şekilde yürütülmesi büyük önem taşımaktadır. Bu nedenle kulüplerimizin, il temsilciliğimizle sürekli iletişim halinde olması ve belirlenen takvime uygun hareket etmesi, organizasyonun başarıyla sonuçlanması açısından kritik öneme sahiptir. Bugün ortaya koyacağımız emek, yarın ülkemizin kültürel tarihine yazılacak büyük bir başarının temelini oluşturacaktır. Bu organizasyon, Türk halk oyunlarının dünyaya karşı güçlü duruşunun ve birlik ruhunun en önemli göstergelerinden biri olacaktır. Siz değerli kulüp yöneticilerimizin, antrenörlerimizin ve temsilcilerimizin gayretiyle bu süreci en başarılı şekilde tamamlayacağımıza olan inancım tamdır."
Elazığ Elazığspor Başkan Adayı Ahmet Toprak, "Seçilsek de seçilmesek de 30 milyon TL hibe edeceğimizi taahhüt ediyoruz" Elazığspor Başkan Adayı Ahmet Toprak, kongre sonucundan bağımsız olarak Elazığspor’a 30 milyon TL hibe edeceklerini açıklarken, diğer başkan adaylarına da aynı sorumluluğu üstlenme çağrısında bulundu. Nesine 2. Lig’de yeni sezon öncesi Ahmet Feti Yılmaz başkanlığındaki Elazığspor yönetimi olağanüstü genel kurul kararı almış, yeni sezon hedefini yeniden şampiyonluk olarak belirleyen bordo-beyazlı ekipte iş insanı Ahmet Toprak başkanlığa adaylığını açıklamıştı. Sadece konuşan değil, taşın altına elini koyan bir anlayışla hareket ettiklerini dile getiren Toprak, "Bu nedenle kongre sürecini beklemeden, mevcut yönetimimizle istişare halinde transfer çalışmalarını sürdürmeye devam ediyoruz. Çünkü bu şehrin kaybedecek ne bir dakikası ne de heba edecek bir yılı vardır. Bu vesileyle kamuoyuna bir kez daha açık çağrıda bulunuyorum. Kongre sürecine kadar, seçilsek de seçilmesek de Elazığspor’umuza 30 milyon TL hibe edeceğimizi taahhüt ediyoruz. Aynı hassasiyet ve fedakarlığı tüm başkan adaylarından da bekliyoruz. Aday olan herkes, kongre sürecini beklemeden kulübümüze 30 milyon TL hibe ederek bu büyük mücadeleye omuz vermelidir. Çünkü bugün burada önemli olan şahıslar değil; şanlı armamız, büyük taraftarımız ve Elazığspor’un yeniden hak ettiği yerlere ulaşma hayalidir. Ben ve yönetimim, üstlendiğimiz bu tarihi sorumluluğun bilinciyle kongre sürecine kadar Elazığspor’umuz için elimizden gelen tüm mücadeleyi vermeye devam edeceğiz" dedi.
Yozgat Başkan Ekinci, vatandaşlarla bayramlaştı Sorgun Belediye Başkanı Erkut Ekinci, Kurban Bayramının ikinci gününde kurum çalışanları, partililer ve vatandaşlarla bir araya geldi. Sorgun Belediye binasında bayramlaşma programında vatandaşlarla buluşan Başkan Ekinci, güncel konulara dair önemli açıklamalarda bulundu. Sorgun’un son 6-7 yıldır yapılan çalışmalarla beraber şehir görünümüne geldiğini belirten Ekinci, Bosna Hersek’te yapılan kültürel çalışmalara değinerek sözlerini şöyle sürdürdü: "Her birimize hayırlı olsun, Bosna Hadzici Beldiyesi’nde Sorgun Parkı ve Kardeşlik Çeşmesini açmış bulunmaktayız. Hayırlı uğurlu olsun. Her birinizin hayrını da Cenabı Allah kabul etsin. Bizler Sorgun Belediyesi ile Hadzici Belediyesi bir kardeşlik oluşturdu. Bu kardeşlik neticesinde de orada her birimizin gururla söyleyeceği, gittiğimiz zaman da uğrak verebileceğimiz bir parkımızı inşa ettik. İnşallah Cenabı Allah nasip kısmet ederse o bölgeye Kınalı Hasan’ın ismini taşıyan bir yürüyüş yolu, bisiklet yolu da yapmayı planlıyoruz. Onunla ilgili görüşmelerimizi de bu gittiğimizde heyet olarak gerçekleştirdik." Başkan Ekinci ayrıca 6 yıldır ilçedeki pek çok noktada altyapı, içme suyu, yağmur suyu ve kanalizasyon hattını tamamladığını ifade etti. "Cumhur İttifakının karşısında yer alanlar bizim üzerimizden Cumhur İttifakını yıpratmaya çalışıyor" Sorgun’da ve Türkiye’deki Cumhur İttifakı hususuna değinen Başkan Ekinci, "Sorgun’da Cumhur İttifakı; hem AK Parti hem de Milliyetçi Hareket Partisi bileşenleriyle belki de şimdiye kadar olmadığı kadar uyumlu bir şekilde çalışmaya devam ediyor. Ama kendisini Cumhur İttifakı’nın karşısında gören bir güruh var. Sosyal medya yorumlarına bakın. Bunu çok ciddi bir şekilde hissedersiniz. Cumhur İttifakına itiraz eden yani AK Parti ve MHP birlikteliğinin oluşturduğu Cumhur İttifakının karşısında yer alan siyasi partileri tercih eden insanlar, bizim üzerimizden Cumhur İttifakını yıpratmaya çalışıyor. Konunun özeti budur" ifadelerini kullandı. "Yılmadan, yıkılmadan Sorgun için çalışmaya devam edeceğiz" Sorgun’un modern bir çehreye ulaştığını belirten Başkan Ekinci, "Şunu iyi ayırmak lazım. Belediye yatırımları, belediye hizmetleri ile genel siyaseti de birbirinden ayıran bir mantıkla hareket etmek lazım. Nihayetinde Sorgun her birimiz için hizmet noktasında yaptığımız çalışmalarla beraber aslında göz dolduran bölgesinde nihayetinde kendinden söz ettiren, geldiği noktada da gerçekten bir şehir görüntüsüne kavuşmuş olan bir ilçedir. Bu yatırımlar bizim öncülüğümüzde hem Milliyetçi Hareket Partisi hem AK Partili arkadaşlarımızın desteğiyle beraber ciddi manada göreceksiniz ki önümüzdeki dönemler bunun meyvelerini daha iyi göreceğiz, daha iyi alacağız. Çalışma arkadaşlarımla beraber 2019’dan bu zamana kadar ve bundan sonraki süreçte de hiç durmadan yılmadan yıkılmadan Sorgun için çalışmaya devam edeceğiz" şeklinde konuştu.
İstanbul İstanbul’un fethi etkinlikleri çerçevesinde SOLOTÜRK İstanbul Boğazı’nda selamlama uçuşu yaptı Türk Hava Kuvvetleri’nin gösteri ekibi SOLOTÜRK, İstanbul’un fethi kutlamaları kapsamında İstanbul’da çevre tanımlama ve İstanbul Boğazı’nda selamlama uçuşu yaptı. Boğazda gerçekleştirilen uçuş nefes kesti.Türk Hava Kuvvetleri’nin gösteri ekibi SOLOTÜRK, İstanbul’un fethi kutlamaları kapsamında Yenikapı Meydanı’nda gösteri uçuşu gerçekleştirecek. SOLOTÜRK Kol Komutanı Pilot Yarbay Murat Bakıcı ve Hava Pilot Binbaşı M. Erhan Aydemir, Yenikapı Meydanı’nda vatandaşları nefes kesici şovlarla buluşturmaya hazırlanıyor. Gösteri uçuşu öncesi bugün Yenikapı Meydanı’nda Çevre Tanıma Uçuşu ve İstanbul Boğazı’nda selama uçuşu gerçekleştirdi. Masmavi deniz ve gökyüzüyle bütünleşen uçuş, nefes kesti. Yurt ve yurt dışında sayısız gösterilere imza atan F-16 gösteri ekibi SOLOTÜRK unutulmaz anlar yaşattı."SOLOTÜRK’ü gururlu bir şekilde izliyoruz"SOLOTÜRK gösterisini izlemeye gelen Coşkun Akboğa, gururlu olduğunu belirterek, "Geldik, gördük. Uzaktan geldik çocuklarım istediği için" dedi.Kaan Emre Gündoğan isimli vatandaş, "Burada bugün çok gururluyuz. Türk havacılığının, SOLOTÜRK’ü izlemeye geldik bugün. SOLOTÜRK’ü gururlu bir şekilde izliyoruz. Ülkemizin çeşitli yerlerinden izleyenleri var. Farklı illerden, farklı ilçelerden gelen vatandaşlarımız var. Çok gururlu bir şekilde SOLOTÜRK’ü izlemekteyiz" diye konuştu.Türk Silahlı Kuvvetleri’nden emekli olduğunu belirten bir vatandaş ise, "Gururumuz, Türk Silahlı Kuvvetleri. Bende Türk Silahlı Kuvvetleri’nden emekliyim. İzlemeye geldik, hem bugün izleyeceğim, hem yarın izleyeceğim. Ailecek Kartal’dan geldik" dedi.Öte yandan, SOLOTÜRK ekibi, 29 Mayıs 2026 tarihinde saat 18.00’de Yenikapı Meydanı’nda gösteri uçuşu icra edecek.