EKONOMİ - 11 Temmuz 2024 Perşembe 09:18

Kuru meyve ihracatı 829 milyon dolara yükseldi

A
A
A
Kuru meyve ihracatı 829 milyon dolara yükseldi

Türkiye’nin geleneksel ihracatçı sektörlerinden kuru meyve sektöründe ihracat 2024 yılının ilk yarısında miktar bazında 227 bin tondan, 200 bin tona gerilerken, döviz getirisi yüzde 15’lik artışla 722 milyon dolardan 829 milyon dolara yükseldi.


Kuru meyve ihracatında 2023 yılının ilk yarısında ortalama 3 bin 184 dolar olan ton başına ihraç fiyatı, 2024 yılının ilk yarısında yüzde 30’luk artışla 4 bin 128 dolara çıktı.


Dünya Sağlık Örgütü tarafından sağlıklı gıdalar listesinde yer verilen kuru meyvelerde Türkiye, çekirdeksiz kuru üzüm, kuru kayısı ve kuru incirde üretim ve ihracatta dünya lideri konumunda.



Çekirdeksiz kuru üzüm 240 milyon dolar ihracatla lider


Türkiye, 2024 yılının ilk yarısında yüzde 18’lik artışla 240 milyon dolarlık çekirdeksiz kuru üzüm ihraç etmeyi başarırken, çekirdeksiz kuru üzüm toplam 829 milyon dolarlık kuru meyve ihracatından yüzde 29 pay aldı.



Kuru kayısı ihracatı yüzde 2’lik gerileme yaşarken kuru kayısıdan elde edilen döviz miktarı 187 milyon dolar olarak kayıtlara geçti.


Türkiye, 2024 yılının ilk yarısında 30 bin 254 ton kuru incir ihraç ederken, kuru incir ihracatından elde edilen döviz tutarı yüzde 23’lük ilerlemeyle 114 milyon dolardan 140 milyon dolara çıktı.



Antep fıstığı ihracatında yüzde 76’lık artış


Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nin güçlü ihraç ürünlerinden Antep fıstığı 2024 yılının ilk yarısında başarılı bir ihracat grafiği ortaya koydu. 2023 yılının Ocak-Haziran dönemini 55 milyon dolarlık Antep fıstığı ihracatıyla geride bırakan Türkiye, 2024 yılının aynı döneminde ihracatını yüzde 76’lık artışla 97 milyon dolara sürükledi.


Türkiye’nin kuru meyve ürün grubunda badem ihracatı 27 milyon 250 bin dolar olurken, çam fıstığı ihracatı yüzde 155’lik artışla 5,7 milyon dolardan 14,5 milyon dolara yükseldi. Türkiye, leblebi ihracatından 14 milyon dolar, ceviz ihracatından 13,3 milyon dolar kazandı. Kayısı ve zerdali çekirdeği ihracatı 5,5 milyon dolar ve elma kurusu ihracatı 5,2 milyon dolar olarak kayıtlara geçti.


Ege İhracatçı Birlikleri Organik Ürünler ve Sürdürülebilirlik Koordinatörü Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Mehmet Ali Işık, Cumhuriyetimizin ikinci yüzyılına başarılı bir giriş yaptıklarını, 2024 yılının ikinci yarısında da başarı çizgisini korumayı ve yılsonu için belirledikleri 1,8 milyar dolar ihracat hedefine ulaşmayı amaçladıklarını ifade etti.


Kuru meyve sektöründe öncelikli başlıklarının kalite ve gıda güvenliği olduğunu aktaran Başkan Işık, “Kuru meyve sektöründe kalite ve gıda güvenliğini ithalatçı ülkelerin istediği standartları sağlamak için Tarım ve Orman Bakanlığı, ihracatçılar, üreticiler, tüccarlar, üniversiteler çok uyumlu çalışıyoruz. Pazarlama ayağında da Ticaret Bakanlığımızın desteğiyle kümelenerek TURQUALITY ve UR-GE Projeleriyle Türk kuru meyvelerinin dünya genelinde bilinirliğinin artması ve daha fazla tüketilmesi için efor sarf ediyoruz. UR-GE Projemizde geleneksel ihraç pazarımız Avrupa’da konumumuzu güçlendirirken, Amerika Birleşik Devletleri, Çin, Japonya, Brezilya, Hindistan, Güney Kore, Malezya ve Endonezya’yı hedef Pazar olarak belirledik. Bu pazarlara ihracatımızı artırmak için tanıtım çalışmaları yapıyoruz” diye konuştu.



ABD, İngiltere’yi de geçti ikinci sıraya yükseldi


Türkiye’nin kuru meyve ihraç ettiği 135 ülke ve gümrüklü bölge içerisinde Almanya’nın 2024 yılının ilk yarısındaki 106 milyon dolarlık talebiyle liderliğini sürdürdüğünü aktaran Işık şöyle devam etti: “ABD pazarında 25 yıldır katıldığımız fuarlar ve 5 yıldır sürdürdüğümüz Turkish Tastes isimli TURQUALITY Projesi sayesinde Yeni Dünya’daki konumumuz her geçen yıl güç kazanıyor. ABD’ye ihracatımız 2024 yılının ilk yarısında yüzde 45’lik artışla 60,6 milyon dolardan 88 milyon dolara yükseldi ve İngiltere’yi geçerek ikinci büyük pazarımız haline geldi. İngiltere’ye ihracatımızda yüzde 21’lik artışla 70,5 milyon dolardan 85 milyon dolara ilerledi. Bu ülkeleri Fransa, İtalya, Hollanda, Avustralya, Japonya, Kanada ve Rusya Federasyonu takip etti.”



Kuru meyve ihracatı 829 milyon dolara yükseldi

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Konya Bozkır’da 2025 yılında suçlulara göz açtırılmadı Konya’nın Bozkır ilçesinde 2025 yılı boyunca sürdürülen denetim ve operasyonlarda suçla mücadelede önemli sonuçlar alındı. Edinilen bilgiye göre, Bozkır Kaymakamlığı koordinasyonunda, Bozkır İlçe Jandarma Komutanlığı ve Bozkır İlçe Emniyet Amirliği ekipleri tarafından 2025 yılı boyunca kesintisiz sürdürülen denetim ve operasyonlarda suçla mücadelede ciddi bir artış ve suç olaylarında düşüş gözlemlendi. Yıl içinde narkotik suçlara yönelik artırılan denetimler neticesinde, 36 şahıs hakkında uyuşturucu madde ticareti ve bulundurma suçlarından işlem yapıldı. Operasyonlarda; bonzai, esrar, metamfetamin gibi sentetik uyuşturucuların yanı sıra, 160 kök kenevir ve 14 gram kenevir tohumu ele geçirildi. İlçe genelinde narkotik olaylara müdahalede, bir önceki yıla kıyasla yüzde 82’lik önemli bir artış sağlandı. Tarihi ve kültürel değerlere zarar veren kaçak kazı faaliyetlerine yönelik yapılan çalışmalarda ise, kaçak kazı yaptığı tespit edilen 9 şahıs yakalanarak adliyeye sevk edildi. Kaçak kazı olaylarına müdahalede, önceki yıllara göre yüzde 25’lik bir artış kaydedildi. Polis sorumluluk bölgesinde, aranan şahısların yakalanmasına yönelik çalışmalarda 24 şahıs tutuklanarak adliyeye gönderildi. Bu alanda 2024 yılına göre yüzde 50’lik bir artış yaşandı. Jandarma sorumluluk bölgesinde ise aranan 29 şahıs yakalandı ve bu kategoride de yüzde 26’lık bir artış gerçekleşti. 2025 yılında ilçe genelinde meydana gelen suç olaylarının sayısında, 2024 yılına kıyasla yüzde 18 oranında bir azalma tespit edildi. Bunun yanı sıra, işlenen suçların aydınlatılma oranı yüzde 95’ten yüzde 99’a yükseltilerek, emniyet ve asayiş hizmetlerinde önemli bir verimlilik sağlandı. Vatandaş sağlığını tehdit eden usulsüzlüklere karşı yürütülen gıda denetimlerinde ise, bozulmuş veya değiştirilmiş gıda ürünleri satan/saklayan 8 şahıs hakkında işlem yapıldı. Söz konusu işletmelere toplam 4 milyon Türk Lirası idari para cezası uygulandı. İlgili firma, Tarım ve Orman Bakanlığı’nın ilan ettiği tahsis listelerinden yayınlanarak kamuoyu bilgisine sunuldu. Bozkır Kaymakamlığı, yürütülen tüm bu çalışmaların 2026 yılında da aynı kararlılıkla sürdürüleceğini, vatandaşların huzur ve güvenliğinin en öncelikli hedef olduğunu bildirdi.