GÜNDEM - 12 Kasım 2024 Salı 09:24

Mutfakta yapay zeka devrimi

A
A
A
Mutfakta yapay zeka devrimi

Gastronomi uzmanları, robotik teknolojilerin ve yapay zekanın mutfakları artık lezzet ve gastronomi ruhunun teknolojiyle buluştuğu yerler haline getirdiğine dikkat çekti.


Yaşar Üniversitesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü ve Gastronomi Öğrenci Topluluğu’nun koordine ettiği Gastro Ege, bu sene üçüncü kez ‘Teknoloji’ temasıyla düzenlendi. Sektörden uzmanlar, dijitalleşmenin, robotik teknolojilerin ve yapay zekanın sektöre nasıl entegre olduğunu anlattı.


Selçuk Yaşar Kampüsü’nde düzenlenen Gastro Ege kapsamında sponsor olan 43 marka, fuaye alanında kurulan stantlarda gün boyu yiyecek ve içecek takdimi yaptı. Sektörden uzman isimler ve şefler, gün boyu farklı konu başlıklarında söyleşiler gerçekleştirdi. Etkinlik boyunca gerçekleşen oturumlarda gastronominin teknolojik gelişmelerle nasıl şekillendiği, mutfakların sürdürülebilirlik ve verimlilik adına nasıl bir dönüşüm geçirdiği konuşuldu.


Yaşar Üniversitesi Gastronomi Topluluk Başkanı Melisa Adıgüzel “Bu organizasyonun arkasında dev bir kadro ve planlı bir çalışma var. İlk kez öğrencilerin düzenlediği gastronomi zirvesinin üçüncüsüne imza attık. Öğrencilerle sektörden uzmanları ve firmaları buluşturmayı amaçladı” dedi.



“İnsan dokunuşunu kaybetmemek önemli”


Yaşar Üniversitesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölüm Başkanı Seda Genç ise, “Gastronomi dünyasının hızla evrilen yeni yüzüyle tanışmak ve bu alandaki dönüşümü anlamak için bir aradayız. Binlerce yıllık tarifler, geleneksel pişirme teknikleri ve malzemeler bize geçmişi anlatırken teknoloji bu hikayeye yeni bir anlam katıyor. Mutfaklar artık yalnızca lezzet oluşturan yerler değil aynı zamanda inovasyonun ve bilimin buluştuğu laboratuvarlar haline geldi. Gastronomi her geçen gün teknolojik yeniliklerle daha geniş bir perspektif kazanırken gastronominin ruhunu yaşatan şeyin insanın yenilikçi ve tutkusu olduğunu da unutmamak gerekir. Teknoloji yalnızca mutfağı daha ulaşılabilir, sürdürülebilir ve yenilikçi kılmak için bir araç. Asıl önemli olan bu yeniliklerin arkasında yatan insan dokunuşunu ve yaratıcılığını kaybetmemek” dedi.



“Mutfakta robotlar geleceğin vazgeçilmez bir parçası”


Yiyecek ve İçecek İşletmeciliği Danışmanı Osman Serim’in moderatörlüğünde gerçekleşen “Mutfaklarda Devrim: Gastronomiye Yön Veren Akıllı Teknolojiler ve İnovatif Çözümler” adlı ilk oturuma konuşmacı olarak Electrolux Professional Ülke Müdürü Bülent Sevinçel katıldı.


Türkiye’de gastronomideki ekipman ve teknoloji kullanımıyla ilgili konuşan Sevinçel, “Sektörde en büyük problem şu anda eleman sıkıntısı. Teknoloji bu gibi sorunlara çözüm üretmek için geliştiriliyor. Bizim sektörde teknoloji kullanımının üç temel amacı var; gıda güvenliği, verimliliği artırmak ve tüketicinin deneyimini yükseltmek. Kara fırınlarla başladık, onlar işin olmazsa olmazıydı. Yeni teknolojileri ne kadar kullanırsanız o kadar hayatınız kolaylaşıyor. Yeni teknolojik fırınlarda tek düğmeyle her şeyi yapabiliyorsunuz. Bugün dünyada en hızlı gelişen sektör indüksiyon. Verimliliği yüksek, çok hızlı ve kendini temizliyor. Yapay zeka ister istemez hayatımızın bir parçası haline gelecek. Sektörümüzde robotlar geleceğimizin vazgeçilmez parçası. Teknoloji israfı önlüyor, önüne geçiyor. Günümüzde bir buzdolabı, ekranında size ürünleri gösterip yemek tarifi verebiliyor” diye konuştu.



Robot servis elemanı


İkinci oturumda ise teknoloji şirketi Protel Simpra’nın Satış Direktörü Fatih Tenel, gastronomide bulut teknolojileri ve yapay zekanın etkisi hakkında konuştu. Firmanın ürettiği bulut sistemiyle çalışan pos cihazı ve robotlardan bahseden Tenel, şunları söyledi:


“Restoranlar ve alışveriş merkezleri için geliştirilen bir servis robotumuz var. Bu robot, haritalama işlemiyle boş topluyor, masaya servis yapıyor ve sipariş alabiliyor. Yüksek taşıma kapasitesi ve hassas navigasyon sistemleriyle iş süreçlerini hızlandırıyor. Kendi insan kaynakları servisimizde robot kullanıyoruz. Bu robot birebir iş görüşmesi yapıyor, gelen cevaplara göre soru soruyor, yorum yapıyor. İşin en güzel tarafı, bizim verdiğimi kriterlere göre en sonunda bir rapor çıkarıyor. Bunun bir sonraki adımı da robotun restoranlarda hem paket servis siparişi hem de rezervasyon alması.”



“Şefler ve teknoloji"


Yaşar Üniversitesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü Dr. Öğretim Üyesi Eylem Ezgi Fadıloğlu moderatörlüğündeki “Şefler ve Teknoloji: Mutfakta Devrim Yaratmak” adlı oturumda konuşan Eğitmen ve Danışman Şef Elif Edes ise teknolojinin gastronomi eğitiminde büyük bir yere sahip olması gerektiğini söyledi. Edes, “Teknoloji lezzeti ancak artırabilir, azaltmaz. Teknolojiyi sevdirmenin bir yolu da hayatı kolaylaştırdığını göstermek olmalı. Teknoloji bana ne getirirse ben onu uygulamaya çalışıyorum. Gastronomi eğitiminin içeriğinin yeniden yapılanmaya ihtiyacı var. Teknoloji konusu eğitimin büyük bir bölümünde yer almalı. Bıçak kullanmayı öğrenmek kadar basite indirgenmesi lazım” şeklinde konuştu.



“Farklı branşlardaki teknolojiler mutfağa adapte ediliyor”


Yemek Kültürü Araştırmacısı Nilhan Aras’ın moderatörlüğünde gerçekleşen oturuma, Neo Lokal Kurucu Şefi Maksut Aşkar katıldı. Şef Maksut Aşkar, şunları söyledi:


“Teknoloji mutfakta her bir hedefimize ulaşmamızı sağlıyor. Teknolojinin gelişim süreci ihtiyaçlardan kaynaklandı. En büyük ihtiyaçlardan biri pişirdiğimiz yemeği koruyabilmek için soğutabilecek ünitelerdi. Bir taze balığı eksi 80 derecede şoklarsan, çözüldüğü zaman taze şekilde tüketebilirsin. Mutfakta farklı branşlarda kullanılan teknolojilerin adaptasyonu söz konusu. Örneğin tıpta kullanılan “Freezedrier” aracı, dondurarak kuruma yöntemi kullanan bir alet. Şimdi mutfaklara girmiş durumda. Marketlerden aldığınız kurutulmuş meyveler, bu araçla donduruluyor.”



Mobil uygulamayla ürün tedariği


Ingredy Uygulaması Kurucusu Betül Bildik ise restoran tedarik süreçlerinde dijital ve yeşil dönüşümü anlatarak, “Bir şef bir tabağı hazırlarken, o tabağın ortaya çıkması için gereken ürünlerin tedariği ile ilgili üreticilerle iletişime geçer, görüşmeler yapar. O tabağı her gün aynı standartta servis etmesi gerekir. Ortağım Bilge Gilicze ile kalite ve sürdürülebilirlik sorunlarını basite indirgeyip teknolojiyi içine katarak daha verimli, dijital ve sürdürülebilir bir gıda ekosistemi oluşturduk. Bir sipariş sistemi kurguladık. Tedarik süresinden yüzde 50 tasarruf ediyoruz. Ortalama yüzde 10 maliyet avantajı ile stok ve atık yönetimi sağlıyoruz” dedi.


Etkinliğe; Yaşar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Levent Kandiller, Uygulamalı Bilimler Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. İge Pırnar, Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölüm Başkanı Prof. Dr. Seda Genç, Dr. Öğretim Üyesi Ezgi Eylem Fadıloğlu, Dr. Öğretim Üyesi Duygu Çelebi Türkmen, Neo Lokal Kurucu Şefi Maksut Aşkar, Yiyecek ve İçecek İşletmeciliği Danışmanı Osman Serim, Electrolux Professional Ülke Müdürü Bülent Sevinçel, Protel Simpra Satış Direktörü Fatih Tenel, Atıksız Mutfak Şefi Özge Şahin, Eğitmen ve Danışman Şef Elif Edes, Öztiryakiler Danışman Şefi Hasan Fehmi Peker, Metro Toptancı Market Dijital Satış Müdürü Aycan Uygun, Konfrut AG Yönetim Kurulu Üyesi ve Yeni Çiftçi Kurucu Başkanı Emrah İnce, Yemek Kültürü Araştırmacısı Nilhan Aras, Yaşar Birleşik Pazarlama Ev Dışı Tüketim Direktörü Ali Tavaslıoğlu, Dokuz Eylül Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ahmet Uhri, Efe Distile İçecekler Uzmanı Bertuğ Açıkova, TWS Group Ege Bölge Müdürü Orçun Fuat Calba, Ingredy Uygulaması Kurucusu Betül Bildik, Gurme TV Genel Müdürü Gülçin Polat, Dijital İçerik Üreticisi Deniz Sarıhanlıoğlu, Le Petit Restoran Satış Sorumlusu Berkay Bozaklı konuşmacı olarak katıldı.



Mutfakta yapay zeka devrimi

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İstanbul Yurtta hava durumu Yapılan son değerlendirmelere göre, yurt genelinin parçalı ve çok bulutlu, Marmara, Ege (İzmir ve Manisa hariç), Batı Akdeniz, İç Anadolu’nun batısı ve güneyi ile Mersin, Adana, Kırşehir, Nevşehir ve Kayseri çevrelerinin yağışlı geçeceği tahmin ediliyor. Meteoroloji Genel Müdürlüğünden alınan tahminlere göre yağışların; yağmur ve sağanak kıyı kesimlerde yer yer gök gürültülü sağanak, Kütahya, Afyonkarahisar, Eskişehir, Kırşehir, Nevşehir ve Kayseri çevrelerinin yükseklerinde karla karışık yağmur ve kar şeklinde olması bekleniyor. Yağışların; Antalya, Muğla ve Isparta çevreleri ile Burdur’un doğusunda yer yer kuvvetli olacağı tahmin ediliyor. Ülkemizin iç ve doğu kesimlerinde buzlanma ve don olayı ile birlikte pus ve yer yer sis bekleniyor. Hava sıcaklığında önemli bir değişiklik olmayacağı tahmin edilirken, rüzgarın ise genellikle kuzeyli yönlerden, yurdun güneybatı kesimlerinde güney ve güneydoğu yönlerden hafif, ara sıra orta kuvvette esmesi bekleniyor. Bazı illerde beklenen hava durumuyla günün en yüksek sıcaklıkları ise şöyle: Ankara: Parçalı ve çok bulutlu, gece saatlerinde aralıklı yağmurlu 10 İstanbul: Çok bulutlu, aralıklı yağmur ve sağanak yağışlı 11 İzmir: Parçalı ve çok bulutlu 16 Adana: Parçalı ve çok bulutlu, gece saatlerinde sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışlı 19 Antalya: Parçalı ve çok bulutlu, yer yer kuvvetli olmak üzere aralıklı sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışlı 16 Samsun: Parçalı ve çok bulutlu 13 Trabzon: Parçalı ve çok bulutlu 12 Erzurum: Parçalı ve çok bulutlu -3 Diyarbakır: Parçalı ve az bulutlu 10
Erzurum Atatürk Üniversitesi’nde engelliler günü farkındalık programı düzenlendi Atatürk Üniversitesi, 3 Aralık Dünya Engelliler Günü kapsamında düzenlediği farkındalık programıyla engelli bireylerin yaşadığı sorunlara dikkat çekti. Spor Bilimleri Fakültesi tarafından Nenehatun Kültür Merkezinde gerçekleştirilen etkinliğe, Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Hacımüftüoğlu başta olmak üzere, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Reyhan Keleş, Prof. Dr. Bülent Çavuşoğlu, Prof. Dr. Hasan Türkez, Prof. Dr. Hasan Yılmaz, Prof. Dr. Yüksel Göktaş, Spor Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet Gökhan Yazıcı, Üniversite Genel Sekreteri Doç. Dr. Ufuk Okkay ile panelistler, akademisyenler, öğrenciler ve çok sayıda engelli birey katılım sağladı. Program; Engelliler Haftasına yönelik hazırlanan serginin açılışının ardından, farkındalık oluşturmayı amaçlayan anlamlı bir performansla başladı. 2019 Yılın Öğretmeni seçilen, Atatürk Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesi mezunu Dr. Yasin Sepil, gözleri bağlı şekilde gitar çalıp mızıka eşliğinde bir müzik performansı sergileyerek engelli bireylerin hayata kattıkları değeri gözler önüne serdi. Sepil’in bu etkileyici performansı, salonda duygusal anların yaşanmasına vesile oldu. Etkinliğin açılış konuşmasını yapan Spor Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet Gökhan Yazıcı, Dünya Engelliler Gününün toplumsal farkındalık açısından önemine değindi. Yazıcı: “Engelli bireyler, hayatın her alanında karşılaştıkları zorluklara rağmen büyük başarılara imza atıyor. Onların sorunlarını anlamak ve çözümler üretmek, hepimizin sorumluluğudur” dedi. Rektör Hacımüftüoğlu: “Engelli Bireylerin Daha İyi Koşullara Sahip Olması İçin Çalışıyoruz” Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Hacımüftüoğlu ise konuşmasında, engelli bireylerin topluma kazandırılmasının ve onların hayat standartlarının yükseltilmesinin öncelikli hedefler arasında olduğunu belirtti. Hacımüftüoğlu: “Üniversite olarak engelli bireylerin eğitim, sağlık ve sosyal alanlarda daha iyi koşullara sahip olmaları için çeşitli projeler geliştiriyoruz. Bugün burada gerçekleştirdiğimiz etkinlik, bu farkındalığın artmasına katkı sağlayacaktır” ifadelerini kullandı. Program, engelli bireylerin günlük hayatta karşılaştıkları sorunların ve bu sorunlara yönelik çözüm önerilerinin ele alındığı panellerle devam etti. Prof. Dr. Necati Kutlu, Doç. Dr. Ahmet Şirinkan, Nazan Yaşarbaş, Macit Papagan, Filiz Acar ve Şaban Hepekbiç, kendi alanlarındaki deneyimlerini ve çözüm önerilerini katılımcılarla paylaştı. Katılımcılara engelli bireylerin yaşamlarına yönelik yeni bir bakış açısı kazandırmak amacıyla düzenlenen etkinlikte panelistler; bu tür farkındalık programlarının toplumsal bilinçlenme adına önemli bir rol oynadığını vurguladı.
Aydın Kuşadası Belediye Meclisi yılın son toplantısını yaptı Kuşadası Belediye Meclisi, 2024 yılının son toplantısını yaptı. Kuşadası Belediyesi’nin öz iştiraklerinden olan ARYA A.Ş ile ilgili konuşan Başkan Ömer Günel, “ARYA bizim dönemimizde belediyeye ait olan şirketler içerisinde gerçekten yüz akımız oldu. Hepiniz bununla gurur duyabilirsiniz. Emeği geçen tüm arkadaşlarıma teşekkür ediyorum” dedi. Toplantıda Kuşadası Belediyesi’nin öz iştiraklerinden olan ARYA A.Ş’nin mali tablosuyla ilgili bilgi istenmesi üzerine Kuşadası Belediye Başkanı Ömer Günel bir konuşma yaptı. ARYA’nın Kuşadası Belediyesi’ne ait şirketler içerisinde yüz akı olduğunu belirten Başkan Ömer Günel, “ARYA biz göreve geldikten sonra restoran ve kafe işletmeciliği konusunda gerçekten uzmanlaştı. Restoranlarımızda Adalı Kart’a yüzde 30 indirim yapmamıza rağmen şirketin en ufak bir personel borcu yok. Tüm bunları promosyonlardan karşılıyoruz. Geçmiş dönemlerde ARYA’ya dünyalar kadar promosyon verilmesine rağmen hiçbirini bütçede göremezdiniz. Bugün ARYA’nın bütçesini inceleyin milyonlarca lira para bütçeye promosyon olarak giriyor. Bunların hepsi kamu yararına olan faaliyetler” diye konuştu. Yılın son meclis toplantısında ‘Tarım ve Kırsal Kalkınma Komisyonu’nun çalışmalarıyla ilgili rapor da okunarak oylamaya sunuldu. Raporda, yerel ve kadın üreticileri desteklemek için kurulan ‘Tarımsal Kalkınma ve Kadın Emeği Kooperatifi’nin Halk Ada Market’e ürün temin etmeye devam edeceği ifade edildi. Kuşadası’nın Türkiye’nin dünyaya açılan kapısı konumunda olduğunu belirten Başkan Ömer Günel, “Halk Ada Market’i büyütmeyi planlıyoruz. Böylece hem hemşehrilerimize hem de dışarıdan gelen misafirlerimize kendi kooperatiflerimizde üretilen ürünleri ulaştırmak istiyoruz” diye konuştu. Kuşadası Belediye Meclisi Aralık ayı Olağan Toplantısı’nda, belediye şirketlerinden olan ‘Medya Ada Reklam Pazarlama Ticaret A.Ş’ isimli şirketin de adı tüzel kişiliği korunarak ‘Ada Suları Denizcilik Turizm Ticaret A.Ş’ olarak değiştirildi. Kuşadası Belediyesi, şirket aracılığıyla kenti denizcilik alanında ilgilendiren konularda su ürünleri kooperatifleriyle iş birliği protokolü imzalayacak. Toplantıda İmar Komisyonu’ndan istifa eden İYİ Partili Meclis Üyesi Hasan Göçmen’in yerine CHP’li Meclis Üyeleri Seyfi Seyhan Suvari, Fahrettin Çiçek ve Emre Fazlılar’ın önergesiyle oy çokluğuyla İYİ Parti’den Alper Örter seçildi.
Konya Yaşları kadar başarıları ve şampiyonlukları var Konya’da judo ile 8 yıl önce tanışan Havva Sena Tokmak ve Fatma Zehra Meki küçük yaşlarına rağmen birçok şampiyonada madalyalar kazanarak ülkelerini temsil ediyor. Konya Büyükşehir Belediyespor sporcusu olan Havva Sena Tokmak (15) ve Fatma Zehra Meki (16) 8 yıl önce tanıştıkları judo sporuna büyük disiplinle devam ederken, birçok ulusal ve uluslararası şampiyonada madalyalar kazandı. 22-24 Kasım tarihleri arasında Yunanistan’ın Selanik şehrinde 29 ülkeden 439 sporcunun katılımıyla gerçekleşen Ümitler Avrupa Judo Kupası’nda Havva Sena Tokmak altın, Fatma Zehra Meki ise gümüş madalya kazandı. Çok çalışarak daha çok başarı elde edeceklerini belirten judocular, en büyük hedeflerinin her çıktıkları şampiyonada altın madalya kazanıp İstiklal Marşını okutmak olduğunu ifade ettiler. Havva Sena Tokmak: “Birçok dereceler yaparak madalyalar kazandım” 8 yıldır judoyla uğraştığını belirten Havva Sena Tokmak, “Judoyla 3. sınıfta bize dağıtılan bir broşür ile tanıştım. Ulusal ve uluslararası birçok dereceler yaparak madalyalar kazandım. Son gittiğimiz Selanik’te takım arkadaşımla final oynayarak altın madalya kazandım. Judoya başlarken babam ilk başta çok fazla karşı çıktı. Annemin desteğiyle babamı da ikna ettik. Bir şampiyonadan sonra eve geldiğimde genelde kardeşlerim çok mutlu oluyor. Annem babam da aynı şekilde gurur duyuyor. İlk çıktığım maçta heyecandan daha çok içimde korku ve endişe vardı” şeklinde konuştu. Judodaki hedefinin iyi çalışarak güzel yerlere gelmek olduğunu ifade eden Tokmak, “Judodaki hedefim 2025’te Avrupa ve Dünya Şampiyonluklarını almak ve 2028 Olimpiyatlarına daha iyi hazırlanıp orada olimpiyat madalyasını almak istiyorum” diye konuştu. Fatma Zehra Meki: “Judoya ilkokul hocamın yönlendirmesi ile başladım” Judoyla ilkokula giderken tanıştığını ve 8 yıldır devam ettiğini anlatan Fatma Zehra Meki, “8 yıldır judo sporuyla ilgileniyorum. Judoya ilkokul hocamın yönlendirmesi ile başladım. O zamandan şimdiye kadar devam ediyorum. 2019 yılında Türkiye Şampiyonasında ve Balkan Şampiyonasında birinciliğim var. 2022’de de aynı şekilde Türkiye’de ve Balkan şampiyonalarında birinciliklerim var. En son katıldığım Selanik’teki turnuvada final oynadım ve gümüş madalya kazandım. İlk maçıma çıkarken heyecanlı ve stresliydim. Tecrübem yoktu. Ailem ise beni spora ilk başta fiziksel olarak gelişmem için göndermişti. Daha sonra da dereceler yapınca, ailemde arkamda durmaya başladılar. Arkadaşlarımında güzel destekleri var. Bir turnuvada başarılı olduğumda onlarda benim kadar çok mutlu oluyor” şeklinde konuştu. Meki, son olarak hedefinin en iyi yerlere gelmek olduğunu ifade ederek, “2025 yılında düzenlenecek olan Avrupa Şampiyonası ve Dünya Şampiyonasında madalya almak, kürsüde yer almak ve İstiklal Marşımızı okutmak istiyorum” ifadelerini kullandı.