GENEL - 12 Eylül 2017 Salı 14:31

Helallik alıp barıştılar

A
A
A
Helallik alıp barıştılar

Kahramanmaraş’ın Elbistan ilçesine bağlı Çatova Mahallesi’nde yaşanan trafik kazası sonrasında tartışan iki ailenin fertleri, Elbistan İlçe Jandarma Komutanlığı ve mahallenin ileri gelenlerinin araya girmesiyle birbirinden helallik alıp tokalaşarak barıştı.

Kahramanmaraş’ın Elbistan ilçesine bağlı Çatova Mahallesi’nde yaşanan trafik kazası sonrasında tartışan iki ailenin fertleri, Elbistan İlçe Jandarma Komutanlığı ve mahallenin ileri gelenlerinin araya girmesiyle birbirinden helallik alıp tokalaşarak barıştı.


Çatova Mahallesi’nde ikamet eden Işık ve Yıldırım ailelerinin fertlerinin karıştığı trafik kazasının ardından iki aile arasında tartışma meydana geldi. Tartışmanın büyüyüp husumete dönüşmemesi için mahallenin ileri gelenleri ve Elbistan İlçe Jandarma Komutan Vekili Jandarma Astsubay Kıdemli Başçavuş Nihat Ceylan ve Merkez Karakol Komutanı Jandarma Astsubay Üstçavuş Murat Kaymak devreye girdi. Aynı mahallede yaşayan ve birbirine komşu olan Işık ve Yıldırım ailelerinin fertleri arasında yaşanan kavganın ardından olayın büyümemesi için büyük çaba harcayan Elbistan İlçe Jandarma Komutan Vekili Jandarma Astsubay Kıdemli Başçavuş Nihat Ceylan ve Merkez Karakol Komutanı Jandarma Astsubay Üstçavuş Murat Kaymak, ilk olarak mahallenin ileri gelenleri ile görüştü. Daha sonra Işık ve Yıldırım ailesinin fertleri ile bir araya gelen Ceylan ve Kaymak’ın sağduyu çağrısı olumlu karşılık buldu. Mahallede barışın ve huzurun sağlanması için başlatılan çabalar, kısa sürede meyvesini verdi. Barış teklifini sağduyu ile karşılayan Işık ve Yıldırım ailelerinin fertleri, düzenlenen programda birbirinden helallik aldıktan sonra tatlı yiyerek barıştı.


Her iki aileden çok sayıda ferdin katılımı ile gerçekleşen barış programında konuşan Çatova Camii İmam Hatibi Hulusi Bolat, barışın devam etmesi temennisinde bulundu.


Işık ailesinden Mesut Işık, Yıldırım ailesinden Ahmet Yıldırım da, barışa katkı sunanlara teşekkür ettiler.


Elbistan İlçe Jandarma Komutan Vekili Jandarma Astsubay Kıdemli Başçavuş Nihat Ceylan ve Merkez Karakol Komutanı Jandarma Astsubay Üstçavuş Murat Kaymak da Işık ve Yıldırım ailelerini gösterdikleri sağduyudan dolayı tebrik etti.


Daha sonra her iki taraf da birbirleri ile tokalaşıp sarılarak barıştı.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Bolu Çöl tozuna karşı uzmanından korkutan uyarı: "Ölüme kadar götürebilir" Afrika üzerinden gelen toz taşınımı nedeniyle geçtiğimiz gün Bolu’da gökyüzünün renk değiştirmesi ile ilgili açıklamalarda bulunan Doç. Dr. İlhan Sağsen, renk değişiminin normal olduğunu ancak çöl tozlarının insan ölümüne kadar götürebileceğini söyledi. Afrika üzerinden gelen toz taşınımı nedeniyle Bolu’da gökyüzü kırmızı, mor ve sarı renklerine büründü. Meteoroloji Genel Müdürlüğü tarafından geçtiğimiz gün Bolu için sarı kodlu uyarı yapılmıştı. Yapılan açıklamada toz taşınımının meydana getireceği başta sağlık problemleri olmak üzere görüş mesafesinde azalma, hava kalitesinin düşmesi, çamur yağışı ve ulaşımda aksamalar konusunda uyarı yapıldı. Sarı kodlu uyarı verildiği kentte toz bulutunun etkisi tekrar görüldü. Toz taşınımı nedeniyle geçtiğimiz gün akşam saatlerinde kentte gökyüzü kırmızı, mor ve sarı renge büründü. Bolu Teknokent bünyesinde faaliyet gösteren İklim Değişikliği ve Enerji Çalışmaları Merkezi Başkanı ve Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi (BAİBÜ) Uluslararası İlişkiler Bölümü’nden Doç. Dr. İlhan Sağsen, toz taşınımının etkileri hakkında İHA’ya özel açıklamalarda bulundu. Doç. Dr. İlhan Sağsen, toz taşımının ciddi sağlık problemlerinin oluşturabileceğini dile getirdi. "Hayat kaybetme noktasına kadar getirebilecek ciddi bir problem" Toz taşınımının olumsuz etkilerinden bahseden Doç. Dr. İlhan Sağsen, "İnsan sağlığına olumsuz etkileri var. Özellikle yetkililerin uyarıları; nefes darlığı ve alerjileri olan insanların daha çok kapalı alanlarda kalması yönündeydi. Bunun dışında daha fazla solunum problemlerine, halsizlik, baş ağrısı gibi sağlık problemlerine yol açtığı biliniyor. Havada ciddi partikülleşme olması insan sağlığını ciddi şekilde etkiliyor. 1952 yılında da Londra sisi yaşanmıştı. Kış ayında fazlaca kömür harcanmış, yakılmış ve hava sirkülasyonunun olmamasıyla şehre çöken karbondioksit yaklaşık 5 binin üzerinde insanın ölümüne sebep olmuştu. Bu kamuoyunu ilgilendiren, daha çok kamuoyunu bilinçlendiren ilk çevre-sağlık problemi ilişkisi. Bu çöl tozları da aslında yine bunun bir benzeri şekilde sağlık problemlerine hatta hayat kaybetme noktasına kadar getirebilecek ciddi bir problem" diye konuştu. "Havanın kararması, kırmızılaşması, havanın kalitesini bozması ve sağlık problemlerine sebep oluyor" Havanın kırmızı renk olmasının normal olduğunu söyleyen Sağsen, "Kırmızı hava olması normal çünkü çöl tozları geliyor. Dolayısıyla bu ince partiküller çok uzun kilometreleri aşıyor. Çöl tozları okyanusları geçiren ve Amerika kıtasına kadar ulaşan aynı zamanda bizim coğrafyamızda da Almanya, Türkiye’ye ulaşan hatta Çin’de yine aynı şekilde bu tozların etki bıraktığını görüyoruz. Bu tozun 2-3 günlük etkisi oluyor. İşte bu etki havanın kararması, kırmızılaşması, havanın kalitesini bozması ve sağlık problemlerine sebep oluyor. O yüzden bunun oluşturduğu bu görsellik bu noktada normal" dedi.
Kastamonu KUZKA’dan ahşap sektörü temsilcilerine teknik gezi Kuzey Anadolu Kalkınma Ajansı tarafından düzenlenen teknik gezide, Kastamonulu ahşap sektörü temsilcileri, Kayseri’de sektör ile ilgili çalışmaları inceleyerek bilgi alışverişinde bulundu. Ağaç ve orman ürünleri sektöründe tecrübe paylaşımında bulunmak, işbirliği imkanlarını geliştirmek ve iyi uygulama örneklerini yerinde incelemek amacıyla Kuzey Anadolu Kalkınma Ajansı (KUZKA) tarafından özel sektör temsilcilerinin katılımıyla Kayseri’ye teknik bir gezi düzenlendi. Kastamonu ahşap sektör temsilcilerinin katıldığı iki günlük teknik gezi çerçevesinde Kayseri’nin ahşap ve mobilya sektöründe öncü kurum ve kuruluşlarına inceleme ziyaretleri gerçekleştirildi. Kuzey Anadolu Kalkınma Ajansı Kastamonu Yatırım Destek Ofisi tarafından organize edilen programın ilk gününde Erciyes KSS Yapı Kooperatifi, MOBİTEK mobilya fabrikası MOBİ Boya Fabrikası, KUMS Alışveriş Merkezi, KUMSMall Moda Show ve Kayseri Organize Sanayi Bölgesi (OSB) Teknik Koleji ziyaret edildi. Erciyes KSS Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı ve proje koordinatörleri ile yapılan görüşmelerde kooperatifin yürütmüş olduğu projeler hakkında fikir alışverişinde bulunulurken, program çerçevesinde Kayseri’de ağaç işleri ve mobilya sektörüne yönelik yapılan çalışmalar hakkında detaylı bilgilendirme sunumları gerçekleştirildi. Teknik koleje yönelik düzenlenen ziyarette ise OSB ve kolej arasındaki işbirliği, staj ve çalışma fırsatları ile kolejin öğrencilere sunmuş olduğu imkanlar ele alınarak, mesleki ve teknik eğitim ile OSB işbirliğinin istihdama yönelik katkısı değerlendirildi. Teknik gezi programının ikinci gününde ise Kastamonu sektör temsilcileri ile birlikte Kayseri Model Fabrika ziyaret edildi. Tesise yapılan ziyaret ve incelemelerde yetkililerden projelere ilişkin detaylı bilgiler alındı. Ziyarette her iki ile yönelik yapılabilecek çalışmalara ilişkin görüş alış verişinde bulunuldu. Son ziyaretini mobilya sektöründe faaliyet gösteren ve model fabrikadan danışmanlık hizmeti alan bir firmaya gerçekleştiren heyet, yapılan verimlilik çalışmalarını ve üretim hattında gerçekleştirilen değişimleri yerinde incelemesiyle programını tamamladı.
Diyarbakır Diyarbakır Final öğrencileri eğitimde sınırları aştı Dünyanın en önemli fizik laboratuvarı olan ve evrenin oluşumunu açıklamak için yapılan ‘Big Bang’ deneyi ile herkesin ziyaret etmek istediği Cern Laboratuvarında deneyin son durumu hakkında bilgi alma şansı bulan Diyarbakır Final Okulları öğrencileri, aynı zamanda yapılan diğer deney çalışmalarını da gözlemledi. Panoramik şehir turları ile farklı kültürleri tanıyan ve tarihleri hakkında bilgi edinen öğrenciler, Lozan-Montrö Antlaşmalarının imzalandığı mekanları ziyaret etti, Birleşmiş Milletler binasına giderek yapılan çalışmalar hakkında bilgi aldı. Öğrenciler ayrıca Cite des Science‘de 3D gösteri ortamına, planatoryuma, kütüphanelere ve yapılmakta olan deney çalışmalarına da katıldı. Sen Nehri’nde tekne gezintisi yapan, Eiffel Kulesi’ne çıkarak lazer gösterisi izleyen öğrenciler, Disnayland’da da keyifli ve eğlenceli zaman geçirdi. İsviçre-Fransa gezisinde kendilerini geliştirme ve tüm dünya ülkeleri tarafından yakından izlenen bilimsel çalışmalara katılma şansı bulan öğrenciler, unutamayacakları bir deneyim yaşadı. Program hakkında konuşan Final Okulları Fizik Zümre başkanı Erdal Gündüz, "Öğrencilerimiz ile yaptığımız gezi amaçlı bu program sayesinde bilim dünyasında yapılan çalışmaları ve gelinen son noktayı yerinde görme imkanı bulduk. Ayrıca öğrencilerimiz bu programın sonucunda, Avrupa Nükleer Araştırma Merkezi CERN’ün ürettiği teknolojinin yaşantımızdaki yeri ve gelecek için önemini kavradı. Bilimsel yöntem becerilerini geliştiren öğrencilerimizin deneyerek ve yaşayarak öğrenme sürecini bu program ile destekledik. Öğrencilerimize hayal kurmanın sınırının olmadığını fark ettirip başarmak için çok çalışmanın önemini hissettirdik. Ayrıca programda yapılan kültürel keşifler ile ülkelerin tarihini ve dokusunu yerinde yaşayarak öğrendik" dedi.
Konya Konyaspor’a, Fenerbahçe maçı öncesi moral ziyareti Konya Valisi Vahdettin Özkan, Konya milletvekilleri ve Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, Fenerbahçe maçı öncesi Konyaspor’u ziyaret ederek başarılar diledi. Konya Valisi Özkan, milletvekilleri ve Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, Fenerbahçe maçı öncesi Kayacık Tesisleri’nde antrenman yapan Konyaspor’u ziyaret etti. Konyaspor Başkanı Ömer Korkmaz, antrenmanı takip eden taraftarlar ve futbolcularla görüşen Başkan Altay, Konyaspor’u her zaman desteklediklerini ve desteklemeye devam edeceklerini belirterek, “Konyaspor her zaman en iyisini hak ediyor. Bu takım, bu şehir, bu taraftar ve en çok da bu futbolcular, Süper Lig’de şehrimizi temsil etmeyi hak ediyorlar. Biz de size güveniyoruz. Son 4 maçta en iyisini yapacağınıza ve Süper Lig’de kesintisiz bir şekilde yolumuza devam edeceğimize inanıyoruz. Bütün desteklerimiz sizinle, başarılar diliyorum” dedi. Konya Valisi Vahdettin Özkan da Konyaspor’a desteklerini dile getirerek, “Futbolcularımızla, teknik heyetimizle şehrin ruhunu buraya yansıtacağız. Önümüzdeki maçları alarak yolumuza devam edeceğiz. Hepimiz sizinle beraberiz” ifadelerini kullandı. Konyaspor Kayacık Tesisleri’ndeki ziyarete AK Parti Konya Milletvekili Latif Selvi, CHP Konya Milletvekili Barış Bektaş, İyi Parti Konya Milletvekili Ünal Karaman ve İl Emniyet Müdürü Mahmut Karabulut da katıldı.