EKONOMİ - 31 Ekim 2022 Pazartesi 09:55

Tarlaları karış karış dolaşıp kısmetlerini arıyorlar

A
A
A
Tarlaları karış karış dolaşıp kısmetlerini arıyorlar

Kahramanmaraş’ın Elbistan ilçesinde hasat sırasında yere dökülen veya tarlada kalan mısırlar, vatandaşların ek gelir kaynağı oldu.

Kahramanmaraş’ın Elbistan ilçesinde hasat sırasında yere dökülen veya tarlada kalan mısırlar, vatandaşların ek gelir kaynağı oldu.


Cin mısırı üretiminde önemli bir paya sahip olan Elbistan’da hasat sürüyor. Hasat olgunluğuna gelen mısırlar, biçerdöverler tarafından biçildikten sonra traktör ya da kamyonlarla firmalara ve işletmelere satılıyor. Ovadaki binlerce insanın en büyük geçim kaynağından biri haline gelirken hasat esnasında tarlada kalan ya da yere dökülen mısır koçanları da vatandaşlar için ek gelir umuduna dönüştü.


Mısır toplayıcılarının mesaisi, sabah erken saatlerde başlıyor. Motosiklet, bisiklet ya da otomobille tarlalara giden vatandaşlar, hasat yapılan araziyi bulduktan sonra işe koyuluyor. Çubuk yardımıyla tarladaki mısır saplarını karıştıran vatandaşlar, buldukları koçanları da bellerine bağladıkları çuvallara dolduruyor. Vatandaşların bazısı birkaç gün önce hasat edilen tarlaları karış karış gezerken kimisi de biçerdöverleri takip ediyor. Harcadıkları emeğin karşılığını alma umuduyla tarlalarda ayak basmadık yer bırakmayan vatandaşlar, şansları yaver giderse gün sonunda 15-20 kilogram mısır koçanı topluyor. Vatandaşların mesaisi toplamakla bitmiyor. Koçanları tek tek temizleyen vatandaşlar, daha sonra mısırları satarak bütçelerine katkı sağlıyor.


İlçeye bağlı Akören Mahallesi’ndeki tarlalarda mısır koçanı toplayan vatandaşlar, bu sayede ek gelir elde ettiklerini söylediler.


Mısır toplamanın zahmetli olduğu kadar da yorucu olduğunu dile getiren vatandaşlar, “Hasattan sonra tarlaları adım adım dolanıyoruz. Büyük küçük demeden her koçanı alıp çuvala atıyoruz. Rızkımızı ve kısmetimizi arıyoruz. Kimse kimsenin kısmetini yiyemez. Bizim de kısmetimizde varsa değneğimizin ucuna takılıyor. Genelde hasattan bir iki gün sonra dolaşıyoruz tarlalarda. Kimisi de biçerdöverin arkasında geziyor. Bu tehlikeli olduğu için biz yapmıyoruz. Akşama kadar ne toplarsak işte. Tek başına olursan 20 kiloyu geçmiyor. Kilosunu 11-12 liradan satıyoruz” diye konuştular.


Kendilerine gelir sağlamanın yanında mısırın tarlada çürüyüp gitmesine engel olduklarını vurgulayan vatandaşlar, “Sonuçta bu da bir milli servet. Tarlada kalacağına insanlar için hem meşgale oluyor hem de mutfak masrafımızı çıkarıyoruz. Az ya da çok. Artık denk geldiği kadar. Bazen yakılmış tarlalarda da arıyoruz. Onları da tavuklar için yem yapıyoruz. Hasat bitene kadar da böyle tarla tarla dolaşacağız” ifadelerini kullandılar.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İstanbul Sultanbeyli’de "Siyer-i Nebi" programı gerçekleştirildi Sultanbeyli Ali Kuşçu İmam Hatip Ortaokulu tarafından “Ailemle Siyer-i Nebi Yolunda” projesi kapsamında gerçekleştirilen yarışmaların final programı yapıldı. Sultanbeyli Belediyesi’nin destekleriyle, Ali Kuşçu İmam Hatip Ortaokulu tarafından “Ailemle Siyer-i Nebi Yolunda: Peygamberimizi Anma ve Ödül Töreni” düzenlendi. Prof. Dr. Necmettin Erbakan Kültür Merkezi’nde düzenlenen programa; Sultanbeyli Belediye Başkanı Ali Tombaş, Uzman Aile Danışmanı Saliha Erdim, Eğitimci-Yazar Zekeriya Erdim, çok sayıda öğrenci ve velileri katıldı. Program Kur’an-ı Kerim tilavetiyle başladı. Ardından Ali Kuşçu İmam Hatip Ortaokulu öğrencileri sahne aldı. Usta Şair Mehmet Akif İnan’ın “Mescid-i Aksa Şiiri”ni okuyan öğrencinin coşkusu izleyicilere duygu dolu anlar yaşattı. Öğrencilerden oluşan bir koro “Bir sabah gelecek kardan aydınlık” şarkısını ve çeşitli ezgileri okudu. Öğrencilerin performansı dinleyicilerden tam not aldı. Öğrencilerin ardından Uzman Aile Danışmanı Saliha Erdim ve Eğitimci-Yazar Zekeriya Erdim katılımcılara sunum yaptı. Peygamber Efendimizin hayatı, sosyal ve toplumsal yaşamı başta olmak üzere pek çok konuda bilgi paylaşımında bulunuldu. Hadis-i Şerif’lerden alıntılar yapılarak, Peygamber Efendimizin örnek bir insan oluşuna vurgu yapıldı. Programın sona ermesinin ardından yarışma kapsamında dereceye giren öğrencilere ödülleri takdim edildi. Saliha Erdim adına Kudüs’te 3 adet Zeytin Ağacı dikildiğine ilişkin belge, Ali Kuşçu İmam Hatip Ortaokulu Müdürü Adem Şahin tarafından takdim edildi. Yazar Saliha Erdim, öğrenci ve velilerden gelen talep üzerine kitaplarını imzaladı.
Denizli Vali Coşkun; “Denizliler, düşmanın bu topraklara ayak basmasına müsaade etmemiştir” DENİZLİ (İHA) – Denizli Valisi Ömer Faruk Coşkun, 15 Mayıs Milli Mücadele Günü dolayısıyla bir kutlama mesajı yayımladı. Vali Coşkun, Denizlili hemşehrilerine seslendiği mesajında şu ifadeleri kullandı: “Türk milleti, tarihin hiçbir döneminde başka milletlerin boyunduruğu altında olmayı kabul etmemiş, bağımsız yaşama iradesini her şeyin önünde tutmuştur. Bugün, aziz Denizli halkının Müftü Ahmet Hulusi Efendi önderliğinde işgale, zulme, haksızlığa karşı başkaldırdığı; bölgesinde uyanış fitilinin ateşlenmesine vesile olduğu şanlı bir gündür. Müftü Ahmet Hulusi Efendi, 15 Mayıs 1919’daki fetvasında, ‘Silahımız olmayabilir, topsuz tüfeksiz, sapan taşları ile de düşmanın karşısına çıkacağız. İstiklal aşkı, vatan sevgisi hassasiyet şuurumuz ve kalbimizdeki iman ile mücadelemizin sonunda zaferi kazanacağız. Bu uğurda canını verenler şehit, kalanlar gazilerdir. Bu mutlak olarak cihad-ı mukaddestir’ demiştir. Bu fetva ile birlikte Denizliler, düşmanın bu topraklara ayak basmasına müsaade etmemiştir. Bağımsızlığı uğruna, canından ve tüm benliğinden vazgeçen kahraman ecdadımızın evlatları olarak vatan, millet ve bayrak sevgisini, büyük bir dayanışma içerisinde her daim yaşatıp gelecek nesillere de bu ruhu aktarmak bizlerin de en büyük sorumluluğu olmalıdır. Bu duygu ve düşüncelerle, başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere, Milli Mücadele’de Denizli halkına önderlik eden Müftü Ahmet Hulusi Efendi ile Millî Mücadele’nin bütün kahramanlarını, ülkemizin ve milletimizin bölünmez bütünlüğü için canlarını feda eden aziz şehitlerimizi, kahraman gazilerimizi rahmet, minnet ve şükranla anıyorum”