GÜNDEM - 02 Ağustos 2023 Çarşamba 11:58

EXPO 2023, Cumhurbaşkanlığı himayesinde yürütülecek

A
A
A
EXPO 2023, Cumhurbaşkanlığı himayesinde yürütülecek

Onikişubat Belediyesi ev sahipliğinde 29 ülkenin katılımıyla Kahramanmaraş’ta düzenlenecek olan Uluslararası EXPO 2023’ün T.C. Cumhurbaşkanlığı himayesinde düzenlemesi Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından uygun görülerek, programa alındı.


Onikişubat Belediye Başkanı Hanefi Mahçiçek, ‘Var ki bi hayalimiz’ diyerek Kahramanmaraş’ı küresel bir marka şehir haline getirme hedefiyle Uluslararası EXPO 2023’e ev sahipliği yapmaya hazırlanıyor.


Dünyanın ve Türkiye’nin önde gelen devasa kentlerin veya büyükşehir belediyelerinin arasından sıyrılarak EXPO’yu 2023 yılı için Kahramanmaraş’a kazandıran Başkan Mahçiçek öncülüğündeki Onikişubat Belediyesi, Sergi Alanı’ndaki çalışmalarda son aşamaya geldi.


6 Şubat’taki ‘Asrın Felaketi’ sebebiyle hedeflenen tarihte açılmayan EXPO 2023, kentin geçtiği zor süreçte, içerisinde bulunan muhteşem projeler ve gerek yurt dışından gerekse yurt içinden gelen ziyaretçilerle kent halkına umut olacak.Kentin sosyal hayatını canlandırırken, tarihi ve kültürel değerlerinin tanıtılmasının yanı sıra ekonomik katkılarıyla Kahramanmaraş’a değer katacak EXPO 2023’ün açılışına sayılı günler kala sevindirici bir gelişme yaşandı.


T.C. Cumhurbaşkanlığı İdari İşler Başkanı Dr. Metin Kıratlı’nın imzasıyla yayınlanan Yetki Belgesi ile Uluslararası EXPO 2023’ün T.C. Cumhurbaşkanlığı himayesinde düzenlemesi Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından uygun görüldü.


Bu çerçevede Onikişubat Belediyesi ev sahipliğindeki Uluslararası EXPO 2023, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın programına alınırken, açılış ve sonrasında düzenlenecek etkinlikler Cumhurbaşkanlığı himayesinde gerçekleştirilecek.



Projelerle sürdürülebilir bir yaşam alanı oluşturuldu


EXPO 2023 Sergi Alanı’nda, 35’e yakın uluslararası katılımcı ülke bahçesi, Kahramanmaraş il ve ilçe bahçeleri, Türkiye’deki büyükşehirlere ve ilçe belediyelerine ait bahçeler, bakanlıklara ve diğer kurumlara ait kurumsal bahçeler, üniversite bahçeleri, sponsor bahçeleri ve dünya çapında düzenlenen yarışma ile seçilmiş ‘Akıllı Şehirler ve En İyi Uygulamalar Sergisi’ ve bunlara ilave olarak dünyanın ikisi bir arada ilk Uğurböceği ve Kelebek Bahçesi, Avrupa’nın en büyük Kristal Lagünü, AIPH Yeşil Yaşam Deneyimleme ve İnovasyon Merkezi, Doğa Okulu ve Çocuk Dünyası, bitki heykelleri, hobi evleri, yerel zanaatların sergileneceği Arasta Çarşısı, Kültür ve Sanat Sokağı, Amfi Tiyatro, Nikah Salonu ve Türkiye’nin en yeşil camisi yer alıyor.


3 ay sürecek EXPO döneminde, kentin ve EXPO 2023 Sergi Alanı’nın yüz binlerce yerli ve yabancı misafir tarafından ziyaret edilmesi beklenirken, 40’a yakın ülke temsilcisi ile Ülke Milli Günü ve Türkiye İl Günleri kutlamaları gerçekleştirilecek.


Ülke Milli Günlerinde, ilgili ülkenin Cumhurbaşkanı, Başbakan, Bakan veya Diplomatik Misyon Şefleri ile alan ziyareti ve buna eşlik eden kültürel faaliyetler ve karşılıklı ticari heyetlerin görüşmeleri gerçekleşecek. Katılımcı ülke ve iller arasında çeşitli kültürel, ticari ve bilimsel etkinlikler düzenlenecek. Bu etkinliklere paralel olarak üniversitelerin katılımı ile bilimsel toplantılar, ticaret odalarının katılımı ile karşılıklı iş geliştirme toplantıları düzenlenecek.


Aynı zamanda 3 ay sürecek bir kültürel etkinlik programı, Kahramanmaraş’ın ve tüm ziyaretçilerin beğenisine sunulacak. EXPO 2023 Onikişubat Kahramanmaraş, Cumhuriyet tarihi boyunca bu bölgede gerçekleştirilecek en önemli uluslararası etkinlik olma özelliği taşıyor.


EXPO 2023, Cumhurbaşkanlığı himayesinde yürütülecek

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İstanbul İstanbul Valisi Gül: "Teröristlerden biri öldürüldü, iki terörist yaralı olarak etkisiz hale getirildi" İstanbul Valisi Davut Gül, "Polislerimize bir saldırı meydana geldi. 2 polisimiz hafif yaralı. Teröristlerden biri öldürüldü, iki terörist yaralı olarak etkisiz hale getirildi" dedi. İstanbul Valisi Davut Gül, İsrail Konsolosluğu önünde yaşanan çatışmanın ardından olay yerine gelerek incelemelerde bulundu. Davut Gül yaptığı açıklamada, "Polislerimize bir saldırı meydana geldi. Saldırı neticesinde 2 polisimiz hafif yaralandı. Teröristlerden birisi öldürüldü, iki terörist yaralı olarak etkisiz hale getirildi. Başta İstanbul Emniyet Müdürümüz olmak üzere bütün ekibini tebrik ediyorum. Bu büyük saldırıyı polisimiz tedbirleri sayesinde olabildiğince hafif şekilde atlattılar" ifadelerini kullandı. Polisin olayla ilgili çalışmasının sürdüğünü söyleyen Vali Gül, "Şahısların kimlik tespit çalışmaları devam ediyor. Bağlantı ve diğer konuları emniyetimiz çalışıyor. Provokasyon kokan bir hareket. Biliyorsunuz bu bölgede bankalar ve iş yerleri var. Arka tarafta konsolosluk var. Konsoloslukta yaklaşık 2.5 yıldır herhangi bir faaliyet yok. Konsoloslukta herhangi bir diplomatik görevli bulunmuyor. Emniyetimiz tüm yönleri ile çalışıyor" diye konuştu. Saldırıyı 3 kişinin gerçekleştirdiğini söyleyen Vali Gül, şahısların olay yerine araçla geldiklerini ve uzun namlulu silah kullandıklarını ifade etti.
Samsun Canik’te atığı getirene nakit iade Samsun’un Canik Belediye Başkanı İbrahim Sandıkçı, Canik Mobil Sıfır Atık Aracı’na atıklarını teslim eden vatandaşlara nakit iade sağladıklarını, ayrıca gıda ve temizlik paketi hediye ettiklerini söyledi. Canik Belediye Başkanı İbrahim Sandıkçı, Canik Mobil Sıfır Atık Aracı’yla sıfır atık konusunda farkındalık oluşturduklarını ve aile bütçesine katkı sunduklarını söyledi. Canik Mobil Sıfır Atık Aracı’na ’CanAtık’ mobil uygulama üzerinden atık teslimi gerçekleştiren vatandaşlara nakit iade işlemi gerçekleştirdiklerini aktaran Başkan İbrahim Sandıkçı, ayrıca Canik Mobil Sıfır Atık Aracı’na ve Canik Sıfır Atık Marketi’ne 10 kilogram ve üzeri geri dönüştürülebilir atık getiren vatandaşlara gıda ve temizlik paketi hediye ettiklerini ifade etti. Canik Mobil Sıfır Atık Aracı’yla mahallelerde vatandaşların atıklarını teslim almaya devam ettiklerini, atık yönetimine dair uygulamalarla sıfır atık kültürünü yaygınlaştırırken aile bütçesine katkı sunmayı sürdürdüklerini dile getiren Başkan Sandıkçı, "Canik’te aile bütçesine katkı sağlıyor, gelecek nesillere daha yaşanılabilir bir dünya bırakma hedefiyle çalışmaya devam ediyoruz" dedi. Atığı getirene peşin nakit Atık teslimi gerçekleştiren vatandaşların nakit iade işlemlerini anında gerçekleştirdiklerini aktaran Başkan Sandıkçı, "Canik’imizde sıfır atık alanında örnek projelere imza atmaya devam ediyoruz. Geri dönüştürülebilir atıkların yeniden kazanımlarını sağlarken ayrıca aile bütçesine katkı sunuyoruz. Canik Mobil Sıfır Atık Aracımıza ve Canik Sıfır Atık Marketimize evlerinde biriktirdiği atıkları getiren hemşehrilerimize nakit iade işlemlerimizi gerçekleştiriyoruz. Her iki atık teslim noktamıza evlerinde biriktirdikleri geri dönüştürülebilir atıkları getiren hemşehrilerimizin, CanAtık isimli mobil uygulamamız üzerinden nakit iade sürecini tamamlıyoruz. CanAtık mobil uygulamasına nakit iadeleri tamamlanan hemşehrilerimiz, buradaki bakiyesini kendi banka hesaplarına transfer ediyor ve dilediği ATM üzerinden para çekme işlemini kolaylıkla gerçekleştiriyor. Canik’te atıkları ekonomiye kazandırıyor, aile bütçesine destek olmayı sürdürüyoruz" şeklinde konuştu. Canik Mobil Sıfır Atık Aracı’yla sokak sokak vatandaşlardan atıkları teslim almaya devam ettiklerini ifade eden Başkan İbrahim Sandıkçı, vatandaşların talepleri doğrultusunda mobil uygulama üzerinden ayrıca Canik Sıfır Atık Marketi alışveriş puanı da tanımladıklarını sözlerine ekledi.
Yozgat Yozgat, UNESCO Öğrenen Şehirler zirvesine ev sahipliği yaptı UNESCO Öğrenen Şehirler zirvesinde Yozgat kültürel değerleriyle ev sahipliği yaptı. Programa Yozgat Valisi Mehmet Ali Özkan, UNESCO Türkiye Milli Komisyonu Başkanı Prof. Dr. Öcal Oğuz ve il protokolü katıldı. Programın, yerel kalkınma ve hayat boyu öğrenme kültürünün güçlendirilmesi amacıyla düzenlendiği belirtildi. Program boyunca Yozgat’ın köklü kültürel değerleri sergilenirken, etkinliğin temel odak noktası öğrenen bir toplum inşa etmek olarak belirlendi. Katılımcılar, şehrin sahip olduğu potansiyelin uluslararası standartlarda nasıl geliştirilebileceği konusunda fikir alışverişinde bulundu. Sergi alanında ise Yozgat’a özgü ürünler katılımcılarla buluştu. Akdağmadeni Belediyesi’nin standında yer alan Serhat Yolcu, Akdağmadeni salebinin özelliklerinden söz etti. Yolcu, "Türkiye’nin en kaliteli salebi olan Akdağmadeni salebini biz genellikle şehir dışında fuarlarda, festivallerde, programlarda bugün olduğu gibi hem anlatmaya hem tanıtmaya çalışıyoruz. İnşallah ilerleyen zamanlarda UNESCO programlarına dâhil olup Akdağmadeni salebini en iyi şekilde anlatmaya çalışacağız" dedi. Salebin topraktan çıkarılış ve işleniş sürecini de anlatan Yolcu, "Akdağmadeni salebi toprakta doğada kendiliğinden çıkan endemik bitkiler grubuna giriyor. Mayıs Haziran aylarında salep topraktan çıkmaya başlayacak. Çıktıktan sonra biz bunu yıkıyoruz. Yıkadıktan sonra kara kazanlarda kaynatıyoruz ve kurutma aşamasına geçiyoruz. Kuruduktan sonra taş değirmenlerde öğütüyoruz ve paketlemesini yapıyoruz. Dondurmanın hammaddesi saleptir. Maraş dondurmasına aromasını veren bizim Akdağmadeni salebidir. Son zamanlarda Türkiye’deki dondurma yapım aşamasındaki kafeler ve pastanelere satışları yapıyoruz. Bu da Yozgat’ın ve ilçemizin tanıtımına çok katkı veriyor" diyerek konuya dikkat çekti.
Diyarbakır Prof. Dr. Akdağ: ’’Sağlıklı bir vücut için en önemli kriterlerden biri kalp sağlığıdır’’ Memorial Dicle Hastanesinde görevli kardiyoloji uzmanı Prof. Dr. Serkan Akdağ, ‘’Kalp sağlığının korunması, beyin, böbrek ve akciğer başta olmak üzere birçok organın sağlıklı ve dengeli çalışmasına aracılık eder’’ dedi. Memorial Dicle Hastanesinde görevli kardiyoloji uzmanı Prof. Dr. Serkan Akdağ, kalp sağlığına ilişkin bilgilendirmelerde bulundu. Kalbin, vücudun tüm organlarına, besin ve oksijen ihtiva eden kanın taşınmasını sağlayan hayati bir organ olduğunu belirten Prof. Dr. Akdağ, dolaşım sisteminin temel yapıtaşı olan kalbin, sağlıklı ve dengeli çalışmasının, genel sağlığın korunmasında hayati öneme sahip olduğunu söyledi. Prof. Dr. Akdağ, ‘’ Kalp sağlığının korunması, beyin, böbrek ve akciğer başta olmak üzere birçok organın sağlıklı ve dengeli çalışmasına aracılık eder. Dolayısıyla sağlıklı bir vücut için en önemli kriterlerden biri kalp sağlığıdır. Kalp hastalıklar; damar tıkanıklıkları, kalp yetmezliği, kapak hastalıkları, ritim bozuklukları, doğumsal kalp anomalileri ve kalp zarının hastalıkları olarak gruplandırılabilir. Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre dünyada en sık ölüm nedenleri arasında kalp ve damar hastalıkları ilk sırada yer almaktadır. Ülkemizde de bu durum dünya ortalamasıyla benzer olup, Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre her üç ölümden biri kalp ve damar hastalıklarından kaynaklanmaktadır. Kalp ve damar hastalıklarının oluşumunda en önemli risk faktörleri, genetik öykü, hipertansiyon, diyabet, yüksek kolesterol, tütün ve alkol tüketimi, dengesiz beslenme, obezite, hareketsiz yaşam ve strestir. Sigara ve tütün kullanımı, damarların yapısını bozarak kalp krizi ve inme riskini ciddi oranda arttırır. Özellikle genç bireylerde sigara ve her türlü zararlı madde kullanımı, kalp damar hastalıkları gelişiminde en önemli risk faktörlerindendir. Sağlıklı beslenme için kalp damarlarını koruyan, tansiyon, kolesterol ve şekeri dengeleyen besinler tercih edilmelidir. Özellikle zeytinyağı, sebze ve meyveler, tahıl ve çiğ kuruyemişler kalp sağlığı için faydalı gıdalardır. İşlenmiş gıdalardan, aşırı tuz, karbonhidrat ve yağ oranı yüksek besinlerden ve fast-fooddan kaçınmak gerekmektedir. Hareketsiz yaşam ve stres bir diğer risk faktörü olup, kalp yapısına zarar verdiği gibi tansiyon ve yüksek kolesterol gibi ek risk faktörlerinin de oluşumuna katkıda bulunur. Düzenli aralıklarla kardiyak muayeneler kalp hastalıklarının erken teşhisine olanak sağlar. Kardiyak muayene esnasında EKG, kalbin elektriksel aktivitesini ölçerek ritim bozuklukları ve kalp krizi ile ilgili önemli bilgiler verir. EKO, kalbin kasılma gücünü, yapısal hastalıklarını, kapaklar ve duvarlar ile ilgili detaylı değerlendirme yapmamızı sağlar. EFOR testi, Holter, koroner BT anjiografi ve daha birçok test ise hekimin gerekli görmesi halinde tanıda yardımcı olan tetkik ve işlemlerdir. Kalp ve damar hastalıklarından korunmanın en etkili yolu koruyucu önlemler almaktan geçer. Düzenli egzersiz, tansiyon, şeker ve kolesterol seviyelerini dengeler ve kalp damar hastalığı oluşma riskini azaltır. Haftada 4 gün yarım saat tempolu yürüyüş, kalp damar hastalıklarından korunmada son derece etkili bir yöntemdir. Ayrıca haftada 3 gün yarım saat yüzme, kalp krizi ve inme riskini önemli oranda azaltır. Sigara ve her türlü tütün ürünlerinden, alkol ve uyuşturucu maddelerden uzak durarak, beslenme ve uyku düzenimize dikkat ederek, düzenli egzersiz yapmayı bir yaşam şekli haline getirerek ve stres faktörlerini en aza indirgeyerek kalp sağlığımızı en iyi şekilde koruyabilir, sağlıklı bir yaşama kavuşabiliriz’’ diye konuştu.