KÜLTÜR SANAT - 06 Kasım 2025 Perşembe 09:30

Kahramanmaraşlılar, edebiyat şehri olmanın gururunu yaşıyor

A
A
A
Kahramanmaraşlılar, edebiyat şehri olmanın gururunu yaşıyor

Kahramanmaraş, edebiyat ve şiirin başkenti olma misyonunu bir adım öteye taşıyarak, UNESCO edebiyat şehirleri ağına resmen katıldı. Bu durum, şehirde yaşayanları gururlandırdı.


UNESCO’nun 2004 yılında başlattığı Creative Cities Network ile şehirlerin kültürel mirasları ve üretici endüstrileri desteklenerek sürdürülebilir kalkınması teşvik ediliyor. Kahramanmaraş, bu ağa "Edebiyat" kategorisinde katılarak Türkiye’den bu alanda seçilen ilk şehir oldu. Bu önemli başarıyla birlikte Kahramanmaraş, Londra, Paris, Barselona, Floransa ve Dublin gibi dünyanın önde gelen kültür şehirleriyle aynı platformda yer aldı. Büyükşehir Belediyesinin öncülüğünde köklü edebi geçmişi, güçlü şairlik geleneği ve son yıllarda artan kültürel etkinlikleriyle adından sıkça söz ettiren şehrin, edebi kimliğinin ulusal ve uluslararası düzeyde görünür kılındığı ifade edildi.


Elde edilen başarının ardından Kahramanmaraş’ın, sahip olduğu bu eşsiz edebi mirasını koruyarak ve geliştirerek, edebiyatın kalbinin attığı merkezlerden biri olmayı sürdürüleceği kaydedildi. Şairler şehri olarak bilinen Kahramanmaraş; Cahit Zarifoğlu, Sezai Karakoç, Nuri Pakdil, Erdem Bayazıt gibi edebiyatın öncü isimleriyle Türk şiirinin hafızasında özel bir yer edinmişti. Bu unvanla birlikte şehir, köklü edebiyat geleneğini artık küresel bir vitrine taşımış oldu. UNESCO’nun edebiyat şehri ilan ettiği şehirler ağına dahil edilmesi Kahramanmaraşlıları da sevindirdi.


Öğrencilerden Ayşe Horasan, "Kahramanmaraş edebiyat alanında geniş ve yazarlara ev sahipliği yapan bir kent. Bu kültürel açıdan gelişme ve şehrin tanınmasına yardımcı oluyor" ifadesini kullandı.


Öğrencilerden Gonca Gül ise, "Çok sevindim bu gelişme hakkında. Şehirlerin gelişmesi de buna bağlı bence, gelişmemiz açısından çok önemli. Ben edebiyatı çok severim. İnsanların gelişimi ve kültürü açısından önemli buluyorum okumayı ve yazmayı da seviyorum" diye konuştu.



"Bizim için büyük bir onurdur"


Vatandaşlardan Atilla Kebapçı, "Kahramanmaraş, güçlü edebiyat geleneği, şairler, yazarlar ve kültürel miraslarıyla hem Türkiye hem dünyada tescillenmiştir. Edebiyatın başkenti Kahramanmaraş bu ödüle layık görülmüştür. Dünyada Londra, Nevro, Pekin, Türkiye, Kahramanmaraş tescillenmiş iller, ülkeler arasındadır. Bu bağlamda şehrimize bu emeği geçen başta Büyükşehir Belediye Başkanımız Fırat Görgel’e, şehrimizin tanıtılması alanında çok büyük işler yapmıştır. Başkanımıza sonsuz teşekkür ediyoruz" dedi.


Rana Demir isimli öğrenci ise, "Bence başarılı şairler ve edebiyatçılarımız var. Benim de ilgim var edebiyata. Şiiri çok seviyorum" diye konuşurken Ali Can Kılıç ise "Kahramanmaraş edebiyatın ve kültürün şiirin kalbidir. Bu durum şehrimizin yıllardır taşıdığı ruhun temsilcisidir, bizim için büyük bir onurdur" ifadesini kullandı.


Vatandaşlardan Mehmet Açıkgöz da, "Kahramanmaraş’ta yaşayan bir vatandaşım. Kahramanmaraş’ımız zaten edebiyat, şiirin ve kültürün kalbidir" şeklinde konuştu.



Kahramanmaraşlılar, edebiyat şehri olmanın gururunu yaşıyor

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Manisa Üzüm bağlarında kadın istihdamı artıyor Sarıgöl’de üzüm bağlarında başlatılan yenileme çalışmaları, kadın tarım işçilerine yeni istihdam alanları oluşturuyor. Günlük 1.500 lira yevmiye ile çalışan kadınlar, bağların yeniden üretime kazandırılmasında önemli rol üstleniyor. Manisa’nın Sarıgöl ilçesinde verimi düşen üzüm bağlarında başlatılan yenileme çalışmalarıyla birlikte kadın istihdamında artış yaşanıyor. Bağ yenileme kapsamında kadın tarım işçileri, budama ve kesim işlerinde yoğun mesai harcıyor. Dayıbaşı Necati Paracı ile birlikte üzüm bağlarına giden kadın işçiler, yenilenecek olan bağlarda asmaların budama işlemlerini yaparak çalışmalara başladı. Uzun yıllardır üretim yapılan ve yaşlanmaya bağlı olarak verim kaybı yaşayan üzüm bağlarında, asmalar köklenmeden önce ana omcadan ayrılıyor. Bağını yenileme kararı alan üretici Mehmet Özdemir, verimin düşmesi nedeniyle yenileme çalışmasına başladıklarını belirterek, "Bağımız oldukça yaşlandı. Yeniden yüksek verim alabilmek için yenileme yapıyoruz. Bu süreçte kadın işçilerimizin emeği büyük" dedi. 12 kişilik kadın işçi ekibiyle çalışmaların sürdüğünü ifade eden Dayıbaşı Necati Paracı ise, "Yaklaşık 20 dönümlük üzüm bağında yenileme çalışması yapıyoruz. Önce budama, ardından ana omcaya kadar kesim işlemleri gerçekleştiriliyor. Daha sonra asmanın gövdesi sökülerek yerine yeni asmalar dikilecek. Kadın işçilerimiz günlük 1.500 lira yevmiye ile çalışıyor" diye konuştu. Bağ yenileme çalışmalarıyla hem üzüm üretiminin artırılması hem de kadın tarım işçilerinin istihdama katılımının güçlendirilmesi hedefleniyor.
Kütahya Kütahya’da "Bir Dürüstlük Hikâyesi" adlı çocuk tiyatrosu öğrencilerle buluştu Kütahya’da "Bir Dürüstlük Hikâyesi" adlı çocuk tiyatrosu üçüncü oyunla öğrencilerle buluştu. İl Milli Eğitim Müdürlüğü ve Kütahya Dumlupınar Üniversitesi Eğitim Fakültesi iş birliğiyle, Prof. Dr. Fulya Topçuoğlu Ünal yönetmenliğinde ve Milli Eğitim Müdür Yardımcısı Mustafa Topuz koordinatörlüğünde hayata geçirilen, Dumlupınar Üniversitesi Eğitim Fakültesi Türkçe Öğretmenliği Tiyatro ve Drama Uygulamaları dersi kapsamında, Türkçe Öğretmenliği 4. sınıf öğrencileri tarafından yazılan ve sahnelenen "Bir Dürüstlük Hikâyesi" adlı çocuk tiyatrosu, öğrencilere üç ayrı gösterim sundu. "43 Adım" projesi kapsamında sahnelenen oyun, değerler eğitimi, erdem, dürüstlük, aile bilinci ve sorumluluk konuları etrafında kurgulanarak minik izleyicilere hem eğitici hem de düşündürücü bir tiyatro deneyimi sundu. Renkli karakterleri, akıcı sahneleri ve güçlü mesajlarıyla dikkat çeken gösterim, öğrenciler tarafından ilgiyle takip edildi. İl Milli Eğitim Müdürlüğü Beylerbeyi Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen üç ayrı gösterimde, öğrencilerin doğru ile yanlışı ayırt edebilme, dürüst davranmanın bireysel ve toplumsal hayattaki önemini kavrama noktasında farkındalık kazanmaları hedeflendi. Etkileşimli sahneler sayesinde çocuklar oyuna aktif olarak katılarak öğrenme sürecini keyifli bir atmosferde deneyimledi.
Ankara OYAK ile Somali Balıkçılık ve Mavi Ekonomi Bakanlığı arasında ’Stratejik İşbirliği ve Hizmet Anlaşması’ imzalandı Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler’in katıldığı törenle, Ordu Yardımlaşma Kurumu (OYAK) ile Somali Balıkçılık ve Mavi Ekonomi Bakanlığı arasında ’Stratejik İşbirliği ve Hizmet Anlaşması’ imzalandı. OYAK ile Somali Balıkçılık ve Mavi Ekonomi Bakanlığı arasında Stratejik İşbirliği ve Hizmet Anlaşması OYAK Genel Müdürlüğü’nde imzalandı. İmza törenine, Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Selçuk Bayraktaroğlu, Somali Liman ve Deniz Ulaştırma Bakanı Abdulkadir Mohamed Nur, OYAK Yönetim Kurulu Başkanı Zekai Aksakallı ve ilgili bakanlık temsilcileri, Somali Balıkçılık ve Mavi Ekonomi Bakanı Ahmed Hassan Aden ile OYAK Genel Müdürü Murat Yalçıntaş katıldı. Anlaşma, Somali’deki balıkçılık faaliyetlerinin tek merkezden, sürdürülebilir ve kayıtlı bir yapı içinde yürütülmesini amaçlıyor. Anlaşma, deniz kaynaklarının korunmasını esas alarak, Somali karasuları ve münhasır ekonomik bölgesindeki tüm balıkçılık faaliyetlerinin lisanslanması, izlenmesi ve düzenlenmesini kapsıyor. Somali’de SOMTURK Şirketi kuruldu Anlaşma kapsamında, OYAK ile Somali Balıkçılık Şirketi arasında varılan mutabakat doğrultusunda, 11 Aralık 2025 tarihinde Somali’de SOMTURK Şirketi kuruldu. SOMTURK; Somali’nin münhasır ekonomik bölgesindeki balıkçılık faaliyetlerine ilişkin tüm lisanslama süreçlerinin yürütülmesinden sorumlu olacak. Bu çerçevede, Somali karasularında balık avlama izinleri yalnızca SOMTURK tarafından verilecek; faaliyetler kayıt altına alınarak izlenecek ve denetlenecek. Türk balıkçılık sektörüne Somali sularına erişim imkânı sunacak Stratejik İşbirliği ve Hizmet Anlaşması; Somali’nin sahip olduğu zengin deniz kaynaklarının sürdürülebilir şekilde değerlendirilmesine imkân sağlamanın yanı sıra, Türk balıkçılık sektörüne de dünyanın en zengin balık rezervlerinden biri olan Somali sularına erişim imkânı sunacak. Sürdürülebilir nema hedeflerini destekleyecek Stratejik İşbirliği ve Hizmet Anlaşması ile iki ülke arasında ekonomik, ticari ve teknik iş birliğinin güçlendirilmesinin yanı sıra OYAK’ın sürdürülebilir nema hedeflerini destekleyen bir gelir modelinin oluşturulması öngörülüyor. Anlaşma kapsamında; balık işleme ve destekleyici faaliyetlerin geliştirilmesi yoluyla istihdamın artırılması, yerel ekonominin güçlendirilmesi ve elde edilen katma değerin Somali halkının refahına yansıtılması da hedefleniyor.