EKONOMİ - 15 Ağustos 2024 Perşembe 15:10

Dünyanın en pahalı baharatı safranın üretimine ORKÖY’den destek

A
A
A
Dünyanın en pahalı baharatı safranın üretimine ORKÖY’den destek

UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer alan Karabük’ün Safranbolu ilçesiyle özdeşleşen ve 250 bin liralık fiyatıyla "dünyanın en pahalı baharatı" olarak adlandırılan safran için Orman ve Köy İlişkileri Dairesi Başkanlığı (ORKÖY), 1 milyon 900 bin liralık bir proje hazırladı. Projesi çerçevesinde 10 dekarlık alanda safran bitkisi dikimi yapıldı.


ORKÖY tarafından Osmanlı döneminde de önemini koruyan ve "milli bitki" ünvanını alan safranın üretimine yönelik "Safranbolu Safranı Yetiştiriciliği" projesi hazırlandı. Proje çerçevesinde 10 üreticiye 38 bin lirası hibe olmak üzere 190 bin lira kredi desteği verilirken, üreticilere birer dekar alanda safran dikimi yapma imkanı tanındı. Projenin açılışı Yukarıçiftlik köyü Keten Mahallesi’nde yapıldı. Programa Safranbolu Kaymakamı Şaban Arda Yazıcı, Zonguldak Orman Bölge Müdürü Faruk Bayraktaroğlu, Safranbolu Orman İşletme Müdürü Sema Altunay ve üreticiler katıldı.


Programda konuşan Safranbolu Kaymakamı Şaban Arda Yazıcı, orman teşkilatının destekleriyle Türkiye’yi ileriye taşıyacak ve vatandaşların refahına katkı sağlayacak projeler yapıldığını belirtti.


Ormanların korunması, orman köylülerinin yerinde kalkındırılması için ORKÖY çerçevesinde destekleri sürdürdüklerini ifade eden Zonguldak Orman Bölge Müdürü Faruk Bayraktaroğlu ise, ORKÖY çerçevesinde orman köylülerine desteklerin sürdüğünü söyledi. Bayraktaroğlu, "2024 yılında 21 aileye 5 milyon 581 bin lira katkıda bulunacağız. Bu zamana kadar çalışmalarımızı yaptık. 21 aileden 10 aile kaldı. Orman köylülerimize safran yetiştiriciliği yaptırarak, safran ekim alanlarımızı artırmak istiyoruz. Yöreye özgü ve katma değeri yüksek olan safranın üretiminin devamlılığı açısından da bu proje oldukça önem arz ediyor. Amacımız orman köylülerinin yerinde ekonomik seviyelerini artırmak" diye konuştu.


Konuşmaların ardından protokol üyeleri ve üreticiler safran soğanını toprakla buluşturdu.



Dünyanın en pahalı baharatı safranın üretimine ORKÖY’den destek

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Kars Kars’ta YKS heyecanı Kars’ta Yükseköğretim Kurumları Sınavı’nın (YKS) ilk oturumu olan Temel Yeterlilik Testi heyecanı başladı. Sınavda görevli ve bina sorumlusu olduğunu ileri süren o sırada görevini yapan muhabiri engellemeye çalıştı. Güvenlik görevlilerine ‘atın bunu dışarı’ diyerek kendisini görevli olarak tanıtan kişinin elinin cebinde olması ise dikkat çekti. Kars’ta sabah erken saatlerde YKS sınavına girmek için öğrenciler aileleriyle birlikte sınava girecekleri okulların yolunu tuttu. Okul bahçelerinde görevliler tarafından karşılanan öğrenciler, polis ekiplerince titizlikle gerçekleştirilen üste aramalarının ardından sınav salonuna alındı. Bir öğrenci ise 3 dakika geç kaldığı için içeriye alınmadı. "Gazeteciye görevli engeli" YKS sınavı haber çalışmasını yapan gazeteciye görevliden engelleme geldi. İşini yapan İhlas Haber Muhabirini bina sorumlusu olduğunu ileri süren görevli engellemeye çalıştı. ‘atın bunu dışarıya’ diye güvenlik görevlilerine seslenen bina sorumlusu gazetecinin dışarıda olduğunu ise gözden kaçırdı. O anlar kameraya yansıdı. Öte yandan, Kars’ta 9 bin 213 adayın girdiği Temel Yeterlilik Testi saat 10.15’te başladı. Oturumda adaylar 120 soruyu cevaplayacak. Kars’ta 42 bina, 532 salonda bin 426 görevli nezaretinde 5 bin 196 kadın, 4 bin 017 erkek aday olmak üzere toplam 9 bin 2213 kişi TYT sınavında ter döktü. Adaylar sınavda ter dökerken, aileleri de bina dışında heyecanla bekledi.
Malatya MAGİNDER Başkanı Karademir: "Çiftçimizin alın teri kutsaldır" Zirai don sonrası tarım arazilerini inceleyen MAGİNDER Başkanı Karademir, çiftçilere destek çağrısında bulundu. 12 Nisan’da yaşanan zirai don felaketinin ardından Malatya’daki çiftçilerin yaşadığı zararlar yerinde incelendi. MAGİNDER Başkanı Salih Karademir ile Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Fevzi Çiçek, hasat dönemine verim kaybıyla giren üreticilere destek için Özal köyünü ziyaret etti. Malatya’da arpa ve buğday hasadı sürerken, zirai don felaketinin ardından birçok üretici büyük zarar yaşadı. Malatya Girişimci İş İnsanları Derneği (MAGİNDER) Başkanı Salih Karademir, Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Fevzi Çiçek ile birlikte Özal ve Karahan köylerindeki tarım arazilerinde incelemelerde bulunarak çiftçilerin sorunlarını dinledi. Ziyaret sırasında konuşan Karademir, "Çiftçimizin alın teri kutsaldır. 12 Nisan’da yaşanan don felaketi arpa ve buğday ekili arazilere ciddi zarar verdi" dedi. Malatya genelinde 460 bin dönüm buğday, 380 bin dönüm arpa ekili alan bulunduğunu ifade eden Karademir, geçen yıl 160 bin ton buğday, 80 bin ton arpa hasadı yapılmasına karşın bu yıl ciddi düşüş beklendiğini belirtti. Karademir, "Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) sadece 20 bin ton alım yapıyor. Bu kapasitenin artırılması, depolama alanlarının genişletilmesi şart. Ayrıca çiftçimize mazot ve ilaç gibi desteklerin artırılmasını istiyoruz" ifadelerini kullandı. Zirai donun etkilerine dikkat çeken Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Fevzi Çiçek ise, "Arapgir, Arguvan ve kısmen Malatya Ovası’nda arpa hasadı başladı. Ancak 11-13 Nisan’da yaşanan don ve ani sıcaklık değişimleri başaklarda doluluğu etkiledi. Özal-Karahan bölgesinde geçen yıl dönüme 400 kilogram ürün alınırken, bu yıl 200-250 kilogram bekleniyor" dedi. Türkiye genelinde buğday üretiminin de kuraklık ve iklim etkisiyle 22 milyon tondan 19 milyon tona gerilediğini belirten Çiçek, üretici kayıplarının destekleme kapsamına alınması gerektiğini vurguladı. Bölgede üretim yapan çiftçilerden Nihat Karademir ise, "Hasat bayramı dediğimiz bu dönemi buruk geçiriyoruz. Geçen yıl 400 kilogram aldığımız ürünü bu yıl yarı yarıya biçiyoruz. Girdi maliyetleri yüksek, üretici zorda. TARSİM ödemeleri acilen yapılmalı" diyerek destek çağrısında bulundu. Ziyarette yapılan açıklamalarda, zirai donun ve iklim değişikliklerinin tarımsal üretimi büyük ölçüde etkilediği belirtilerek üretimin sürdürülebilirliği için devlet desteklerinin artırılması gerektiği vurgulandı.
Ankara ODTÜ’de dansöz oynatılmasıyla ilgili çıkan haberlere rektörlükten açıklama Orta Doğu Teknik Üniversitesi’nde (ODTÜ) dansöz oynatılmasıyla ilgili çıkan haberlere ilişkin rektörlükten açıklama geldi. ODTÜ’de bir kampüste dansöz oynatılmasına ilişkin video sosyal medyada gündem oldu. Rektörlük, konuyla ilgili yayınlanan haberlere ilişkin açıklama yaptı. Okuldan yapılan açıklamada, "Söz konusu olay, 28 Mayıs 2025 tarihinde, Üniversitemizin bilgisi ve izni dışında, tamamen bireysel inisiyatifle gerçekleştirilmiş bir eylemdir. Görüntülerde yer alan bazı kişilerin kampüsle herhangi bir bağı olmayan bireyler olduğu ve kampüs alanına dışarıdan giriş yaptıkları, güvenlik kameraları kayıtları ve ilgili birimlerin incelemeleriyle net olarak tespit edilmiştir" denildi. Olayın, ODTÜ’nün resmi mezuniyet töreniyle ilgisi bulunmadığı belirtilen açıklamada, "Üniversitemizin 2024-2025 Akademik Yılı Mezuniyet Töreni, 13 Temmuz 2025 tarihinde gerçekleştirilecektir" ifadelerine yer verildi. Rektörlük, üniversitenin kurumsal değerleriyle bağdaşmayan olayla ilgili gerekli inceleme süreçlerinin başladığı belirtti. "Üniversitemiz toplumsal sorumluluğu temel alan duruşuyla anılmayı hak etmektedir" Ayrıca yapılan açıklamada, "ODTÜ’nün kurumsal kimliğini gölgelemeyi amaçlayan bu tür kasıtlı çarpıtmaları ve karalama kampanyalarını esefle karşılıyoruz. Üniversitemiz, evrensel değerlere dayalı bilimsel yaklaşımı ve toplumsal sorumluluğu temel alan duruşuyla anılmayı hak etmektedir" ifadeleri kullanıldı.