GÜNDEM - 04 Ağustos 2025 Pazartesi 15:22

Karabük’te yangınzedeler devlet desteğiyle ayağa kalkıyor

A
A
A
Karabük’te yangınzedeler devlet desteğiyle ayağa kalkıyor

Karabük’teki orman yangınlarında evlerini kaybeden vatandaşlar, devletin hızlı müdahalesi ve sağladığı destekle kısa sürede normale dönmeye başladı.


Yangının en çok etkilediği bölgelerden biri olan Karabük merkeze bağlı Kamış Köyü’nde, ikinci günden itibaren konteyner yerleştirme çalışmaları başladı. Köylere yeniden elektrik verilmesinin ardından su ve kanalizasyon gibi altyapı onarımlarına da başlandı.


Kamış Köyü Muhtarı Recep Özdal, yapılan çalışmalarla hayatın normale döndüğünü söyledi. Özdal, "Yangın izleri bayağı bir silindi. Devletimiz yanımızdaydı. İkinci günden itibaren konteyner koyma çalışmaları başladı. İkinci gün bizim köyümüzün elektriğini verdiler. Hayat şu anda normale döndü, devam etmeye başladı. Artık ufak tefek işler yapıyoruz. Su çalışmaları, kanalizasyon çalışmaları gibi... Onları yapıyoruz. 6 tane merkez mahallemizde evimiz yandı. 5 tane Yukarı Aktaş Mahallesi’nde evimiz yandı. 24 tane de Aşağıyaka Mahallemizde evimiz yandı. Bunların hafriyat çalışmaları hemen hemen bitti. Bir tane evimiz kaldı, sadece o yıkılacak. Karabük Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü ekipleri yanan evleri askıya çıkardı. Daha sonra inşaat aşamasına geçileceğini söylediler" dedi.


Yangında evi yanan Beydini Köyü sakinlerinden Hafize Köyüstü de yaz aylarında bölgede kaldıklarını ifade ederek, verilen destekten duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Köyüstü, "Allah razı olsun devletten. Konteynerini verdiler ama meyvelerim gitti. Evimiz yeniden yapılacakmış. Çok sağ olsunlar. Allah razı olsun devletten. Her şey var: Yatak, yorgan, buzdolabı, çamaşır makinesi, soğutucu, klima Her şey var. Allah bin kere razı olsun devletten" diye konuştu.


Afet bölgesi ilan edilen Kamış Köyü Aşağıyaka Mahallesi sakinlerinden Harun Ünal ise mahallenin tamamının yandığını ifade ederek şunları söyledi:


"Köyümüz komple yandı, Aşağıyaka Mahallesi. Yirmi bir hane olarak hepsi yandı yani. Ayakta bir tane ev kaldı. Ama sağ olsun devletimizden. Mağdur etmediler açıkçası."


Yangının başlangıcından itibaren bölgede olduğunu belirten Ünal, ilk başta konteyner talebinde bulunmadığını, ancak evdeki tüm eşyaların yanmasının ardından başvurduğunu söyledi.


Ünal, "Bütün evdeki elektrikli malzemeler; buzdolapları, derin dondurucular, çamaşır makinesi... Bütün aletler, makineler, hepsi yandı köydeki evde. Buralarda da elektrik yoktu ama konteynerde en azından elektrik olma şansımız olacaktı. O yüzden konteyner talebinde bulunduk" ifadelerine yer verdi.


Zarar gören evlerin yıkıldığını, yeni konutlar için planlamaların başladığını vurgulayan Ünal, "Vekillerimiz geldi, sağ olsunlar ilgileniyorlar. Köyün yaklaşık bir kilometre kadar gerisinde düz bir alanımız var. Bir otuz dönümlük alan var. Orada herhâlde 21 konutluk afet konut projesi hazırlanıyor. Şu an tam kesin bir şey diyemem ama sanırım oraya mahalleyi nakledecekler" şeklinde konuştu.


Harun Ünal, mağduriyetlerin hızlıca giderildiğini belirterek, emeği geçen tüm kurum ve yetkililere teşekkür etti.



Karabük’te yangınzedeler devlet desteğiyle ayağa kalkıyor

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Kayseri Büyükşehir kütüphaneleri 2025 yılında 2 milyon ziyaretçiyi ağırladı Kayseri Büyükşehir Belediyesi’nin kütüphanelerinde, Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Memduh Büyükkılıç’ın okuyan ve okutan şehir Kayseri vizyonu ile bugüne kadar milyonlarca ziyaretçi sayısına ulaşılırken, 2025 yılında ise kütüphaneler 2 milyona yakın kitapseveri misafir etti. Hayata geçirdiği proje ve gerçekleştirdiği uygulamalarla Kayseri’yi öğrenci dostu şehir haline getiren Başkan Büyükkılıç yönetimindeki Kayseri Büyükşehir Belediyesi; eğitime yönelik ücretsiz olan çeşitli kursları ile diğer taraftan eğitim öğretime dair destekleri ile kentteki gençler ve öğrenciler başta olmak üzere tüm vatandaşlara katkısını sürdürüyor. Büyükşehir’in 15 kütüphanesi ile gençlerin, vatandaşların donanımlı olmasına katkı sağladığı kentte, Büyükşehir’in kütüphanelerinden 2025 yılında toplam 346 bin 215 kitap ödünç alınırken, toplam üye sayısı ise 378 bin 649 oldu. Büyükşehir Belediyesi’ne ait kütüphanelerde toplam basılı kitap sayısı 214 bin 893 olurken, toplam kişi kapasitesi ise 6 bin 450 kişi şeklinde oldu. 2 milyona yakın ziyaretçi Kayseri Büyükşehir Belediyesi bünyesindeki kütüphanelere gerçekleşen 2025 yılındaki ziyaretçi miktarı ise toplam 1 milyon 893 bin 821 oldu. 2025 yılında Mevlana Kütüphanesi hizmete başlarken, Altınoluk Kütüphanesi ise açılışa gün sayıyor. Kütüphanelerde, 2020-2025 yılları arasındaki toplam ziyaretçi sayısı ise 10 milyon 534 bin 233’e ulaşırken, söz konusu süreçte ise Kayseri’ye 10 kütüphane kazandırıldı. Büyükşehirde, Bebek Kütüphanesi Projesi’nin hayata geçirilmesi ile çocuk kütüphanelerinin sayısının arttırılması da planlanıyor. Büyükşehir Belediyesi kütüphanelerinde, ücretsiz internet ve bilgisayar hizmeti veren bilgisayar odaları, üye olan herkese ücretsiz fotokopi, şubelerinde sabah ve öğle saatlerinde öğrencilere ücretsiz çay, çorba hizmeti ve diğer tüm imkânlar sağlanıyor. Kütüphanelerde ayrıca; üyelik kartı sistemi, öğrencilerin kontrolünü ve güvenliğini sağlayabilmek için turnikeli geçiş sistemi, emanet dolapları, tv izleme üniteleri, sesli çalışma alanları, satranç köşesi, öğrencilerin yiyecek ve içecek ihtiyacını karşılamak için otomatlar bulunuyor.
Osmaniye Osmaniye’de 7 Ocak coşkusu, ortaokullar arası şiir yarışmasıyla taçlandı Osmaniye’nin düşman işgalinden kurtuluşunun 104. yıl dönümü etkinlikleri kapsamında düzenlenen ortaokullar arası "7 Ocak ve Millî Mücadele" temalı şiir okuma yarışması tamamlandı. Yarışmaya Şehit Bekir Evren İmam Hatip Ortaokulu’ndan katılan Hatice Feyza Didin, Mehmet Akif Ersoy’un "Ye’s" adlı şiirini okuyarak birinci oldu. Osmaniye Belediyesi’nin ev sahipliğinde 7 Ocak Osmaniye’nin düşman işgalinden kurtuluşunun 14’üncü yıl dönümü etkinlikleri kapsamında ortaokullar arası şiir okuma yarışması düzenlendi. Belediye Nikâh Salonu’nda ki yarışmaya 11 kız öğrenci katıldı. Osmaniye’de Milli Mücadele ve 7 Ocak konulu şiirlerin okunduğu yarışmanın jüri üyeliklerini Ahmet Yılmaz, Ahmet Hayva, İsmet İpek, Mustafa Bardak ve Mehmet Çetinkol yaptı. Öğrenciler tarafından günün anlam ve önemine binaen duygu yüklü performansların sergilendiği şiirleri pür dikkat dinleyen jüri üyeleri okunan şiirlerin ardından performans değerlendirmesi yaptı. Jüri üyeleri tarafından yapılan değerlendirmeler sonunda Şehit Bekir Evren İmam hatip Ortaokulundan Hatice Feyza Didin, okuduğu "Ye’s" şiiriyle birinci, Remzi Özer Yatılı Bölge Ortaokulundan Durdane Deniz Yur "Osmaniye’nin kurtuluşu" adlı şiiriyle ikinci ve 75. Yıl Ortaokulundan Asya Yılık ise "Mustafa Kemal’in Kağnısı" adlı şiiriyle üçüncü oldu. Sonuçların açıklanmasının ardından dereceye giren ilk üç öğrenciye ödüllerini Belediye Başkanı İbrahim Çenet, Ak Parti İl Başkan Vekili Muhammet Doğan, diğer öğrencilere ise madalyaları jüri üyeleri tarafından takdim edildi. Yarışma sonunda konuşan Başkan İbrahim Çenet, yarışmaya katılan tüm öğrencilere başarılar dileyerek şunları söyledi: "104 yıl önce eşsiz kahramanlarımız Rahime Hatun, Palalı Süleyman, Osmaniye’mizin Kuvâ-yi Milliyecileri ve Kaymakam Saim Beylerin o gün diktikleri bayrağın gölgesinde yetişip büyüyen evlatlarımızın, 7 Ocak ruhunu bu şiir yarışmasıyla süslediklerini görmek bizleri gururlandırıyor. Her birini ayrı ayrı tebrik ediyorum. 7 Ocak ruhunu daima canlı tutmalarını yürekten diliyor, hepsinin gözlerinden öpüyorum. 7 Ocak Kurtuluş Bayramımız şimdiden kutlu olsun" dedi.