GENEL - 02 Mayıs 2016 Pazartesi 16:03

Hz. Mevlana Karaman'dan Temsili Olarak Konya'ya Uğurlandı

A
A
A
Hz. Mevlana Karaman'dan Temsili Olarak Konya'ya Uğurlandı

Hz. Mevlana’nın Karaman’dan ayrılarak Konya’ya gitmesi temsili bir uğurlama töreniyle canlandırıldı.
Karaman’da Medarı Mevlana Camisi yanında bulunan Aktekke meydanında düzenlenen temsili uğurlama törenine, Karaman Valisi Murat Koca, Karaman Belediye Başkanı Ertuğrul Çalışkan, Mevlana’nın 22. kuşaktan torunu Esin Çelebi Bayru ile daire müdürleri ve vatandaşlar katıldı. Uğurlama töreni Uluslararası Mevlana Vakfı Sema Topluluğu tarafından düzenlenen sema gösterisi ile başladı. Temsili uğurlama töreni, Hz. Mevlana ve babası Muhammed Behaeddin-i Veled hazretlerini canlandıran Konya Şehir Tiyatroları sanatçılarının meydandaki vatandaşlardan helallik isteyerek Konya’ya hareket etti. Mevlana’nın 22. kuşak torunu Esin Çelebi Bayru da yaptığı konuşmada, “Hz. Mevlana’nın uğurlanması, özellikle babası alimler sultanı Sultan Veled’in Karaman’dan uğurlanmasının hatırlanması insanlığa güzel bir ders. Bir örnek alacağımız çok önemli bir etkinlik. İnşallah önümüzdeki yıllarda çok daha geniş kapsamlı bir çalışma üzerindeyiz" dedi.
Karaman Valisi Murat Koca ise, Hz. Mevlana’nın türbesinin Konya’da olduğunu herkesin bildiğini söyledi. Mevlana’nın annesinin ve ağabeyinin de Karaman’da olduğunu ifade eden Koca, "Hz. Mevlana’nın Karaman’da 7 yıl yaşadığını, buradan Konya’ya giderken annesini ve ağabeyini Karaman’a emanet ettiğini ifade etmek istiyorum. Konya’ya gelen Mevlana aşıklarının Karaman’a da mutlaka gelmelerini istiyorum" diye konuştu.
Karaman Belediye Başkanı Ertuğrul Çalışkan ise, insanlığın barışa ve kardeşliğe bugün her zamankinden daha fazla ihtiyacı olduğunu söyledi. Karaman’ın sevgi ve hoşgörünün diyarı olduğunu anlatan Çalışkan, "Sevgi ve hoşgörünün yayılmasına öncülük etmek istiyoruz. Karaman, hem tarihi hem de kültürel açıdan çok farklı zenginliklere sahip. Karaman olarak sevgi ve hoşgörüyü ön plana çıkaran bir il olma yolunda ilerliyoruz" ifadelerini kullandı.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Muş Malazgirt’te "Kapı, Fetih ve Kök: Hafıza Mekanları" sempozyumu düzenlendi Muş’un Malazgirt ilçesinde düzenlenen sempozyumda, Malazgirt ruhu ve Türk milletinin hafıza mekânları kapsamlı şekilde ele alındı. Malazgirt ilçesi, tarih ve medeniyet bilincini yeniden gündeme taşıyan önemli bir organizasyona ev sahipliği yaptı. "Kapı, Fetih ve Kök: Hafıza Mekanları" sempozyumu, akademi, siyaset, bürokrasi ve iş dünyasından çok sayıda önemli ismin katılımıyla gerçekleştirildi. Kapı, Fetih ve Kök Ahlat ile Malazgirt Çalışmaları Enstitüsü tarafından Malazgirt Kız Öğrenci Yurdu’nun konferans salonunda düzenlenen sempozyumda, Anadolu’nun kapılarının Türklere açıldığı tarihi süreç, Malazgirt ruhu ve Türk milletinin hafıza mekânları kapsamlı şekilde ele alındı. Muş Valisi Avni Çakır, Ahlat ve Malazgirt’in Türk milletinin Anadolu’daki varlığını anlamlandıran iki önemli hafıza mekânı olduğunu belirterek, "Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin ikinci yüzyılı; aynı tarih şuuru, birlik ruhu ve medeniyet bilinciyle inşa edilecektir" dedi. Fetih ve Kök Ahlat/Malazgirt Çalışmaları Enstitüsü Başkanı Muhammet Hanifi Macit, Ahlat ile Malazgirt’in Türk milletinin Anadolu’daki hafızasını temsil eden iki büyük merkez olduğunu belirtti. Sempozyumun dikkat çeken sunumlarından biri de Malazgirt Savaş alanında sürdürülen arkeolojik çalışmalar oldu. Malazgirt Kazı Ekibi Başkanı ve Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Adnan Çevik, bölgede yürütülen kazı çalışmalarıyla ilgili kapsamlı bilgiler verdi. Kazılarda ortaya çıkarılan tarihi objeler, savaş alanına dair bulgular ve yürütülen bilimsel çalışmalar da katılımcılarla paylaşıldı.
Kars Kars’ta tefecilik operasyonu: 21 milyonluk çek-senet, tapular ve uyuşturucu ele geçirildi Kars’ta tefecilik suçuna yönelik yürütülen soruşturma kapsamında düzenlenen operasyonda milyonlarca liralık çek ve senetle birlikte tapular, uyuşturucu madde ve fişekler ele geçirildi. Operasyonda gözaltına alınan şüpheli tutuklanarak cezaevine gönderildi. Kars Cumhuriyet Başsavcılığı koordinesinde, Kars Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekiplerince il merkezinde yürütülen TCK-241 "Tefecilik" suçu soruşturması kapsamında bir iş yerine operasyon düzenlendi. Yapılan aramalarda toplam değeri 21 milyon 695 bin TL olan 15 adet çek ve senet, 10 adet adi sözleşme, 9 adet tapu, çok sayıda ajanda, defter ve not kağıdı ele geçirildi. Mali evrakların yanı sıra, suç unsuru kapsamında değerlendirilen belgelerin detaylı incelemeye alındığı öğrenildi. Operasyonda ayrıca 13 parça halinde toplam 8,26 gram metamfetamin ile 6 tabanca fişeği de bulundu. Ele geçirilen materyallere el konulurken, iş yerindeki dijital ve yazılı dokümanların da soruşturma dosyasına dahil edildiği belirtildi. Operasyon kapsamında gözaltına alınan S.B. (43), emniyetteki işlemlerinin ardından adliyeye sevk edildi. Şüpheli, çıkarıldığı mahkemece tutuklanarak cezaevine gönderildi. Kars Emniyet Müdürlüğü’nce, kent genelinde tefecilik başta olmak üzere organize suçlarla mücadelenin kararlılıkla sürdürüldüğü belirtilerek, halkın huzur ve güvenliği için çalışmaların aralıksız devam edeceği ifade edildi.