ÇEVRE - 28 Nisan 2025 Pazartesi 12:18

KMÜ, buğdayda tohum geliştirme süresini 8 yıldan 2 yıla düşürdü

A
A
A
KMÜ, buğdayda tohum geliştirme süresini 8 yıldan 2 yıla düşürdü

Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi’nde (KMÜ), hızlı ıslah yöntemi kullanılarak geliştirilen yerli buğday tohumları, Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından tescillendi.


Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi, tarım ve gıda güvenliği alanında önemli bir başarıya imza attı. KMÜ’de hızlı ıslah yönetimi kullanılarak geliştirilen tohumlar, bulgur üretiminde yüksek verim ve kalite artışının yanı sıra Türkiye’nin en kısa sürede geliştirilen buğday tohumları olma özelliğini taşıyor. KMÜ Rektör Yardımcısı ve Mühendislik Fakültesi Biyomühendislik Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nevzat Aydın, hızlı ıslah yöntemi kullanılarak geliştirilen yerli tohumların Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından tescillendiğini açıkladı. "Beken" ve "Fertilis" isimleri verilen tohumların yüksek verim ve kaliteli bulgurluk hammadde üretme özellikleri taşıdığını belirten Aydın, üniversitenin bu başarıyla Türkiye’de bir ilki gerçekleştirdiğini vurguladı.



"Ürünlerimize Beken ve Fertilis isimlerini verdik"


KMÜ Mühendislik Fakültesi Biyomühendislik Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nevzat Aydın, Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi olarak Türkiye’de bir ilke imza attıklarını söyleyerek, "2018 yılında dünyada geliştirilen hızlı ıslah yöntemini kullanarak, özel sektörle yaptığımız üniversite - sanayi iş birliği sonucunda tohumlarımızı geliştirdik. Tohumlarımız Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından tescil edildi. Geliştirdiğimiz tohumları iki yıl içerisinde şirkete teslim ettik. Şirket, arazi çalışmaları sonucunda Tohumluk Tescil Sertifikasyon Merkezi’ne başvurusunu yaptı. Kurum da tohumları 2 yıl test ederek ürünlerimizi onayladı. Ürünlerimize Beken ve Fertilis isimlerini verdik. Ürünlerimizin özellikleri; kaliteli bulgurluk ham madde üretiyor olmaları ve yüksek verim potansiyeline sahip olmalarıdır" dedi.



"KMÜ’den gıda güvenliğine katkı"


"Üniversitemiz, YÖK tarafından hassas tarım ve yenilikçi işleme teknolojileri konusunda da ihtisas üniversitesi olarak görevlendirilmiştir" diyen Aydın, "Bu kçerçevede gelecekte gıda güvenliği bakımından ciddi bir görev üstlenmiş durumdayız. Çünkü gıda temini için en güvenli ve çevreci yöntem tohumdur. Siz tohumunuzu hastalıklara dayanıklı, yüksek verimli olarak geliştirdiğinizde gıda güvenliğinizi kontrol altına almış oluyorsunuz. Özellikle hızlı ıslah yöntemi, bizim ve ülkemizin elini oldukça güçlendirmektedir. Ayrıca üniversitemiz, son yıllarda geliştirmiş olduğu yüksek kaliteli buğdayları özel sektöre devrederek de kendi tarihinde bir ilke imza atmış oldu. Bu tohumlar da ülkemize yakın zamanda hizmet etmeye başlayacak. Tohumlar ayrıca üniversitemizin ilk fikri mülkiyet hak sahipliğine de konu oldu. Bu kapsamda yine üniversitemizde çok farklı alanlarda, gıda ve tarım alanında AR-GE projelerini destekliyoruz ve desteklemeye devam edeceğiz" ifadelerini kullandı.



"Islah süresi 8 yılda 2 yıla düşürüldü"


Prof. Dr. Aydın, "Bu rekoru kırmamızdaki en büyük faktör, hızlı ıslah yöntemini kullanıyor olmamız. Serada kontrollü şartlarda, ışık ve sıcaklık kontrolü altında birden fazla hasat alıyorsunuz. Bu da tohum geliştirme sürecini kısaltması açısından bize çok büyük avantaj sağlıyor. Bu kapsamda geliştirdiğimiz ve iş birliği yaptığımız birçok çalışma söz konusu. Son olarak, üniversite-sanayi iş birliği kapsamında atalık Ahmet buğdayını kullanarak yeni makarnalık ve bulgurluk özellikleri üstün tohumlar geliştirmiş bulunuyoruz. Bu tohumlara da Beken ve Fertilis isimlerini verdik. Bu tohum geliştirme çalışmalarını tarla şartlarında yürütmüş olsaydık, bu çalışmaların minimum tohum geliştirme süresi 6 ile 8 yıl arasında devam etmiş olacaktı. Biz özel sektöre tohumlarını 2 yıl içerisinde teslim ettik" diye konuştu.



KMÜ, buğdayda tohum geliştirme süresini 8 yıldan 2 yıla düşürdü

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İstanbul Rumelifeneri’nde kaybolduktan saatler sonra bulunan kadın, düştüğü uçurumdan kurtarıldı Rumelifeneri’nde kaybolduktan saatler sonra bulunan Ayfer Özmen(57) orman yolunda düştüğü uçurumdan 7 saat süren çalışmaların ardından kurtarıldı. Özmen’in hafif yaralı olduğu öğrenildi. Olay öğlen saatlerinde Rumelifeneri orman yolunda meydana gelmişti. Kağıthane Sanayi Mahallesi’ndeki evinden mantar toplamak için çıkan ve Rumelifeneri’nde ormana gelen Ayfer Özmen’den haber alınamamış, yakınlarının ihbarı üzerine jandarma, Türk Silahlı Kuvvetleri’ne (TSK) bağlı komandolar, UMKE, AFAD ekiplerince arama çalışması başlatılmıştı. Özmen’in ormanlık alanda uçurumun kenarında denize yakın bir yerde TSK’ya bağlı komandolar ve Jandarma ekiplerince hafif yaralı olarak gece saatlerinde 7 saat süren çalışmaların arından bulunmuştu. Edinilen bilgiye göre 57 yaşındaki kadının bacağında kırık bulunduğu, bilincinin açık vaziyette olduğu ve arama kurtarma ekiplerinin kendisine seslenmelerine cevap verdikten sonra yerinin tespit edildiği öğrenildi. Deniz yoluyla kurtarıldı Ekiplerce yaşam hattı kurulurken Özmen’in sarp kayalıkların bulunduğu yerden değil denizden yanaşan Sahil Güvenlik botu tarafından kurtarıldığı ardından ambulansla hastaneye kaldırıldığı bilgisine ulaşıldı. Yaralı kadın olay yerindeki ilk müdahalenin ardından Seyrantepe Hamidiye Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne kaldırıldı. Yapılan ilk tedavinin ardından travma kontrolü amacıyla Çam ve Sakura Şehir Hastanesi’ne sevk edildi.
Eskişehir Eskişehir’de katliam gibi kaza: 3 ölü Eskişehir’de süratli bir otomobilin tramvaydan inen yayalara çarpması sonucunda 3 kişi feci şekilde hayatını kaybetti. Aracı olay yerinden 1 kilometre uzaklıkta bırakıp kaçan sürücünün yakalanması için çalışma başlatıldı. Kaza, Sultandere Mahallesi Selami Vardar Bulvarı’nda meydana geldi. Edinilen bilgilere göre; ismi M.D. olduğu iddia edilen şahsın idaresindeki 26 ADU 714 plakalı otomobil, sürücüsünün direksiyon hakimiyetini kaybetmesi sonucunda tramvaydan inen 3 yayaya çarptı. Yaşanan çarpışmanın etkisiyle yayalar metrelerce savruldu. Kazanın ardından otomobil olay yerinden kaçtı. Otomobil sürücüsü aracı bırakıp kaçtı İhbar üzerine bölgeye polis ve sağlık ekipleri sevk edildi. Sağlık ekiplerince yapılan kontrollerde, yayaların hayatlarını kaybettikleri belirlendi. Kazaya karışan otomobil ise, olayın gerçekleştiği yerden 1 kilometre uzaklıkta terk edilmiş halde bulundu. Ölenlerin yakınları olay yerinde sinir krizi geçirdi. "Buraya geldiğimizde de ortalık karışmıştı, cesetler vardı" Olaya tanık olan vatandaş Berkay Akçeşme, "Biz sadece kaçan aracı gördük. Buraya geldiğimizde de ortalık karışmıştı, cesetler vardı. Tramvaydan inenlere vurmuş, 3 ölü var ama yaralı yok. Araba çok süratliymiş, aşağıya kadar sürüklemiş" dedi. Kazaya karışan otomobilde yolcu olarak bulunan bir kişi polis ekiplerince yakalandı. İsmi M.D. olduğu iddia edilen sürücünün ise aranmasına devam edildiği öğrenildi.