YEREL HABERLER - 19 Mart 2012 Pazartesi 16:54

KARS BELEDİYESİ’NİN ÇALIŞMALARI 2012 İNŞAAT SEZONUNDA KALDIĞI YERDEN DEVAM EDECEK

A
A
A
KARS BELEDİYESİ’NİN ÇALIŞMALARI 2012 İNŞAAT SEZONUNDA KALDIĞI YERDEN DEVAM EDECEK

Kars Belediye Başkanlığı’nca Fevzi Çakmak Mahallesi’nde yapımına başlanan içme suyu arıtma tesislerinin bitirilmesi için çalışmalar yoğun bir şekilde devam ediyor.
Kars’ta yapımına geçtiğimiz yıl başlanan ve yapımı aralıksız devam eden içme suyu arıtma tesislerinin tamamlanmasıyla beraber Kars’ın 2050 yılına kadar su sorunu çözülmüş olacak.
Yaklaşık 15 milyon TL.’ye mal olacak içme suyu arıtma tesislerinin yapımın devam ettiğini belirten Kars Belediye Başkanı Nevzat Bozkuş; “Biz önce insan sağlığı diyoruz. Normal şartlarda şehrin suyunu verebilirdik. Ama biz doğru olanı yapıyoruz. İçme suyu arıtma tesisleri tamamlandığında Karslılar 24 saat akan temiz ve sağlıklı içme suyuna kavuşacak” dedi.
ÇALIŞMALAR HIZLA DEVAM EDİYOR
Son yılların en soğuk kışını geçiren ve zaman zaman eksi 30 dereceyi bulan soğuklara rağmen arıtma tesislerinde çalışma yapıldığına dikkat çeken Bozkuş; “İçme Suyu Arıtma Tesisleri’nde bir çok ünite tamamlanmış durumda. İçeride yapılan çalışmalar var bunlar tamamen teknik çalışmalar. Boruların kaynağı yapılıyor. Motor kabinleri ve diğer ünitelerde çalışmalar yapılıyor. Biz her şeyi Karslılar için yapıyoruz. Ama yapılan işler zaman alıyor. İnsanlarımız haklı olarak zaman zaman tepki gösteriyor. Ama biraz daha sabır istiyoruz. Biz onlara hak ettikleri hizmetleri vereceğiz. Onlar bize güvendi. Bizde onların güvenini boşa çıkartamayacağız” şeklinde konuştu.
ASFALTIN BOZULACAĞINI HERKES BİLİYORDU
Son günlerde vatandaşların sık sık tepki gösterdiği asfalttaki bozulmalarla ilgili olarakta açıklama yapan Bozkuş, yapılan asfaltın zemin oturmasından dolayı bozulacağını herkesin kendileri kadar bildiğini ifade etti.
Nevzat Bozkuş; “Son günlerde asfaltın bozulması sık sık gündeme geliyor. Vatandaşlarımız haklı olarak yakınıyor. Ama biz asfaltı yaptık bitti demedik. Biz birinci ve ikinci tabakayı attık. Bilinçli olarak aşınmaz tabakayı atmadık. Yani üçüncü tabaka duruyor. Biz bekledik. Beklediğimiz bozulmalarda oldu. Özellikle Faikbey ve İnönü Caddesinin asfaltında bozulma oldu. Buda gayet normaldir. Çünkü bütün şehrin yükünü bu iki cadde çekiyor. Yani trafiğin yoğun olduğu caddeler burası. Biz herkesin arzu ettiği ve beklediği asfaltı yapacağız. Bundan kimsenin şüphesi olmasın” şeklinde konuştu.
Kars Belediye Başkanlığı’nca 2012 inşaat sezonunda asfalt çalışması kaldığı yerden devam edecek. Bozulan caddelerde asfalt kesilerek çıkarılacak. Yeniden buralara asfalt dökülecek. Ve zemini oturan caddelerin aşınmaz tabakası atılacak.
İçme Suyu Arıtma Tesisleri yapımı devam ediyor. Tesislerde bu yıl tamamlanarak hizmete açılacak.
Kars Belediyesi’nin kaldırım, kanalizasyon, Kentsel Dönüşüm, Kentsel Tasarım Projeleri başlayacak. Hayvan Pazarı’nın yapımına devam edilecek. Bu yıl Belediye binasının da yapımına start verilecek.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Antalya Turunç Masa’ya yapılan başvurular arasında en yoğun talep, evde bakım hizmetlerinden Antalya Muratpaşa Belediyesi Sağlık Hizmetleri Müdürlüğü, evde bakım hizmetleri kapsamında 2025 yılında 2 bin 415 hastaya ulaştı. Muratpaşa Belediye Başkanı Ümit Uysal, "Muratpaşa’mızda herkese uzanan bir el var. Kimse yalnız değil, biz varız" dedi. Belediyenin iletişim ve yönetişim merkezi Turunç Masa’ya yapılan başvurular arasında en yoğun talep, evde bakım hizmetlerinden geliyor. Bu kapsamda vatandaşlara muayene ve hemşirelik hizmetlerinin yanı sıra, yaşlı ve engelli bireyler için kişisel bakım desteği sağlanıyor. Saç-sakal tıraşından beden temizliğine kadar uzanan hizmetler, özellikle yatağa bağımlı bireylerin yaşam kalitesini artırıyor. Hizmetler yalnızca evle sınırlı kalmıyor. Hasta nakil ambulansı ve engelsiz taksi uygulamalarıyla vatandaşların hastanelere güvenli ulaşımı sağlanıyor. Bu alanda 3 ambulans ve 2 engelsiz taksi aktif olarak görev yapıyor. Sağlık ekipleri, Turunç Masa’ya gelen talepler doğrultusunda günlük ve haftalık planlamalar yaparak Muratpaşa’nın tüm mahallelerinde hizmet veriyor. Ekipler yalnızca evde bakım değil, hastaların hastaneye güvenli şekilde ulaştırılması ve tedavi sonrası evlerine bırakılması süreçlerinde de vatandaşların yanında oluyor. Başkan Uysal, "Turunç Masa’mıza ulaşan ve yasal şartları karşılayan herkese mutlaka ulaşıyoruz. Muratpaşa’da kimse yalnız değil. Biz her zaman vatandaşımızın yanındayız" ifadelerini kullandı.
Sivas Gözleri görmeden hissederek çalıyor Sivas’ta yaşayan 13 yaşındaki görme engelli öğrenci Ömer Faruk Erdoğan, bağlamaya olan tutkusu ve azmiyle hem öğretmenlerinin hem de arkadaşlarının takdirini topluyor. Sivas’ta yaşayan 13 yaşındaki Ömer Faruk Erdoğan, üç çocuklu bir ailenin en büyük ferdi olarak dünyaya geldi. Hacı Mehmet Sabancı Anadolu Lisesi 9. sınıf öğrencisi olan Erdoğan, müzikle iç içe bir yaşam sürüyor. Onun için müzik yalnızca bir hobi değil, aynı zamanda hayatının en güçlü ilham kaynağı olarak öne çıkıyor. Okulun müzik öğretmeni Esra Akdağ tarafından açılan bağlama kursuna katılmak isteyen Ömer Faruk’un yeteneği kısa sürede fark edildi. Öğretmeni Akdağ, görme engeline rağmen büyük bir istek ve azim gösteren öğrencisine bağlama çalmayı öğretmeye başladı. Bağlamayı görmeden, tamamen dokunarak ve hissederek öğrenen Ömer Faruk Erdoğan, kısa sürede önemli bir gelişim kaydetti. Azmi ve başarısıyla dikkat çeken genç öğrenci, bağlama çalmasının yanı sırada türküler söylüyor. Müziğe olan tutkusu sayesinde engelleri aşan Ömer Faruk, hem öğretmenlerinin hem de okul arkadaşlarının takdirini kazanırken, gelecekte de müzik öğretmeni olmayı hedefliyor. "Müzik öğretmeni olmak istiyorum" Görme engeline rağmen hissederek çalmayı öğrendiğini söyleyen Ömer Faruk Erdoğan, "Esra hocam sınıfa geldi ve bağlama kursu açacağını söylemişti. Ben de katılmak istediğimi söylemiştim. Görme engelim var ve buna rağmen hissederek çalmayı öğrendim. Perdelerin yerini ezbere biliyorum. İlerleyen süreçte de müzik öğretmeni olmak istiyorum. Arkadaşlarıma da çok büyük örnek oldum ve ailemde beni destekliyor. Kurslara da çok büyük bir istekle katılıyorum" dedi. "Ömer çok yetenekli" Ömer’in bağlamayı kalbi ile çaldığını belirten Esra Akdağ, "Sınıfa ilk girip Ömer’i gördüğümde çok etkilendim. Bunu ona fark ettiremesem de aşırı duygulandım. Daha sonrasında ise Ömer için ne yapabilirim diye düşündüm. Bağlama kursu açacağımız sırada Ömer’e de katılmak isteyip istemeyeceğini sordum. O da büyük bir heyecanla katılmak istediğini söyledi. Ömer bu konuda yetenekli olduğu için çabucak ilerledi. Ömer’in duyuları o kadar açık ki bağlamayı kalbi ile çalıyor. Onunla daha iyi ilgileniyorum ve hayata bağlanması istiyorum. Görmemek bizim için hiç engel değil" diye konuştu. (YÇ-GF-
Manisa Mesir Festivali için uluslararası çağrı Düşünce Rotası Derneği Genel Başkanı Fatih Köse, 486 yıllık bir geçmişe sahip olan ve UNESCO tarafından somut olmayan kültürel miras listesinde yer alan Mesir Macunu Festivali’nin daha güçlü tanıtımla dünya çapında hak ettiği yere ulaşabileceğini söyledi. Bu yıl 486’ncısı düzenlenecek olan Uluslararası Manisa Mesir Macunu Festivali için uluslararası tanıtım çağrısı yapıldı. Düşünce Rotası Derneği Genel Başkanı Fatih Köse, festivalin mevcut tanıtım çalışmalarının yetersiz kaldığını belirterek daha kapsamlı ve profesyonel bir stratejiye ihtiyaç olduğunu ifade etti. Fatih Köse yaptığı açıklamada, köklü bir geçmişe sahip olan Mesir Festivali’nin yalnızca yerel bir etkinlik olmadığını, Türkiye’nin kültürel mirası açısından da büyük önem taşıdığını vurguladı. Köse, "Yüzyıllardır devam eden bu önemli organizasyonun uluslararası alanda daha güçlü şekilde tanıtılması gerekiyor. Mevcut çalışmalar bu potansiyeli tam olarak yansıtmıyor" dedi. Festivalin dünya çapında bilinirliğinin artırılması için dijital platformların, turizm acentelerinin ve uluslararası iş birliklerinin daha etkin kullanılması gerektiğine dikkat çeken Köse, özellikle yabancı turistlerin ilgisini çekecek projelere ağırlık verilmesi gerektiğini söyledi. Köse açıklamasında, "Mesir Macunu Festivali, Manisa’nın en önemli değerlerinden biri. Bu değeri dünya markası haline getirmek elimizde. Bunun için daha planlı ve profesyonel bir tanıtım süreci yürütülmeli" ifadelerine yer verdi. Yetkililere de çağrıda bulunan Köse, festivalin tanıtımı konusunda kamu kurumları, sivil toplum kuruluşları ve özel sektörün iş birliği içerisinde hareket etmesi gerektiğini belirterek, "Ortak akılla yapılacak güçlü bir tanıtım atağı, hem şehrin ekonomisine hem de turizmine önemli katkılar sağlayacaktır" diye konuştu.
İstanbul Finansal hizmetler güven endeksi Mart ayında azaldı Mart ayında finansal hizmetler güven endeksi, bir önceki aya göre 16,9 puan azalış kaydederek 159,1 seviyesinde gerçekleşti. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), Mart ayına ilişkin Finansal Hizmetler İstatistikleri ve Finansal Hizmetler Güven Endeksi (FHGE) verisini açıkladı. Finansal Hizmetler Anketi sonuçları, finansal sektörde faaliyet gösteren 147 kuruluşun yanıtlarının ağırlıklandırılıp toplulaştırılmasıyla elde edildi. Mart ayında FHGE, bir önceki aya göre 16,9 puan azalış kaydederek 159,1 seviyesinde gerçekleşti. Endeksi oluşturan anket sorularına ait yayılma endeksleri incelendiğinde, son üç aydaki iş durumu, son üç aydaki hizmetlere olan talep ile gelecek üç aydaki hizmetlere olan talep beklentisi olmak üzere tüm alt endekslerin FHGE’yi azalış yönünde etkilediği görüldü. İş durumu ve hizmetlere olan talebe ilişkin değerlendirmelere göre, son üç ayda iş durumunda iyileşme olduğu yönündeki değerlendirmelerin bir önceki aya kıyasla belirgin zayıfladığı gözlendi. Son üç ayda hizmetlere olan talepte artış olduğu yönündeki değerlendirmeler ile gelecek üç ayda hizmetlere olan talepte artış olacağı yönündeki beklentilerin de zayıfladığı görüldü. İstihdama ilişkin değerlendirmelere göre, son üç ayda istihdamda artış olduğunu bildirenler ile gelecek üç ayda istihdamda artış olacağını bekleyenler lehine olan seyrin güçlendiği gözlendi. 2026 yılı Mart ayında, NACE Rev.2 sektör sınıflamasına göre ‘Finans ve Sigorta Faaliyetleri’ sektöründe güven endeksleri alt sektörler itibarıyla değerlendirildiğinde, bir önceki aya göre ‘64-Finansal Hizmet Faaliyetleri (sigorta ve emeklilik fonları hariç)’, ‘65-Sigorta, Reasürans ve Emeklilik Fonları (zorunlu sosyal güvenlik hizmetleri hariç)’ ve ‘66-Finansal Hizmetler ile Sigorta Faaliyetleri için Yardımcı Faaliyetler’ sektörlerinde sırasıyla 17,8, 0,6 ve 31,8 puanlık azalış olduğu gözlendi.
Yozgat İncir uyutması, adını 2-3 saat uykuya bırakılmasından alıyor, geleneksel tadıyla sofraları süslüyor Anadolu’nun kadim mutfak kültürüne ev sahipliği yapan Yozgat’ta, geleneksel lezzeti ‘İncir Uyutması’ sofralardaki yerini koruyor. Sadece üç malzeme ile hazırlanan ancak kıvamını alması için saatlerce uyutulan bu tatlı, hem hafifliği hem de besleyiciliği ile dikkat çekiyor. Yozgat mutfağının en özgün reçetelerinden biri olan incir uyutması, ismini hazırlık sürecindeki bekleme aşamasından alıyor. Şeker ilave edilmeden, tamamen kuru incirin doğal aromasıyla tatlanan bu lezzet, özellikle sağlıklı tatlı arayışında olanlar için ilk seçenek oluyor. Kuru incirler sıcak suda yumuşatıldıktan sonra küçük parçalara ayrılıyor. Kaynama noktasına gelmeden ısıtılan sütle birleşen incirler, bir nevi yoğurt mayalama tekniğiyle hazırlanıyor. Kaselere pay edilen karışımın üzeri örtülerek oda sıcaklığında yaklaşık 2-3 saat dinlenmeye yani uyumaya bırakılıyor. İncir uyutması, isteğe bağlı olarak üzerine serpilen ceviz içi veya tarçın ile servis edilerek damaklarda unutulmaz bir iz bırakıyor. "İncirin kendi tadıyla yapıyorum" Yozgatlı ev hanımları, bu tatlının nesillerden nesile aktarılan bir miras olduğunu vurguluyor. Sevtap Şahap, incir uyutması tatlısının tarifini verirken püf noktalarına da değindi. Şahap, "Kaynama noktasına gelen süte, ılık suda beklettiğimiz incirleri ekleyip blenderdan geçiriyoruz. İçinde taneleri kalırsa daha güzel olur. İsteyen içine şeker de atabilir ama ben hiçbir zaman atmadım. İncirin kendi tatlısıyla yapıyorum, şeker atmaya gerek kalmıyor, yeterince tatlı oluyor. Kaynadıktan sonra kaselere koyuyoruz. Sıcakken üstünü kapatıyoruz. 2 veya 3 saat uykuya bırakıyoruz. O yüzden de adı incir uyutması" dedi. "İncirde maya özelliği olduğu için uyuduğu zaman kıvam alıyor" Şahap, "Anneannelerimizden gördüğümüz gelenek göreneğe göre devam ettiriyoruz. Sadece süt ve incirle yapılıyor. Eskinin tatlısıdır. Ramazanda, kış günleri veya canları istediği zaman yapılmış. Misafirlerimize de ikram edilir. Lokantalarda da yapılıyor, yöresel yemek olarak geçiyor. İncirin koyulaşması için süte hiçbir şey koymaya gerek yok incirde maya özelliği var. Ondan dolayı uyuduğu zaman puding yapmış gibi koyulaşıyor" ifadelerini kullandı.