SAĞLIK - 01 Şubat 2026 Pazar 11:00

Dyt. Hilal Şahin Güneşsu’dan Laktoz intoleransında diyet açıklaması

A
A
A
Dyt. Hilal Şahin Güneşsu’dan Laktoz intoleransında diyet açıklaması

Diyetisyen Hilal Şahin Güneşsu, laktoz intoleransı olan insanların beslenme şekillerini nasıl değiştirmeleri gerektiğiyle ilgili önerilerde bulundu.


Laktoz intoleransında diyet hakkında açıklamalarda bulunan Güneşsu, "Laktoz intoleransı, süt ve süt ürünlerinde bulunan karbonhidrat olan laktozun sindiriminde gerekli olan laktaz enziminin eksikliği ya da enzim aktivitesinde yetersizlik sonucu sindirilememesi sonucu gelişen durumdur. Bu durum sonucunda karın ağrısı, kramp, bulantı, kusma, ishal gibi çeşitli belirtiler ortaya çıkabilir" dedi.


Güneşsu, "Laktoz intoleransı olan bireylerde uygulanan tıbbi beslenme tedavisindeki amaç, diyetle alınan laktoz miktarını azaltmaktır. Bu esnada diyetin örüntüsü oluşturulurken; laktoz içeren besinlerin diyetten çıkarılması, düşük laktoz içeren besinleri tüketmek, laktozsuz süt ve laktoz içeriği düşük yoğurt laktoz içeren besinlerle birlikte laktaz enzimi tüketmek, süt yerine yoğurt tüketmek gibi birtakım yollar izlenebilir. Beslenme tedavisinde en etkili yöntem, laktoz içeren besinleri diyetten çıkarmaktır. Ancak diyetten süt ve süt ürünlerinin çıkarılması başta kalsiyum olmak üzere birçok elzem besin ögesi eksikliklerine neden olabilmektedir. Kalsiyum alımındaki azalmanın osteoporoz, hipertansiyon ve bazı kanser türleri gibi önemli sağlık sorunları ile ilişkili olduğu tespit edilmiştir. Bu nedenle diyete laktozu azaltılmış besinler eklenmeli veya laktoz içeriği daha düşük olan besinler ile kişinin genel durumu izlenmelidir" diye konuştu.


Güneşsu, daha sonra şunları söyledi:


"Diyet tedavisindeki temel amaç, laktoz içeren besinlerden uzak durmak ile büyüme ve gelişimi sağlamak olduğuna dikkat çeken . Laktoz intoleransında diyetten laktoz içeren besinlerin çıkarılması ile hastalık belirtileri tedavi edilirken, süt ve süt ürünlerinin diyetten çıkarılması; kaliteli protein kaynağının azalmasına, elzem vitamin ve mineral eksiklikleri sonucu uzun dönemde kemik mineralizasyonunun bozulmasına, osteoporoza sebep olabilir. Bu nedenle uygulanacak diyet, besin ögesi içeriği açısından da değerlendirilmeli, hastanın yeterli kalsiyum, riboflavin, D vitamini aldığından emin olunmalı ve gerekli durumlarda dışarıdan takviye gereklidir. Dolayısıyla hastanın elzem besin ögesi ihtiyaçları karşılanmalıdır."


Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Kayseri Başkan Çolakbayrakdar: "Bu mübarek gece, Ramazan’ın manevi iklimine açılan kapıdır" Kocasinan Belediye Başkanı Ahmet Çolakbayrakdar; Berat Kandili dolayısıyla yayımladığı mesajında, bu mübarek gecenin taşıdığı derin manevi anlamlara dikkat çekerek, başta Kayserili hemşehrileri olmak üzere İslam Âlemi’nin kandilini tebrik etti. Başkan Çolakbayrakdar mesajında şu ifadelere yer verdi; "Rahmetiyle gönülleri kuşatan, affıyla kalpleri ferahlatan müstesna gecelerden biri olan Berat Kandili’ne ulaşmanın huzurunu ve mutluluğunu yaşıyoruz. Rabbim, sağlık ve sıhhat içerisinde, birlik ve beraberlik ruhu içinde daha nice kandillere erişmeyi hepimize nasip eylesin. Yüce Rabbimizin ‘Yok mu benden af dileyen, onu affedeyim’ buyurduğu; rızıkların takdir edildiği bu mübarek gece, bizler için eşsiz bir fırsattır. Bu müstesna geceyi yalnızca bir zaman dilimi olarak değil; hayatımıza yön verecek bir dönüm noktası olarak görmeliyiz. Gönüllerimizi kin ve nefretten arındırmalı, kırgınlıkları bir kenara bırakmalı, Ramazan’a ve hayatımızın geri kalanına elimizde beratla, yani affedilmiş olmanın huzuruyla girmeyi niyaz etmeliyiz. Rabbimizin sonsuz rahmet kapılarını ardına kadar açtığı Berat Gecesi’nde; O’nun emirlerini yerine getirmeyi, yasaklarından sakınmayı hayat düsturu edinmeli, Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed’e (S.A.V) layık bir ümmet olmak için gayret göstermeliyiz." Başkan Çolakbayrakdar sözlerini; "İnşallah Berat Kandili; mazlum coğrafyalarda akan gözyaşlarının dinmesine, yeryüzünde barışın, kardeşliğin, hoşgörünün ve adaletin hâkim olmasına vesile olur. Bu vesileyle Kayserili hemşehrilerimin, aziz milletimizin ve tüm İslam Âlemi’nin Berat Kandili’ni en kalbi duygularımla tebrik ediyor; Yüce Allah’tan bizleri sonsuz affına, rahmetine ve güzelliklerle dolu yeni başlangıçlara ulaştırmasını diliyorum" Diyerek noktaladı.
Kayseri Başkan Çolakbayrakdar: "KAYÇEV’le Kayserimizin doğasını koruyor, ekonomisini güçlendiriyoruz" Kocasinan Belediyesi bünyesinde faaliyet gösteren ve günlük 40 ton atık işleme kapasitesine sahip olan KAYÇEV Geri Dönüşüm Tesisi, çevreye ve ekonomiye sunduğu katkılarla dikkat çekiyor. Anadolu’nun tek ve en modern geri dönüşüm tesisi olma özelliğini taşıyan KAYÇEV’in, Türkiye’ye örnek bir proje olduğunu vurgulayan Kocasinan Belediye Başkanı Ahmet Çolakbayrakdar, tesisin Kocasinan’a ve Kayseri’ye büyük değer kattığını söyledi. Kocasinan Belediyesi iştiraklerinden Çevre Teknolojileri ve Enerji San. Tic. A.Ş. (KAYÇEV) aracılığıyla geri dönüşüme güçlü destek verdiklerini belirten Başkan Çolakbayrakdar, daha temiz ve daha yaşanabilir bir Kocasinan hedefiyle özveriyle çalıştıklarını ifade etti. Kocasinan Belediyesi’nin hayata geçirdiği geri dönüşüm projelerinin Türkiye genelinde örnek alındığının altını çizen Başkan Çolakbayrakdar; "Doğayı ve çevreyi korumak, gelecek nesillerimize daha sağlıklı ve daha yaşanabilir bir dünya bırakmak ve ülke ekonomisine katkı sağlamak adına atıkların geri dönüşümü büyük önem taşıyor. Bu bilinçle Kocasinan Belediyesi olarak çevreye yönelik ciddi yatırımlar yapıyor, sürekli yeni projeler geliştiriyoruz. Sadece Kocasinan için değil, Türkiye için çalışıyoruz." İfadelerine yer verdi. 2016 yılında Kocasinan’a kazandırılan KAYÇEV’in, son teknolojiyle donatılmış altyapısıyla dikkat çektiğini vurgulayan Başkan Çolakbayrakdar, tesisin günlük 40 ton atığı geri dönüşüme kazandırdığını belirterek; "Tesisimizde; kâğıt, metal, plastik, cam, kompozit ambalaj ve katı atıklar ayrıştırılarak ekonomiye yeniden kazandırılıyor. Bu sayede hem doğal kaynaklarımız korunuyor hem de ciddi oranda elektrik ve petrol tasarrufu sağlanıyor" dedi.