ÇEVRE - 12 Eylül 2025 Cuma 12:18

Üç ilin kesişim noktasında manzarasıyla mest eden zirve keşfedilmeyi bekliyor

A
A
A
Üç ilin kesişim noktasında manzarasıyla mest eden zirve keşfedilmeyi bekliyor

Kastamonu’nun Araç ilçesindeki Soğucaova Yaylası sınırlarında yer alan ve doğal güzellikleriyle dikkat çeken bin 700 rakımlı Katbaşı Zirvesi keşfedilmeyi bekliyor. Kastamonu, Çankırı ve Karabük’ü gören zirve, doğal güzelliğiyle mest ediyor.


Kastamonu’nun Araç ilçesindeki yaylaların turizme kazandırılması için çalışmalar sürüyor. Son yıllarda vatandaşların uğrak noktası haline gelen Araç yaylaları, ziyaretçilerini manzaralarıyla mest ediyor. Araç ilçe merkezinden başlayıp 48 kilometrelik mesafede birbirine bağlantılı 33 yaylada, ’orman ve tabiat turizmi’ alanında ihtisaslaşan Kastamonu Üniversitesi’nce yürüyüş rotası çalışmaları gerçekleştirildi. Bu çerçevede Kastamonu Üniversitesi Öğretim Görevlisi Hikmet Haberal, Ersizlerdere Kalkınma Eğitim ve Eko Turizm Derneği Başkanı Mustafa Çağır ve Kastamonu Doğa Koruma ve Milli Park Müdürlüğü ekipleri Soğucaova Yaylası’nda ve Katbaşı Zirvesi’nde incelemelerde bulundu.


Bin 700 rakımlı Katbaşı Zirvesi’ni bölge halkıyla gezen ekip, Ankara’ya 292 kilometre, İstanbul’a 470 kilometre uzaklıktaki bölgenin turizme kazandırılması için keşif çalışması yaptı. 3 kilometrelik bir mağaranın da yer aldığı bölgede yaşayan yerli halk ise zirve ve yaylanın güzelliğiyle turizm merkezi haline gelebileceğini ifade etti.



"Katbaşı Zirvesi, Çankırı, Kastamonu ve Karabük sınırlarında yer alan doğa harikası bir yer"


Bölgeyle ilgili bilgi veren Kastamonu Üniversitesi Öğretim Görevlisi Hikmet Haberal, "Soğucaova Yaylası’nın 2 kilometre uzaklığında bulunan Katbaşı Zirvesi olarak bilinen bu yer, rakım olarak bin 700 metrededir. Burası görsel güzelliğiyle, tabiat kaynakları açısından önemli bir alan. Bitki çeşitliliği, yaban hayatı çeşitliliği, dağ sarımsakları olan inanılmaz çam ağaçlarının olduğu bir bölge. Katbaşı Zirvesi’nin hemen altında Soğanlı Çayı’nın olduğu Karabük, Kastamonu ve Çankırı sınırlarının 3 ilimizi bir arada göründüğü noktada olan bu doğa harikası bir yer. Buraya insanlar yaylacılık faaliyetleri için geliyorlar ve onlarla da görüştük. Vatandaşlar, piknik amaçlı ve seyir amaçlı gelip burayı görmek istiyorlar. Macera turizmine veya doğal güzellikleri açısından insanların bölgeye gelmesi, bu bölgede gelip çok fazla bir yatırım gerektirmeden bir seyir terası yapılması ve yollarının iyileştirilmesi gerekiyor. Yolun düzenlenmesiyle birlikte hem yerli halk hem de dışarıdan vatandaşlarımız buraya gelecektir. Çünkü burası Karabük, Kastamonu ve Çankırı arasında bulunan bir noktada, insanlarımızın gelip burada seyir yapması, burada piknik yapması önemli katkı sağlayacaktır" dedi.



"Çok fazla yatırım gerektirmeden çok basit kamelya ve seyir terasıyla bölge turizme açılabilir"


Araç ilçesi ile Katbaşı Zirvesi arasında 33 tane yaylanın bulunduğunu belirten Haberal, "Karabük ile Çankırı sınırına doğru Soğucaova Yaylası bulunuyor. Bu bölgeye insanlar stresten, şehirdeki o gürültüden, kalabalık ortamdan uzaklaşıp yaylaya gelebiliyorlar. Soğucaova Yaylası’na gelen vatandaşlarımız, 2 kilometre olan yürüyüş mesafesiyle bu alana gelip burada kendini yenileyebiliyor. En iyi terapi doğal terapidir. Şurada oturup şu manzarayı bir saat izledikten sonra psikiyatriye, psikoloğa gitmezsiniz. Çünkü en iyi terapi budur. Gelip insanların yaylalarda vakit geçirmelerini istiyoruz. Sıradan bir piknik ya da oturma gruplarının yapılması, çardakların yapılmasıyla birlikte buraya da bir seyir terası veya çardak gibi bir kamelya tarzı bir donatıların yapılmasıyla turizme kazandırılabilir. Özellikle Doğa Koruma ve Milli Parklar Müdürlüğü ile Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü bu işleri çok güzel yapıyor. Bu kurumlarımızın bu bölgelerde bu donatıları yapıp vatandaşların hizmetine sunduğunda bizim bu bölgeye eko turizmin anlamında zaten bu eko turizmin turist tipleri çok farklıdır. Aşırı kalabalık turisti sevmeyen, sakin ve sadeliği seven insanların bölgelere gelmesini istiyoruz. Sayısı az olsun ama gelsin insanlarımız vatandaşlar bu bölgeden faydalansınlar" şeklinde konuştu.



Yöre halkı bölgenin turizme kazandırılmasını istiyor


Emekli olduktan sonra Soğucaova Yaylası’na yerleştiğini belirten Şener Deveci ise, "Katbaşı Zirvesi, yaylamızın sınırları içerisinde olan bir yer. Katbaşı olarak bilinen burasının yüksekliği 2 bin metreye yakındır. Çaykaşı köyünün sınırlarının üstünde oluyor. Yaylaya bağlı bir yer. Bir de mağarayla beraber bağlantısı var. Aynı zamanda aşağısında Soğanlı ve Filyos Çayı üzerinde bulunuyor. Burada paraşüt çalışmaları yapılabilir, gezi yapılabilir, piknik yapılabilir. Bunun dışında doğa turizmi, tabiat turizmine cevap verecek bir ölçüde ve dolayısıyla doğal güzellikleri olan bir yer. Fakat şu ana kadar keşfedilmedi. Tarım ve Orman Bakanlığı ve Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından bu konuda bize yardımcı olmalarını ve bölgenin turizme kazandırılmasını talep ediyoruz" ifadelerini kullandı.



Üç ilin kesişim noktasında manzarasıyla mest eden zirve keşfedilmeyi bekliyor

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Samsun Veysel Bilen: "Tüm taraftarlarımızdan özür dilerim" Samsunspor Başkanvekili Veysel Bilen, sözlerinin yanlış anlaşıldığını belirterek taraftarlardan özür diledi. Bir basın toplantısında kullandığı "Makyajlı Samsunsporlular" söylemi nedeniyle açıklamalarda bulunan Veysel Bilen, bu açıklamayı yapmak için doğru zamanı beklediğini belirterek açıklamalarda bulundu. "Geçmişte kullandığım bir ifadenin bazı taraftarlarımızı kırdığını ve bu sözlerin camiamızda üzüntü oluşturduğunu uzun zamandır büyük bir dikkatle takip ediyorum. Sessizliğim asla konuya duyarsız kaldığımdan değil; aksine bu kırgınlığın büyüklüğünü anlayarak en doğru ve samimi adımı atmak için doğru zamanı beklememdendi" diyerek sözlerine başlayan Bilen, ayrıca şunları söyledi: "Başkanımız Yüksel Yıldırım’ın yaptığı kapsayıcı açıklamalar ve kulübümüz için ortaya koyduğu güçlü vizyon doğrultusunda, artık tüm kırgınlıkları geride bırakıp yeniden kenetlenme zamanıdır. Şunu açık yüreklilikle ifade etmek isterim ki; o gün kullandığım sözlerin hedefi hiçbir zaman yağmurda, çamurda, karda takımının peşinden koşan, Atatürk’lü armaya gönülden bağlı gerçek Samsunspor sevdalıları olmamıştır. Ancak niyetim ne olursa olsun sözlerimin farklı algılanarak sizleri üzmüş olması beni de derinden üzmüştür. Bu nedenle kırılan, üzülen tüm taraftarlarımızdan samimiyetle özür diliyorum. Herkes bilmelidir ki; bu can bu bedende olduğu sürece ben de kırmızı-beyaz-siyah renklere gönül vermiş bir Samsunspor sevdalısıyım. Bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da tüm enerjimi ve emeğimi bu büyük camianın ve şanlı armamızın hizmetine sunmaya devam edeceğim. Bugün ihtiyacımız olan şey; geçmişte yaşanan kırgınlıklara takılıp kalmak değil, Sayın Başkanımızın liderliğinde tek yürek olarak Samsunsporumuzun hedefleri doğrultusunda omuz omuza yürümektir. Çünkü biliyoruz ki; biz bize yeteriz. Tek sevdamız Samsunspor’dur."
Muğla Ula’nın içme suyu hatları yenileniyor Muğla Su ve Kanalizasyon İdaresi (MUSKİ) Genel Müdürlüğü tarafından Ula ilçesinde şahıs arazileri içinden geçen içme suyu hatları hem mülkiyet dışına taşınıyor, hem de su isale hatları yenileniyor. İçme suyu isale ve şebeke hatlarının mülkiyet dışına taşınmasını, yenilenmesinin yanında alt depodan üst depoya iletimi sağlayan tüp terfi istasyonu yapıldığı açıklandı. MUSKİ Genel Müdürlüğünden yapılan açıklamada, "Ula ilçemizin merkez mahallelerinde içme suyu altyapısını daha modern, güçlü ve verimli bir yapıya kavuşturmak için çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Bu kapsamda, Köprübaşı Mahallesi Kökcüler Sokak’ta mülkiyetlerin içerisinden geçtiği için müdahalesi zor olan içme suyu şebeke ve terfi hatlarını mülkiyet dışına, yol güzergâhlarına taşıyarak yeniledik. Aynı zamanda hatların çaplarını büyüterek yenileme çalışması gerçekleştirdik. Karadere kaynaklarından gelen suyu daha etkin kullanabilmek amacıyla alt depodan üst depoya iletim sağlayan modern bir tüp terfi istasyonu da inşa ettik. Çalışmalar kapsamında içme suyu deposu çevresinde çevre düzenlemeleri de yaparak alanı daha düzenli ve kullanışlı hale getirdik. Muğla Büyükşehir Belediye Başkanımız Sayın Ahmet Aras’ın öncülüğünde gerçekleştirdiğimiz bu yatırımlarla su kayıplarını önlüyor, Ula’da yaşayan vatandaşlarımıza daha sağlıklı, kaliteli ve kesintisiz içme suyu ulaştırmaya devam ediyoruz" denildi.
Ankara Hacettepe Üniversitesi Rektörü Güran: "Artık dünyada 4’üncü nesil üniversite kavramı var" Hacettepe Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Cahit Güran, "Artık dünyada 4’üncü nesil üniversite kavramı var. 4’üncü nesil üniversiteyi, 3’üncü nesil üniversitelerden ayıran en temel fark, bilgi üretmek ve bunu eğitim vasıtasıyla bireylere aktarmak" dedi. Yükseköğretim Kurulu (YÖK) tarafından Hacettepe Üniversitesi Bilim İletişimi Ofisi ev sahipliğinde düzenlenen ’Bilim Kafe’ etkinliğinde, 1’inci sınıf emniyet müdürü ve ressam Ahmet Sula, bağımlılıkla mücadele konusunda konferans verdi. ’1-7 Mart Yeşilay Haftası’ nedeniyle düzenlenen etkinlikte açıklamalarda bulunan Sula, toplum sağlığını tehdit eden tütün, alkol, uyuşturucu, teknoloji, kumar bağımlılığı gibi önemli sorunlara dikkat çekti. Bugüne kadar terörle mücadele, istihbarat birimleri, adli ve idari birçok birimde çalışan Ahmet Sula, yaptığı konferanslarla birlikte yaklaşık 300 bin öğrenciye ulaştığını belirtti. Hacettepe Rektörü Prof. Dr. Mehmet Cahit Güran ise, YÖK’ün başlattığı projeyi manidar bulduklarını ve bu proje ile Türkiye’deki 208 üniversitede Bilim Kafe etkinliği düzenleneceğini vurguladı. "YÖK, çok güzel bir proje başlattı" Etkinlikte gençlere seslenen Prof. Dr. Mehmet Cahit Güran, bilgi üretmenin ve bu bilgiyi bireylere aktarmanın kendilerine ışık olacağını ifade ederek, "YÖK, çok güzel bir proje başlattı. Bu proje Bilim Kafe etkinliği. Türkiye’deki 208 üniversite bünyesinde koordinatörlükler kuruldu ve bu koordinatörlükler Bilim Kafe vasıtasıyla üniversitelerin topluma katkı misyonunun daha görünür, daha etkili hale gelmesi için bir süreç başlattı. Artık dünyada 4’üncü nesil üniversite kavramı var. 4’üncü nesil üniversiteyi, 3’üncü nesil üniversitelerden ayıran en temel fark, bilgi üretmek ve bunu eğitim vasıtasıyla bireylere aktarmak. Bunun dışında aynı zamanda içinde bulunduğu toplumun, coğrafyanın, bölgenin, şehrin problemlerine ışık tutan problemleri çözmek için çözümler üretmeye çalışan bir misyonu da hayata geçirilmesi" diye konuştu.