YEREL HABERLER - 09 Nisan 2012 Pazartesi 16:29

TÜRKİYE`NİN İLK KÜLTÜR BAKANI KAYSERİ`DE

A
A
A
TÜRKİYE`NİN İLK KÜLTÜR BAKANI KAYSERİ`DE

Kayseri`de, Türkiye`nin ilk Kültür Bakanı Prof. Dr. Talat Halman ``˜Sinan Mimarın Mucizesi` adlı konferansa konuşmacı olarak katıldı.
Sabancı Kültür Sitesinde düzenlenen ``˜Sinan Mimarın Mucizesi` adlı konferansa Türkiye`nin ilk Kültür Bakanı Prof. Dr. Talat Halman, Erciyes Üniversitesi Rektörü Fahrettin Keleştemur, öğretim üyeleri ve öğrenciler katıldı.
Türkiye`nin ilk Kültür Bakanı Prof. Dr. Talat Halman, ``Sizleri çok kıskanıyorum çünkü Mimar Sinan`ın şehrindesiniz onun yöresindesiniz. O muhteşem estetikle yetiştiniz ve onu her gün yaşıyorsunuz. Ne mutlu size ama başka yerlerde olan bizlerde çok talihliyiz çünkü Mimar Sinan`ın eserleri o kadar büyük çapta olmuş durumda ki hele İstanbul`da olanlar, orada galiba 300`e yakın Mimar Sinan eserleri var. Böyle bir deha dünyamıza çok az gelmiştir. Ülkemiz onun kıymetini biliyor. Mimar Sinan batıda ve doğuda mimariye ilişkin tüm bilgi, fikir ve teknikleri beynine ve ruhuna sindirmiş bir yaratıcıydı`` diye konuştu.
"İmparatorluk iradesi ona verildi" diyen Halman, ``Büyük bir yaratıcılık ruhu içinde ileri bir estetikle harmanlayarak bu mimariyi uyguladı. Bu kaç insana böyle nasip olmuştur? O yüzden de çok uzun yaşadı. 100 yıla yakın yaşadı ve içinde yaşadığı 100 yıla damgasını vurdu. Dünya`ya büyük bir katkıda bulundu. Öğrenim ve çıraklık döneminde üstlere bağlı kalarak bina üzerinde yoğunlaşmışken, savaşlarda yençeri olarak görev almışken, köprüler yollar yapmışken Mimar Sinan yıllar sonra büyük bir yaratıcılığa yöneldi. Gerçek anlamda muhteşem eserler yaratmak yoluna gitti. Mimari doğayla uyumlu, kent ruhu ahenkli, geniş mekanla bağdaşık olarak var etmek anlayışı dünyadaki pek çok mimardan çok onda vardı. Bu yalnızca Osmanlının değil tüm İslam uygarlığının devrimsel bir zaferi olmuştur`` şeklinde konuştu.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir