YEREL HABERLER - 30 Nisan 2012 Pazartesi 12:10

LOKANTACILAR VE PASTACILAR ODASI`NDAN UYARI:

A
A
A
LOKANTACILAR VE PASTACILAR ODASI`NDAN UYARI:

Lokantacılar ve Pastacılar Odası Kayseri Şubesi, vatandaşları ucuz yemek konusunda uyardı. Uyarının içeriği ucuz yemeklerin başta kanser olmak üzere, karaciğer yağlanması ve böbrek rahatsızlıklarına neden olduğu yönünde.
Lokantacılar ve Pastacılar Odası Başkanı Hayrettin Köse, lokantacılık mesleğinin ustalık belgesine sahip olmayan kişilerce yapılmasının yanlışlığına dikkat çekti. 1980 yılında çıkarılan 3308 sayılı yasa ile lokantacılık mesleğinin koruma altına alındığını söyleyen Köse, son zamanlarda lokantacılık yapanların ustalık belgesi almadığının altını çizdi.
YEMEK YEDİОİNİZ LOKANTANIN USTALIK BELGESİNE DİKKAT EDİN
Bu durumun hijyen başta olmak üzere, sağlık konusunda çeşitli dezavantajlara neden olduğunu söyleyen Köse ``Bu mesleği hiçbir eğitim almadan, hijyen ve sanitasyonu bilmeden yapan birçok insan var. Bu işi bilmeden yapan insanlar telafisi mümkün olmayan sağlık sorunlarına yol açmaktadır. Bunları her an duyuyor ve görüyoruz. Ne yazık ki bu konuda bir adım atılmamakta, denetimler de yetersiz kalmaktadır. Serbest ülke ekonomisi adı altında herkes lokantayı rahatlıkla açabiliyor. 2005 yılında Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği ile Odalar ve Borsalar Kanununun 102. Maddesinde ``˜esnaf sicile kayıt olurken ustalık belgesi istenmez` ibaresi konuldu. Yasanın boşluğundan yararlanarak Ticaret Odaları Ustalık Belgesi sormadan, metrekareye rivayet etmeden kriterlere uymadan kayıt yapıyorlar. Vatandaşlarımızın da bu konuda bilinçli davranması gerekir. Nasıl ki bir doktora gittiğinizde diplomasına dikkat ediyorsanız yemek yenilen lokantanın da Ustalık belgesine dikkat etmeleri gerekiyor.`` diye konuştu.
ÇAY OCAKLARI KAHVALTI EVİ DİYE HİZMET VERİYOR
Niyetlerinin bağcıyı dövmek olmadığını kaydeden Köse, ``Kriterlerine uygun olmadan faaliyet gösteren çay ocakları kahvaltı evi adı altında hizmet vermektedir. Böyle bir ruhsat varsa ruhsatının verilmesini, yoksa gerekli işlemlerin yapılmasını bekliyoruz. Ayrıca ruhsat harici ve ruhsatsız çalışan işletmelerle ilgili de gerekli işlemlerin yapılmasını bekliyoruz. Bugün bakkallarda bile sac kavurma, ekmek arası kıyma sote vb. satılmaktadır.Bu olumsuzluklar bizleri son derece üzmektedir. Sektörümüz gitgide bitme noktasına gelmektedir, bir an önce gerekli önlemlerin alınmasını istiyoruz.`` dedi.
UCUZ ET KANSER NEDENİ
Köse, alelade satılan ucuz dürüm ve etli yemeklerin kanser başta olmak üzere, karaciğer yağlanması ve böbrek rahatsızlıklarına davetiye çıkardığını vurguladı. Etin kilosunun asgari 20 TL`ye satılırken, 2.50 TL`ye köfte ekmek satılmasının ya da 1.5 TL2ye dürüm satılmasının, tüketici tarafından şüpheyle karşılanmasın gerektiğini ifade eden Köse, ``Ne yapılması gerektiği konusunda biz de şaşırdık. Bizim amacımız dürüst çalışan, işin ehli olan, kriterlere rivayet eden esnafımızı ve tüketiciyi korumaktır. Bizler bilinçli tüketici, bilinçli anne babalar istiyoruz. Ucuz olsun da bugünü kurtaralım diye sağlıksız beslenmeden dolayı 14-15 yaşlarındaki çocuklarımız kanser hastası, lösemi hastası, karaciğerleri iflas etmiş, böbrek hastası. Üzülerek söylüyorum ki bu hastalıkların birçok sebeplerinden biride sağlıksız beslenmeden ve GDO`su ile oynanmış yiyeceklerden geçiyor. Ucuz yenilen yemeğin faturasını bazen hayatıyla ödeyen insanlarımız var. Bilinçli tüketicilerin Türk Mutfağımızın gerçek temsilcileri işini hakkıyla yapan bizleri tercih etmelerini diliyor, saygılarımı sunuyorum.`` ifadelerini kullandı.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İstanbul Bahçelievler’de çiğköfte festivali: 5 ton çiğköfte dağıtıldı Bahçelievler Belediyesi tarafından gerçekleştirilen "5. Geleneksel Doğu Güneydoğu Çiğ Köfte Festivali" renkli görüntülere sahne oldu. 5 ton çiğköftenin dağıtıldığı festivale katılan binlerce vatandaş hem yöresel lezzetleri tattı, hem de doyasıya eğlendi. Bu yıl 5’incisi düzenlenen "Geleneksel Doğu Güneydoğu Çiğ Köfte Festivali" İstanbul Bahçelievler’de vatandaşların yoğun ilgisiyle gerçekleşti. Bahçelievler Belediye Başkanı Dr. Hakan Bahadır’ın katılımıyla düzenlenen festivalde çiğ köfte dağıtımı, yöresel halk türküleri ve yöresel yemeklerin bulunduğu çeşitli etkinlerde vatandaşlara renkli anlar yaşattı. Binlerce vatandaş, dağıtılan 5 ton çiğköfteden yiyebilmek için onlarca metre uzayan kuyruklarda sıra olurken, Başkan Bahadır elleriyle yoğurduğu çiğköfteyi yine kendisi vatandaşlara dağıttı. Ardından ise Güneydoğu bölgesinin yöresel müzik grubu alan Harfane sahneye çıkarak kulakların pasını sildi. Festivale katılan vatandaşlar ise doyasıya eğlenirken, festivalin gelecek yıllarda da devam edeceği öğrenildi. "Çiğköfte bizim, Anadolu’nun kültürü" Festivalde çiğköfte yoğuran ve vatandaşlara dağıtan Bahçelievler Belediye Başkanı Dr. Hakan Bahadır, "Biliyorsunuz ki çiğköfte bizim, Anadolu’nun kültürü. Bu bir yemek değil, bir kültür, birleştirici bir güçtür. Bizlerin karnını doyurduğu, dinlendiği hatta birazda eğlendiği bir yemek. Nasıl çiğköftemizde acısı da var, tatlısı da var, ekşisi de varsa aynı Türkiye gibidir. Bugün 5 ton çiğköfte dağıtacağız. Bu festivalde emeği geçen herkese çok teşekkür ederim" dedi.