GENEL - 24 Temmuz 2017 Pazartesi 10:15

Faydalı Böcekler Kayseri’de İş Başında

A
A
A
Faydalı Böcekler Kayseri’de İş Başında

"Faydalı Böcekler Kayseri’de İş Başında” sloganı ile tarımsal üretimde biyolojik mücadele konusunda gerçekleştirilen projenin tanıtımı yapıldı.

"Faydalı Böcekler Kayseri’de İş Başında” sloganı ile tarımsal üretimde biyolojik mücadele konusunda gerçekleştirilen projenin tanıtımı yapıldı. Ankara Zirai Mücadele Merkez Araştırma Enstitüsü Müdürlüğünden, yapılan çalışmaları yerinde incelemek için gelen ekip ile birlikte, Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bitki Koruma Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Cem Özkan proje hakkında bilgiler verdi.


Prof. Dr. Cem Özkan, tarımsal üretimde yoğun ve bilinçsiz kullanılan tarım ilaçlarının, birçok problemlere neden olduğu bildirdi. Özkan, tarım ilacı kalıntısı nedeniyle insan sağlığında yaşanan olumsuzluklara hava-su-toprak gibi doğal kaynakların kirlenmeye, arılar ve benzeri birçok hayvanın ölmesi ile doğal dengenin bozulmasına, ilaçlara karşı dirençli zararlıların ortaya çıkışması ve dış satımda ilaç kalıntısı olan ürünlerin geri dönmesi ve mücadelede ekonomik olarak dış ülkelere bağımlılığın, üzerinde durulması gereken sorunlar olduğunu belirtti.


Özkan, tarımsal zararlıların neden olduğu kayıpların dünya ortalamasının, yüzde 25 civarında olduğunu, Türkiye’de de benzer oranlarda kayıplar olduğunu bildirerek, "Türkiye’de tarımsal zararlılarla mücadele denildiğinde üreticilerin ilk akla gelen uygulama, tarımsal ilaçların kullanıldığı Kimyasal Mücadele Yöntemi’dir. Türkiye’de yaklaşık 35-40 Milyon ton tarım ilacı kullanılmakta, bunun için yapılan harcama ise 800 milyon ABD doları civarındadır. Tarım ilaçlarında yurt dışına olan bağımlılığımız ise yüzde 95 civarındadır. Günümüzde tarım ilaçlarını bize satan ülkeler, bu tarım ilaçlarını kullandığımız ürünlerde tarım ilacı kalıntısı belirli oranı geçtiğinde ise bizim sattığımız bu ürünleri geri göndermekte ve hatta boykot uygulamaktadır. Bu tarım ilacı bağımlılığının neden olduğu ekonomik, ekolojik ve sağlık problemlerini azaltmak için alternatif mücadele yöntemlerine yönelme zorunluluğu vardır. Alternatif mücadele içinde ’Biyolojik Mücadele’ önde gelmektedir" dedi.


Biyolojik Mücadele, tarımda zararlı olan etmenlere karşı yine tarımda var olan faydalı etmenlerin insan eli ile kullanılarak zararlı sorunun baskılanması şeklinde açıklayan Özkan, "Ülkemiz biyolojik çeşitliliğinin, biyolojik mücadele etmenlerinin varlığı konusunda da çok zengin. Biyolojik mücadelede en fazla kullanılan yöntem, doğal düşman böcekler diye bilinen parazitoit ve predatör böceklerin kitle halinde üretilerek zararlının bulunduğu alanlara salınması şekilde gerçekleşiyor" diye konuştu.


Özkan, "Türkiye’de çok fazla türü olan bu faydalı böcekleri, kitle üretim teknolojimiz yeterli olmadığı için tarımda yeterli düzeyde değerlendiremiyoruz ve sonuçta tarım ilacı kullanmaya mahkûm oluyoruz. Diğer taraftan Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın, biyolojik mücadelenin ülkemizde yaygınlaşması için üreticilere önemli destek vermeye başladı. Son yıllarda ülkemizde yaygınlaşmaya başlayan biyolojik mücadele uygulamalarında yine yurt dışı firmalar ana rolü oynuyor. Bugün kullanılan biyolojik mücadele etmeni böceklerin yüzde 95’i, aynı tarım ilaçlarında olduğu gibi ithal edilerek kullanılmaktadır. Diğer bir ifade ile ülkemiz tarımsal mücadelede düne kadar sadece tarım ilacına bağımlı iken, bugün tarım ilacı ile birlikte faydalı böceklere bağımlılık göstermektedir" dedi.


Kayseri İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Özkan Kayacan ise, "Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’mızın vizyonu ve milli tarım politikası ile de tamamen örtüşen, 2023 yılına kadar hali hazırda yüzde 1 olan ülkemiz biyolojik mücadele uygulamalarını yüzde 25’e çıkartmayı, birkaç adet olan biyolojik mücadele etmeni üreten yerli firma sayısını 100’e çıkarmayı, biyolojik mücadele sektöründe 50-60 bin kişinin istihdam edilmesi ve yıllık en az 300 Milyon TL’lik yerel bir biyolojik mücadele pazarı oluşturmayı ve biyolojik mücadelede ithalatçı durumda olan ülkemizi ihracatçı duruma getirmeyi planlanmaktayız" diyerek şu bilgileri verdi:


"Faydalı böceklerin tarım ilaçları ile birlikte kullanıldığı entegre mücadele uygulamalarının, gelişmiş ülkelerde olduğu gibi ülkemizde de kullanılabileceğini ortaya koymak adına Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi, Ankara Üniversitesi Teknokent AR-Ge firmaları ve Kayseri İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü olarak “Faydalı Böcekler Kayseri’de İş Başında” adlı bir proje başlattık. Projede yüzde yüz yerli üretim ile elde edilen biyolojik mücadele etmeni faydalı böcekler, Kayseri’de Yeşilhisar ve Develi ilçeleri elma bahçelerinde kullanılmakta. Proje başlangıcında İl Müdürlüğü ziraat mühendisleri ile birlikte üreticilere biyolojik mücadele eğitimleri verildi ve elmalarda ana zararlı olan içkurdu zararlısına karşı yüzde yüz yerli üretim ve dünyanın en küçük arıcığı olan Trichogramma evanescens adlı faydalı arıcık salımı başlatılarak sezon sonuna kadar 100 milyon Trichogramma evanescens bahçeye salınmış olacaktır. Böylece Ülkemizde bir ilk gerçekleştirilmiş olacak.


İlimizde olduğu gibi elma üretiminin ülkemizde birçok il için ekonomik anlamda çok önemli ürünlerdir, üreticilerimizin elmada ana zararlı olan Elma İçkurdu’na karşı yılda 15’er adete kadar ilaçlama yapılmakta, ancak faydalı böceklerin kullanılması ile bu 15 ilaçlamanın hiçbiri yapılmadan da sağlıklı üretim gerçekleştirilecektir. Biyolojik mücadelenin yaygınlaşması ile ülkemizde marka değeri olan ürünlerin üretilecek ve uluslararası tarımsal ürünlerin ihracatı hızlı bir şekilde artabilecektir."

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İstanbul Yurtta hava durumu Yurdun kuzey, iç ve doğu kesimlerinin parçalı ve çok bulutlu, Marmara’nın kuzeyi, İç Anadolu’nun güney ve doğusu, Doğu Akdeniz, Karadeniz, Doğu ve Güneydoğu Anadolu ile Antalya’nın iç kesimlerinin sağanak ve yer yer gök gürültülü sağanak yağışlı, diğer yerlerin az bulutlu geçeceği tahmin ediliyor. Yağışların Orta ve Doğu Karadeniz, Doğu Anadolu, Güneydoğu Anadolu’nun kuzey ve doğusu, Sinop, Sivas, Kahramanmaraş ve Osmaniye çevreleri ile Adana’nın kuzey kesimlerinde yerel olarak kuvvetli olması bekleniyor. Meteoroloji Genel Müdürlüğünden alınan tahminlere göre, hava sıcaklığı yurt genelinde mevsim normalleri civarında seyredecek. Rüzgar, genellikle kuzeyli, güney ve doğu kesimlerde güneyli yönlerden hafif, ara sıra orta kuvvette, kuvvetli yağış beklenen yerlerde yağış anında yer yer kuvvetli olarak esecek. Bazı illerde beklenen hava durumuyla günün en yüksek sıcaklıkları ise şöyle: Ankara: Parçalı ve çok bulutlu, sabah saatlerinde kuzey ve doğu ilçeleri sağanak ve yer yer gök gürültülü sağanak yağışlı 21 İstanbul: Parçalı ve çok bulutlu, yerel sağanak yağışlı 16 İzmir: Az bulutlu, yer yer parçalı bulutlu 24 Adana: Parçalı ve çok bulutlu, aralıklı sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışlı (Yağışların kuzey kesimlerinde kuvvetli olması bekleniyor) 28 Antalya: Parçalı ve çok bulutlu, öğle saatlerinde iç kesimleri yerel olmak üzere sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışlı 26 Samsun: Parçalı ve çok bulutlu, aralıklı sağanak gök gürültülü sağanak yağışlı (Yağışların yerel olarak kuvvetli olması bekleniyor) 17 Trabzon: Parçalı ve çok bulutlu, aralıklı sağanak gök gürültülü sağanak yağışlı (Yağışların yerel olarak kuvvetli olması bekleniyor) 17 Erzurum: Parçalı ve çok bulutlu, aralıklı sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışlı (Yağışların yerel olarak kuvvetli olması bekleniyor) 16 Diyarbakır: Parçalı ve çok bulutlu, aralıklı sağanak gök gürültülü sağanak yağışlı (Yağışların yerel olarak kuvvetli olması bekleniyor) 23
Erzincan Türkiye’nin canlı ve minarel türleri bu müzede sergileniyor Türkiye’nin ilk doğa tarih müzesi olma özelliği taşıyan Erzincan’ın Kemaliye ilçesindeki Prof. Dr. Ali Demirsoy Doğa Tarihi Müzesi, başta Kemaliye olmak üzere Erzincan ve yurt genelinden canlı ve minarel türlerine ait yaklaşık 5 bin çeşit materyali sergiliyor. Erzincan Kemaliye’deki Prof. Dr. Ali Demirsoy Doğa Tarihi Müzesi, Kemaliyeli olan, Prof. Dr. Ali Demirsoy’un katkıları ile kuruldu. Müzeyle ilgili şu bilgilere yer verildi: “Prof. Dr. Ali Demirsoy Doğa Tarihi Müzesi, Kemaliye ilçesinde kurulan “Doğa Müzesinde Bilimsel Bir Gezinti” isimli proje kapsamında 2009 yılında kuruldu. Müzenin kuruluşuna Prof. Dr. Ali Demirsoy, Prof. Dr. Aydın Akbulut ve Öğ. Gör. Yusuf Durmuş öncelik etti. Bu müzede sergilenen örneklerin önemli bir kısmı 10 ayrı üniversiteden 48 bilim insanının görev aldığı “Kemaliye ve Çevresinin Biyoçeşitlilik Açısından İncelenmesi” projesi kapsamında bölgeden toplanan jeolojik ve biyolojik örneklerden oluşmakta. Kurulduğu tarihten bugüne bölge halkı, öğrenciler ve ekoturizm açısından önemli bir ilgi odağı oldu. Ülkemizin değişik bölgelerinden ve Kemaliye çevresinden alınan mineral, taş, toprak ve her türlü jeolojik materyal MTA’daki uzmanlara teşhis ettirilerek dolabların içindeki raflarda uygun kaplarda sergilenmekte. Türkiye’nin ve dünyanın çeşitli yerlerinden gelmiş mineral, kristal, toprak, kayaç örnekleri sergilenmekte. Kemaliye ve çevresinin Gastropad, Bivalvia ve Echinodermata gruplarına ait fosil örnekleri teşhis edilerek, raflarda sergilenmekte. Bir hücreli bitki ve hayvanların mikroskop altında görüntülerinin sunulduğu bir bölüm bulunmakta. Karasal ekosistemin ilk canlı gruplarından olan likenler doğal ortamına uygun habitat ortamları hazırlanarak sergilenmekte. Yine Kemaliye’den toplanan ve teşhis edilen karayosunu örnekleri sergi panolarına yerleştirilerek sunulmakta. Omurgasızların önemli bir kısmı formol ve alkol içinde kavanozlarda etiketleriyle birlikte sunulmakta. Böceklerin büyük bir kısmı, bilimsel örnek hazırlama yöntemine göre içi boşaltılıp tahnit edilmiş, özel böcek iğnelerine geçirilerek panolarda (müze görsel materyali olarak) ya da parazitlere karşı özel korumalı, çekmeli müze dolaplarında saklanmakta. Müzenin en ağırlıklı kısmını böcekler ve herbaryum materyali oluşturmakta. Bölgenin ve ülkemizin tatlısularında ve denizlerinde yaşayan balık örnekleri çeşitli kimyasal işlemlerden geçirerek (formolalkol) görsel malzemeye dönüştürülerek sergileniyor. Aynı işlem amfibiler için de yapılmıştır. Farklı türlerden oluşan amfibi örnekleri alkollü kaplar içinde ve sergi dolaplarında teşhir edilmekte. Birçok zehirli yılın türünün bulunduğu sürüngen örnekleri de aynı yöntemle görsel malzemeye dönüştürülmüştür. Özellikleri, zehirleri ve korunma önlemleri konusunda bilgiler verilmiştir. Çeşitli fırsatlarla elde edilmiş kuş örnekleri tahnit edilerek sunulmaktadır. Kemaliye ve çevresinden 200 yakın kuş türünün (bir kısmı göçücü, transit) varlığı bilinmektedir. Bu kuş türlerine ilişkin tanıtıcı resimler ve tahnit malzemeleri önemli bir eğitim malzemesi niteliği taşımakta. Türkiye’deki yırtıcıların büyük bir kısmını barındıran yörede, memeliler önemli bir yer tutmaktadır. Soyu tehdit altında olan ayı, kurt, vaşak, sansar, dağ keçisi, porsuk, sincap, yedi uyur, fındık faresi, yer sincabı, çok sayıda küçük memeli ve kemirici türleri yörenin fauna elemanları olarak müzede halkın ve eğitim camiasının hizmetine sunulmuştur. Çeşitli şartlar altında elde edilmiş olan büyük ve küçük memeliler tahnit edilerek üç boyutlu sergilenmiştir. Ayrıca bu memelilerin postları ve bazılarının iskeletleri de sergilenmekte ve tanıtıcı bilgi verilemekte. Kemaliye ve çevresinden teşhis edilen 1000 kadar bitkinin en az yarısı, özellikle soğanlı bitkiler görsel olarak sunulmuştur. Bitkiler müze materyali olarak preslendikten sonra kartonlara yapıştırılmıştır. Bu örneklerin hepsi herbaryum örnekleri olarak özel dolaplarda bilim insanlarının kullanımına açıktır ve sergilenmekte”