GENEL - 06 Kasım 2019 Çarşamba 12:37

Gün yüzüne çıkarılan tarihin yüzüne bakan yok

A
A
A
Gün yüzüne çıkarılan tarihin yüzüne bakan yok

Erciyes Dağı’nın güney eteğinde bulunan ve Porto Hititler, Hititler, Asurlar, Frigyalılar ve Romalılar tarafından kullanılan bölgede ortaya çıkarılan Gereme Harabeleri, adeta kaderine terk edildi.

Erciyes Dağı’nın güney eteğinde bulunan ve Porto Hititler, Hititler, Asurlar, Frigyalılar ve Romalılar tarafından kullanılan bölgede ortaya çıkarılan Gereme Harabeleri, adeta kaderine terk edildi.


Develi ilçesinin 12 kilometre kuzeyinde ve Erciyes Dağı’nın güney eteğindeki vadide bulunan Gereme Harabeleri önemli mabet manastır kalıntıları, kilise tepe, yamaç tepe ve karın tepeleriyle çevrili. Yapılan araştırmalarda bölgenin Porto Hititler, Hititler, Asurlar, Frigyalılar ve Romalılar’ın kullandığı belirlenirken, bölge 1071 yılında Türkler tarafından ele geçirildi.


Develi ilçesi sakinlerinden Mutlu Çimen, bölgede eski zamanlarda 600 bin kişinin yaşadığını ifade ederek, "Hz. İsa’nın havarilerinin buralarda yaşadığı söyleniyor. Tarih boyunca Hititler, Asurlular ve Bizansların da önemli yerleşim yeri oluyor. Ticaret yerinin yolu olduğu için birçok medeniyet burada yaşamış. Burası 1955 yılında keşfediliyor. İlk bulunduğunda 7 büyük kilise ve diğer kalıntılarla bulunuyor. Tabi 20 yıl içerisinde defineciler veya diğer şahısların burayı harap etmesi nedeniyle belli yıkıntılar gerçekleşiyor. Şu anda son hali gördüğünüz gibi son iki parça kalmış durumda. Aşağıda yine aynı şekilde bir hamam, yine yukarıda göreceğiniz dağın tepesinde yine bir kilisenin kalıntıları bulunmakta. O şekilde bir yerimiz ama buraya devletimizin özellikle bu bölgeye turistlik bölge açısından tekrar değerlendirmeli. Bu bölgenin yolu düzeltilerek turizme açılmasında büyük bir fayda vardır" diye konuştu.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Kırıkkale Kırıkkale’de "kız meselesi" nedeniyle çıkan kavgada 3 kişi yaralandı: 5 gözaltı Kırıkkale’de iki grup arasında "kız meselesi" nedeniyle çıkan tartışmanın silahlı kavgaya dönüşmesi sonucu 3 kişi yaralanırken, olayla ilgili 5 şüpheli gözaltına alındı. Olayın ardından firar eden 3 şüphelinin yakalanmasına yönelik çalışma başlatıldı. Olay, Sanayi Mahallesi Alparslan Türkeş Bulvarı üzerinde meydana geldi. Edinilen bilgilere göre, O.D. (29), Y.K.K. (21), Y.Ö. (19) ile M.D. (19), T.C. (21), Y.K. (21), M.D. (17), M.K. (23), H.M.C. (23), U.K. (18) ve A.A.U. isimli şahıslar arasında "kız meselesi" nedeniyle tartışma çıktı. Kısa sürede büyüyen tartışmanın silahlı kavgaya dönüşmesi üzerine, O.D. tüfekle, Y.Ö. bıçakla, Y.K.K. ise darp edilerek yaralandı. İhbar üzerine olay yerine sevk edilen sağlık ekipleri, yaralılara ilk müdahaleyi olay yerinde yaptı. Yaralılar, ambulanslarla hastaneye kaldırılarak tedavi altına alındı. Hastanede tedavileri süren 3 yaralının da hayati tehlikesinin bulunmadığı öğrenildi. Saldırının ardından araçla kaçan şüpheliler, Asayiş Şube Müdürlüğü Cinayet Büro Amirliği ekiplerince kısa sürede yakalanarak gözaltına alındı. Olayla bağlantılı olduğu belirlenen H.M.C., U.K. ve A.A.U. isimli firari şüphelilerin yakalanmasına yönelik çalışmaların sürdüğü bildirildi. Silahlı kavganın yaşandığı bölgede Olay Yeri İnceleme ekiplerince yapılan çalışmada, bir adet tabanca ile 4 adet kovan ele geçirildi. Şüphelilerin yakalandığı araçta ise bir adet av tüfeği ve sentetik ecza hapı bulundu. Şüpheliler hakkında "kasten yaralama", "mala zarar verme" ve "genel güvenliğin kasten tehlikeye sokulması" suçlarından adli işlem başlatılırken, her iki tarafın da çeşitli suçlardan sabıkalarının bulunduğu öğrenildi.