EKONOMİ - 02 Ocak 2020 Perşembe 15:41

İl Tarım ve Orman Müdürü Şahin, "Bizim için küçük üretici sektörün sigortasıdır"

A
A
A
İl Tarım ve Orman Müdürü Şahin, "Bizim için küçük üretici sektörün sigortasıdır"

Düve Alım Desteği’nden üreticilerin faydalanabilmesi için 10 günlük süresi bulunduğunu hatırlatan İl Tarım ve Orman Müdürü Mustafa Şahin, "Bizim için küçük üretici sektörün sigortasıdır" dedi.

Düve Alım Desteği’nden üreticilerin faydalanabilmesi için 10 günlük süresi bulunduğunu hatırlatan İl Tarım ve Orman Müdürü Mustafa Şahin, "Bizim için küçük üretici sektörün sigortasıdır" dedi.


İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’nde Düve Alım Desteği ile ilgili olarak yapılan bilgilendirme toplantısına İl Tarım ve Orman Müdürü Mustafa Şahin ile birlikte ilçelerin Süt Üreticileri Birliği başkanları ile Oda ve Borsaların temsilcileri katıldı.


Toplantı öncesinde bilgi veren İl Tarım ve Orman Müdürü Mustafa Şahin, "2019 yılında uygulanacak olan tarımsal desteklemelere ilişkin hususları kapsayan 23.10.2019 tarihli ve 1691 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile yürürlüğe konulan “ 2019 Yılında yapılacak Tarımsal Desteklemelere İlişkin Karara ” dayanılarak hazırlanan “ Hayvancılık Desteklemeleri Uygulama Tebliği ” nin 15. maddesi olan Düve Alım Desteği ( Tebliğ No: 2019/54 ) 20.11.2019 tarihli ve 30954 sayılı Resmi Gazetede yayımlanmıştır. İlgili Karar ve Tebliğ hükümlerinde belirlenen Düve Alım Desteği uygulama esaslarına göre; Düve Alım Desteği Başvuruları 16 Aralık 2019 - 14 Ocak 2020 tarihleri arasında yetiştiricilerden alınacaktır" dedi.


Şahin, "Desteklemeye esas 2019 yılı gebe düve fiyatı 12.500 TL/Baş ve 8-15 aylık boş dişi sığır fiyatı 7.500 TL/Baş, gebe manda fiyatı 10.000 TL/Baş ve 8-15 aylık boş dişi manda fiyatı 6.000 TL/Baş olarak belirlenmiştir" diyerek şu bilgileri verdi:


"Bu fiyatlara göre yapılacak destekleme bedeli ise: Gebe düvede 5.000 TL/Baş, 8-15 aylık boş dişi sığırda 3.000 TL/Baş, gebe mandada 4.000 TL/Baş ve 8-15 aylık boş dişi mandada 2.400 TL/Baş olarak belirlenmiştir. Destek miktarı, düve/manda alım bedelinin %40’ı kadar olup düve/manda başına desteklemeye esas Bakanlıkça belirlenen fiyatın %40’ ından fazla olamaz. Desteklemeden yararlanmak isteyen yetiştiricinin işletmesinin 1.1.2019 tarihinden önce TÜRKVET’ e kayıt edilmiş olması ve işletme kapasitesinin destek talep edilen hayvan sayısı ile uyumlu olması gerekmektedir. Bir işletme kapasitesini 10 başa tamamlayacak şekilde desteklemeden yararlanabilmektedir. Düveler/ Mandalar düve yetiştirici merkezlerinden, hastalıktan ari işletmelerden, Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğünden, Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birlikleri, Damızlık Manda Yetiştirici Birlikleri ile Tarım Kredi Kooperatifleri ve iştiraklerinden temin edilmiş olmalıdır. Hayvanlar TÜRKVET’ e kayıtlı ve yurt içinden temin edilmiş olmalıdır. 31.12.2019 tarihi itibariyle ilimizdeki başvuru sayısı 18 olup toplamda 143 hayvan için başvuru yapılmıştır. 3 Başvuru Sarıoğlan, 2 Başvuru Talas, 13 Başvuru Kocasinan"


İl Tarım ve Orman Müdürü Şahin, "Düve alım fiyatlarında Kayseri’deki üreticilerimizin bundan faydalanmasını istiyoruz. Bizim için küçük üretici sektörün sigortasıdır. Biz sektörün sigortasını ayakta tutmaya çalışıyoruz. İlimizdeki üreticilerimizin kalan son 10 günü hızlı bir şekilde değerlendirmesini talep ediyoruz" ifadesinde bulundu.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Mersin Kabak üreticisi ihracat için yeni ülkeler arıyor Mersin’in Silifke ilçesine bağlı Kocaoluk Mahallesinde üretilen ve her yıl sezonda İsrail’e ihraç edilen kabak, savaş nedeniyle tarlada kaldı. Üreticiler, 3 ila 5 liradan satılan kabakları ihracat olmadığı için toplayıp hayvanlarını yem parası vermeden kabaklarla beslediklerini söylerken, ihracat yapabilmeleri için alternatif ülke bulunmasını istediler. İlçeye bağlı Kocaoluk Mahallesinde üretimi yapılan kabak, fasulye, karnabahar, lahana ve domates gibi ürünlerin hasat sezonu başladı. İlk olarak sezona kabak hasadı ile başlayan üreticiler, İsrail’in Filistin’deki katliamları nedeniyle ihracatın kapanması ile birlikte zor günler yaşıyor. Sezona 3 ila 5 liradan başlayan kabak elde kalırken, alıcı bulunamıyor. Üreticiler, ürünlerini satacak alternatif yollar bulunmasını istiyor. Tarlada kalan kabaklar ise hayvanlara yem oluyor Üretici Mehmet İmir, “20 müstahsile bakıyorum. Sezona kabakla başlıyoruz. Kabak şu anda Mersin halinde satılmıyor. Biz buradan yüklüyoruz ya Mersin’de ya da burada hayvanlara veriyoruz. Çiftçiye beş lira yazıyorduk. Tüccar arkadaşlarımız zarar edince herkes yere kesiyor. Hayvanlara döküyoruz. Tek sıkıntımız ihracat yok. Bizim ürünlerimiz buradan genelde İsrail’e ihracata gidiyor. İsrail savaşı nedeniyle sıkıntı yaşıyoruz. İhracat açılmazsa bu mal iç piyasaya kalkmaz. Sadece bu köyde üç bin dönüm ekili sebze var. Bugün kabak böyle olursa, yarın karnabahar ve domateste de aynısı olur. 110 dönüm yerim var. Ortalama bin ton ürün bekliyorum” dedi. “Kabaklarımız para etmediği için hayvanlara döküyoruz” diyen Fethi Yüksel, “Yerlere kesiyoruz. En azından hayvanlarımızın yem ihtiyacı karşılansın diye hayvanlarımıza veriyoruz” ifadelerini kullandı. Silifke Kocaoluk Sulama Kooperatifi Başkanı Halil Şahin ise “Kabaklarımız mahsullerimiz satılamamaktadır. Kesip tarlada bırakıyoruz. Daha fazlasını hayvanlara yem olarak veriyoruz. İhracat olmadığı süreçte bu mahsul para etmiyor” şeklinde konuştu. Silifke Ziraat Odası Başkanı Kemal Gezer de ihracatın açılması takdirde üreticilerin rahat bir nefes alacağını belirtti.