EKONOMİ - 27 Mart 2025 Perşembe 12:17

Başkan Gülsoy: "İhracatçılarımıza destek verilmesi gerekir"

A
A
A
Başkan Gülsoy: "İhracatçılarımıza destek verilmesi gerekir"

Kayseri Ticaret Odası (KTO) Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Gülsoy, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Şubat Ayı İhracat rakamlarını değerlendirdi. Başkan Gülsoy; "Şubat ayında geçen yılın aynı ayına göre yüzde 5,81 azalışla 295 milyon 660 bin dolar ihracat gerçekleştirildi. İçinden geçtiğimiz bu zorlu dönemde özverili çalışmaları ile bu başarıda imzası olan tüm ihracatçı üyelerimizi ve ekiplerini yürekten kutluyor, başarılarının devamını diliyorum" dedi.


TÜİK verilerine göre 2025 yılı Şubat ayı ihracat rakamlarını değerlendiren KTO Başkanı Ömer Gülsoy; "Şubat ayı ihracat rakamlarına göre 295 milyon 660 bin dolar ihracat gerçekleştirdik. Geçen yılın aynı ayına göre yüzde 5,81, bir önceki aya kıyasla yüzde 4.71 oranında azalış yaşanmıştır. Kayseri olarak İthalatımız ise 144 milyon 211 bin dolar olmuştur. Geçen yılın aynı ayına oranla yüzde 50,76 artış gerçekleşmiştir. İlk 2 ay toplam ihracatımız 605 milyon 935 bin dolar’dır" diye konuştu. Kayseri’den 148 ülkeye ihracat gerçekleştirildiğinin altını çizen Gülsoy, "İhracat pazarlarımız; Irak, Almanya, Avusturya, ABD, Fransa, İtalya, Belçika, Romanya, Cezayir ve Fas’dır." ifadelerini kullandı. Kayseri ihracatının sektörler bazında analizini de yapan Başkan Gülsoy, "Türkiye İstatistik Kurumu’nun belirlediği sektörlerden; Kimyevi Madde ve Mamulleri, İklimlendirme Sanayii, Makine ve Aksamları, Çimento Cam Seramik ve Toprak Ürünleri, Hazır Giyim ve Konfeksiyon gibi sektörlerde artış yaşanırken Elektrik ve Elektronik, Mobilya Kağıt ve Orman Ürünleri, Demir ve Demir Dışı Metaller, Çelik, Tekstil ve Hammaddeleri, Madencilik Ürünleri gibi sektörlerde azalış gerçekleşmiştir." dedi.


Kayseri’nin ihracat başarısının sürdürülebilir olması için desteğe ihtiyaç duyduklarını da belirten Gülsoy; "İhracatçılarımız finansmana erişim ve maliyetler konusuna bizlerden çözüm bulmamız konusunda destek istiyor. Olumlu sonuçların alındığı ekonomi politikaları devam ederken reel sektörün ayakta kalabilmesi ve elinin güçlenmesi için politika faizlerindeki düşüşün reel faize ivedilikle yansımasını bekliyoruz. İç piyasada nakit akışındaki yavaşlama, dış pazardaki durgunluk ve girdi maliyetleri rekabet gücümüzü negatif etkiliyor. Sanayi ve ekonomik aktivitenin devamı için özellikle ihracat tarafının canlı tutulması önem taşıyor. Küresel durgunlukla birlikte, ekonomi savaşlarının kızıştığı, belirsizliklerin arttığı bu ortamda pazarlarımızı kaybetmeden rakiplerimizle rekabet edebilir durumda olmalıyız. Biz her zaman olduğu gibi Kayseri Ticaret Odası olarak üyelerimizin yanında olmaya, onların rekabet gücünü artıracak projeleri hayata geçirmeye, çalışmaya devam edeceğiz. Şehrimizin ve ülkemizin kalkınmasında öncülük eden tüm ihracatçı üyelerimizi ve ekiplerini yürekten kutluyor, başarılarının devamını diliyorum" ifadelerini kullandı.


Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Kars Kars’ta beyaz esaret: Tipiden göz gözü görmüyor Kars genelinde etkili olan kar yağışı ve fırtına, hayatı felç etti. Kent merkezinde ve şehirlerarası yollarda görüş mesafesi yer yer sıfıra kadar düştü. Doğu Anadolu Bölgesi’ni etkisi altına alan soğuk hava dalgası, Kars’ta kendisini şiddetli tipi olarak gösteriyor. Akşam saatlerinde başlayan ve hızını artıran tipi nedeniyle sürücüler ve yayalar zor anlar yaşıyor. Kent merkezinde ve şehirlerarası yollarda görüş mesafesi yer yer sıfıra kadar düştü. Etkili olan tipi nedeniyle karayolları araç trafiğine kapatıldı. Kars Valiliğinden yapılan açıklamada, "Susuz-Boğatepe-Göle Devlet yolu tipi ve görüş olmaması nedeniyle 1 Ocak 2026 saat 23.00 itibariyle kolluk kuvvetleri ve 183. Ardahan Şube ile koordineli olarak tüm araç trafiğine kapatılmıştır. Yine Ardahan-Kars yolunun Kars İl Sınırı-Susuz yolunun Sakaltutan Geçidinde yoğun kar, tipi ve görüş mesafesinin olmaması nedeniyle kolluk kuvvetleri ve Kars Şube Şefliği ile irtibatlı olarak tüm araç trafiğine kapatılmıştır" ifadelerine yer verildi. Şehir merkezinde göz gözü görmüyor Öte yandan, şehir merkezinde de yayalar kaldırımlarda yürümekte güçlük çekerken, esnaf dükkanlarının önünü temizlemek için büyük çaba sarf ediyor. Belediye ekipleri ise şehir içi ana arterleri açık tutmak için yoğun çaba sarf ediyor. Kars Valiliği, zorunlu olmadıkça vatandaşların özel araçlarıyla trafiğe çıkmamaları ve karbonmonoksit zehirlenmelerine karşı dikkatli olmaları konusunda uyarılarda bulundu. Köy yolları ulaşıma kapandı Yoğun kar ve tipi nedeniyle yüzlerce köy yoluyla ulaşım kesildi. İl Özel İdaresi ekipleri, kapalı köy yollarını açmak için fırtınanın dinmesini bekliyor. Meteoroloji verilerine göre, kar yağışı ve fırtınanın gece de etkisini sürdürmesi bekleniyor.