EKONOMİ - 03 Şubat 2026 Salı 11:08

Başkan Yalçın: "100 milyarlık yeni kredi paketi sanayicilere umut oldu"

A
A
A
Başkan Yalçın: "100 milyarlık yeni kredi paketi sanayicilere umut oldu"

Kayseri OSB Başkanı Mehmet Yalçın; Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklanan imalat sanayine yönelik 100 milyar TL tutarındaki kredi paketini olumlu bulduklarını belirtti. Başkan Yalçın, "Yeni kredi destek paketi hem büyüklüğü hem de şartları bakımından sanayiciler için umut olmuştur ve sevindiricidir" dedi.


Kayseri OSB Başkanı Yalçın, imalat sanayinin gelişimi ve yurt dışı pazarlardaki rekabet gücünün artması için yeni yatırımlara ihtiyaç duyulduğunu ifade ederek; "Türkiye’nin ihracatı, 2025’te bir önceki yıla göre yüzde 4,4 artarak 273 milyar 361 milyon dolara, ithalatı ise yüzde 6,2 artarak 365 milyar 370 milyon dolara yükselmiştir. Ocak-Aralık 2025 dönemindeki ekonomik faaliyetlere bakıldığında ihracattaki imalat sanayinin payı yüzde 94,3’e ulaşmıştır. Bu oran sanayinin ihracattaki en önemli başlık olduğunu gözler önüne sermektedir" şeklinde konuştu. Tüm imalat sanayi işletmelerine açık olacak şekilde 100 milyar Türk Lirası büyüklüğünde uygun şartlı finansman paketinin devreye alındığını hatırlatan Başkan Yalçın, "Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın kabine toplantısı sonrasında paylaştığı müjdeli haberi sanayiciler olarak sevinçle karşıladık. Özellikle yurt dışı pazarlarda güçlü olabilmek için sanayi sektörünün bu önemli desteğe ihtiyacı vardı. Cumhurbaşkanımıza bu önemli destekten dolayı şükranlarımızı sunuyoruz" diye konuştu. Yalçın; "6 ay anapara ödemesiz, 36 aya kadar vade imkânı sunulması beklenen yeni pakette, finansman maliyeti oranlarının piyasa şartlarının altında kalacak olması sanayiciler için sevindiricidir. İstihdam yoğunluklarıyla orantılı olarak işletme başına 50 milyon liraya kadar cazip krediye ulaşma imkânı sağlanacaktır. Kredi desteğinin teminat sorunu yaşamadan kredi kefalet paketi şeklinde uygulanması bunun yanı sıra istihdamını koruyan KOBİ’lere Küçük ve Orta Ölçekli Sanayi Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı aracılığıyla 10 puan indirim imkânı tanınması da ayrıca önemlidir" ifadelerini kullandı.



Kayseri sanayisi hedef büyütmeli


Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklanan yeni kredi destek paketinin sanayi üretimine canlanma getireceğine vurgu yapan Kayseri OSB Başkanı Mehmet Yalçın; "Kayseri’nin 2025 yılı ihracatı 3,84 milyar dolar civarında gerçekleşmiştir. Bu rakam önceki yıla oranla artış göstermiş olsa da yeni zirveleri görme zamanı gelmiştir. Kayseri sanayisi hedef büyütmelidir. Desteklerle ivme kazanacak olan Kayseri sanayisi, 2026 yılında yeni ihracat rekorları kırabilecek kapasiteye sahiptir ve başarı öyküleri yazması hiç de zor değildir" dedi.


Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Kars Susuz Kaymakamı Tutal’dan sel ve taşkın riskine karşı yerinde inceleme Susuz Kaymakamı Muhammed Emin Tutal, sel ve taşkın riskinin bulunduğu köylerde birtakım incelemelerde bulundu. Kars’ın Susuz ilçesi Kaymakamım Muhammed Emin Tutal, İlçe Jandarma Karakol Komutanı Nazif Öskan Özer ile birlikte Aynalı ve Ortalar köylerini ziyaret ederek sel ve taşkın riskine karşı alınan önlemleri yerinde inceledi. Gerçekleştirilen ziyaretlerde köy muhtarlarıyla bir araya gelen Kaymakam Tutal, özellikle dere yatakları, köprüler ve menfezlerde yürütülen çalışmaları detaylı şekilde değerlendirdi. Ziyaret kapsamında köylerde geçmiş dönemlerde taşkın riski oluşturduğu belirlenen bölgeler gezilerek mevcut durum gözlemlendi. Dere yataklarının temizliği, su akışını engelleyebilecek unsurlar ve menfezlerin kapasitesi hakkında teknik bilgiler alınırken, olası aşırı yağışlara karşı yapılması gereken çalışmalar ele alındı. İncelemeler sırasında köy muhtarlarıyla görüşen Kaymakam Tutal, sahadan gelen talepleri dinleyerek sorunların çözümü için ilgili kurumlarla koordinasyon içinde çalışacaklarını ifade etti. Yerel ihtiyaçların hızlı şekilde değerlendirilmesinin önemine dikkat çekildi. "Önleyici tedbirler önceliğimiz" Kaymakam Tutal, doğal afetlere karşı en etkili yöntemin önceden alınan tedbirler olduğunu vurgulayarak, riskli bölgelerde gerekli bakım ve iyileştirme çalışmalarının sürdürüleceğini belirtti. Tutal, vatandaşların can ve mal güvenliğini korumaya yönelik çalışmaların aralıksız devam edeceğinin altını çizdi. Ziyaret, yapılan değerlendirmelerin ardından köylerdeki genel durumun gözden geçirilmesi ve ilgili birimlere gerekli notların iletilmesiyle sona erdi.