SPOR - 30 Nisan 2024 Salı 15:28

Kayserili öğrencilerin bileği bükülmüyor

A
A
A
Kayserili öğrencilerin bileği bükülmüyor

Okul Sporları Bilek Güreşi Türkiye Şampiyonası’na Kayseri’den katılan sporcular 16 madalyayla büyük bir başarıya imza attı.


Ankara’da kıyasıya mücadeleye sahne olan müsabakaların sonunda Kayseri’yi temsilen katılan sporcular 3 altın, 6 gümüş, 7 bronz madalya kazandı. Kayseri Gençlik ve Spor İl Müdürü Ali İhsan Kabakcı, 16 madalya kazandıran sporcuları, antrenörleri ve beden eğitimi öğretmenlerini tebrik ederek, başarılarının devamını diledi.


Türkiye Şampiyonasında derece yapan okullar ve sporcular ise şu şekilde:


Şehit Ertuğrul Taciroğulları Ortaokulu


Huri Uçar sağ kol Türkiye 2.’si


Emir Kocaaslan sol kol Türkiye 2.’si


Görkem Ulusoy sağ kol Türkiye 2.’si


Cuma Eren Yılmaz sol kol Türkiye 2.’si


Soner Kenanoğlu sağ kol Türkiye 3.’sü


Huri Uçar sol kol Türkiye 3.’sü


Derya Kısa sol kol Türkiye 3.’sü


Emir Kocaaslan sol kol Türkiye 3.’sü


Şükrü Başyazıcı Ortaokulu


Ömer Kaan Ayhan sağ kol Türkiye 1.’si


Ömer Kaan Ayhan sol kol Türkiye 2.’si


Ömer Faruk Kılınç sol Türkiye 3.’sü


İbrahim Yüzbaşıoğlu Ortaokulu


Rana Adıyaman Türkiye 3.’sü


Uğur Kaan Adıgüzel Türkiye 1.’si


Fatin Rüştü Zorlu Ortaokulu


Yasin Doğan sağ kol Türkiye 2.’si


Yasin Doğan sol kol Türkiye 3.’sü


Yunus Emre Ortaokulu


Ayşe Naz Gezer sol kol Türkiye 1.’si



Kayserili öğrencilerin bileği bükülmüyor

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Diyarbakır Köy okulundaki öğrenciler ‘Gökyüzü Gözlem ve Bilim Şenliği’ etkinliğinde buluştu Diyarbakır’da, kırsal mahallede eğitim gören öğrenciler, ‘Köy Gökyüzü Gözlem ve Bilim Şenliği’ etkinliği çerçevesinde doyasıya eğlendi. Merkez Bağlar ilçesine bağlı kırsal Yiğityolu Mahallesi’nde eğitim gören dezavantajlı öğrenciler, gökyüzü bilimi ve birbirinden farklı robotik kodlamalarla buluşturuldu. İlçe Milli Eğitim Müdürlüğünce düzenlenen ‘Köy Gökyüzü Gözlem ve Bilim Şenliği’ etkinliğiyle öğrenciler eğitici oyunlar oynadı. Etkinlikte deneyim sonucu öğrencilerin astronomi hakkında bilgi sahibi olduğunu söyleyen Bağlar İlçe Milli Eğitim Müdürü Fikret Elaltuntaş, öğrencilerin farklı cihazlarla tanışması kendilerinde mutluluk oluşturduğunu dile getirdi. Elaltuntaş, “Yiğit Yolu kırsal mahallemizde çeşitli etkinlikler düzenledik. Bilimi köyümüze getirdik. Köyde yaşayan çocuklarımıza gece ve gündüz gökyüzü gözlemi yapma fırsatını sunduk. Bununla ilgili özellikle teleskoplarımız mevcut. Deneyim sonucu öğrenciler astronomi hakkında bilgi sahibi olmaktadır. Bunlarla birlikte kendi atölyelerimiz de mevcut. Robotik kodlama, havacılık, gibi atölyelerimiz sayesinde çocuklarımızın da deneyimleri noktasında ufukları açılmış oluyor. Kırsaldaki çocuklarımız bu tarz aletleri gördüğünde çok fazla heyecanlandı. Biz onlara kapı açmayla mükellefiz” dedi. Bağlar İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü Özel Büroda Proje Koordinatörü Seda Coşkun Eliküçük, kırsaldaki öğrencilerin robotları tanıma fırsatı olduğunu ifade ederek, katılımın beklediklerinin çok üzerinde olduğunun altını çizdi. Eliküçük, şunları kaydetti: “Çevre köylerimizdeki öğrencilerden birçoğu düzenlediğimiz etkinlik alanından bulundu. Köy Gökyüzü Gözlem ve Bilim Şenliği etkinliğini gerçekleştirdik. Temamız; hem bilim hem de astronomi, havacılık ve uzay konusunda öğrencilerimizi geliştirmek için. Katılım beklediğimizin çok üzerinde bir düzeyde. Burada en önemli şey, gönüllü öğretmenlerimiz bizlere destek oluyor. Alanında uzman havacılık, uzay konusunda mühendis öğretmenlerimiz de var. Bu hocalarımızla birlikte örneğin çocuklar güneş üzerindeki lekeleri gözlemlemekte. Bilim Sanat Merkezimizdeki öğretmenlerimiz, orada öğrencileriyle yaptıkları robotları buraya getirdi. Kırsaldaki öğrencilerimizin bu robotları tanıma fırsatı oldu”. Yiğityolu Dr. İlhan Koçtürk İmam Hatip Ortaokulu 6. sınıf öğrencisi Sibel Çağdaş, “Köyümüzde düzenlenen etkinlikte halay çekip oyunlar oynadık. Özellikle en çok hoşuma giden de güneşin üzerindeki lekeleri izlemek oldu. Çok güzel bir projeydi” diye konuştu. Bağcılar Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi 9. sınıf öğrencisi Pınar Gelköy ise şöyle konuştu: “Çok güzel bir etkinlik oldu. Güneşi ve üzerindeki lekeleri görmem beni sevindirdi. Akşam da ay ve yıldızları göreceğiz. Bunun yanı sıra robotların sergilenmesi de çok güzel. Daha önce başka okullarda farklı projeler görmüştük. Ama şu anki robot ve cihazlar çok daha farklı.”
İstanbul İsmail Kartal’ın deplasmanda bileği bükülmedi Fenerbahçe Teknik Direktörü İsmail Kartal, bu sezon takımıyla deplasmanda çıktığı 19 maçta mağlubiyet yüzü görmedi. Söz konusu müsabakaların 16’sını kazanan, 3’ünde de berabere kalan sarı-lacivertli ekip, 2023-2024 sezonunu dış sahada kaybetmeden tamamlamış olacak. Trendyol Süper Lig’in son haftasına 96 puanla ikinci sırada giren Fenerbahçe, bu sezon deplasmanda rakiplerine şans tanımadı. Sarı-lacivertliler, son olarak derbide konuk olduğu Galatasaray’ı 1-0 mağlup etmeyi başardı. İsmail Kartal’ın öğrencileri 2023-2024 sezonunda dış sahada Süper Lig tarihinin en fazla galibiyet ve en fazla puan topladığı dönemi yaşadı. Deplasmanda 19 maça çıkan Fenerbahçe, 16 galibiyet, 3 beraberlik elde etti ve 51 puan topladı. Sezonun ilk 2 deplasmanında kaleyi İrfan Can Eğribayat korurken, 17 maçta ise Dominik Livakovic forma giydi. Fenerbahçeli kaleciler 12 maçta kalesini gole kapattı. Kanarya, Süper Lig’de şampiyonluk yaşayan takımlarla deplasmanda oynadığı mücadelelerde hanesine 3 puan yazdırdı. Galatasaray’ı 1-0 yenen sarı-lacivertliler, Beşiktaş’ı 3-1, Trabzonspor’u 3-2 ve Başakşehir’i de 1-0 mağlup etmeyi başardı. En uzun deplasman serisinde imzası var Fenerbahçe teknik direktörlüğü görevinde 3. dönemini geçiren İsmail Kartal, son 26 lig maçında mağlubiyet yaşamadı. Bu sezon dış sahada da başarılı performans sergileyen Kartal, Fatih Karagümrük maçı sonrası üst üste 10 galibiyete ulaşarak lig rekoru kırmıştı. 2021-2022 sezonunun ikinci yarısında göreve gelen Kartal, üst üste aldığı başarılı sonuçlarla sezonu 2. tamamlarken, son 14 lig karşılaşmasında yenilgi görmedi. Deneyimli teknik adam, o sezon 9 dış saha maçında 6 galibiyet, 3 beraberlik elde ederken, 2014-2015 sezonunun son 5 deplasman maçında ise 3 galibiyet, 2 beraberlik aldı. Böylelikle İsmail Kartal, Fenerbahçe yönetiminde son 33 dış saha maçında kaybetmedi ve lig tarihinde sarı-lacivertlilerin en uzun deplasman serisine (25 galibiyet, 8 beraberlik) imza attı.
Bursa 658 yıllık tarihi cami ucube yapıların arasında kurtarılmayı bekliyor Bursa’da 658 yıllık tarihi 1. Murad Hüdavendigar Camii’nin geçtiğimiz aylarda şiddetli lodos nedeniyle çatısındaki kurşunlar uçmuştu. Aradan geçen zaman içerisinde tadilatı yapılmayan ecdat yadigarı bakımsızlıktan kendi haline terk edildi. Ayrıca günümüze kadar dimdik ayakta kalan tarihi caminin çevresindeki yıkılmaya yüz tutmuş ucube yapılar turizme balta vuruyor. Bursa’da Osmanlı Devleti’nin savaş meydanında şehit düşen tek padişahı 1. Murad Hüdavendigar Han tarafından 1363 - 1366 yılarında inşa ettirilen tarihi caminin, geçtiğimiz aylarda şiddetli lodos fırtınası yüzünden çatısındaki kurşunlar uçtu. UNESCO Kültür Mirası listesinde yer alan camide henüz tadilata başlanmadı. Bakımsızlık nedeniyle kendi haline bırakılan cami rutubet riskiyle de karşı karşıya kaldı. “1970’li yıllarda en güzel günlerini yaşadı” Çekirge Mahallesi Muhtarı Coşkun Alındaş, “I. Murad Hüdavendigar Camii, Çekirge Mahallesi’nin ilk yapılarından bir tanesi. 1300’lü yılların sonunda inşa edildi. 600 senelik bir yapı. Çevresinde bulunan yıkılmaya yüz tutmuş yüksek yapılardan dolayı vatandaşlar camiyi göremiyor. Cami Çekirge Meydanı’ndan gözükmüyor. Hoca camide sela veriyor, mahalleden mevtanın ismini anlayamıyoruz. Turistler geliyor oturacak yer yok. Caminin üstündeki kurşun levhalar geçen sene lodostan dolayı uçtu. Vakıflara dilekçeler verdik fakat ilgilenen olmadı. İleriki zamanlarda rutubetten dolayı cami zarar görecek. Burayı Bursa’nın misafir odası diye tabir ediyoruz. Gelen turistler camiyi görmek istiyor. Oturup çay, kahve içmek manzarayı seyretmek istiyor fakat oturacak mekan yok. Mahalleye artık turist gelmiyor. Burası 1970’li yıllarda tarihinin en güzel günlerini yaşadı fakat 50 sene sonra hiçbir yatırım yapılmadı. Eylül, ekim aylarında şiddetli lodosun etkisiyle çatı kalktı. Vakıflara gidip dilekçe verdim fakat ilgilenilmedi. Bu şehrin yıkılıp yeniden yapılması lazım, başka çıkar yolu yok. Burası UNESCO Dünya Mirası olduğu için bunu belediyelere, vakıflara da bir külfet bindirmeyecek. UNESCO’dan alınan yardımlarla burası ihya edilecek. Bu kadar basit ama bunu yapacak görevliler olması lazım. Burası Çekirge Mahallesi’nin gururu sayılan bir yer” şeklinde konuştu.
İstanbul Bilinçsiz diş beyazlatmalara dikkat Sosyal medyada, iş yerinde veya arkadaş toplantılarında gülümserken daha estetik görünmek isteyen pek çok kişi renklenen dişlerini beyazlatıyor. Bahçeşehir Üniversitesi (BAU) Diş Hekimliği Fakültesi Restoratif Diş Tedavisi Ana Bilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Mağrur Kazak, diş hekimi kontrolünde olmayan beyazlatma ürünlerinin bilinçsiz kullanımı sonucu dişlerin zarar görebileceğini uyarısı yaptı. Günümüzde estetik kaygılar nedeniyle dişleri mesi için çözüm arayanların sayısı her geçen gün artıyor. Bahçeşehir Üniversitesi (BAU) Diş Hekimliği Fakültesi Restoratif Diş Tedavisi Uzmanı Doç. Dr. Mağrur Kazak, dişlerdeki renklenmenin nedenleri ve son dönemlerde yaygınlaşan diş beyazlatma işlemleriyle ilgili merak edilenler hakkında bilgi verdi. Doç. Dr. Mağrur Kazak, dişlerde yaşanan renk değişimlerinin dış ve iç kaynaklı ayrıca lekenin içselleştirilmesi olmak üzere üç sebepten kaynaklandığını belirtti. Dış kaynaklı renklenmeler daha çok tütün, kahve, çay, kola kaynaklı lekelerle, kötü ağız hijyenine bağlı gelişiyorken, iç kaynaklı renklenmeler dişlerin gelişimi sırasında ve dişlerin sürmesinden sonra meydana geliyor” dedi. Antibiyotik kullanımına dikkat İç kaynaklı renklenmeler üzerinde duran Doç. Dr. Mağrur Kazak hamilelik sürecinde plasenta bariyerini aşabilen geniş spektrumlu bir antibiyotik olan tetrasiklinin diş gelişimi sırasında kullanıldığı takdirde sarımsı veya kahverengi-gri renklenmeye neden olduğunu belirtti. Dişlerde görülen renklenmenin şiddetinin; kullanılan tetrasiklin grubuna, kullanım süresine ve kullanıldığı zamanda dişin hangi formasyon fazında olduğuna bağlı olarak değişiklik gösterdiğini belirten Dr. Kazak hamilelik döneminde kullanılan tetrasiklin grubu antibiyotiklerin geri dönüşümü olmayan renklenmelere neden olabileceğini vurguladı. Aynı günde beyazlatma Doç. Dr. Mağrur Kazak, renklenmiş dişlerin hekim kontrolünde yapıldığında başarılı sonuçlar elde edildiğini belirtti. Kazak, yapılan işlemi şöyle anlattı: “Beyazlatma işlemi özel kimyasal ajanlar kullanılarak gerçekleştiriliyor. Bu işlemle, mine ve dentin dokusundaki organik renk pigmentleri okside edilerek dişin rengi açılıyor. Çoğu vakalarda aynı günde istenilen sonuca ulaşılıyor.” Kimlere uygulanabilir Dr. Kazak beyazlatma işlemi yapılacak kişilerin diş minelerinde ciddi çatlak veya aşınma bulunmaması, aşırı hassasiyet problemi olmaması veya diş sıkma, gıcırdatma gibi parafonksiyonel alışkanlıkların bulunmaması gerektiğini belirtti. Ayrıca aşırı sigara, yoğun çay/kahve içme alışkanlığı olan kişilerde de uygulama sonrası başarılı sonuçlar elde etmediklerini söyledi. Hamile ve emziren hastalara, 14 yaşından küçüklere ve beklentisi çok yüksek kişilere de beyazlatma işlemi yapılmaması gerektiğini ifade eden Doç. Dr. Mağrur Kazak, ciddi renklenmiş dişlere sahip bireylere ise lamina vener uygulamasının daha tatmin edici sonuçlar vereceğini belirtti. Kontrolsüz işlemler kalıcı hasar oluşturabiliyor Diş beyazlatma işlemine hastanın gülme hattının değerlendirilmesi sonrası başlanması gerektiğini ifade eden Doç. Dr. Mağrur Kazak, beyazlatma tedavisinin hekim kontrolünde yapılması durumunda dişlerin zarar görmeyeceğini belirtti. Ayrıca diş hekimi kontrolü dışında ve bilinçsiz beyazlatma ürünlerinin kullanması ile de diş sert ve yumuşak dokularının ve ağızda var olan restorasyonların zarar görebileceği uyarısını yaptı. İnternette veya marketlerde satılan ve kişinin sadece tavsiye ile aldığı ürünlerin içerikleri ve muhtemel yan etkileri bilinmediği ve biyouyumlulukları test edilip edilmediği bilinmediğinden istenen beyazlığın elde edilemeyeceğini ayrıca ciddi sorunlarla karşılaşabileceğini de sözlerine ekledi. “Ev hanımı da beyaz yakalı da işlem yaptırıyor” Doç. Dr. Mağrur Kazak diş beyazlatma işlemine ev hanımlarından, ofis çalışanlarına çok geniş bir kesimin ilgi gösterdiğini ve bu ilginin beyaz dişlerin kişinin özgüvenini arttırması ile ilgili olduğunu söyledi.