GENEL - 27 Kasım 2019 Çarşamba 17:03

KBRN Saha ve Masabaşı Tatbikatı nefes kesti

A
A
A
KBRN Saha ve Masabaşı Tatbikatı nefes kesti

Türkiye Afet Müdahale Planı (TAMP) kapsamında hazırlanarak yürürlüğe giren Kayseri İl Afet Müdahale Planı çerçevesinde KBRN Saha ve Masabaşı Tatbikatı yapıldı.

Türkiye Afet Müdahale Planı (TAMP) kapsamında hazırlanarak yürürlüğe giren Kayseri İl Afet Müdahale Planı çerçevesinde KBRN Saha ve Masabaşı Tatbikatı yapıldı. Tatbikatta 380 personel ile birlikte 73 araç ve ekipman kullanıldı.


Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi’nde düzenlenen tatbikatta arama kurtarma, KBRN, sağlık, ambulans, itfaiye, olay yeri inceleme, asayiş, yunus motorları, trafik, gıda denetim, cenaze yıkama, cenaze nakil, damperli kamyon, kepçe greyder, nakil otobüsleri ve benzeri toplam 73 araç ve ekipman ile birlikte 380 personel görev aldı. Senaryo gereği hastane laboratuvarında meydana gelen patlama ve kimyasal etkilenme sonrası bölgeye AFAD, UMKE, polis, itfaiye gibi çok sayıda ekip yönlendirildi. Ekipler, gerekli önlemi alarak kurtarılan yaralıları ambulansa, hayatını kaybedenleri de cenaze nakil aracına taşıdı.


Tatbikat sonrası açıklamalarda bulunan Kayseri Valisi Şehmus Günaydın, görev alan tüm personele teşekkürlerini ileterek işlerini iyi yaptıklarını belirtti. Vali Günaydın, "Afetlere hazır olup olmadığımızı kontrol etmemiz lazım. Arkadaşlarımızla beraber karar verdik, gece kimsenin haberi olmadan böyle bir tatbikat yapacağız. Burada gördüğünüz gibi yaklaşık 600 kişi bu olaya müdahale etti, tatbikata katıldı. Kurumlarımızın hemen hemen tamamının bu olaya hazırlıklı olduğunu gördük. Burada eksiklikler tespit edilirse bu konudaki eğitimlerimizi daha da sıklaştırarak, arkadaşlarımızı iyi eğiterek bu olaylardaki kaybımızı minimize edecek her türlü tedbiri alacağız. Olmaz olmaz değil, bu olaylar oluyor, yaşanıyor. Bu olaylar yaşandığında bizlerin bu olaylara anında ve sağlıklı bir şekilde müdahale etmemiz için Mutlaka ve mutlaka arkadaşlarımızı her zaman hazır tutmak zorundayız. Senaryoda görev alan bütün arkadaşlarımıza teşekkür ediyorum. İnşallah Allah ihtiyaç hissettirmez ama gördük ki arkadaşlarımız müdahaleyi son derece titiz bir şekilde yapıyorlar. İşlerini iyi yaptılar. Eğitimini almış arkadaşlarımız, gördük. Bu da bizi ziyadesiyle memnun etti" ifadelerini kullandı.


Tatbikata ayrıca vatandaşlar da yoğun ilgi gösterdi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Eskişehir 6 gündür kayıp olan öğretmeni bulmak için çalışmalar devam ediyor Eskişehir’de 6 gündür kayıp olan 51 yaşındaki Türkçe öğretmeni Tuncay Arslan’ı, bulmak için AFAD Eskişehir İl Müdürlüğü koordinesindeki 40 kişilik ekip, havadan ve Porsuk Çayı’nın içinde arama çalışmalarını sürdürüyor. Eskişehir’de 6 gün önce kaybolan Türkçe öğretmeni Tuncay Arslan’ı arama çalışmaları devam ediyor. Öğretmenin son görüldüğü yer olan Porsuk Çayı’nın Gökmeydan Mahallesi kısmında Eskişehir İl Afet Ve Acil Durum Müdürlüğü’nden 9, Odunpazarı Belediyesi Arama Kurtarma Ekibi’nden (OBAK) 5, Dorlion Arama Kurtarma’dan (DAK) 4, MEB Arama ve Kurtarma Birimi’nden (AKUB) 5, Şişecam’ın Acil Vaka Ekibi (SAVE) 4, itfaiyeden 6,Tepebaşı Arama Kurtarma (TAK) 5 ve Sivil Arama Kurtarma Derneği’nden (SARTEM) 2 çalışan olmak üzere toplam 40 kişilik ekiple aramalar, öğretmenin kaybolmasının 6’ıncı gününde devam etti. Havadan dron ve su da ise hem ekiplerin girmesi hemde botlarla yapılan aramalar sabah saatlerinde başladı. Ankara’dan ve Bursa’dan getirilen özel burunlu köpeklerin işaret ettiği yerde arama çalışmaları yoğunlaştı. Ekiplerin kıyı taraması da sürüyor. Tuncay Arslan’ın yakınlarının da çalışmaları yakından takip ettiği bölgede gözlendi. AFAD Eskişehir İl Müdürü Aslan Mehmet Coşkun çalışmaları sahada koordine edip yakından takip ediyor.
Kahramanmaraş MADO’dan "Salep Manifestosu" MADO, Anadolu’nun kadim lezzetlerinden biri olan salebe yönelik yaklaşımını "Salep Manifestosu" ile kamuoyuyla paylaştı. Manifestoda salebin bir içeceğin yanı sıra, kültürel miras, doğaya saygı ve sürdürülebilir üretim vurgusu öne çıktı. MADO tarafından yapılan açıklamada, salebin Anadolu’nun bin yıllık topraklarında, Torosların eteklerinde yetişen orkide köklerinden elde edildiği hatırlatılarak, her fincanın bu coğrafyanın belleğini taşıdığı ifade edildi. Salebin geçmiş ile gelecek arasında bağ kuran bir sembol olduğuna işaret edildi. Kültürel miras olduğu da vurgulandı. Manifestoda, MADO’nun salebi yalnızca bir ürün değil, kültürel bir miras olarak ele aldığı belirtildi. Bu kapsamda Türkiye’de tescilli salep yetiştiriciliği yapan ilk markalardan biri olunduğu, kendi tarlalarında üretim yapıldığı ve orkide koruma ile yaygınlaştırma projelerinin yürütüldüğü kaydedildi. Salep üreticilerine alım garantisi sunularak sürdürülebilir tarımın desteklendiği aktarıldı. Ayrıca Tarım ve Orman Bakanlığı ile üniversitelerle iş birlikleri gerçekleştirildiği, Salep çalıştayları ve farkındalık programlarıyla üreticiler, öğrenciler ve kamuoyunun bilgilendirildiği ifade edildi. "Katkısız ve sürdürülebilir üretim" Doğallık ve saflık başlığı altında, ürünlerde katkı maddesi ve sentetik aroma kullanılmadığı belirtilirken, salep orkidesinin doğadaki dengesini korumak amacıyla kontrollü kök kullanımı ve sürdürülebilir hasat uygulamalarının hayata geçirildiği bildirildi. Manifestoda, gerçek salebin sabır ve ustalık gerektirdiği vurgulandı. MADO üretim sürecinde geleneksel yöntemlerin çağdaş tekniklerle birleştirildiği, her aşamanın deneyimli ustalar tarafından denetlendiği belirtildi. Salep kıvamı ve aromasının nesiller boyu korunan orijinal MADO reçetesiyle sağlandığı, bu bilgi birikiminin usta-çırak eğitim programlarıyla aktarıldığı kaydedildi. MADO’nun salebi yalnızca kış mevsimiyle sınırlamadığına dikkat çekilen açıklamada, Türkiye’de soğuk salep ürününü ilk kez ticarileştiren marka olduğu hatırlatıldı. Soğuk salep ve incirli, Antep fıstıklı, Türk kahveli gibi yeni çeşitlerle genç neslin damak zevkine hitap edildiği ifade edildi. "Her Mevsim Salep" vizyonu doğrultusunda global lansmanlar gerçekleştirildiği bildirildi. MADO, Salep Manifestosu kapsamında salebi çeşitlendirmeyi, geliştirmeyi ve yeniliklerle zenginleştirmeyi sürdüreceğini açıkladı. Soğuk salep çeşitleri ve farklı tat kombinasyonlarıyla salebin geleceğin içeceği haline getirilmesinin hedeflendiği belirtilirken, salebin Türk mutfak kültürünün evrensel elçisi olarak dünyaya tanıtılacağı vurgulandı. Orkide koruma ve sürdürülebilirlik konusunda da daha kapsamlı adımlar atılacağı ifade edildi.