GÜNDEM - 15 Nisan 2025 Salı 13:28

Tramvayda unutulanlar ’yok artık’ dedirtti

A
A
A
Tramvayda unutulanlar ’yok artık’ dedirtti

Kayseri’de tramvayı kullanan vatandaşların araçlarda ve istasyonlarda unuttuğu eşyalar sahiplerini beklerken, toplanan 80 bin TL nakit para da hayır kurumlarına bağışlanacak.



Kayseri’de toplu ulaşımda en çok tercih edilen tramvaylarda vatandaşlar tarafından unutulan eşyalar Ulaşım AŞ’nin kayıp eşya bürosunda toplanıyor. Cep telefonları, anahtarlar, araç anahtarları, tespihler, bastonlar, kredi kartları, kulaklıklar, şuruplar, saatler, gözlükler, çantalar, şemsiyeler ve bidon içerisindeki üzüm yaprağı sahiplerini bekliyor. Ayrıca, unutulan cüzdanların içerisinden toplanan 80 bin TL de, hayır kurumlarına bağışlanacak.


Ulaşım AŞ Raylı Sistem İşletme Müdürü Ömer Demirdirek, "Raylı sistem istasyonlarında güvenlik personellerimiz mevcut. Güvenlik personellerimiz istasyonları düzenli olarak kontrol ediyor ve buldukları eşyaları gün sonuna kadar istasyonlarda muhafaza ediyorlar. Bu arada vatandaşlar gelip ulaşırsa aynı istasyondan alma fırsatını elde edebiliyorlar. Gün sonuna kadar gelmedikleri durumlarda da kayıp eşya büromuzda biz eşyaları muhafaza ediyoruz. 3 ay süreyle eşyalar burada muhafaza ediliyor. Kayıp eşya büromuza başvuru yapan vatandaşlarımızın eşyalarını kendilerine ait olduğunu belirledikten sonra teslim ediyoruz. Unutulan eşyalar genellikle mevsimsel ve dönemsel olarak değişmektedir. Şemsiyeler, güneş gözlükleri, okul döneminde çantalar, kitaplar ve kalemlerini unutuyorlar. En sık görülenler bunlardır. Çok farklı ürünler var. Paralarını ve ziynet eşyalarını unutanlarda oluyor" dedi.


Demirdirek, "3 ayın sonunda ziynet eşyaları ve nakit olarak bulunan paralar hayır kurumlarına bağışlanıyor. Geçmişte de çeşitli hayır kurumlarına bu bağışlar yapıldı. Şuanda da 80 bin TL civarında nakdi birikmiş durumdadır. Yılsonuna kadar biriken para yine hayır kurumlarına bağış yapılacak" diye konuştu.


(AG-

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Bursa Bayrama özel köylerde taş fırınlarda pişen "bayram çöreği" yok satıyor Bursa’nın önemli kültürel mirasları arasında yer alan, kent sakinlerinin büyük kısmının ise yapılışını ve lezzetini bilmediği geleneksel "bayram çöreği", adeta yok satıyor. Ekşi mayalı köy ekmeği hamuruna zeytinyağı, ayçiçeği yağı, ceviz, susam ve haşhaş eklenerek hazırlanan Bursa’ya özgü bu çörek, ramazan ve kurban bayramı sofralarının vazgeçilmez lezzetleri arasında bulunuyor. Yoğun talep nedeniyle günler öncesinden sipariş listeleri hazırlanan bayram çöreği için mesai, bayrama 3 gün kala başlayıp bayram sabahına kadar aralıksız devam ediyor. Odun ateşiyle ısıtılan taş fırınlarda pişirilen çörekler içeriğine göre 150 ile 180 lira arasında alıcı bulurken, sade ekşi mayalı köy ekmekleri ise 70 liradan satışa sunuluyor. Özellikle arife günü Ürünlü’ye gidenler eğer sipariş vermedilerse elleri boş dönüyor. Çok yoğun çalışıyorlar Nilüfer’in Ürünlü Mahallesi’nde bu geleneği sürdüren iki komşudan biri olan Seyhan Mestan, ceviz, fıstık, susam, yağ ve haşhaş karışımıyla yaptıklarını söyledi. Evinin önündeki iki taş fırında bayrama özel çıkardıkları bu ekmek çeşidinin büyük ilgi gördüğünü vurgulayan Mestan, "Ekşi maya ekmekten yapılıyor. Bayram öncesi siparişleri alıyoruz. Bayrama 3 gün kala fırınlar bir yanar aralıksız ekmek pişiririz. Bayram sabahına kadar bayram çöreği yaparız." dedi. Siparişlere yetişmeye çalışıyorlar Evinin önündeki 2 fırında bulunan taş fırında ekmek yapan komşusu Nuran Öz ise bayrama 3 gün kala yoğunluğun başladığını belirterek, "Defter kalem elimizde önceden siparişleri alırız. Sonra kime hangi gün ve saati verdiysek gelir alırlar. Sipariş vermeden bayram çöreği alan şanslıdır. Fazladan üretiyoruz ama her zaman bulmak zor" ifadesini kullandı. El öpmeye gelenlere hediye olarak veriliyor Ekşi maya köy ekmeği gibi hazırladıkları hamuru açtıklarını ve içine zeytinyağı, ayçiçeği yağı, ceviz, susam koyup katladıklarını anlatan Öz, şunları söyledi: "Üzerine köy yumurtası sürüp ısıttığımız taş fırına veriyoruz. Bayram öncesinde hiç boşluk bulmadan üretiyoruz. Özellikle arife günü; bir gün öncesi gecesinden başlayıp bayram sabahına kadar uyku, dinlenmek nedir bilmeden ekmek yaparız. Bu ekmek sofraları süslediği kadar büyüklerin evlerine gelen misafirleri hediyesi olduğu için önemlidir. Burada önemli bir gelenektir. Büyükler evine el öpmeye gelen çocuklarını, torunlarını, akrabalarını eli boş göndermez. Bu ekmekten verir. Bu yüzden bazıları 30-40 ekmek yaptırır." Geçmişte her evin bahçesinde bir taş fırın bulunduğunu ve bu kültürün oldukça yaygın olduğunu hatırlatan Öz, günümüzde bu geleneği sadece iki komşu olarak sürdürdüklerini, annelerinden öğrendikleri bu mirası kızlarına da öğreterek geleceğe aktarmaya çalıştıklarını sözlerine ekledi.
Malatya Deprem bölgesi Malatya’da Kurban Bayramı hareketliliği Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından yaralarını sarmaya çalışan Malatya’da, Kurban Bayramı öncesi çarşı ve pazarlarda hareketlilik yaşanıyor. Bayram alışverişine çıkan vatandaşlar kent merkezindeki konteyner çarşılar ile geçici satış alanlarında yoğunluk oluştururken, özellikle tatlıcı esnafında sipariş trafiği dikkat çekiyor. Malatya’da, depremlerde kent merkezindeki binlerce iş yerinin yıkılması sonrası kurulan konteyner iş yerlerinde faaliyetlerini sürdüren esnaflar, bayram öncesi yaşanan hareketliliğin piyasaya moral olduğunu ifade etti. Birçok esnaf, sabahın erken saatlerinden itibaren başlayan yoğunluğun akşam saatlerine kadar sürdüğünü belirtti. Kent merkezinde kurulan geçici çarşı alanları ile cadde üzerindeki tezgahlarda bayramlık ürünlerden şekerleme ve tatlı çeşitlerine kadar birçok ürün satışa sunulurken, vatandaşlar da bayram hazırlıklarını tamamlamaya çalışıyor. Özellikle baklava ve yöresel tatlı satışı yapan işletmelerde yoğun sipariş nedeniyle hummalı bir çalışma yürütülüyor. Esnaflar, eski bayramlar öncesindeki kalabalığın henüz tam anlamıyla oluşmadığını ancak buna rağmen çarşıda gözle görülür bir hareketlilik yaşandığını kaydetti. Deprem sonrası zorlu bir süreç geçirdiklerini ifade eden işletme sahipleri bayram döneminin ekonomik açıdan bir nebze de olsa nefes almalarını sağladığını söyledi. Bayram alışverişi yapan vatandaşlar ise fiyatları karşılaştırarak ihtiyaçlarını karşılamaya çalıştıklarını belirterek, yaşanan tüm zorluklara rağmen bayram hazırlıklarını sürdürdüklerini ifade etti.
İstanbul Yurtta hava durumu Yurt genelinin parçalı ve çok bulutlu, Akdeniz’in iç kesimleri, Batı ve Orta Karadeniz’in iç kesimleri, Doğu Karadeniz, Doğu Anadolu, Güneydoğu Anadolu’nun kuzeyi ile Edirne, Tekirdağ, Bilecik, Muğla, Hatay, Çankırı, Gaziantep, Kilis çevreleri, Sakarya’nın güney ve doğusu, Denizli’nin güneyi, Antalya’nın batı ve doğu ilçeleri, Ankara’nın kuzey kesimleri ile Mersin’in batı kesimlerinin aralıklı sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışlı geçeceği tahmin ediliyor. Yağışların; Rize çevreleri ve Artvin’in kıyı ilçelerinde yerel kuvvetli olması bekleniyor. Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nden alınan tahminlere göre, hava sıcaklıklarının Doğu kesimlerde mevsim normallerinin altında, diğer yerlerde mevsim normalleri civarında seyredeceği tahmin ediliyor. Rüzgarın ise; Kuzey ve batı kesimlerde kuzey ve kuzeybatı, güney ve doğu kesimlerde güneyli yönlerden hafif, ara sıra orta kuvvette esmesi bekleniyor. Bazı illerde beklenen hava durumuyla günün en yüksek sıcaklıkları ise şöyle: Ankara: Parçalı ve çok bulutlu, kuzey kesimleri sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışlı 23 İstanbul: Parçalı ve çok bulutlu 25 İzmir: Parçalı ve çok bulutlu 31 Adana: Parçalı ve çok bulutlu, kuzey kesimleri aralıklı sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışlı 29 Antalya: Parçalı ve çok bulutlu, iç kesimleri ile batı ve doğu ilçeleri sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışlı 27 Samsun: Parçalı ve çok bulutlu, iç kesimleri aralıklı sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışlı 23 Trabzon: Parçalı ve çok bulutlu, aralıklı sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışlı 21 Erzurum: Parçalı ve çok bulutlu, aralıklı sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışlı 17 Diyarbakır: Parçalı ve çok bulutlu, sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışlı 25
Aydın Başkan Erol: "Bayramlar, paylaşmanın, gönüllere dokunmanın en güzel vesilesidir" Bayramların dayanışma ve birliktelik ruhuna vurgu yapan Buharkent Belediye Başkanı Mehmet Erol, "Bazen içten bir ziyaret, samimi bir tebessüm ya da gönülden edilen bir bayram tebriği, en kıymetli hediyeden daha değerlidir" dedi. Buharkent Belediye Başkanı Mehmet Erol Kurban Bayramı dolayısıyla yayımladığı mesajda birlik, beraberlik ve dayanışma vurgusu yaptı. Başkan Erol, Kurban Bayramı’nın merhametin, paylaşmanın ve kardeşliğin en güçlü şekilde hissedildiği müstesna zamanlar olduğunu söyledi. Başkan Erol, özellikle yaşlıların, ihtiyaç sahibi ailelerin ve uzun süredir ziyaret edilemeyen yakınların bayramda unutulmaması gerektiğine dikkat çekerek, "Bazen içten bir ziyaret, samimi bir tebessüm ya da gönülden edilen bir bayram tebriği, en kıymetli hediyeden daha değerlidir" ifadelerini kullandı. Kurban Bayramı’nın paylaşma ve dayanışma ruhuna da vurgu yapan Başkan Erol, ihtiyaç sahiplerinin gözetilmesi ve bayram sofralarının bereketinin paylaşılması gerektiğini belirtti. Buharkent Belediyesi olarak bayram süresince vatandaşların huzurlu ve sorunsuz bir bayram geçirmesi adına tüm ekiplerin görev başında olacağını ifade eden Başkan Erol, belediye ekiplerinin bayram boyunca sahada olacağını kaydetti. Başkan Erol mesajının sonunda "Başta şehit ailelerimiz ve gazilerimiz olmak üzere tüm vatandaşlarımızın Kurban Bayramı’nı gönülden kutluyor; sağlık, huzur ve bereket dolu nice bayramlar diliyorum. Bayramımız mübarek olsun" ifadelerini kullandı.
Aydın Yetenek avcıları Köşk’te 402 öğrenciyle buluştu Aydın’da her yıl gerçekleştirilen yetenek taramalarıyla geleceğin sporcuları keşfedilirken, Köşk ilçesinde yapılan çalışmalarda yetenek avcıları 402 öğrenciyle bir araya geldi. Gençlik ve Spor Bakanlığı ile Milli Eğitim Bakanlığı iş birliğinde yürütülen Türkiye Sportif Yetenek Taraması ve Spora Yönlendirme Programı kapsamında Aydın’da gerçekleştirilen çalışmalar aralıksız sürüyor. Spor kültürünün erken yaşta kazandırılmasını amaçlayan program doğrultusunda, yetenek avcılarının son durağı Köşk ilçesi oldu. Program çerçevesinde ilkokul 3. sınıf düzeyindeki öğrencilerin motorik özellikleri, fiziksel uygunlukları ve temel sportif becerileri ölçülerek, spora yetenekli bireylerin tespiti hedeflendi. 402 öğrencinin katıldığı taramalarda bir yandan geleceğin şampiyonları belirlenirken bir yandan da öğrenciler potansiyellerini keşfetti. Alanında uzman ekiplerin titizlikle yürüttüğü taramalar, bilimsel ölçüm teknikleriyle desteklenerek objektif kriterler doğrultusunda gerçekleştirildi. Geçtiğimiz yıl Türkiye birincisi olan Aydın, bu yıl da tarama sürecindeki yüksek katılım oranlarıyla dikkat çekerken, konu ile ilgili Aydın Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü’nden yapılan açıklamada "Köşk ilçemizdeki tüm ilkokul 3. sınıf öğrencilerinin katılım sağladığı yetenek taramasında toplam 402 öğrencimiz, sportif becerilerini keşfetme fırsatı buldu. Çocuklarımızın spora yönlendirilmesi ve yeteneklerinin erken yaşta keşfedilmesi adına çalışmalarımız kararlılıkla devam ediyor" ifadeleri yer aldı.