ÇEVRE - 28 Kasım 2017 Salı 12:07

Kilis’te su sorunu çözülüyor

A
A
A
Kilis’te su sorunu çözülüyor

Kilis Belediye Başkanı Hasan Kara, Devlet Su İşleri Bölge Müdürü Sadullah Seven ile bir araya gelerek Kilis’in su sorununu masaya yatırdı.

Kilis Belediye Başkanı Hasan Kara, Devlet Su İşleri Bölge Müdürü Sadullah Seven ile bir araya gelerek Kilis’in su sorununu masaya yatırdı.


Bölge Müdürü Sadullah Seven ile beraberindeki Belediye Başkanı Hasan Kara ile bir araya gelerek, Kilis’in su sorunun masaya yatırıldı. Kilis Belediye Başkanı Hasan Kara, "Yeni Yapan, Narlıca ve Salabıyan (Şıh Mehmet Mahallesi) bölgelerinde içme ve kullanma kuyuları açılması, Seve Barajı Yeni Yapan derivasyon kanalı civarında içme ve kullanma kuyusu açılarak Seve Barajına su sağlanması, Tahta Köprü Barajı ve Fırat Nehrinden Kilis’e su getirilmesi konularının çalışılması, Yukarı Afrin Barajı ve İsale hattı inşaatlarının hızlandırılması (Yeni arıtma tesisi yapılması), Kilis Merkez Atık Su Arıtma Tesisi çıkış suyla sulama yapılabilmesi için basınçlı kum filtreleri ile uv (Ultraviyale) yapılarının kurulması ve yüzeysel sulama projesinin hazırlanması, Akpınar (zoppun) dereleri ve Gazze Parkı kuru dere korumasının yapılması.Kilis Narlıca Göletinin yapımına başlanmıştır. Tamamlandığında 196 hektar alan cazibeli olarak sunulacaktır. Kilis Demirciler Göleti, Kilis İli Merkez İlçeye 30 km mesafede Demirciler Köyünün 1,5 km güneydoğusunda Güneşdere üzerinde yapımına başlanmıştır tamamlandığında 78 hektar alan cazibeli olarak sulanacaktır. Kilis Şenlikçe Göleti Kilis Musabeyli İlçesi proje yapımına başlanmıştır tamamlandığında 206 hektar alan cazibeli olarak sulanacaktır. Kilis Musabeyli Kocabeyli Köyü kuru dere 2018 yılı mayıs ayına kadar planlama raporunun hazırlanması hedeflenmektedir.Kilis Musabeyli İlçe Merkezi kuru dereler yapımı ihale süreci devam etmektedir.Kilis Narlıca Deresi ve Gazze Parkı kuru dere yapımı ihale süreci devam etmektedir.Kilis il sınırları dışında ilçelerimizi ilgilendiren Hale Parkı, Kantara, Sinnep ve Söğütlü kuru dere 1 ve kuru dere 2 yapımı ihale süreci devam etmektedir.Kilis Musabeyli Sapkanlı Göleti yukarı havzası işin ilk inceleme raporu onaylanmıştır. 2018 yılı Mayıs ayına kadar planlama raporu hazırlanacaktır” diye konuştu.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Kayseri Kayserispor, FIFA ve UEFA’ya gidecek Trendyol Süper Lig’den bir alt lige düşen Kayserispor Kulübü; Türkiye Futbol Federasyonu’nun (TFF) ligleri tescil etmesinin ardından FIFA ve UEFA’ya başvuruda bulunacağını açıkladı. Kulüpten yapılan açıklamada; TFF’nin tüm teamülleri hiçe sayarak ligleri acele şekilde tescil ettiğini ve yaşanan gelişmeleri UEFA ve FIFA’ya bilgilendirme yapacaklarını açıkladı. Kulüp tarafından yapılan açıklamada; "Kulübümüz için adalet ve eşitlik, rekabet kavramını ayakta tutan iki temel sütundur. Bu iki unsurdan birinin dahi eksikliği futbolun özünü ve sportif rekabetin meşruiyetini ortadan kaldırmaktadır. Kulübümüz; adil ve eşit rekabet anlayışının tesis edilmediği bir ortamda sahada oynanan oyunun sportif gerçeklik taşımadığının altını bir kez daha çizmektedir. Kamuoyunun da yakından takip ettiği süreçte üzülerek ifade etmek isteriz ki; kulübümüzün dile getirdiği ve ülkemizin dört bir yanından destek gören ’adil ve eşit rekabet ortamının sağlanması’ yönündeki çağrılar Türkiye Futbol Federasyonu tarafından dikkate alınmamış, aksine tüm teamülleri hiçe sayan bir yaklaşımla ligler acele şekilde tescil edilmiştir. Oysa futbolun düzenleyici ve denetleyici kurumu olan Türkiye Futbol Federasyonu’nun, adil ve eşit rekabet talebine vereceği karşılık bu olmamalıdır. Bu nedenle kulübümüz, ülkemizde yaşanan gelişmeler hakkında FIFA ve UEFA nezdinde bilgilendirme yapmayı zorunlu görmüştür. Adil ve eşit rekabet ortamı futbolun vazgeçilmez bir unsurudur. Futbolu milyonlar için anlamlı ve değerli kılan yegane unsur, her takımın kazanma ihtimalini yalnızca sahada ortaya konan mücadeleye dayanmasıdır. Bu ilkenin ortadan kalktığı yerde futbolun ruhundan ve gerçek bir sportif rekabetten söz etmek mümkün değildir" ifadelerine yer verildi.
Hatay HATSU,Dörtyol’u asbestli borulardan kurtarıyor Hatay Büyükşehir Belediyesi HATSU Genel Müdürlüğü, Dörtyol ilçesinde yürüttüğü altyapı çalışmaları kapsamında 250 kilometrelik içme suyu hattının 177 kilometresini tamamladı. Hatay Büyükşehir Belediyesi bünyesindeki HATSU, "Güçlü Altyapı, Güçlü Hatay" anlayışıyla il genelindeki altyapı yatırımlarını sürdürüyor. Dörtyol ilçesinde içme suyu altyapısını modernize etmek amacıyla yürütülen proje kapsamında Numuneevler, Kışlalar, Yeşil, Sanayi, Ocaklı ve Çaylı mahallelerinde çalışmalar devam ediyor. HATSU yetkilileri, toplam 250 kilometrelik içme suyu altyapı hattının 177 kilometresinin tamamlandığını, projede yaklaşık yüzde 70 fiziki gerçekleşme sağlandığını bildirdi. Proje kapsamında ilçede toplam 10 bin 500 abone bağlantısının yapılmasının hedeflendiği belirtilirken, bugüne kadar 6 bin 100 abone bağlantısının tamamlandığı ifade edildi. Çalışmaların özellikle Yeşil, Ocaklı ve Çaylı mahallelerinde yoğun şekilde sürdüğü kaydedildi. HATSU yetkilileri, ilçedeki mevcut altyapının yaklaşık 40-50 yıllık asbest borulardan oluştuğunu ve bu nedenle ciddi su kayıp-kaçaklarının yaşandığını belirtti. Yetkililer, eskiyen hatlar nedeniyle su kayıp-kaçak oranının yüzde 70’lere ulaştığını, yenileme çalışmalarıyla birlikte bu kayıpların önüne geçilmesinin amaçlandığını aktardı. Çalışmalar kapsamında isale hattına 700 milimetre çapında ve yaklaşık 150 yıl kullanım ömrüne sahip düktil borular döşendiği, şebeke hatlarında ise modern polietilen boruların kullanıldığı bildirildi. Yetkililer, modern altyapı yatırımları sayesinde su kayıplarının azalacağını, içme suyu iletim kapasitesinin güçleneceğini ve vatandaşlara daha kaliteli hizmet sunulacağını ifade etti.