KÜLTÜR SANAT - 15 Mayıs 2019 Çarşamba 10:52

Tarihi Ulu Cami’de 680 yıldır ezan sesi yükseliyor

A
A
A
Tarihi Ulu Cami’de 680 yıldır ezan sesi yükseliyor

Memlük mimarisinin Kilis’teki güzel örneklerinden birisi olan tarihi Ulu Cami’de 680 yıldır kesintisiz şekilde ezan okunuyor.

Memlük mimarisinin Kilis’teki güzel örneklerinden birisi olan tarihi Ulu Cami’de 680 yıldır kesintisiz şekilde ezan okunuyor. Medrese görünümlü tarihi camide Kur’an-ı Kerim dersleri de veriliyor.


Memlüklüler Dönemi’nde Hacı Halil tarafından 1339 yılında yaptırıldığı bilinen Ulu Cami’de 680 yıldır ezan sesi yükseliyor. Kilis’in en eski ve en büyük camisinde yaklaşık 7 asırdır Müslümanlar ibadet ediyor. Şıhlar Mahallesi ile Nurattin Mahallesi’nin kesiştiği bölgede bulunan Ulu Cami 1709 ve 1924 yıllarında onarımdan geçirilerek, kesme taştan inşa edildi. Kilis’in en eski camisi olma hüviyetini taşıyan Ulu Cami aynı zamanda kentin en büyük camisi. Bir dönem cami-i kebir olarak da anılan Ulu Cami, Memlüklülerin günümüze kadar ulaşan tarihi eserleri arasında tüm ihtişamı ile ayakta duruyor. 5 yıl önce Vakıflar Bölge Müdürlüğü tarafından restorasyonu yapılan cami, yerli ve yabancı turistlerin uğrak yeri haline geldi. Tarihi camide çocuklara Arapça ve Kur’an-ı Kerim gibi dersler de veriliyor.


8 yıldır Ulu Cami’de görev yapan İmam Hatip Abdullah Yaralıoğlu, 9 kapısı bulunan caminin mimarisinde Selçuklu izlerine de rastlandığını ifade etti. İmam Yaralıoğlu, "Camimiz Kilis’in en eski ve gösterişli camileri arasındadır. Medrese tipi olan camimizde 9 kapı bulunurken, hem erkekler hem kadınlar için ayrı girişleri yer almaktadır. Çocuklara Kur’an-ı kerim okuma, ezberleme ve Arapça gibi derslerin de verildiği camimize turizm açısından önem taşıyor. Kentin en eski camisi olan Ulu Cami Memlüklüler döneminde yapılması ve Memlük mimarisini sergilemesine rağmen bazı bölgelerinde Selçuklu mimarisinin örneklerini de görmekteyiz" diye konuştu.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İzmir İzmir’de sürücülere ‘Survivor’ı yaşatan dev kavşak İzmir merkezde bulunan ve birçok ilçeye bağlantı noktasında olan Yeşildere Köprülü Kavşağı, güzergahı kullanan sürücülere adeta ‘Survivor’u yaşatıyor. Her gün binlerce taşıtın geçtiği ve onlarca kazanın meydana geldiği kavşakta yaşanan karmaşa böyle görüntülendi. İzmir Konak’ta bulunan ve 2012 yılında yapımına başlanılarak 2015 yılında tamamlanan, Türkiye’nin en büyük kavşaklarından birisi olan 200 metre çapındaki Yeşildere Köprülü Kavşağı’ndan her gün binlerce araç geçiş yapıyor. Hizmete açıldığı tarihten bu yana kentin en işlek noktalarından birisi olan ve Buca, Konak, Bayraklı, Gaziemir gibi ilçelere geçiş için kullanılan Yeşildere Caddesi üzerindeki kavşak, sürücülerin kabiliyetlerini göstereceği bir yol haline geldi. Kavşakta sürekli bir karmaşa var Özellikle sabah saatlerinde işe gidiş ve akşam mesai saatleri çıkışlarında yoğunluğun oluştuğu, zaman zaman trafikteki sürücüler arasında tartışmaların meydana geldiği kavşak, kentte yaşayan sürücülere arasında ’Survivor’ macerası yaşatıyor. Kavşağa gelen ve gideceği güzergaha geçiş yapmak isteyen sürücüler, kaza tehlikesiyle karşı karşıya kalıyor. Açıldığı tarihten bu yana onlarca kazanın yaşandığı ve sürücülerin gün içerisinde kavşakta ilerlemekte zorluk çektiği anlar ise havadan görüntülendi. “Kabiliyetimize göre geçmeye çalışıyoruz” Sabah saatlerinde işe gitmekte olan trafikteki sürücülerden Vedat Yunus, “Burada çok tehlikeli bir kavşak yapmışlar. Işıklandırma yok, sağdan soldan girenler var ve çok tehlikeli bir yol. Kabiliyetimize göre geçmeye çalışıyoruz. Motorlular, arabalar kaza yapıyor. Tünele girerken kazalar oluyor. Devamlı sıkıntı yaşıyoruz. Buraya ışıklandırma yapılırsa iyi olacağını düşüyorum” dedi. “Altgeçit veya ışıklandırma yapılabilir” İşe gitmekte olan ve zaman zaman kaza atlattığını dile getiren Ege Yıldırım Can, “Önümüze atlıyorlar, kaza yapma riskimizi arttırıyorlar. Genellikle kazalar da oluyor. En sol şeritten en sağ şeride atlayıp tünele giriyorlar. En sağ şeritten en sol şeride atlayan bir sürücüden dolayı bende direksiyonu önüne kırarak kaza atlattım” ifadelerini kullandı. Aydın’dan İzmir’e geldiklerini belirten sürücü Murat Balcı ise “İnsanlar için tabelaların karmakarışık bir durumda olduğunu görüyoruz. Bir altgeçit veya ışıklandırma yapılabilir” diye konuştu.
İstanbul Gaziosmanpaşa Belediyesi’nde 1 Mayıs coşkuyla kutlandı 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü, Gaziosmanpaşa’da halaylar ve oyunlarla kutlandı. Belediyede görev yapan işçilerle bir araya gelen Belediye Başkanı Hakan Bahçetepe, mangalın başına geçerek çalışanlara yemek ikramında bulundu. Gaziosmanpaşa Belediyesi Fen İşleri Müdürlüğü şantiyesinde düzenlenen programa, Gaziosmanpaşa Belediye Başkanı Hakan Bahçetepe, meclis üyeleri, belediye yetkilileri, sendika temsilcileri ve belediyede görev yapan işçiler katıldı. Halaylar, oyun havaları ve horonlar eşliğinde coşkulu bir atmosfere sahne olan programda Başkan Bahçetepe, çalışanların 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü’nü tebrik etti. "Sizlerle omuz omuza vererek, güzel yarınlar için hep birlikte çalışacağız" Programda konuşan Başkan Bahçetepe, “1 Mayıs, birliğin, beraberliğin, dayanışmanın, hukukun, demokrasinin, barışın, kardeşliğin, baharın günüdür. Gaziosmanpaşa’mızın gelişmesi, güzelleşmesi için canla başla çalışan siz değerli çalışma arkadaşlarımın emekleri, her türlü takdirin üzerindedir. Bugün, sizlerin hakkını savunmak, çalışma şartlarını iyileştirmek, daha adil bir çalışma hayatı için mücadele etmek, bizlerin en önemli sorumluluklarından bir tanesidir. Sizlerin de bildiği üzere geçtiğimiz günlerde banka promosyon tutarını, en maksimum düzeyde tutmak için mücadele ettik ve elde ettik. Emeğin en yüce değer olduğunu biliyoruz. İşçilerimiz, emekçilerimiz, hepimiz bir aileyiz. Sizlerle omuz omuza vererek, güzel yarınlar için hep birlikte çalışacağız. Her birinizin alın teri, Gaziosmanpaşa’nın bütün sokaklarında yaşam buluyor. Bu duygu ve düşüncelerle tüm işçi ve emekçi kardeşlerimin, 1 Mayıs’ını kutluyor, sağlık, mutluluk ve başarı dolu günler diliyorum” dedi.