EKONOMİ - 24 Haziran 2025 Salı 18:42

Kırklareli, hastalıktan ari işletme sayısında Türkiye birincisi

A
A
A
Kırklareli, hastalıktan ari işletme sayısında Türkiye birincisi

İl Tarım ve Orman Müdürü Gökhan Karaca, Kırklareli’nin, hastalıktan ari işletmeler sayısı bakımından Türkiye birincisi olduğunu söyledi.


Kırklareli’nde "Tarım ve Hayvancılık Sektör Toplantısı" Vali Uğur Turan başkanlığında Ticaret Borsası’nda yapıldı. Toplantıda tarım ve hayvancılık sektörlerine ilişkin sorunlar ve çözüm önerileri görüşüldü.


Toplantıda konuşan Turan, kentte coğrafi işaretli ürün sayısını da arttırmayı hedeflediklerini söyledi.


Daha sonra İl Tarım ve Orman Müdürü Gökhan Karaca tarım ve hayvancılıkta Kırklareli’nin durumu hakkında bilgi verdi. Karaca, tarım arazilerinin yüzde 90’ında tarla bitkilerinin yetiştirildiğini belirterek, "Kentte 1 milyon dekar alanda ayçiçeği üretimi yapılıyor. Ayçiçeğinde üretim açısından 4. sıradayız. Yine kanola üretiminde 7 bin 500 dekar üretim alanı ile 5. sıradayız. Buğdayda 1 milyon 200 bin dekar alanda yaptığımız üretimle ülkemizde 9. sıradayız. Çeltikte 10. sırada üretim yapmaktayız" dedi.



"Hastalıktan ari işletmeler sayısı bakımından Türkiye’de 1. sıradayız"


Hayvancılık sektöründe Kırklareli’nin önde gelen iller arasında yer aldığını ifade eden Karaca, "Kırklareli önemli bir hayvancılık üretim merkezi. 155 bin büyükbaş ve 360 bin küçükbaş üretimimiz, 54 bin de arılı kovanımız var. Hayvancılık deyince ilimizde profesyonel işletmeler ön plana çıkıyor. Günlük yaklaşık bin ton süt üretimimiz var, süt veriminde Türkiye ortalamasının yüzde 60 üzerindeyiz. Bu bizim için çok önemli bir rakam. Bazı işletmelerde hayvan başına süt üretimi 40 kilonun üzerine çıkıyor. Bin ton sütün yarısını AB onaylı işletmeler üretiyor. Yani Avrupa’nın herhangi bir ülkesine ihracatta sıkıntı yaşamıyoruz. Hastalıktan ari işletmeler sayısı bakımından Türkiye’de 1. sıradayız. Bu bizim için gurur kaynağı. İlimizde bu yatırımlar artmaya devam ediyor" diye konuştu.


Konuşmaların ardından sorunlar ve sektörlerin gelişimine yönelik önerilerde bulunuldu.



Kırklareli, hastalıktan ari işletme sayısında Türkiye birincisi

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Ankara TİGEM’den ’değeri 100 milyon lira olan yarış atları kayıp’ iddialarına yalanlama Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü (TİGEM), ’değeri 100 milyon lira olan yarış atları kayıp’ iddiaları hakkında açıklama yaptı. TİGEM’in sosyal medya hesabından yapılan açıklamada, "Genel Müdürlüğümüze bağlı Malatya Sultansuyu Tarım İşletmesi Müdürlüğü bünyesinde 25 Aralık 2025 tarihinde meydana gelen olayla ilgili, çeşitli mecralarda yer alan ’Değeri 100 milyon lira olan yarış atları kayıp’ şeklindeki iddia gerçeği yansıtmamaktadır. Söz konusu işletmede bulunan Çiftçibaşı Tay Tavlası’ndaki 19 tay, henüz nedeni kesin olarak belirlenemeyen şekilde padok servis kapısının açılması sonucu işletme sahası dışına çıkmıştır. Tayların karayoluna ulaşması neticesinde meydana gelen trafik kazalarında 6 tay telef olmuş, 4 tay yaralanmıştır. 9 tay ise sağlıklı bir şekilde aynı gün işletmeye geri getirilmiştir. İddia edildiği gibi kayıp olan tay veya at yoktur. Telef olan 6 tayın toplam değeri ise iddia edildiği gibi 100 milyon TL değil, yaklaşık 800 bin TL’dir. Olayın hemen ardından gerekli idari ve adli süreçler başlatılmış olup, Malatya Valiliği ile TİGEM tarafından konuya ilişkin soruşturma da titizlikle yürütülmektedir. Ayrıca olayın hemen akabinde Malatya Valiliği tarafından kamuoyuna resmi açıklama yapılmıştır. Kamuoyunun asılsız ve spekülatif beyanlara itibar etmemesi önemle rica olunur" denildi.