YEREL HABERLER - 27 Ekim 2016 Perşembe 18:19

Okullarda müzik eğitimi verilmesi amatör sanatçıları müzik eğitimine yöneltti

A
A
A
Okullarda müzik eğitimi verilmesi amatör sanatçıları müzik eğitimine yöneltti

Kırşehir’de okullarda müzik eğitiminin verilmesi bozkır ustalarını da müzik eğitimi almaya yöneltti.
1970’li yıllarda babası tarafından açılan plakçıda müzikle tanışan Aydın Akagündüz, merhum bozlak ustası Muharrem Ertaş’ın plakçıya gelerek oğlu merhum Neşet Ertaş’ın plaklarını dinlediğini ve kendisinin de müzik zevkinin böyle başladığını anlattı.
“Baba Ertaş, oğlu Neşet’in plaklarını dinlerdi”
70’li yıllarda plakların çok revaçta olduğunu anlatan ve babasından devraldığı plakçı dükkanını işleten Akagündüz, Muharrem Ertaş’ın dükkanlarına gelerek oğlu Neşet Ertaş’ın plaklarını dinlediğini şöyle anlattı;
“Merhum bozlak ustası Neşet Ertaş’ın plakları meşhur olduğu dönemlerde çok fazla talep edilirdi. Babası Muharrem Ertaş da plakları almak bazen de dinlemek için gelirdi. Abdalların geneli plakları görmek için akın ederdi. Ben mesleği babamdan devraldım. Yıllar sonra gördüm ki gelişen teknoloji ve müzik piyasasında ki değişim talepleri de değiştirdi. Son dönemlerde satışlarımız özellikle plak ve kasetlerde durma noktasına geldi.”
“Müzik sever abdallarda eğitim alıyor”
"Şartların değişmeye başlaması bozkırda da eğitimi ön plana çıkarttı" diyen Akagündüz, “43 yıldan fazladır müzik piyasasında satışlar yaptık. Müzik aletleri satımlarını ise hiç bırakmadık. Kaset ve CD satışları derin yara alınca bizler de değişimi yakalayarak müzik aletlerinin satışına önem verdik. Müzik aletlerinin satışı Kırşehir’de önemini kaybetmeyecek türde. Çünkü buralarda eskilerden her evde bir saz, darbuka, yada üflemeli çalgılardan bir tanesini bulunurmuş, kulaktan dolma başlayan müzik severliğin yerini eğitim aldı. Ben müzik aletleri satıyorum ama plak ve kaset devrini de hiç kapatmadım. Eğitimin olması bizim için de çok önemli, Ertaş’ların yetiştiği bu coğrafyada eğitimli müzik sevgisinin de olması bizleri mutlu ediyor” dedi.
“90’lı yıllarda kaset satışları patlama yaptı”
80’li yıllardan sonra kaset satışlarında patlama yaşandığını belirten ve bilinen birçok bozlak ustasının da kayıtlarını yaptıklarını ifade eden Akagündüz sözlerini şöyle sürdürdü:
“80’li yılların yarısından sonra ve 90’lı yıllarda kaset satışlarında büyük bir potansiyel oluştu. Kırşehirli yöresel sanatçılarımızın ( Veli Ertem, Aydın Çekiç, Zafer Ertaş, Bektaş Akdoğan, Cihan, kemancı Cahit, Vedat Öz, kemancı Sefer, Kazım Kara, Dursun Uçar) albümleri firmamız tarafından üretilmiş ve piyasaya sunuldu. Şimdi ise onların eğitimli öğrencilerinin umut ediyoruz ki kasetlerini CD’lerini yeni teknoloji ile sevenleri ile buluşturmak istiyoruz.”
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Bursa Bayram sofralarında Bursa imzası Kurban Bayramı öncesinde ikramlık ve hediyelik ürün arayışı hız kazanırken, Bursa’nın coğrafi işaretli lezzetlerinden kestane şekeri bu yıl da bayram sofralarının öne çıkan tatları arasında yer alıyor. Bursa Nilüfer’de üretim yapan İlka Şekerleme, Kardelen ve Yaylacık markalarıyla iç pazara, Cardelion markasıyla ise yurt dışına yönelik hazırladığı kestane şekeri çeşitlerini tüketiciyle buluştururken, Bursa’nın simge lezzetini modern üretim anlayışıyla yaşatmayı sürdürüyor. Firma, sade, çikolatalı, cevizli, fındıklı ve fıstıklı çeşitlerin de aralarında bulunduğu yaklaşık 50 farklı ürün seçeneği sunuyor. Bayram ziyaretlerinde ikramlık ve hediyelik ürünlerin önemli bir yere sahip olduğunu belirten sektör temsilcileri, kestane şekerinin Bursa kültürünün en güçlü gastronomi değerlerinden biri olmayı sürdürdüğünü ifade ediyor. Özel kutu tasarımları ve farklı gramaj seçenekleriyle hazırlanan ürünler, hem aile ziyaretlerinde hem de kurumsal hediyelerde tercih ediliyor. Kardelen Kestane Şekeri E-Ticaret Müdürü Tolga Akgün de, kestanenin Türk mutfak kültüründe önemli bir yere sahip olduğunu belirterek, Bursa kestane şekerinin ise yıllardır bayramların vazgeçilmez ikramları arasında bulunduğunu dile getirdi. Bayram dönemlerinde daha dengeli ve hafif ürünlere yönelimin arttığına dikkat Tolga Akgün, kestane şekerinin çikolata ve yoğun şerbetli tatlılara alternatif olarak öne çıktığını ifade ediyor. Kestanenin vitamin, mineral ve lif bakımından zengin yapısıyla dikkat çektiğini belirten Tolga Akgün, ürünlerin hijyen ve sanitasyon kurallarına uygun modern tesislerde üretildiğini kaydetti. Kestanenin yalnızca şekerleme olarak değil; pasta, ezme ve püre gibi farklı formlarda da tüketildiğini vurgulayan Akgün, Bursa kestane şekerinin hem geleneksel lezzeti hem de şehre özgü kimliğiyle ön plana çıktığını söyledi. Kardelen markalı ürünler Bursa’daki satış noktalarının yanı sıra Türkiye genelindeki birçok mağazada tüketiciyle buluşurken, online sipariş sistemi üzerinden de erişilebiliyor. Bursa’yı simgeleyen özel ambalajlarla hazırlanan ürünler, özellikle bayram dönemlerinde şehir dışına gönderilen hediyelikler arasında da yer alıyor. Öte yandan ektör temsilcileri, yerli ve coğrafi işaretli ürünlerin tercih edilmesinin hem kültürel mirasın korunmasına hem de yerel üretimin desteklenmesine katkı sunduğunu vurguluyor.
Muğla Marmaris bayrama hazır Muğla’nın Marmaris ilçesinde turizmciler 9 günlük bayram tatili için hazırlıklar tamamlandı. Kurban Bayramı ve turizm sezonu için kent misafirlerini bekliyor. Kurban Bayramı tatilinin 9 güne çıkarılması, Marmaris turizm sektöründe umutları artırdı. Mayıs ayında yavaş başlayan sezonun, bayramla birlikte hareketlenmesi bekleniyor. Otelcilerden restoran işletmecilerine, turizm temsilcilerinden esnafa kadar birçok sektör temsilcisi sezon için hazırlıklarını tamamladıklarını açıkladı. "Satışlar 10 Mayıs’tan sonra hızlandı" İçmeler’de otel işletmeciliği yapan Ülkü Mura, sezonun hava şartları ve bayramın Mayıs ayına denk gelmesi nedeniyle beklenenden yavaş başladığını söyledi. Mura, "Satışlarımız 10 Mayıs itibariyle artmaya başladı. Biz tesis olarak Nisan sonunda açıldık. Marmaris’te açılan birçok dört ve beş yıldızlı tesis sezona hazır durumda. Tüm işletmeler misafirlerini bekliyor" dedi. "Oteller ve restoranlar sezona hazır" Marmaris ve İçmeler’de hem otel hem restoran işletmeciliği yapan İdris Akgül ise bölgede hazırlıkların tamamlandığını belirterek bayramdan umutlu olduklarını ifade etti. Akgül, "Mayıs ayıyla birlikte sezon başlangıcına denk geldik. Hava da düzeldi çok şükür. İnşallah Kurban Bayramı ile birlikte Marmaris için güzel, bol kazançlı ve kazasız belasız bir sezon olur" diye konuştu. "Selimiye esnafı bayramı bekliyor" Selimiye Mahallesi’nde butik işletmeciliği yapan Sever Ayarcı Özönder de turizm hareketliliğinin artmasını beklediklerini ifade ederek, "Hazırlıklarımızı yaptık, misafirlerimizi bekliyoruz. Havalar da güzel gidiyor. Bayramın hareketli geçmesini umut ediyoruz. Turizmde ciddi bir canlanma yaşanmasını istiyoruz" dedi. "Bayram Marmaris’e hareket getirecek" Güney Ege Turistik Otelciler ve İşletmeciler Birliği (GETOB) Başkanı Cengiz Aygün ise mayıs ayının sonuna yaklaşılırken bölgede turizm hareketliliğinin başladığını söyledi. Aygün, "Sezon başı dediğimiz dönemde mayıs ayını yaşıyoruz ve birkaç gün sonra ayı kapatacağız. Bölgemizde turizm hareketliliği başladı. Devletimizin açıkladığı 9 günlük tatil programıyla Marmaris’te bayramı dolu dolu yaşayacağımız bir döneme giriyoruz" şeklinde konuştu. "Esnafa can suyu olacak" Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği (TURSAB) Bölge Temsil Kurulu Başkanı Suat Esin de yavaş başlayan sezonda bayram tatilinin sektör için önemli olduğunu vurguladı. TURSAB BTK Başkanı Esin, krizi fırsata çevirmenin önemine değinerek, "Tatil süresi kısa gibi görünse de 9 günlük süreçte Marmaris’te ciddi bir hareketlilik bekliyoruz. Bayramın esnafa can suyu olacağını düşünüyoruz" diye konuştu.
Muğla Marmaris bayrama hazır Muğla’nın Marmaris ilçesinde turizmciler 9 günlük bayram tatili için hazırlıklar tamamlandı. Kurban Bayramı ve turizm sezonu için kent misafirlerini bekliyor. Kurban Bayramı tatilinin 9 güne çıkarılması, Marmaris turizm sektöründe umutları artırdı. Mayıs ayında yavaş başlayan sezonun, bayramla birlikte hareketlenmesi bekleniyor. Otelcilerden restoran işletmecilerine, turizm temsilcilerinden esnafa kadar birçok sektör temsilcisi sezon için hazırlıklarını tamamladıklarını açıkladı. "Satışlar 10 Mayıs’tan sonra hızlandı" İçmeler’de otel işletmeciliği yapan Ülkü Mura, sezonun hava şartları ve bayramın Mayıs ayına denk gelmesi nedeniyle beklenenden yavaş başladığını söyledi. Mura, "Satışlarımız 10 Mayıs itibariyle artmaya başladı. Biz tesis olarak Nisan sonunda açıldık. Marmaris’te açılan birçok dört ve beş yıldızlı tesis sezona hazır durumda. Tüm işletmeler misafirlerini bekliyor" dedi. "Oteller ve restoranlar sezona hazır" Marmaris ve İçmeler’de hem otel hem restoran işletmeciliği yapan İdris Akgül ise bölgede hazırlıkların tamamlandığını belirterek bayramdan umutlu olduklarını ifade etti. Akgül, "Mayıs ayıyla birlikte sezon başlangıcına denk geldik. Hava da düzeldi çok şükür. İnşallah Kurban Bayramı ile birlikte Marmaris için güzel, bol kazançlı ve kazasız belasız bir sezon olur" diye konuştu. "Selimiye esnafı bayramı bekliyor" Selimiye Mahallesi’nde butik işletmeciliği yapan Sever Ayarcı Özönder de turizm hareketliliğinin artmasını beklediklerini ifade ederek "Hazırlıklarımızı yaptık, misafirlerimizi bekliyoruz. Havalar da güzel gidiyor. Bayramın hareketli geçmesini umut ediyoruz. Turizmde ciddi bir canlanma yaşanmasını istiyoruz" dedi. "Bayram Marmaris’e hareket getirecek" Güney Ege Turistik Otelciler ve İşletmeciler Birliği (GETOB) Başkanı Cengiz Aygün ise mayıs ayının sonuna yaklaşılırken bölgede turizm hareketliliğinin başladığını söyledi. GETOB Başkanı Aygün, "Sezon başı dediğimiz dönemde mayıs ayını yaşıyoruz ve birkaç gün sonra ayı kapatacağız. Bölgemizde turizm hareketliliği başladı. Devletimizin açıkladığı 9 günlük tatil programıyla Marmaris’te bayramı dolu dolu yaşayacağımız bir döneme giriyoruz" şeklinde konuştu. "Esnafa can suyu olacak" Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği (TURSAB) Bölge Temsil Kurulu Başkanı Suat Esin de yavaş başlayan sezonda bayram tatilinin sektör için önemli olduğunu vurguladı. TURSAB BTK Başkanı Esin,krizi fırsata çevirmenin önemine değinerek "Tatil süresi kısa gibi görünse de 9 günlük süreçte Marmaris’te ciddi bir hareketlilik bekliyoruz. Bayramın esnafa can suyu olacağını düşünüyoruz" diye konuştu.