GÜNDEM - 26 Eylül 2023 Salı 11:43

Anne ile oğlu cama şekil veriyorlar

A
A
A

Kırşehir'de anne ve oğlu, cam malzemeleri kullanarak yaptıkları eserlerde oldukça detaylı ve özgün tasarımlar ortaya koyuyor. Ahi Evran Külliyesi ve yerli otomobil Togg gibi yerel yapıları cam malzemeler üzerine işleyerek, bu yapıların mimari özelliklerini cam objelere yansıtan anne ile oğlu seri üretim planı yapıyor.

Zanaatkarlar Çarşısında cam ürünlere şekil veren Gülsen Çiçek ve oğlu Ahmet Çiçek tarafından oluşturulan cam malzemeler yerli ve yabancılar tarafından ilgiyle takip ediliyor. Cam sanatını farklı boyutlarıyla ortaya koyan ikili; kalıpları Taha Yoldaş ve Ahmet Geçili tarafından hazırlanan Devrim otomobilinden sonra yerli ve milli otomobil Togg'u cam üzerine tasarladı. Gülsen Çiçek, 20 yılı aşkın bir süredir cam ürünlere şekil verdiğini söyledi. Çiçek; "Kırşehir'de 5 yıldır eğitmenlik yapıyorum. Mesleğimin ayakta kalması için kendimden sonrası için oğlumu yetiştirdim" dedi.

Anne ile oğlu cama şekil veriyorlar

Annenin ilk çırağı oğlu

Mesleğinin kaybolmadan devamını sağlamak için kendisine ilk çırak olarak oğlunu alan Çiçek açıklamasında; "Oğlum bana yetişti. Mesleği benden devralmak üzere. Geçtiğimiz yıl camdan yaptığı zurna ile birincilik aldı" diye konuştu.

Ahi Külliyesi ve Devrim Otomobili içindeki tek ukde idi

Kırşehir'de yer alan Ahi Evran Külliyesi ve Cumhuriyet tarihinin önemli projelerinden olan fakat yarım kalan Devrim otomobilinin içinde bir ukde olarak kaldığını aktaran Çiçek; "İçimde Ahi Evran Külliyesi bir ukde idi. Sanatların hepsini seviyorum fakat cama şekil vermek başka bir duygu. Cama şekil vererek külliyeyi yaptım. Kırşehir'de ilk kez camdan işlenmiş bir külliye oldu. Devrim otomobili de hep içimizde kalmıştı. 100. yılda milli ve yerli otomobil Togg'un üretimi yapıldı. Bizler de anne oğul sanatımızı konuşturarak camdan Devrim otomobili ve Togg yaptık. Otomobillerin cama işlenmiş haline bakmaya gelen sayısı çok fazla. İlgi nedeniyle de seri üretim düşünüyoruz" şeklinde konuştu.

Anne ile oğlu cama şekil veriyorlar

Cam sanatının farklı bir boyutunu ortaya koyan anne ve oğlu, gelecekte de benzersiz eserlerle sanatlarını ortaya koymak istiyor. Annesi ile çalışmanın herkese nasip olmayacağını aktaran Ahmet Çiçek; "Annemin ilk çırağı ve cam sanatçısıyım. Kaç kişiye nasip olur bilmiyorum ama ben bu noktada kendimi şanslı görüyorum. Küçüklüğümden bu yana her alanda annemin yanındaydım. Annemle birlikte bende cam işleme sanatına merak duydum" dedi. Bölgede bulunan vatandaşlar da anne ve oğlun sanatını gururla incelediklerini aktardı.

Enderhan Öz

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Manisa Soğukkanlı esnaf bebeği hayata bağladı Manisa’nın Şehzadeler ilçesindeki bir giyim mağazasında boğazına kağıt parçası kaçan bebek esnafın Heimlich manevrasıyla hayata tutundu. Yaşanan panik anları güvenlik kamerasıyla saniye saniye kaydedildi. Olay, Manisa’nın Şehzadeler ilçesine bağlı Kazı Karabekir Mahallesi’ndeki bir giyim mağazasında meydana geldi. Edinilen bilgiye göre, öğle saatlerinde alışveriş yapmak için mağazaya gelen anne, bebeğinin bir anda nefes almakta zorlandığını fark edince büyük panik yaşadı. Durumu gören esnaf Cemil Aslan, hızla bebeğe müdahale ederek heimlich manevrası uyguladı. Yapılan müdahale sonucu bebeğin boğazına kaçan ambalaj parçası çıkarılırken bebeğin ağlayarak nefes almaya başlaması hem anneyi hem de esnaf Cemil Aslan’ı rahatlattı. Endişe verici saniyeler, anbean işlerinin güvenlik kamerasına yansıdı. Yaşanan korku dolu anları anlatan esnaf Cemil Aslan, "Ben kasada oturuyordum. Telefonda siparişleri takip ederken, annesi bebeğin nefes almadığını belirterek bağırmaya başladı. Ben gelerek durumu anlamaya çalıştım. Baktığımda bebek nefes alamıyor kırmızılaşmaya başlamıştı. Ben de müdahaleye başladım. Müdahaleden sonra ağzından etiket parçasını çıkardım ve bebek de ağlamaya başladı. İlk defa uyguladım. Daha önce eğitimini almadım ama lise ve üniversitede hocalarımız öğretmişti. Herkesin bu manevrayı bilmesi gerektiğini düşünüyorum" dedi.