ÇEVRE - 13 Şubat 2026 Cuma 12:07

Dereye sürüklenen otomobilini bir gün sonra bulmuştu, yaşananları anlattı

A
A
A
Dereye sürüklenen otomobilini bir gün sonra bulmuştu, yaşananları anlattı

Kocaeli’de sağanak yağışta dereye sürüklenen ve kullanılamaz hale gelen otomobilini bir gün sonra bulunan vatandaş yaşananları anlattı.


Olay, 8 Şubat’ta Tavşanlı Mahallesi Elmacık Dere mevkiinde meydana geldi. Bölgede etkili olan sağanak, dere yatağındaki su seviyesini yükseltti. Yağışa bağlı toprak kayması sonucu, Ali Güvenç’e ait park halindeki otomobil dereye düşerek sel sularına kapıldı. Olayın 112 Acil Çağrı Merkezi’ne bildirilmesi üzerine bölgeye jandarma ekipleri sevk edildi.


Suyun yüksek olması ve akıntının şiddeti nedeniyle ilk gün yapılan aramalarda araca ulaşılamadı. Ertesi gün sabah saatlerinde kendi imkanlarıyla arama çalışması yapan araç sahibi Güvenç, saatler sonra otomobilini olay yerinin ilerisinde derede ters dönmüş halde buldu. İhbar üzerine bölgeye gelen jandarma ve belediye ekiplerinin çalışmasıyla sudan çıkarılan aracın kullanılamaz hale geldiği görüldü.



"Arabaya yetişelim derken dereye kapıldı"


Olay anını ve sonrasını anlatan Rıdvan Güvenç, "8 Şubat günü bu dere taştı. Karşı tarafta arazim var. Arabam da arazinin diğer tarafındaydı, biz de kendi yerimizde oturuyorduk. Sular taşınca arabanın kendi kendine hareket ettiğini gördük. Arabaya yetişelim derken dereye kapıldı, buradan sürüklenmeye başladı. Sonrasında hemen 112’yi aradık. Aracımızın dereye kapıldığını, sürüklendiğini, bize yardım edilmesi gerektiğini söyledik. O sırada jandarma ekipleri geldi. O gün derenin çok yüksek olması, sel sularının bu dereyi taşırması ve toprakların kayması sebebiyle araç gözden kayboldu. Bir gün sonra arabayı biz kendi imkanlarımızla bulduk. Araba derenin içinde ters dönmüş vaziyetteydi. Buradan yaklaşık 1,5 kilometre ileride, bir çiftliğin içinde, derenin dibinde arabayı bulduk" dedi.


Aracın bulunmasının ardından tekrar yardım istediklerini anlatan Güvenç, "Arabayı bulunca tekrar 112’yi aradık. Öğle sıralarında yine bir jandarma yönlendirildi. Akşam saatlerinde de yetkililer geldi. Bir amir ve bir kepçe gönderdiler. Yine aracı biz kendimiz dereye girip bağladık. Ters dönmüş arabayı bağladık. Kepçe arabayı sürükleye sürükleye çekti. Araba resimlerde görüldüğü gibi kullanılmaz hale geldi" diye konuştu.


Yaşananların doğal bir afet olduğunu ve mağduriyetlerinin giderilmesini istediklerini belirten Güvenç, "Biz ölebilirdik, o arabanın için de bizde olabilirdik. Araba kullanılamaz halde. Maalesef başımıza böyle bir durum geldi. Bize yardımcı olunmasını istiyoruz. O arabanın içinde insan da olabilirdi. Bu dere çok şiddetli akıyor, içinden sağ çıkma şansı yok" şeklinde konuştu.



Dereye sürüklenen otomobilini bir gün sonra bulmuştu, yaşananları anlattı

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Edirne Edirne’de nehirlerde taşkın riski: Tunca ve Meriç Köprüsü ulaşıma kapatıldı EDİRNE (İHA) – Edirne’de artan su seviyesi nedeniyle Tunca ve Meriç Köprüsü tedbir amaçlı araç ve yaya trafiğine kapatıldı. Nehirlerdeki su seviyesi risk oluşturacak şekilde artmaya devam ederken, şehiriçinde ulaşımı sağlayan tarihi köprüler ikinci bir duyuruya kadar ulaşıma kapalı kalacak. Edirne’de son günlerde etkili olan yağışların ardından Meriç, Tunca ve Arda nehirlerinde su seviyeleri ciddi şekilde yükseldi. Açıklanan son verilere göre Arda Nehri’nde debi 558 metreküp/saniye seviyesine ulaştı. Tunca Nehri’nde debi 212 metreküp/saniyeden 193 metreküp/saniyeye gerilerken, iki nehrin birleşimiyle oluşan Meriç Nehri’nde debi pik noktada 1386 metreküp/saniyeye çıktı. İpsala’da ise ölçümler 1468 metreküp/saniye olarak kaydedildi. Edirne’nin Karaağaç Mahallesi’ne ulaşımın sağlandığı Tunca Köprüsü’nün tedbir amaçlı olarak araç ve yaya trafiğine kapatıldı. Meriç ile Tunca arasında kalan Ada bölgesinde ise kısmi taşkın yaşandığı belirtildi. Ekiplerin teyakkuz halinde olduğu ve gelişmelerin yakından takip edildiği belirtildi. Edirne Valisi Yunusu Sezer, Afet ve Acil Durum İl Müdürlüğü’nde (AFAD) gerçekleştirdiği toplantı sonrası beraberindekilerle birlikte Tunca ve Meriç Nehri’nde incelemelerde bulundu. "Geriye doğru bir tepmek söz konusu" Bulgaristan’daki barajlardan bırakılan suların da etkisiyle Edirne’de debilerde artış yaşandığını belirten Edirne Valisi Sezer, "Özellikle Arda nehrimizde debi 552 metreküpe ulaşmış durumda. Tunca Nehri’nde ise aşağı yönlü bir düşüş var. 212 metreküplerden 197 metreküplere geriledi. Ancak bu iki nehrin Meriç’te birleşmesiyle birlikte Meriç Nehri’nde debi 950 metreküpler seviyesinden 1365 metreküpe kadar yükseldi. İpsala bölgesinde ise 1456 metreküp seviyelerine ulaşmış durumda. Bu ne anlama geliyor? Kirişhane bölgesinde ilk kez 1365 metreküp seviyesini gördük. Meriç Nehri’ndeki suyun yükselmesi nedeniyle, Tunca Nehri’yle birleştiği noktada geriye doğru bir tepmek söz konusu. Dolayısıyla Meriç ve Tunca nehirleri arasında kalan ada kısmında taşkın riski oluşmuş durumda" dedi.