KÜLTÜR SANAT - 03 Ekim 2025 Cuma 09:59

Kocaeli’de gelenek bozulmadı: Ağaçlar yine kitap açtı

A
A
A
Kocaeli’de gelenek bozulmadı: Ağaçlar yine kitap açtı

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi tarafından 15. Kocaeli Kitap Fuarı kapsamında düzenlenen "Ağaçlar Kitap Açtı" etkinliği renkli görüntülere sahne oldu. Cumhuriyet Bulvarı’ndaki tarihi çınarlara asılan 5 bin kitap kısa sürede toplanırken, Başkan Büyükakın da çocuklara kitap hediye etti.


Kocaeli Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen ve Türkiye’nin en çok ziyaret edilen kitap fuarı olan Kocaeli Kitap Fuarı, bu yıl kapılarını 15. kez açacak. Cumartesi günü Kocaeli Kongre Merkezi’nde başlayacak Kitap Fuarı’nın geleneksel "Ağaçlar Kitap Açtı" etkinliği, bu sabah düzenlendi ve büyük ilgi gördü. Program erken saatlerde olmasına rağmen yüzlerce kişi, İzmit Cumhuriyet Bulvarı’na akın etti.



5 bin kitap ağaç dallarında


Sabahın erken saatlerinde başlayan etkinlikte, Cumhuriyet Bulvarı ve Gebze Kent Meydanı’nı dolduran vatandaşlar, ağaçlara asılan kitapları sevinçle topladı. Öğrenciler, çalışanlar ve vatandaşlar kitaplarla buluşmanın keyfini yaşadı. Geçen yıl olduğu gibi, bu yıl da 5 bin kitap Cumhuriyet Bulvarı’nda sadece 5 dakika gibi kısa bir sürede kitapseverler tarafından toplandı. Bu geleneksel etkinlik, Kocaeli halkının kitap sevgisini ve okuma heyecanını bir kez daha gözler önüne serdi. Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Tahir Büyükakın, Genel Sekreter Dr. Hayri Baraçlı ve AK Parti İzmit İlçe Başkanı Halil Güngör Dokuzlar da kitapseverlerin mutluluğuna ortak oldu.



Büyükakın, "Kent bu fuarı çok sevdi"


Başkan Büyükakın, Kocaeli Kitap Fuarı’nın artık şehirle özdeşleşen bir kültür şöleni olduğunu vurgulayarak, "Bir etkinliği 15 yıl boyunca sürdürebilmek, aynı zamanda kararlılığın göstergesidir. Kent, Kitap Fuarını ve çevresindeki kültürel etkinlikleri çok sevdi. Bu yıl Gebze’de de ağaçlar kitap açtı. 12 Ekim’e kadar kitapseverlerle 15. kez buluşmanın mutluluğunu yaşayacağız. Bugüne kadar 14 fuarda 8.4 milyon ziyaretçiyi ağırladık. İnşallah bu yıl daha da güzel geçecek. Fuarımıza bu yıl yabancı yazarlar da katılıyor. Onların katılımı, fuarımızı daha da zenginleştirecek. Tema olarak ’Anadolu Mayası’nı seçtik. Bu tema, birlik ve beraberliğimizi, köklerimizi ve varoluş idrakimizi yansıtıyor. Onur konuğumuz ise Prof. Dr. Kemal Sayar olacak. Yeni dönemde Guinness rekoru için de girişim başlattık. Daha önce Hindistan’da 3 bin 66 kişiyle yapılan etkinliği aşmayı hedefliyoruz. 7 Ekim’de, En Çok Ebeveynin Aynı Anda Çocuğuna Kitap Okuması Rekoru’nu 4 bin, 4 bin 200 kişi ile gerçekleştireceğiz. Kitap Fuarımız, artık sadece Kocaeli’de değil, çevre illerden de binlerce kitapseverin akın ettiği uluslararası bir platforma dönüştü. Her yıl yayınevi sayısı artıyor, programlar çeşitleniyor" dedi.



"Bu sesin en güçlü çıktığı yerlerden biri de Kocaeli"


Konuşmasında, Filistin’de yaşanan dramı da unutmayan Başkan Büyükakın duygularını şu sözlerle dile getirdi:


"Ne yaparsak yapalım, kalbimizin bir köşesinde o acı hâlâ duruyor: Orada, Filistin’de katledilen çocuklar, masum anneler, siviller var. Hayatımızın her safhasında, aklımızın bir ucunda değil, tam merkezinde Filistin’de yaşanan soykırım yer alıyor. Bu, kelimelere dökülemeyecek kadar ağır bir durum. İnsanlığımızdan utandıran bir tabloyla karşı karşıyayız. Ancak insanlığın sesi yükseliyor. Ve bu sesin en güçlü çıktığı yerlerden biri de Kocaeli. Ben burada bir belediye başkanı olarak değil, bir insan olarak bu duyarlılığın artmasını yürekten diliyorum" ifadelerine yer verdi.



Gebze’de de ağaçlar kitap açtı


‘Ağaçlar Kitap Açtı’ etkinliğinin bir ayağı da Gebze’de düzenlendi. Gebze Kent Meydanı Çamlık Parkı’nda ağaçlara asılan bin kitap, sabahın erken saatlerinde kitapseverlerle buluştu. Kitaplar dakikalar içinde toplandı. Etkinliğe Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Hasan Soba ve Gebze İlçe Milli Eğitim Müdürü Şenol Pekgöz de katıldı. Vatandaşlarla sohbet eden ve çocuklarla birlikte kitap toplayan Soba ve Pekgöz, bu anlamlı etkinliğin kültürel gelişim açısından önemli bir adım olduğunu vurguladı.



Kocaeli’de gelenek bozulmadı: Ağaçlar yine kitap açtı

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Ankara Başkentliler yılın ilk gününde Elmadağ kayak merkezine akın etti Yılbaşı gecesi etkisini gösteren kar yağışının ardından beyaz bürünen Elmadağ Kayak Merkezi, tatilini değerlendirmek isteyen Ankaralıların buluşma noktası oldu. Ankara’nın kış turizminde önemli adreslerinden olan Elmadağ Kayak Merkezi, sezonun açılmasıyla birlikte yoğun ilgi gördü. Yeni yıl tatilini fırsata çevirmek isteyen Başkentliler, Ankara’ya yaklaşık 20 kilometre mesafede bulunan kayak merkezine akın etti. Aileleriyle kayak merkezine gelen vatandaşlar, kayak, kızak ve ata binme gibi etkinliklerle yeni yıl tatilinin tadını çıkardı. "Ailecek toplandık geldik" Yeni yıl tatilini kayak merkezinde değerlendirdiklerini ifade eden Orhan Tuncer, "Sabah uyandığımızda kar görünce bugünü değerlendirmek istedik. İlk aklımıza gelen de Elmadağ Kayak Merkezi oldu. Ailecek toplandık geldik. Buranın güzel bir doğa manzarası var. Ankaralıların buradan başka yer bulacağını zannetmiyorum. Çünkü mahalledeki kar çoktan erimişti. Biraz daha kaydıktan sonra sıcak soba başında çayımızı içeceğiz, sucuk ekmek yiyip, gideceğiz. Herkesi buraya bekleriz" dedi. "Burası geçen senelere göre daha güzel olmuş" Elmadağ Kayak Merkezi’nin önceki yıllara göre daha kalabalık olduğunu belirten Fatih Çakmak, "Yılbaşı tatilinde çocuklarımla birlikte Elmadağ Kayak Merkezi’ne geldik. Burası geçen senelere göre daha güzel olmuş, daha geniş alana yayılmış. Tüm Ankaralı hemşerilerimizin buraya gelip kaymalarını geçirmelerini tavsiye ediyorum, çok güzel bir gün geçirdik. Çay içip, sucuk ekmek yiyeceğiz, günümüzü bu şekilde değerlendireceğiz" diye konuştu. "Burası gerçekten çok soğuk" Ailesiyle beraber soğuk havaya aldırış etmeden eğlendiklerini söyleyen Zeynep Ela Bender ise "Yılbaşı tatilinde eğlenmek için buraya ailemle beraber geldik. Güzel bir aktivite yapalım istedik. Buradan sonra ailecek belki kahve falan içeriz, çünkü burası gerçekten çok soğuk" şeklinde konuştu.
Bursa Uludağ kayak tutkunlarını bekliyor Türkiye’nin en köklü kış turizm merkezi Uludağ, 2026 yılına coşkulu bir başlangıç yaptı. Yeni yılın ilk gününde etkisini artıran kar yağışıyla birlikte kar kalınlığı pistlerde beklenen seviyeye ulaştı ve kayak sezonu tüm heyecanıyla kapılarını açtı. Aralık ayının son günlerinde başlayan ve Ocak ayının ilk sabahında zirveyi tamamen etkisi altına alan yağış, kar kalınlığını 1 metreye yaklaşırken hava sıcaklığı eksi 8 derecelerde seyretti. Oteller Bölgesi’nde bulunan 31 ayrı pist, mekanik tesislerin de çalışmaya başlamasıyla birlikte kayak ve snowboard tutkunlarının akınına uğradı. Otellerde doluluk oranı yüzde 100’e yaklaştı Kayak sezonunun resmen başlamasıyla birlikte Uludağ’daki otellerde büyük bir hareketlilik yaşanıyor. Sektör temsilcileri, yılbaşı tatiliyle birleşen sezon açılışında doluluk oranlarının yüzde 95’i aştığını belirtiyor. Turizmciler, "Beklediğimiz kar bu yıl tam vaktinde geldi, 2026 sezonu hem yerli hem yabancı turistler için unutulmaz olacak," diyerek sezonun bereketli geçeceği sinyalini verdi. Zirveye çıkmak için en doğru zaman Sadece profesyonel kayakçılar değil, günübirlik tatilciler de Uludağ’ın tadını çıkarıyor. Kızak pistlerinde çocukların neşesi yankılanırken, telesiyejlerle zirveye çıkan ziyaretçiler eşsiz Bursa manzarasının ve taze karın tadını çıkarıyor. Meteoroloji verilerine göre kar yağışının hafta boyunca aralıklarla devam etmesi bekleniyor; bu da pistlerdeki kar kalitesinin daha da artacağı anlamına geliyor. (AB-