GÜNDEM - 19 Temmuz 2025 Cumartesi 12:42

KOSKEM ekipleri son bir ayda 887 kişiyi boğulmaktan kurtardı

A
A
A
KOSKEM ekipleri son bir ayda 887 kişiyi boğulmaktan kurtardı

Kocaeli plajlarında görev yapan KOSKEM ekipleri, son bir ayda 887 vatandaşı boğulmaktan kurtardı. Ekipler ayrıca Cebeci Sahili’nde gerçeği aratmayacak tatbikat gerçekleştirdi.



Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nin yaptığı çalışmalarla Kocaeli, Türkiye’nin Mavi Bayrak’a sahip plaj sayısında üst sıralarda yer alıyor. Cebeci, Kovanağzı, Kumcağız, Miço Koyu Bayanlar Plajı, Kerpe, Seyrek, Bağırganlı, Karamürsel Altınkemer ve Ereğli Defne plajlarında Mavi Bayraklar dalgalanıyor. Kocaeli Büyükşehir Belediye İtfaiye Dairesi Başkanlığı tarafından kurulan Kocaeli Sahilleri Su Kazalarını Engelleme Merkezi (KOSKEM), 2005 yılından itibaren bu plajlarda cankurtaran hizmeti veriyor. Bunun yanı sıra Kandıra Sarısu ile Darıcı, Bayramoğlu Halk ve Bayramoğlu Bayanlar plajlarında da deniz sezonu boyunca cankurtaranlar bulunuyor.



Katılım yoğun oldu


KOSKEM ekipleri 15 Haziran’dan bu yana sahillerde görev yaparken, zaman zaman da tatbikatlar gerçekleştirerek boğulma vakalarını hızlıca önlemek amacıyla kendini hazır tutuyor. Bunlardan sonuncusu, Kandıra’nın Cebeci Sahili’nde gerçekleştirildi. Tatbikatı Vali İlhami Aktaş, Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın, İl Emniyet Müdürü Faruk Karaduman, İl Jandarma Komutanı Kıdemli Jandarma Albay Murat Bozkurt, Kandıra Belediye Başkanı Erol Ölmez ve AK Parti Kandıra İlçe Başkanı Erol Çakır da takip etti.



Cebeci’de gerçeği aratmayacak tatbikat


Kocaeli Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanı Ömer İslamoğlu, öncesinde Vali Aktaş ve Başkan Büyükakın’a KOSKEM ve tatbikat hakkında bilgi verdi. Ardından da tatbikata geçildi. Senaryo gereği, güvenli bölge dışında yüzen bir kişinin yardım istediği görüldü. Bunun üzerine hemen olay yerine hareket edildi. Cankurtaranlar tarafından alınan şahıs, karaya çıkarıldı. Sahildeki sağlık görevlileri de boğulma tehlikesi yaşayan şahsa anında müdahalede bulundu. Şahıs daha sonra hastaneye sevk edilmek üzere ambulansa bindirildi. Protokolün ve vatandaşların nefes nefese izlediği tatbikat gerçeği aratmazken, KOSKEM ekiplerinin başarılı müdahalesi büyük alkış topladı.



Son bir ayda 887 vatandaş kurtarıldı


KOSKEM ekiplerinin son bir ayda 887 vatandaşın kurtardığı bilgisini veren Başkan Büyükakın, 2005 yılından bu yana hayata döndürülen kişi sayısının da 21 bin 707 olduğunu açıkladı. Son tatbikatın, sahillerdeki güvenliğin ne kadar titizlikle sağlandığını bir kez daha gösterdiğini ve öce insan felsefesiyle hareket ettiklerini vurgulayan Tahir Büyükakın vatandaşlara da çağrıda bulunarak, "Yaz boyunca sahillerimizde görev başında olan ekiplerimize güvenin, uyarılarını lütfen dikkate alın. Hep birlikte güvenli ve huzurlu bir yaz sezonu geçirelim." dedi.


Başkan Büyükakın özverili çalışmalarından dolayı KOSKEM ekiplerine de teşekkür etti.



KOSKEM ekipleri son bir ayda 887 kişiyi boğulmaktan kurtardı

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Trabzon Türkiye Ziraat Odaları Birliği Genel Başkanı Şemsi Bayraktar: Türkiye Ziraat Odaları Birliği Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, Trabzon Ortahisar Ziraat Odası’nı ziyaret ederek ildeki ziraat odalarının da katılımıyla gerçekleştirilen toplantı öncesinde basın mensuplarına açıklamalarda bulundu. Bayraktar, 2025 yılının tarım açısından afetlerle geçen zorlu bir yıl olduğunu söyledi. Türkiye’nin çok ağır bir tarımsal süreçten geçtiğini belirten Bayraktar, "2025 yılı bir afet yılı. Cumhuriyet tarihinin en büyük afetlerini yaşadık. Don felaketi 65 vilayette etkili oldu. Karadeniz Bölgesi de bu felaketten olumsuz etkilendi. Bu vilayetlerin tamamını dolaştım, Trabzon’a da geldim. Dondan etkilenen fındık bahçelerini yerinde inceledim. Ardından havaların ısınmasıyla birlikte bu kez kuraklık tehdidiyle karşı karşıya kaldık. Yaşadığımız kuraklık başta fındık olmak üzere üretimde birçok aksamaya neden oldu" dedi. Fındık üretiminde ciddi kayıplar yaşandığını vurgulayan Bayraktar, "Yaklaşık 717 bin ton olan rekoltemiz yüzde 40 kayıpla 441 bin tona düştü. Bunun sonuçlarını sahada çok net gördük" ifadelerini kullandı. "Rekolte düşmesine rağmen fiyatların gerilemesi normal değil" Fındık fiyatlarına da değinen Bayraktar, Toprak Mahsulleri Ofisi tarafından açıklanan fiyatların ardından piyasadaki hareketliliği değerlendirdi. Bayraktar, "TMO, Giresun kalite fındık için 200 lira, levant kalite için 195 lira, 190 lira da sivri kalite için fiyat açıkladı. Bu açıklamanın ardından fındık fiyatlarının Eylül ayında 330 lira seviyesine kadar çıktığını gördük. Ancak Eylül’den sonra fiyatlar düşüşe geçti. Bugün geldiğimiz noktada Giresun kalite 210 lira, levant kalite ve diğer fındıklar 180-190 lira seviyesine geriledi. Trabzon’da ise fiyatların 160 liraya kadar düştüğünü görüyoruz. Bu rekolteye rağmen fiyatların bu kadar düşmesi normal değil" diye konuştu. "Hürmüz Boğazı’nın kapanması girdi maliyetlerini artırdı" Artan maliyetlere de dikkat çeken Bayraktar, "Bölgedeki savaş ve Hürmüz Boğazı’nın kapanması girdi maliyetlerini artırdı. Mazot ve gübre fiyatları yükseldi. Üreticilerimiz ciddi bir maliyet baskısı altında. Bu nedenle hükümetimizden girdi desteklerinin artırılmasını talep ettik. Bütün ürünlerde maliyet sorunu yaşıyoruz" şeklinde konuştu. "Kokarca ile mücadelede daha fazla kaynak şart" Zararlılarla mücadele konusuna da değinen Bayraktar, özellikle kahverengi kokarca tehdidine dikkat çekerek, "Kokarca ile çok ciddi mücadele vermek zorundayız. Bu noktada tüm kurum ve kuruluşlar üzerine düşeni yapmalı. Hızlı şekilde ürüyorlar ve havaların ısınmasıyla birlikte kışlaklardan bahçelere doğru yayılıyorlar. Halen bu zararlıyı tamamen ortadan kaldıramadık, tehdit olmaya devam ediyor. Sadece fındıkta değil birçok ürüne ciddi zarar veriyor. Mücadelenin dozunu artırmamız gerekiyor. Bunun için de daha fazla kaynak ayrılmalı" ifadelerini kullandı.
Trabzon Trabzonspor’dan Abdülkerim Bardakcı açıklaması Trabzonspor Kulübü, Trendyol Süper Lig’in 28. haftasında sahasında Galatasaray’ı 2-1 mağlup ettiği karşılaşmanın ardından, bordo-mavili futbolcu Onuralp Çakıroğlu ile sarı-kırmızılı futbolcu Abdülkerim Bardakcı arasında yaşanan olaylara ilişkin açıklama yaptı. Bordo-mavili kulüpten yapılan açıklamada, karşılaşma sonrası galibiyet sevincine eşlik eden müzik sırasında Onuralp Çakıroğlu’nun takım arkadaşlarıyla birlikte kutlama yaptığı belirtilerek, bu esnada Abdülkerim Bardakcı’nın oyuncuya yönelik sözlü sataşmada bulunduğu ifade edildi. Abdülkerim Bardakcı’nın "Kaç yaşındasın lan sen" ifadeleriyle futbolcuya tepki gösterdiği aktarılırken, Onuralp Çakıroğlu’nun karşılık vermediği ve yalnızca rakip oyuncuya soyunma odasına gitmesi gerektiğini işaret ettiği kaydedildi. Trabzonspor açıklamasında, "Buna rağmen ilgili futbolcu sözlü sataşmasını sürdürmüş ve ardından oyuncumuza yönelik fiziki müdahale girişiminde bulunmuştur. Herhangi bir provokatif davranışta bulunmadığı açıkça görülen ve yalnızca galibiyet sevincini yaşayan futbolcumuza yönelik bu yaklaşımı şiddetle kınıyoruz" ifadelerine yer verildi. Öte yandan kulüp, olayın ardından sosyal medyada Onuralp Çakıroğlu hakkında yapılan paylaşımların da kabul edilemez olduğunu belirterek, sorumlular hakkında gerekli hukuki süreçlerin başlatılacağını vurguladı.
Mersin Tarsus’ta ırmakta kaybolan genç için seferber oldular: Vali Toros bölgede Mersin’in Tarsus ilçesinde Berdan Irmağı’na atladıktan sonra kaybolan 18 yaşındaki Batu Yetiş Kerem Kaplan için başlatılan arama kurtarma çalışmaları sürüyor. Mersin Valisi Atilla Toros, arama ve tarama çalışmalarını yerinde inceledi. Olay, dün Tarsus Şelale bölgesinde meydana geldi. Edinilen bilgiye göre, 18 yaşındaki Batu Yetiş Kerem Kaplan, henüz bilinmeyen bir nedenle Berdan Irmağı’na atladı. Kısa süre içerisinde akıntıya kapılan genç gözden kayboldu. Kaplan’ın suya atlama ve kaybolma anı çevrede bulunan vatandaşlar tarafından cep telefonu kamerasıyla kaydedildi. İhbar üzerine bölgeye çok sayıda arama kurtarma ve polis ekibi sevk edildi. Ekiplerin hem su yüzeyinde hem de su altında yürüttüğü ilk günkü çalışmalardan sonuç alınamadı. Yaklaşık 5 kilometrelik alanda arama ve tarama çalışmaları başlatılırken, sabahın erken saatlerinde ekipler yeniden bölgeye gelerek çalışmalara devam etti. Suyun kesildiği ırmakta sürdürülen çalışmaları Mersin Valisi Atilla Toros da yerinde takip etti. Vali Toros’a Tarsus Kaymakamı Mehmet Ali Akyüz ve İl Emniyet Müdürü İdris Yılmaz eşlik etti. Vali Toros, baba Osman Kaplan ile görüşerek ilgili birimlerin sahada çalışmalarını sürdürdüğünü ve netice alınana kadar aramaların devam edeceğini ifade etti. Tır şoförü olduğu öğrenilen baba Osman Kaplan ise sabah saatlerinden itibaren ekiplerin yoğun şekilde çalıştığını belirterek, "Devletimizden Allah razı olsun. Allah’ın takdiri, inşallah bulunur. Sabah 06.00’dan beri burada ekipler çalışıyor" dedi. Çalışmalara Mersin Büyükşehir Belediyesi itfaiye ekipleri, Sahil Güvenlik Akdeniz Bölge Komutanlığına bağlı dalgıçlar, İl Emniyet Müdürlüğü Sualtı Grup Amirliği ekipleri, AFAD ile Türkiye İzcilik Federasyonu Arama Kurtarma ve İnsani Yardım Derneği ekiplerinin katıldığı öğrenildi. Kayıp gencin bulunması için ekiplerin hem suda hem de kıyı hattında arama çalışmalarını yoğun şekilde sürdürdüğü bildirildi. Valilikten açıklama Öte yandan Mersin Valiliğinden yapılan açıklamada, "4 Nisan 2026 tarihinde saat 16.45’te 112 Acil Çağrı Merkezine gelen ihbarda, 2008 doğumlu Y.K.B.K. isimli vatandaşımızın Tarsus Şelalesinde suda kaybolduğu bilgisi alınmıştır. İhbarın ardından ekipler bölgeye ivedilikle sevk edilmiştir. Arama kurtarma çalışmalarının ikinci gününde bölgede; polis dalgıç ekipleri, AFAD dalgıç ve su üstü ekipleri, AFAD arama kurtarma personeli (dron destekli), itfaiye dalgıç ekipleri ile Sahil Güvenlik Komutanlığı ekipleri koordineli bir şekilde çalışmalarını sürdürmektedir. Ayrıca Ankara AFAD İl Müdürlüğü tarafından 1 araç, 4 personel ve 1 bot takviye amacıyla bölgeye sevk edilmiştir. 8 araç, 39 personel, 3 bot ve 1 dron ile arama kurtarma çalışmalarına devam edilmektedir. Tüm ekiplerimiz olay yerinde arama kurtarma faaliyetlerine aralıksız devam etmektedir" denildi.