ÇEVRE - 01 Mayıs 2024 Çarşamba 09:55

Küresel Çevre Fonu’ndan Kocaeli’ye pilot şehir görevi

A
A
A
Küresel Çevre Fonu’ndan Kocaeli’ye pilot şehir görevi

Kocaeli, Küresel Çevre Fonu (GEF) tarafından finanse edilen, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın desteğiyle Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) tarafından yürütülmesi planlanan "Kirliliğe Karşı Sıfır Atığa Geçiş Girişimi Projesi"nde pilot bölge seçildi.


Sıfır atıkta uzun vadeli bir vizyona doğru şehir düzeyinde entegre planlama ve programlamayı teşvik etmeyi amaçlayan proje kapsamında Kocaeli ile birlikte Sierra Leone’da Freetown, Tunus, Çin’den Tianjin ve Uruguay’dan Montevideo pilot şehir olarak yer aldı. Proje, gelişmekte olan ekonomiler ve en az gelişmiş ülkelerden (LDCs) pilot şehirleri kirlilik ve kaynak israfına karşı sürdürülebilir üretim ve tüketim için yeşil ve döngüsel ekonomi ve atık hiyerarşisi ilkesi doğrultusunda sıfır atık vizyonuna doğru desteklemeyi amaçlıyor. Ülkemizde projenin faydalanıcı kuruluşu Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı olurken, paydaşları ise Kocaeli Valiliği, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, İlçe Belediyeleri, Kocaeli Sanayi Odası ve Sivil Toplum Kuruluşları oldu.


Sıfır atık ve sıfır kirlilik konusunda uzun vadeli bir vizyona doğru şehir düzeyinde entegre planlama ve programlamayı teşvik etme hedefini taşıyan projede; sıfır atık kentine geçişin finansal zorluklarını ele almak üzere sürdürülebilir yatırımı ve maliyet geri kazanımını teşvik etme, zararlı kimyasalları ortadan kaldırma, bilgi ve birikimi toplumun bütünü yaklaşımıyla erişilebilir hale getirme gibi alt hedefler bulunuyor.



5 ana bileşen


Projenin ana bileşenleri 5 başlık altında toplanıyor. Buna göre, Entegre Planlama ve Programlama Bileşeni; sıfır atık şehirlerine yönelik kentsel atık yönetiminin entegre planlamasını teşvik etmek için gerekli koşulların sağlanmasını hedefliyor. Finansman Araçları Bileşeni; Sıfır atık kentine geçişin finansal zorluklarını ele almak için farklı yasal ve finansal yönlendirme araçlarının araştırılmasını hedefliyor. Sürdürülebilir Tüketim ve Üretim Bileşeni; Sürdürülebilir üretimi ve tüketimi artırmak için zararlı kimyasalları ortadan kaldırmayı, eko-tasarımı teşvik etmeyi ve malzemelerin döngüselliği için ekosistem inşa etmeyi hedefliyor. Eğitim, Öğretim, Savunuculuk ve Resmileştirme Bileşeni; Kilit paydaşlar için bilgi ve birikimi toplumun bütünü yaklaşımıyla erişilebilir hale getirmeyi ve sıfır atığa yönelik farkındalığı artırmayı amaçlıyor. Projenin Küresel Bileşeni ise SWAP girişiminin koordinasyon, iletişim, öğrenme ve bilgi yönetimi işlevini yerine getirecek, sıfır atık takas evini, sıfır atık finansal platformunu ve ortaklığını destekleyecek.



Proje hazırlık aşamasında


2025 yılında başlayacak projenin 5 yıl sürmesi ön görülüyor. Hazırlık aşamasında olan proje içeriğinde, Kocaeli’de yapılması planlanan faaliyetler ilgili kamu kurum ve kuruluşları ile koordineli olarak belirlenerek, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na bildirildi.


Proje kapsamında 14-17 Nisan tarihlerinde Belçika’nın başkenti Brüksel’de düzenlenen Çalıştay ve Döngüsel Ekonomi Forumuna Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ve UNDP yetkilileri ile birlikte katılım sağlandı. Küresel ortaklık ağının kurulumuna yönelik başlatılan bu çalışmada finans uzmanları ve kurumları, hükümet temsilcileri, uluslararası kuruluşlar, yerel yönetimler ve Birleşmiş Milletler temsilcileri yer aldı.


Çalıştayda ve döngüsel ekonomi forumunda sıfır atık şehirleri inşa etmek konusundaki deneyimler ve iyi uygulamalar paylaşıldı. Ayrıca "Kirliliğe Karşı Sıfır Atığa Geçiş Girişimi"nin" hem küresel hem de şehir özelinde bileşenleri incelenerek, bu yönde iyileştirme yapılması gerekenler belirlendi.



Küresel Çevre Fonu’ndan Kocaeli’ye pilot şehir görevi

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Bursa Başkan Bozbey: “Belediyenin içinde de troller var, bulup gereğini yapacağım” Bursa Büyükşehir Belediye Meclis toplantısına akraba atamalarına ilişkin eleştiriler damgasını vurdu. Ak Partili meclis üyelerinin açıklama beklentisi üzerine konuşan Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, "Bizim yaptığımız iş doğrudur. Arkadaşlarımızın tümü liyakat sahibi. Önceki dönemde Nilüfer’de başarılı işlere imza attılar. Çok net söylüyorum. Belediyenin içinde de troller var. Hepsi bulunup gereği yapılacak. Hiç merak etmeyin. Önümüzdeki ay akraba listesini de paylaşacağım" dedi. Büyükşehir Meclisi toplandı. Toplantıda söz alan Ak Partili Meclis Üyesi Ömer Faruk Temiztürk; "Geçtiğimiz hafta Türkiye’de gündem olan atamalar hakkında söz almak istiyorum. CHP Lideri Özgür Özel’in "hepsi geri alınacak" dediği CHP’li belediyelerdeki atamaların Bursa için geçerli olmadığı ortaya çıktı" şeklinde bir haber sosyal medyada gündem oldu. Bu konuda sizin ağzınızdan bir açıklama dinlemek istiyoruz" dedi. Başkan Mustafa Bozbey de, "Açıklamayı toplantıda yaptım. Net de açıkladım. Arkadaşlarımızın tümü liyakatlı hem de önceki dönemde Nilüfer’de başarılara imza atmış arkadaşlarımız. Liyakattan başlayalım. Çok net söylüyorum. Diğer konuda önümüzdeki ay başında bir listeyi size de veririm. Kim kimin akrabası, kim kimin dostu o ayrı mesele. Yazabilirler, binlerce kişi farklı yazabilir. Trolleri siz de biliyorsunuz. Trollerin davranışlarını siz de biliyorsunuz. Belediyenin içinde de var. Onlar da bulunacak. Net söylüyorum. Bu troller belediyenin içinde de var. Bu trollerin hepsi bulunup gereği yapılacak hiç merak etmeyin. Konu bitmiştir kapanmıştır. Bizim yaptığımız iş doğrudur. Bunun arkasındayız. Neticede bu karar kamuoyuyla da paylaşılmıştır. Konu basittir, tartışmaya mehil vermeyecek nitelikte konu açıklanmıştır. Hiç kimse merak etmesin. Ehil ve liyakatlı daha önce nitelikli bu işi yapmış, Nilüfer’de yıllarca çalışmış oradaki insanların yüzünü güldürmüş insanlar göreve geldi. Bursa’da da insanların yüzünü güldürmek için yola çıktık. Yakında Bursalılar gülümsemeye başlayacak. Siyaset yapmıyoruz. Herşey bir süre sonra kendiliğinden ortaya çıkar" ifadelerini kullandı.
Karabük Destinasyonların çekiciliğini artırmada Türk Mutfak Kültürünün önemi ele alındı Karabük’te Türk Mutfağı Haftası çerçevesinde düzenlenen panelde ‘Destinasyonun Çekiciliğini Arttırmada Türk Mutfak Kültürünün Yeri ve Önemi’ konusu ele alındı. Safranbolu Turizm Fakültesi Konferans Salonunda gerçekleşen panelde Dr. Öğretim Üyesi Sibel Ayyıldız, TÜRSAB Gastronomi İhtisas Başkan Yardımcısı Şebnem Urgancıoğlu ve Şef Osman Mahir Balıkçı konuşmacı olarak yer aldı. Birçok besin grubunu içinde barındırdığı için Türk mutfağı kültürünün sağlıklı olduğunu belirten Dr. Öğretim Üyesi Sibel Ayyıldız, Akdeniz mutfağının önemli liderlerinden bir tanesinin Türk mutfağı olduğunu söyledi. Ayyıldız, "Akdeniz mutfağının sağlık konusundaki etkisini hepimiz biliyoruz. Sağlıklı beslenme konusunda mutfak kültürleri oldukça önemlidir. Uluslararası paydaşlar artık mutfak kültürünü turizmin önemli bir parçası olarak görmekte ve bir ekonomi aracı olarak kullanmakta. Çünkü mutfak kültürlerinin getirisi artık fark edildi" dedi. TÜRSAB Gastronomi İhtisas Başkan Yardımcısı Şebnem Urgancıoğlu da Türk mutfağının destinasyonların çekiciliğini artırmada son yıllarda önem kazandığını ifade etti. Panele, Vali Yardımcısı Erol Özkan, İl Kültür ve Turizm Müdürü İbrahim Şahin, Turizm Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hüseyin Avni Kırmacı ve ilgililer katıldı. "Türk Mutfağı Haftası" kentte 3 gün sürecek etkinliklerle kutlanacak.
Çorum Seul-Gimhae ve Çorum-Boğazkale Müzesi arasında iş birliği protokolü Güney Kore’nin başkenti Seul ve Gimhae şehrinde açılacak olan dünyanın en büyük medeniyetlerinden Hititler’e ait eserlerin tanıtımının yapılacağı sergi için Seul ve Gimhae Ulusal Müzesi ile Çorum ve Boğazkale Müzesi arasında iş birliği protokolü imzalandı. Çorum Valiliği’nde düzenlenen imza töreninde Güney Kore’den gelen heyet ile iş birliği protokolleri imzalandı. İmza töreninde konuşan Vali Doç. Dr. Zülkif Dağlı, Hititler’in tanıtılması amacıyla Güney Kore’de açılacak olan Hititler Sergisi için hazırlıkların devam ettiğini belirterek, Çorum’u en iyi şekilde temsil ederek tanıtacaklarını söyledi. Çorum Belediyesi’nin 2018 yılından imzalanan protokol ile Güney Kore’nin Gimhae ile kardeş şehir olduğunu hatırlatan Vali Dağlı, “Her iki kardeş şehir arasında karşılıklı ziyaretler yapıldı. Bu ziyaretlerde Güney Kore’nin başkenti Seul ve Gimhae şehrinde iki ayrı Hititler sergisi açılması için talep geldi. Bakanlığımız tarafından yapılan değerlendirmede bu serginin açılmasına onay verildi. Bununla ilgili süreç devam ediyor. Bakanlığımıza yaklaşımından dolayı teşekkür ediyoruz. Bu iki kardeş şehir arasında gelişen durum bir realiteye, tezahüre dönüşmüş oldu. Çorum olarak eserlerimizi Seul’de sergileme imkânı bulmuş olacağız. Her iki ülke için çok iyi olacak. Kore vatandaşlarının Hititlere sempati beslediğini ve çok yakın ilgi duyduğunu biliyoruz. Gimhae ile ön protokol imzalıyoruz. Her iki ülke arasında bu ve buna benzer işbirliklerimiz belediyemiz, valilik ve ilgili kurumlarla birlikte devam edecek. Bu etkinlik Çorum için güzel gelişmelere vesile olacak. Hayırlı olsun” dedi. Belediye Başkanı Dr. Halil İbrahim Aşgın da Gimhae şehri kültürel yapısı, sanayisi ve kalkınmışlığı Çorum’a benzeyen bir şehir olduğunu belirterek, “İlk sergimiz 7 Ekim - 2 Şubat tarihleri arasında Gimhae Ulusal Müzesi’nde açılacak. Güney Kore halkı Hititlere büyük bir ilgi duyuyor. Protokolün ardından Seul’den bir talep geldi. Bu talebede bakanlığımız onay verdi. Güney Kore’nin başkenti Seul’de 7 Mart - 9 Haziran 2025 tarihinde tekrar Hitit eserleri sergilenecek. Gimhae ve Seul’en Hitit eserlerinin sergilenecek olması şehrimizin kültür hayatının tanıtılması ve turizm açısından son derece önemli. Çorum’daki arkeolojik kazılardan çıkan 220’nin üzerinde eser Güney Kore’de sergilenecek” ifadelerini kullandı. Seul Müzesi Müdürü Jiyeon Kim ise dünyadaki ilk demir kültürüne sahip olan Hitit medeniyetine ait eserlerin Seul’de sergilenmesinden dolayı memnun olacağını ifade ederek, “Kültür ve Turizm Bakanlığı, Çorum Belediyesi ve Valiliğimize teşekkür ediyorum. Güney Kore ve Türkiye Kültür ve Turizm Bakanlıkları arasındaki işbirliklerinin artmasını umuyorum. Türkiye’yi daha önce ziyaret ettim. Ancak Çorum’u ilk kez ziyaret ediyorum. Arkeolojik kazılarda çıkan eserleri gördüm. Burada sadece tarihi yapılar korunmamış ayrıca müzede de eserlerinin sergileniyor olması çok güzel” şeklinde konuştu. Hitit medeniyetinin eserleri Gimhaede ilk kez sergileneceğini belirten Gimhae Ulusal Müzesi Müdürü Yun Hyeung-Won da, “Belediye Başkanımız müzelere çok yardımda bulunmuş. 40 yıldır kazılarla ilgileniyorum. Hitit medeniyeti çok mükemmel. Gimhae’de Gaya’mız var. Oda dünya miras listesine girdi. Ayrıca üniversitelerimizde işbirliği yapacak” diye konuştu. İmza törenine İl Kültür ve Turizm Müdürü Sümeyra Bektaş, Çorum Müze Müdürü Metin Çakar, Boğazkale Müzesi Müdürü Resul İbiş ve Ortaköy Kazı Başkanı Önder İpek katıldı. Konuşmaların ardından Seul ve Gimhae şehrinde açılacak olan dünyanın en büyük medeniyetlerinden Hititler’e ait eserlerin tanıtımının yapılacağı sergi için Seul ve Gimhae Ulusal Müzesi ile Çorum ve Boğazkale Müzesi arasında iş birliği protokolü imzalandı.