EĞİTİM - 15 Nisan 2026 Çarşamba 10:52

Sanayinin kalbi Gebze’de geleceğin ustaları iş dünyasıyla buluştu

A
A
A
Sanayinin kalbi Gebze’de geleceğin ustaları iş dünyasıyla buluştu

Kocaeli’nin Gebze ilçesinde düzenlenen "4. Geleneksel Kariyer ve İstihdam Fuarı"nda meslek lisesi öğrencileri sanayi kuruluşlarının temsilcileriyle bir araya geldi. Fuarda sanayicilerle buluşan meslek lisesi öğrencileri, CV paylaşarak erken dönem kariyer adımlarını atma fırsatı buldu.


Özel Adem Ceylan Final Teknik Koleji ev sahipliği ve Gebze Ticaret Odası (GTO) öncülüğünde bu yıl 4’üncüsü gerçekleştirilen etkinlikte, gençler iş dünyasıyla doğrudan temas kurma fırsatı buldu. Staj ve istihdam süreçleri hakkında firmalardan bilgi alan öğrenciler, farklı sektörlerin beklentilerini dinleyerek CV paylaşımlarında bulundu.


Fuarda yapılan görüşmelerle öğrencilerin henüz eğitim sürecindeyken iş hayatına hazırlanması, firmalarla erken temas kurması ve kariyer yolculuklarına daha bilinçli şekilde yön vermesi hedeflendi. Programda ayrıca meslek liselerinin desteklenmesi, uygulamalı eğitim imkanlarının artırılması ve eğitim ile sanayi arasındaki iş birliğinin güçlendirilmesine yönelik mesajlar verildi.



"Bölgemiz Türkiye’nin en hareketli, en bereketli bölgesi"


Gebze Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Abdurrahman Aslantaş, bölgenin üretim gücünün temelinde insan kaynağının yer aldığını belirterek, meslek liselerine verilen desteğin kritik önemde olduğunu söyledi. Aslantaş, "Bölgemiz tabii ki Türkiye’nin en hareketli, en bereketli bölgesi. 10 adet OSB’nin olduğu, ilk 500’de 67 firmasının, ikinci 500’de 45 firmasının bulunduğu bir bölgeden söz ediyoruz. Sanayinin en üst düzeyde konuşlandığı bir bölgenin en büyük kaynağı elbette insan kaynağı. İnsanımızın yeteneklerini ne kadar keşfeder, eğitir ve sanayiye ne kadar kazandırırsak, sanayinin gelişimine de o kadar büyük katkı sunmuş olacağız" dedi.



"Öğrencilerimizin meslek sahibi olmasını özendiriyoruz"


Meslek liselerine desteği, öncelikli faaliyet alanlarından biri olarak gördüklerini belirten Aslantaş, "Gebze Ticaret Odası olarak öncelikli faaliyet alanlarımızın başına meslek liselerine desteği koyduk. Bu kapsamda öncelikle öğrencilerimizin meslek sahibi olmasını özendiriyoruz. Çünkü meslek sahibi olmak, yaşam anlamında en sürdürülebilir meziyetlerden biri. Bunun yegane çözümü de meslek liselerini güçlendirmek, onları desteklemek, dünyanın gidişatını, değişimleri ve gelişmeleri onlara en hızlı şekilde aktarmaktır" diye konuştu.



"30 projeyi desteklemeye hak gördük"


Öğrencilerin uygulamalı eğitim ve üretim süreçlerine dahil olabilmesi için çalışmalar yürüttüklerini ifade eden Aslantaş, "Meslek liselerinde okuyan öğrencilerimizin tecrübe kazanabilmeleri için Meslek Edindirme Merkezi ve Atölye Binası yaptık. Bunu da Milli Eğitim’e bağışladık. Ayrıca meslek liselerinde okuyan öğrencilerimizin bir fikri, keşif ya da buluşu varsa bunları da desteklemek istedik. Bu amaçla bir proje yarışması düzenledik. Tüm meslek liselerimizden adeta proje yağmuru geldi. Bunları etkili ve yetkili bir jüri tarafından değerlendirdik ve 30 projemizi desteklemeye hak gördük" dedi.



"Projeleri ticarileştirme noktasında da destek vereceğiz"


Yürüttükleri çalışmaların yalnızca mesleki eğitimle sınırlı olmadığını vurgulayan Aslantaş, "Biz bu öğrencilerimizin gayretlerini ve çalışmalarını desteklemek, onları teşvik etmek adına sadece mesleki anlamda değil; ticaret yapabilme, pazarlık yapabilme, satın alabilme, neyi nerede bulabilme yeteneklerini kazandırmak amacıyla da bu projeyi yaptık. Projeyi takip ediyoruz; birinci aşaması bitti, ikinci ve üçüncü aşaması da devam edecek. Bizler meslek sahibi olmadan, bilgi sahibi olmadan ülke olarak ayakta duramayız. Bu nedenle olabildiğince bütün gençlerimizi meslek sahibi etmek adına oda olarak elimizden geleni yapıyoruz. Bizim desteklediğimiz projeler eğer hayata geçirilirse, bunları ticarileştirme noktasında da kendilerine destek olacağız. İnşallah öyle parlak fikirler, öyle değerlerimiz, öyle zehir gibi gençlerimiz var ki, bunların buluşlarını ve geliştirmelerini ticarileştirip hem kendilerine, hem ailelerine, hem Gebze’mize hem de ülkemize katkı sunmalarını hedefliyoruz" ifadelerini kullandı.



"Öğrenciler kariyer fırsatlarını okul ortamında görüyor"


Özel Adem Ceylan Final Teknik Koleji Genel Müdürü Oğuzhan Ceylan ise etkinliğin öğrenciler açısından önemli bir kariyer planlama zemini sunduğunu belirterek, "Eğitimsel ve kariyer planlamasına yönelik bir etkinlik gerçekleştiriliyor. Bu etkinliği ilk başlattığımızda amacımız, öğrencilerimize kariyer fırsatlarını doğrudan okul ortamında göstermekti. Bu gayet faydalı oldu. Hem firmalar için güçlü bir iş gücü envanteri oluşturuyor hem de bundan sonra mezun olacak öğrencilerin listesinin çıkarılması, gerçekten ilgi duyan öğrencilerin belirlenmesi noktasında önemli bir veri sunuyor" dedi.



"Hem öğrenciler hem bölge firmaları için çok değerli"


Etkinliğin zamanla daha geniş bir yapıya dönüştüğünü belirten Ceylan, "Bu etkinliğin bu şekilde gerçekleşiyor olması gerçekten hem öğrenciler için hem de bölge firmaları ve sanayiciler için çok değerli. Bunun Türkiye çapında yaygınlaşması için ilk aşamada organizasyonu Gebze çapında yapmak istedik. Milli Eğitim Bakanlığımızın ve İlçe Milli Eğitim Müdürlüğümüzün de desteğiyle Gebze bölgesindeki bütün meslek liselerinin öğrencilerini buraya davet ettik" diye konuştu.



"460 firmayla iş birliği yapıyoruz"


460 firmayla iş birliği içinde olduklarını da belirten Ceylan, "Firmalar öğrenciyi burada tanıyıp çırak olarak işletmelerine, usta öğretici eşliğinde yanlarına alıyorlar; hem istihdam ediyor hem de yetiştiriyorlar. Bence Türkiye’nin en önemli projelerinden biri de bu. Mesleki eğitim merkezlerinin daha çok yaygınlaştırılması ve firmalarla iş birliklerinin zenginleştirilmesi gerekiyor. Biz bunu şu anda 460 firmayla iş birliği sağlayarak gerçekleştirmiş bulunuyoruz. Bu sayede de 4 bin öğrenciye devlet destekli olarak hizmet sunmuş oluyoruz. Gerçekten kıymetli bir çalışma" şeklinde konuştu.



Sanayinin kalbi Gebze’de geleceğin ustaları iş dünyasıyla buluştu

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Manisa Başkan Kıyışkan’dan dikkat çeken açıklama Türkiye Harp Malulü Gaziler, Şehit Dul ve Yetimleri Derneği Manisa Şube Başkanı Gazi Yusuf Kıyışkan, son günlerde 14-20 Nisan tarihleri arasında "Şehitler Haftası" adıyla yapılan paylaşımlar ve düzenlenen etkinliklere ilişkin yaptığı açıklamada, 14-20 Nisan tarihleri arasında "Şehitler Haftası" adıyla resmi bir anma haftasının bulunmadığını belirterek, bilgi kirliliğine karşı uyardı. Kıyışkan yaptığı yazılı açıklamada, aziz şehitlerin hatırasının yaşatılmasının ve gazilere sahip çıkılmasının devletin öncelikli sorumlulukları arasında yer aldığını vurguladı. Bu sorumluluğun yalnızca belirli günlerle sınırlı olmadığını ifade eden Kıyışkan, şehit ve gazilere duyulan vefanın milletçe her zaman canlı tutulması gerektiğini belirtti. Son günlerde 14-20 Nisan tarihleriyle ilgili çeşitli platformlarda "Şehitler Haftası" kapsamında mesajlar yayımlandığını ve derneklerinin neden bu kapsamda program düzenlemediğine yönelik sorular aldıklarını kaydeden Kıyışkan, bu nedenle kamuoyunu doğru bilgilendirme ihtiyacı doğduğunu dile getirdi. Açıklamada, yapılan yasal düzenlemelerle resmî anma günlerinin açık şekilde belirlendiğine dikkat çekilerek, "18 Mart Şehitler Günü, 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü ve 19 Eylül Gaziler Günü dışında, 14-20 Nisan tarihleri arasında ‘Şehitler Haftası’ adı altında resmi ya da idari olarak tanımlanmış herhangi bir anma günü veya haftası bulunmamaktadır" ifadelerine yer verildi. Kıyışkan, bu durumun kamuoyunda yanlış anlaşılmalara yol açmaması adına bilinmesinin büyük önem taşıdığını belirterek, bilgi kirliliğine karşı hassas olunması çağrısında bulundu. Şehitlerin ve gazilerin milletin vicdanında her zaman yaşadığını vurgulayan Kıyışkan, "Şehit ailelerimiz ve gazilerimiz bu milletin baş tacıdır. Devletimiz ve milletimiz onları her zaman rahmet, minnet ve şükranla anmaktadır" dedi.
Kahramanmaraş Yaşlı babasına sert çıkan şahıs, yanlış anlaşılınca darp edildi Kahramanmaraş’ta bir kişi, tekerlekli sandalye ile götürdüğü babasına bir anlık sert çıkması sonucu çevredekilerce darp edildi. Babasının yanında dövülen gencin görüntüleri cep telefonu kamerası ile kaydedilirken olayın iç yüzü daha sonra anlaşıldı. Edinilen bilgiye göre olay, merkez Onikişubat ilçesi Karamanlı Mahallesi’nde meydana geldi. İddiaya göre, bipolar hastası olan 34 yaşındaki Ayhan İnce, 69 yaşındaki babası Alaattin İnce’yi tekerlekli sandalye ile evine götürürken yolun bozuk olması nedeniyle sandalyeyi itemeyince sinirlendi. Babasını yürüterek götürmek isteyen gencin babasına sert çıktığını gören çevredeki vatandaşlar ise Ayhan İnce’yi darp etti. O anlar, cep telefonu kamerası ile görüntülendi. İhbar üzerine olay yerine sevk edilen sağlık görevlileri baba ve oğlunu tedavi altına aldı. Polis ekiplerine ifade veren babanın, olayın yanlış anlaşıldığını, bipolar hastası oğlunun yolun bozuk olması nedeniyle tekerlekli sandalyeyi itemediğini, bu nedenle kendisinden sandalyeden kalkmasını istediğini ve şikayetçi olmadığını söyledi. Olayın ardından Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü ekipleri, yaşlı adamı bakım merkezine yerleştirdi. O anları evinin penceresinden cep telefonuyla kaydeden görgü tanığı Vusale Şimşek, "Evde oturuyordum. Dışarıdan bir ses geldi. Pencereye koştum, ardından polisi aradım. Polis hem adamı hem de babasını götürdü. Sonrasını bilmiyorum. Benim bunu yapmaktaki amacım, yaşlı adamın huzurevine yerleştirilmesini sağlamaktı" dedi. Yaşlı adamın kardeşi Mehmet İnce de olayın hasta olan ağabeyinin ilaçlarını yazdırmak için sağlık ocağına giderken gerçekleştiğini belirterek, "Babasına, ’kalk yürütelim seni biraz’ diyor. O da hasta olduğundan ses tonu fazla çıkıyor. Zannediyorlar ki babasını darp ediyor. Olay yanlış anlaşılmıştır. Gençler orada görüyorlar ve babasını dövdüğünü zannediyorlar ama öyle bir darp yok abimde. Kardeşimin oğlunun raporu var zaten abime bakamıyordu. Yetkililer gelmiş huzurevine almış, Allah devletimize zeval vermesin" dedi.
Eskişehir Adliyede Miraç Ali için hayır çarşısı Eskişehir’de adalet teşkilatı, Muş’ta görev yapan meslektaşlarının DMD hastası oğlu Miraç Ali’nin tedavi masraflarını karşılamak amacıyla adliye binasında hayır çarşısı organize etti. Eskişehir Cumhuriyet Başsavcılığı öncülüğünde adliye birimleri ve ceza infaz kurumlarının katılımıyla başlatılan yardım kampanyası kapsamında düzenlenen hayır çarşısı açılışına Vali Dr. Erdinç Yılmaz, eşi Doç. Dr. Şenay Yılmaz, Cumhuriyet Başsavcısı Üzeyir Karakülah, Adalet Komisyonu Başkanı Arif Hamdi Sazak ve çok sayıda davetli katıldı. Dualar eşliğinde gerçekleştirilen açılışın ardından protokol üyeleri, yargı çalışanlarının el emeği ürünlerinin sergilendiği stantları ziyaret etti. Alandaki stantları gezen Vali Dr. Erdinç Yılmaz, bu esnada Muş Adliyesinde görevli olan baba Murat Kızılgüneş ve küçük Miraç Ali ile görüntülü bir görüşme gerçekleştirdi. Miraç Ali’ye acil şifalar dileyen Vali Yılmaz, kampanyaya destek veren tüm adalet teşkilatı mensuplarına ve vatandaşlara teşekkür etti, bir çocuğun hayatına dokunmanın önemine vurgu yaptı. Yargı çalışanlarının hazırladığı yiyecek ve el işi ürünlerin yanı sıra ceza infaz kurumlarındaki atölyelerde üretilen sanatsal ürünlerin de yer aldığı hayır çarşısı, vatandaşlar tarafından yoğun ilgi gördü. Perşembe gününe kadar devam edecek olan etkinlikten elde edilen tüm gelir ve kurulan yardım sandıklarında toplanan bağışlar, Miraç Ali’nin yurt dışındaki tedavisi için kullanılacak.